andrea_spp
15. jan 2021
1772 

5 jednoduchých rád, ako v domácnosti ušetriť veľa peňazí...a nielen to.

Hovorí sa, že by sme sa mali tešiť z maličkostí. A čo keby tieto maličkosti vedeli aj pozitívne meniť svet? A čo keby sme si povedali, že to môžeme už urobiť dnes? 

Krátky úvod:

 V roku 2020 SPP uviedol na trh unikátny produkt „Uhlíková stopka“, v rámci ktorého umožňuje svojim zákazníkom získať personalizovaný prepočet a prehľad o tom, akú uhlíkovú stopu vytvárajú a tiež návod, o koľko ju môže efektívne znížiť, ak zmenia svoje spotrebné správanie. Energetický produkt tak v sebe spája nielen ekologický a vzdelávací moment, ale aj finančný. Pomocou týchto rád viete ušetriť veľmi veľa financií. A radšej si tieto ušetrené peniaze užívať na SPPoločné zážitky so svojimi blízkymi.  

1. Rozhodujete sa, či je lepšia umývačka riadu alebo ručné umývanie? 

Ak sa rozhodnete využívať umývačku riadu namiesto ručného umývania, dokážete šetriť nielen náklady za elektrickú energiu, ale aj spotrebu pitnej vody. Nahradením ručného umývania umývačkou riadu dokážete za rok ušetriť približne 47 eur na spotrebe vody. Spotreba vody oproti ručnému umývaniu tak môže byť nižšia až o viac ako 50 %. Vhodným využívaním umývačky riadu dokážete usporiť aj dodatočné finančné prostriedky. Myslite na to, že najviac efektívne je umývanie riadu v prípade, ak je umývačka plná, dôležité je preto okrem energetického štítka zvážiť spotrebiteľské správanie vašej domácnosti. Správnym rozhodovaním šetríte pitnou vodou, navyše tak pomáhate aj životnému prostrediu.

2. Varenie naše každodenné

Ďalšou úsporou je efektívne varenie. Viete o tom, že plynové variče majú oproti elektrickým výhodu v tom, že ihneď po zapnutí majú plnú výhrevnú silu. Nemusíme čakať, kým sa platňa rozohreje. Dajte si ale pozor, aby ste na plynových varičoch používali správne veľkosti horákov, aby neboli hrnce príliš široké a nebránili prístupu vzduchu k horáku, alebo príliš malé a plameň zbytočne ohrieva priestor mimo hrnca. Používanie pokrievky pri varení ušetrí energiu až o 60 – 70%. Ak vlastníte tlakový hrniec, používajte ho, ušetrí vám čas prípravy jedla až o 70 %  

3.  Sú e-maily naozaj také ekologické?

Už samotné zasielanie a prijímanie e-mailov ovplyvňuje energetickú náročnosť vášho smart zariadenia. Zvážte preto prijímanie množstva reklamných a informačných e-mailov, ponechajte si len e-maily od spoločností, ktorých informácie využijete, nezabúdajte e-maily vymazávať, aby ste nezahlcovali dátové úložiská. Tie požierajú veľmi veľa elektrickej energie. Priemerný e-mail bez prílohy vytvorí uhlíkovú stopu zhruba 4 g emisií CO2. Každý zamestnanec denne dostane okolo 120 e-mailov, čo počas pracovného roka predstavuje uhlíkovú stopu približne 415 kg emisií CO2. Ak by ste sa dokázali počas roka zbaviť nepotrebných spamov, znížili by ste vplyv na životné prostredie o približne 5 kg emisií CO2 každý rok, no najmä ušetrili veľmi veľa financií, ktoré idú na spotrebu elektrickej energie využívanej na chladenie serverov. 

Fun fact: 

Keby si každá osoba (66,99 mil.) vo Francúzsku vymazala 50 emailov, ušetrená energia by sa dala použiť na vysvietenie Eiffelovej veže na najbližších 42 rokov.

4. Auto je naozaj veľký požierač rodinného rozpočtu

Auto dnes potrebuje asi každá rodina kvôli rýchlosti premiestňovania, pohodlnosti.  mali by ste brať do úvahy svoje spotrebiteľské správanie, na cestu mestom vám stačí menšie a úspornejšie auto. Do pozornosti dávam CNG vozidlo alebo hybrid ako alternatívu k elektrickým autám. Ak prejdete rovnakých 6 km denne počas roka CNG vozidlom namiesto vozidla na benzín, dokážete ušetriť približne 59 eur a znížiť uhlíkovú stopu približne o 88 kg emisií CO2. CNG autá pritom sú porovnateľné, ba dokonca lacnejšie na obstaranie. Dostupné CNG autá na slovenskom trhu nájdete TU.

 5. Spotrebiče v pohotovostnom režime 

Domáce spotrebiče a zariadenia, ktoré vám počas noci ostanú blikať, či svietiť v pohotovostnom stand-by režime, sú vypnuté iba zdanlivo. Stále totiž míňajú elektrickú energiu a vy tak zbytočne míňate svoje peniaze. U starších typov spotrebičov to môže byť až 50% zo spotreby bežnej prevádzky. Platí to pre televízor, uspatý notebook, nevypnuté monitory, či reproduktory, ale aj zbytočne zapojené nabíjačky na telefón, keď práve nevykonávajú svoju funkciu. Šetrite svoju peňaženku a rovnako našu planétu a vypnite ich. Okrem ušetrených peňazí však budete mať aj pokojnejší spánok, čo má zas veľmi pozitívne účinky na vaše zdravie. 

Buďte aj vy, milé žienky, súčasťou pozitívnej zmeny, ušetrite a prispejte k ochrane klímy. Robíme to predsa aj pre naše deti. 

Andrea 

Tretí a štvrtý bod mi je nejasný! Možno, že ostatní ste pochopili, ale ja z tých viet mám čistú Ameriku!

15. jan 2021

Vďaka za návod.

15. jan 2021

Ahoj, ja osobne si ešte myslím, že ušetriť sa dá nelupovanim dekorácií, a všetkého navyše. Naše domácnosti sú preplnené vecami, sufliky, skrine všetko. Takže MINIMALIZMUS JE TO SPRÁVNE SLOVO.
A ešte jedna vec pri umývačke treba rátať s tým, že človek potrebuje veľké množstvo riadov.... Ja nemám ešte umyvacku, ale v dome mat budem a už teraz premyslam koľko riadov budem potrebovať aby som ju naplnila do plná ale zároveň mala aj čistý tanier🤔😄👍
Napíšte skúsenosti ak máte ako sa to dá riesit😄😂

16. jan 2021

@derdia uvažujete správne. Ja mám umývačku a k tomu 2 Sady tanierov aj príborov 😉

16. jan 2021

@derdia
Dobre je mat po 2 sady tanierov, poharov a priborov. Zalezi aj kolko clenov rodiny mate a ci kazdodenne varite.
Umyvacku mrkni s funciou, ktora po umyti a vysuseni riadu pootvori dviera a odpusti paru. ;)

16. jan 2021

@sidvis ďakujem za radu😉😉😉

16. jan 2021

Take rady ako....💩

16. jan 2021

@derdia treba dve sady riadu ak ste napr 4 pripadne navsteva atd. Ale tak to si myslim ze sa da uz dnes kupit lacno a dobre

16. jan 2021

Začni písať komentár...

Odošli