antamauru
14. nov 2019
177 

Káva naša každodenná.

Ja, veľký kávoholik, som dostala možnosť zapojiť sa do testovania kávy. Čo vám budem hovoriť, radosť bola obrovská.

Aj keď s kávou Barzzuz som sa už kedysi dávno stretla, no chute vyprchajú, človek si ich po dlhšej dobe už nedokáže vybaviť. A tak sa výberom do testovania stalo, že sa u mňa náhodne, spolu s predošlými zásobami, stretlo až 8 druhov káv - konkrétnych produktov rôznych firiem, či už slovenských, alebo zahraničných.

Na mlynčeku som ich striedala, porovnávala praženie, aciditu, horkosť. Pre mňa to teda nebola iba testovačka 3 druhov káv testovaného výrobcu, ale zároveň porovnávanie rôznych výrobcov, druhov a pomerov.

Bez hanby a "podplácania" musím povedať, že Barzzuz-ky, ako ich s manželom voláme, sú zo všetkých, čo som tu mala, najlahodnejšie s absolútne vyváženou chuťou. U nás vyhrali na plnej čiare a ostaneme im verní. Kávičky som mlela a pripravovala na kávovare Catler ES 8013. Pripravovali sme najmä espresso a cappucino. Kedže hodnotenie káv je veľmi subjektívne, zhrniem vám moje dojmy.

Vo voňavom balíčku boli 3 kávy - 100 % arabiky. 

1. Brazília Yellow Bourbon - naša "čokoládka" 🙂  

Brazília ma mimoriadne vhodné podnebie pre pestovanie kávovníkov, preto je aj najväčším producentom kávy. Kávička bola jemná, s hustou crémou, acidita bola absolútne potlačená , ustúpila výraznej čokoládovej chuti. 

2. Indonézia Java Balawan - kávička zo sopečných ostrovov

Indonézia je celosvetovo tretí najväčší producent kávy. Pestovanie arabiky však predstavuje iba 30 % z celkovej produkcie. Vďaka vulkánom cítiť z kávy zemitosť, kakao a naozaj veľmi jemnú aciditu. Pre nás s manželom bola tato kávička jasný víťaz testovania. Zdala sa nám najvyváženejšia.

3. Etiópia Sidamo Gr.2 - Práve v Etiópii objavili prvý kávovník, tam to všetko začalo 🙂

Kávička je sladká s jemnou dochuťou citrusového ovocia. Oblasť Sidamo sa vyznačuje produkciou najjemnejších odrôd. Označenie Grade 2 znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s najmenším počtom defektných zrn. 

Súčasťou testovania bol aj termohrnček od výrobcu Primus. Musím povedať, že nie je lepšieho obdobia na testovanie termohrnčeka, než je studená a sychravá jeseň. Pri kočíkovaní bol príjemným pomocníkom nielen na kávu, ale aj na čaj. Krásne drží teplo a neunikla z neho ani kvapka. 

Ďakujem Modrému koníku za možnosť užiť si toto príjemne a voňavé testovanie. S manželom sme si vychutnali každú jednu šálku.

#test_barzzuz

 #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli