andrea_spp
    15. jan 2021    Čítané 1814x

    Ktorý sporák mám používať, plynový alebo elektrický? Ktorý je najviac ekologický?

    Ktorý sporák mám používať, plynový alebo elektrický? Ktorý variant je najviac ekologický? A prečo je plyn vhodný aj v domácnostiach, kde sú deti, mamičky, tehotné a ľudia s ťažkosťami dýchacích ciest? 

    Do diskusie o tom, ktorá varná doska - plynová, elektrická alebo indukčná – je najlepšia, prispievajú názormi a skúsenosťami rôzni kuchári. Našťastie, variant, ktorý je najšetrnejší k životnému prostrediu, sa dá ľahko identifikovať. 

    Dovolím si využiť poznatky z knihy: Žijeme zodpovedne? , ktorá bola vydaná vydavateľstvom Forbes minulý rok aj na Slovensku. 

    Plynové dosky poskytujú teplo prakticky okamžite. Využívanie fosílnych palív sa však na prvý pohľad môže zdať menej ekologické.

    Elektrické varné dosky môžu byť poháňané energiou z obnoviteľných zdrojov, na rozohriatie vyžadujú však viac času, no sú energeticky účinné takmer ako plyn. Aj čo sa týka výhrevnosti. Na Slovensku je v distribučnej sústave len len 17% elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. 

    Za najviac ekologické sa podľa viacerých zdrojov uvádzajú indukčné varné dosky, pretože elektrinu využívajú najviac efektívne. Netreba však pritom zabúdať, že indukčné varné dosky používajú na výrobu tepla elektromagnetické pole, čo znamená, že sa na nich nedajú použiť medené ani hliníkové panvice. Budete potrebovať panvice z magnetického kovu, akým je liatina alebo nehrdzavejúca oceľ. 

    Extra tipy: 

    Používanie pokrievky, predvárenie vody v kanvici sú tipy, ktoré sa uvádzajú na ešte efektívnejšie využívanie elektriny pri varení, no názory sa veľmi líšia. K eko-trikom do kuchyne patrí napríklad aj používanie hriankovača namiesto grilu a používanie hrncov na pomalé varenie na dusené mäso, pretože spotrebujú menej energie ako rúra. 

    zdroj obrázku: alza.sk

    Dodávku energií do domácnosti je však potrebné brať ako celistvý obrázok. Vzhľadom k tomu, že som aj v diskusnom fóre videla, že mnohé ženy majú strach z plynu bezpečnosti, na chvíľku sa zastavím aj pritom. 

    Ako som uviedla, na Slovensku v súčasnosti tvorí v distribučnej sústave len 17% elektrina z udržateľných zdrojov. Veríme, že aj vďaka SPP sa toto percento bude z roka na rok výrazne zvyšovať.  Plyn však ostáva dôležitým, nakoľko Slovensko patrí medzi najviac plynofikovanou krajinu v Európe. 

    Zemný plyn je energiou väčšiny slovenských domácností, no čo je najdôležitejšie, pri jeho spaľovaní nevznikajú žiadne tuhé častice, nie je nebezpečný pre mamičky, tehotné a nespôsobuje ťažkosti alergikom, či ľuďom s ochorením na dýchacie cesty.

    Spoločnosť SPP dodáva zemný plyn do takmer 80 % obcí na Slovensku. Už takmer 94 % obyvateľov našej krajiny vie, že používaním zemného plynu nielen získa maximálny komfort, ale chráni životné prostredie, no aj hlavne naše zdravie. 

    Taktiež pri spaľovaní zemného plynu vzniká najmenší podiel oxidu uhličitého zo všetkých fosílnych palív.  Všetky údaje si môžete pozrieť tu:  To pomáha dodatočne ušetriť energiu pri splyňovaní paliva a manipulácii, čo prispieva v konečnom dôsledku k ochrane životného prostredia. Zemný plyn prakticky neobsahuje zložky podmieňujúce vznik škodlivín. Ide o zložky ako napr. síra, fluór, chlór a ich zlúčeniny. Preto sú plynné splodiny zo spaľovania zemného plynu bez zápachu, nejedovaté, bez dymu a sadzí. Preto nijakým spôsobom neohrozuje zdravie mamičiek oproti iným fosílnym palivách, ktoré sa používajú na vykurovanie...  Použitie moderných plynových horákov mnohonásobne redukuje vznik oxidov dusíka. Na základe vyššie uvedených faktov je zemný plyn najvýhodnejším prírodným palivom, ktoré významne nepoškodzuje životné prostredie.

    Tak si to zhrňme: 

    Výhody zemného plynu oproti ostatným palivám a energiám:

    • jediné primárne palivo, ktoré sa dá priviesť k vám bez nákladných úprav,
    • zemný plyn môžete nepretržite a bez námahy využívať 24 hodín denne počas celého roka,
    • nepotrebujete žiadne skladovacie priestory,
    • plynové spotrebiče dokážete ľahko ovládať a regulovať,
    • distribúcia plynu je nezávislá od klimatických podmienok,
    • používaním zemného plynu máte neustálu možnosť kontroly svojej spotreby.
    • bezpečnosť a spoľahlivosť
    • hospodárnosť
    • ochrana životného prostredia
    • rýchlosť a účinnosť
    • vysoká výhrevnosť
    • palivo budúcnosti – dá sa z neho vyrobiť vodík. No o tom už nabudúce, lebo to je príliš technická téma, vhodná viac pre našich tatinkov 🙂 

    SPP má snahu správať sa ekologicky aj tým, že energiu zo zemného plynu využíva na výrobu elektriny a tepla, v letnom období aj na výrobu chladu, a to prostredníctvom ekologickej kogenerácie – v zariadení kombinovanej výroby elektriny a tepla. Takouto elektrinou napríklad sú poháňané aj naše e-skútre (áno na fotkách som ja), ktoré sa stali cez leto mojou srdcovkou.  Taktiež vďaka našej kogeneračnej jednotke sú naše budovy absolútne energeticky nezávislé, čo je skvelé. 

    Po všetkých informáciách ohľadom ekologickosti mám však pocit, že zdravá rovnováha aj v energetickom mixe je úplne najlepšia, čo poviete vy? 

    S láskou Andrea

    PS: pridávam aj linky na reklamné spoty, ktoré sme pripravili s  S hudbou vesmírnou. Sú to moji obľúbenci, pokiaľ ste ich ešte nevideli, verím, že vám scénky vyčarujú úsmev na tvári 🙂 

    https://www.youtube.com/watch?v=o59zsa5nA3o

    https://www.youtube.com/watch?v=mK-66C_mgJM 

    https://www.youtube.com/watch?v=0ga8FgHQFyM

    andrea_spp
    15. jan 2021    Čítané 1772x

    5 jednoduchých rád, ako v domácnosti ušetriť veľa peňazí...a nielen to.

    Hovorí sa, že by sme sa mali tešiť z maličkostí. A čo keby tieto maličkosti vedeli aj pozitívne meniť svet? A čo keby sme si povedali, že to môžeme už urobiť dnes? 

    Krátky úvod:

     V roku 2020 SPP uviedol na trh unikátny produkt „Uhlíková stopka“, v rámci ktorého umožňuje svojim zákazníkom získať personalizovaný prepočet a prehľad o tom, akú uhlíkovú stopu vytvárajú a tiež návod, o koľko ju môže efektívne znížiť, ak zmenia svoje spotrebné správanie. Energetický produkt tak v sebe spája nielen ekologický a vzdelávací moment, ale aj finančný. Pomocou týchto rád viete ušetriť veľmi veľa financií. A radšej si tieto ušetrené peniaze užívať na SPPoločné zážitky so svojimi blízkymi.  

    1. Rozhodujete sa, či je lepšia umývačka riadu alebo ručné umývanie? 

    Ak sa rozhodnete využívať umývačku riadu namiesto ručného umývania, dokážete šetriť nielen náklady za elektrickú energiu, ale aj spotrebu pitnej vody. Nahradením ručného umývania umývačkou riadu dokážete za rok ušetriť približne 47 eur na spotrebe vody. Spotreba vody oproti ručnému umývaniu tak môže byť nižšia až o viac ako 50 %. Vhodným využívaním umývačky riadu dokážete usporiť aj dodatočné finančné prostriedky. Myslite na to, že najviac efektívne je umývanie riadu v prípade, ak je umývačka plná, dôležité je preto okrem energetického štítka zvážiť spotrebiteľské správanie vašej domácnosti. Správnym rozhodovaním šetríte pitnou vodou, navyše tak pomáhate aj životnému prostrediu.

    2. Varenie naše každodenné

    Ďalšou úsporou je efektívne varenie. Viete o tom, že plynové variče majú oproti elektrickým výhodu v tom, že ihneď po zapnutí majú plnú výhrevnú silu. Nemusíme čakať, kým sa platňa rozohreje. Dajte si ale pozor, aby ste na plynových varičoch používali správne veľkosti horákov, aby neboli hrnce príliš široké a nebránili prístupu vzduchu k horáku, alebo príliš malé a plameň zbytočne ohrieva priestor mimo hrnca. Používanie pokrievky pri varení ušetrí energiu až o 60 – 70%. Ak vlastníte tlakový hrniec, používajte ho, ušetrí vám čas prípravy jedla až o 70 %  

    3.  Sú e-maily naozaj také ekologické?

    Už samotné zasielanie a prijímanie e-mailov ovplyvňuje energetickú náročnosť vášho smart zariadenia. Zvážte preto prijímanie množstva reklamných a informačných e-mailov, ponechajte si len e-maily od spoločností, ktorých informácie využijete, nezabúdajte e-maily vymazávať, aby ste nezahlcovali dátové úložiská. Tie požierajú veľmi veľa elektrickej energie. Priemerný e-mail bez prílohy vytvorí uhlíkovú stopu zhruba 4 g emisií CO2. Každý zamestnanec denne dostane okolo 120 e-mailov, čo počas pracovného roka predstavuje uhlíkovú stopu približne 415 kg emisií CO2. Ak by ste sa dokázali počas roka zbaviť nepotrebných spamov, znížili by ste vplyv na životné prostredie o približne 5 kg emisií CO2 každý rok, no najmä ušetrili veľmi veľa financií, ktoré idú na spotrebu elektrickej energie využívanej na chladenie serverov. 

    Fun fact: 

    Keby si každá osoba (66,99 mil.) vo Francúzsku vymazala 50 emailov, ušetrená energia by sa dala použiť na vysvietenie Eiffelovej veže na najbližších 42 rokov.

    4. Auto je naozaj veľký požierač rodinného rozpočtu

    Auto dnes potrebuje asi každá rodina kvôli rýchlosti premiestňovania, pohodlnosti.  mali by ste brať do úvahy svoje spotrebiteľské správanie, na cestu mestom vám stačí menšie a úspornejšie auto. Do pozornosti dávam CNG vozidlo alebo hybrid ako alternatívu k elektrickým autám. Ak prejdete rovnakých 6 km denne počas roka CNG vozidlom namiesto vozidla na benzín, dokážete ušetriť približne 59 eur a znížiť uhlíkovú stopu približne o 88 kg emisií CO2. CNG autá pritom sú porovnateľné, ba dokonca lacnejšie na obstaranie. Dostupné CNG autá na slovenskom trhu nájdete TU.

     5. Spotrebiče v pohotovostnom režime 

    Domáce spotrebiče a zariadenia, ktoré vám počas noci ostanú blikať, či svietiť v pohotovostnom stand-by režime, sú vypnuté iba zdanlivo. Stále totiž míňajú elektrickú energiu a vy tak zbytočne míňate svoje peniaze. U starších typov spotrebičov to môže byť až 50% zo spotreby bežnej prevádzky. Platí to pre televízor, uspatý notebook, nevypnuté monitory, či reproduktory, ale aj zbytočne zapojené nabíjačky na telefón, keď práve nevykonávajú svoju funkciu. Šetrite svoju peňaženku a rovnako našu planétu a vypnite ich. Okrem ušetrených peňazí však budete mať aj pokojnejší spánok, čo má zas veľmi pozitívne účinky na vaše zdravie. 

    Buďte aj vy, milé žienky, súčasťou pozitívnej zmeny, ušetrite a prispejte k ochrane klímy. Robíme to predsa aj pre naše deti. 

    Andrea 

    andrea_spp
    Správa bola zmenená    14. jan 2021    

    Prečo je výhodné mať Dve energie pod jednou strechou? 🏡

    🌞 Dve energie = jeden dodávateľ, polovica starostí.
    🌞 Ušetrite niekoľko desiatok EUR ročne.
    🌞 Vážime si váš čas. Všetky papierovačky vybavíme za vás.

    SPPoločne budujeme krajšie Slovensko. SPP je najväčší výkupca zelenej energie, teda energie z obnoviteľných zdrojov na Slovensku a všetku takto nakúpenú energiu umiestňujeme na slovenský trh. 🌳
    A čím dlhšie s nami budete, tým menej zaplatíte. Vypočítajte si úsporu bezplatne na kalkulačke, vyplňte formulár a začnite šetriť na energiách už dnes. https://www.spp.sk/sk/domacnosti/elektrina/
    Ušetrené peniaze radšej využite na SPPoločné zážitky s rodinou. ⛰

    Milé dámy, už ste čítali môj príspevok o stromoch, kde nájdete aj odpoveď na otázku, či je dobré stromy sadiť alebo nie? Nájdete ho tu a poteším sa vašim názorom 🙂 https://www.modrykonik.sk/blog/andrea_spp/article/sadit-ci-nesadit-podme-spolocne-rozlus-k09g8t/ 🍀

    Inak, myslíte si, že niekde tam vonku rastie aj "ten váš" strom? 🌳 Počas prvej vlny lockdownu som bola trošku v šoku, čo teraz budem s deťmi sama doma robiť a ako to celé zvládneme. No viac, ako kedykoľvek predtým, sme objavili čaro prírody a silu stromov. S deťmi sme objavili najstarší strom v Dúbravke. (pozn. autora Ellka pri ňom na fotke pózuje 😎). Chodili sme tam každý deň, pozorovali jeho život, tešili sa, dodával nám silu zvládnuť aj ďalšie dni, dokonca sme ho aj začali sem tam objímať a bolo to krásne 🙂

    Ten "môj" strom je však u mojich starých rodičov v Tekove. Je famózny. Vždy keď tam prídem, len tam tak stojím (na fotke síce sedím😀) oproti nemu a neviem sa vynadívať. Podeľte sa so mnou, akú úlohu majú stromy vo vašom živote. Čím nás ľudí môžu inšpirovať?

    PS: Čítali ste knihu Tajný život stromov od Petra Wohllebena?

    (2 fotky)

    Stačia maličkosti a meniť svet môžeme už dnes 🙂

    Čo robíte vy pre prírodu a pre naše životné prostredie? Snažíte sa znižovať svoju uhlíkovú stopu? Recyklujete?

    😉 Moje ekologickejšie pranie a čistenie vyzerá ako na fotke
    PRO TIP:namiesto aviváže používam ocot, odvtedy nemám kožné problémy.
    😉 Doma máme recyklačné nádoby, preto je to pre deti úplne prirodzené.

    Teším sa na vaše foto.

    (2 fotky)
    andrea_spp
    12. jan 2021    Čítané 922x

    Sadiť, či nesadiť. Poďme spoločne rozlúsknuť túto hamletovskú otázku.

    Výziev na objavovanie čarovných slovenských zákutí je viac než dosť. My vás však nebudeme lákať k ceste za nepoznanými krásami Slovenska. Chceme vám ukázať ako SPP priložil ruku k dielu a pomáha obnoviť lesy, ktoré sú hodné obdivu, stáročia píšu svoju históriu a predstavujú pľúca našej malej veľkej krajiny. Tiež si však povieme, ako je to s pojmom monokultúra a teda, kedy stromy vhodné sadiť je a kedy naopak vôbec. 

    Ako iste viete, už niekoľko mesiacov zákazníkom ponúkame náš produkt Uhlíková stopka. Jeho kúpou získavajú nielen rady, ako šetriť energie a tým aj svoje peniaze, ale aj presné prepoč­ty, ako môžu znižovať svoju osobnú uhlíkovú stopu *. A či si to chceme priznať alebo nie, vytvára ju každý z nás, každý deň, aj keď si to vôbec nemusíme uvedomovať. Súčasťou produktu je aj záväzok našej spoločnosti vyvážiť pro­stredníctvom výsadby nových stromov, uhlíkovú stopu, spojenú so spotrebou energií tých zákazníkov, ktorí si tento produkt kúpili. 

    Keď pri vytváraní nového produktu prišli kolegovia, či im pomôžeme sadiť stromy, povedali sme si, „ a prečo nie?“. Skvelý nápad! Ako to však už so skve­lými nápadmi býva, cesta od nápadu k jeho realizácii je niekedy strmšia ako slovenské hory a má rovnako veľa zákutí ako lesné chodníčky. 

    Aké stromy vysadíme? My ich vysadí­me? Osobne? Kde ich vysadíme? „Stop“, povedali sme si. Stop živelnosti, bez praktických skúseností. A tak sme začali hľadať, kto vie o slovenských lesoch, ich zložení a stave viac, ako my. Možno si teraz poviete, že ktokoľvek. Ani to však nie je pravda. Odštartovali sme telefo­náty a osobné stretnutia s ochranármi ( My sme Les), s ich sympatizantmi, s akademikmi, s organizáciami a firmami, ktoré stromy už sadili a mali s tým skúsenosti. Inak takto sa k nám dostala aj kolegyňka Maťka, o tom však o trošku neskôr.

    Skončili sme však na káve u tých najkom­petentnejších, v Tatranskom národnom parku (TANAPe). Presnejšie povedané, na Správe TANAPu, priamo u riaditeľa a hlavného lesného odbor­níka a botanika. A boli sme nadšení.

    Strážcovia našich najväčších lesov nám vysvetlili, v čom spočíva podstata zmyslu­plnej výsadby stromov, kde má význam, kde nie, že nesmieme zabúdať na prirod­zenú obnovu lesov, poznať účel hos­podárskych lesov, aký je cieľ existencie ochranných lesov a tzv. bezzásahových oblastí. A to ani zďaleka nebolo všetko. Prešli sme si stupne ochrany, dozvedeli sa kto pestuje kvalitné sadenice stromov, ako fungujú urbariáty a množstvo ďalších dôležitých detailov.

    Mimochodom, vedeli ste, že napríklad v rámci TANAPu existuje 36 lesných spoločenstiev - urbáre, mestské lesy, cir­kevné lesy a stovky drobných vlastníkov (fyzických osôb)? A tak plocha neštát­nych vlastníkov tvorí 49 % z celkovej výmery TANAPu? My teda ani náhodou. Dnes sme opäť múdrejší. 

    Jar v Žiarskej doline

    Na jar 2020 sme už pod odborným dohľadom nadviazali spoluprácu so Združením vlastníkov lesov a urbariátu, pozemkové spolo­čenstvo Žiar. Naše spojenie síl prinieslo hneď prvý výsledok v podobe neuveri­teľných 4 060 novo vysadených stromov. Stihli sme to síce na poslednú chvíľu, pretože stromčeky tiež nie je možné sa­diť kedykoľvek, ale začali sme! Na ťažko dostupných a strmých holinách sa vysa­dil smrekovec opadavý, smrek obyčajný, borovica lesná, borovica limba, brest horský, buk lesný, breza bradavičnatá, či jarabina vtáčia. Tam, kde to bolo možné sa postavili oplôtky na ochranu proti vysokej zveri. A keďže nie sme žiadne bábovky, v máji sme vyšli na jednu z lo­kalít vo výške asi 1 200 m nad morom. 

    Mimochodom, výsadba stromov je ciele­ná, lokality sú starostlivo vyberané pod dohľadom odborníkov z radov lesníkov a máme v TANAPe jasný cieľ, napomôcť obnove lesov v kalamitami zasiahnutých oblastiach. Výsadba prebieha v ochran­ných, nie hospodárskych lesoch a sadíme druhovo kvalitnejšie (krytokorenné) a drahšie dreviny. Samozrejme, to všetko v súlade s plánom sadenia pre danú oblasť. Diverzifikácia drevín zabezpečuje, že vysadený les je lepšie chránený pred externými vplyvmi, napr. poveternostný­mi podmienkami, či škodcami. 

    Jeseň pod Kriváňom

    A čo teda budeme robiť ďalej? A tak sme zdvihli telefón a vytočili overené číslo Správy TANAPu. A výsledok? Pokra­čujeme v sadení. Dosadíme ešte 6 000 stromov v Žiarskej doline a potom smer Východná.

    A tak sme naštartovali ďalšiu spoluprá­cu. Tentokrát s pozemkovým spolo­čenstvom Bývalých urbarialistov obce Východná. Opäť na plný plyn, opäť trošku v strese z krátkosti času, i z ne­vyspytateľného počasia. Naša snaha však bola v tomto prípade odmenená. Výsadba na pozemkoch Východnej sa vydarila a výhľady na Kriváň?... tak tie boli úchvatné.

    V októbri sme vymenili elegantné topánky za športovú obuv. Už správne vyzbrojení, správne obutí sme sa vybrali na „kontrolu“ pod Kriváň. V rámci pre­chádzky po urbariáte sme si pozreli par­celu s (našimi) novovysadenými jedľami bielymi. Faktom je, že tie fascinujú aj vysokú zver, ktorá si pri najmenšej mož­nej príležitosti rada pochutí na čerstvo zasadených sadeniciach.

    Celkovo sa nám tak podarilo vysadiť 17860 stromov, z čoho sa veľmi tešíme. V  roku 2021 budeme ešte viac dbať na bezzásahové územia. Zachraňovať aj vzácne staré stromy a zachovať bez zásahu staré lesy.

    *Čo je Uhlíková stopa

    podľa našej knihy JA a moje zelené JA: Oxid uhličitý CO2 je plyn, ktorý sa aj s iný­mi škodlivými látkami dostáva do ovzdušia vždy, keď ľudia niečo vyrábajú, používajú alebo keď napríklad cestujú. Množstvo týchto plynov voláme uhlíková stopa. Nie je to medvedia stopa v lese. Uhlíková stopa nám hovorí o znečistení v prírode

    S láskou k prírode 

    Andrea