astarte123
14. apr 2017
53 

Bezpečnostné desatoro

Môj posledný ambasádorský článok by som chcela venovať zhrnutiu základných internetových bezpečnostných pravidiel, s ktorými sme sa počas môjho pôsobenia pre spoločnosť ESET oboznámili. Dúfam, že sa už stali súčasťou vášho každodenného internetového života. 

1. Vždy aktuálny softvér

Keď sa pripojíte na internet, venujte prvé chvíle aktualizácii svojho softvéru. Či už ide o operačný systém, ale aj o antivírusový softvér. Aktuálne verzie zohľadňujú nové podmienky a môžu vás tak čo najlepšie ochrániť. 

2. Vytvorte si silné heslo a pravidelne ho meňte

O tom čo všetko by malo dostatočné silné obsahovať ste už určite počuli veľakrát. V jednom zo svojich článkov som vám ponúkla aj jednoduchý návod, ako si takéto heslo vytvoriť tak, aby ste si ho bez problémov zapamätali. 

3. Neuvádzajte neuvážene svoje osobné údaje

Osobné údaje sú vašim vlastníctvom, záleží len na vás, ako s nimi budete narábať. Neuvádzajte ich, pokiaľ to nie je nutné. Vyhnete sa tak nielen hackerským útokom, krádežiam, ale aj otravným marketingovým telefonátom a adresným reklamám. 

4. Zabezpečte svoje zariadenie

Mať antivírusový softvér vo svojom počítači je už bežné, ale máte ho aj vo svojom tablete či smartfóne. Chráňte aj svoje mobilné zariadenia. S antivírusovým softvérom taktiež môžete ochrániť svoje zariadenie aj pred krádežou. Vďaka funkcii Antitheft, ktorú nájdete v riešeniach od ESET bude pre vás nájdenie strateného či ukradnutého zariadenia oveľa jednoduchšie. 

5. Premýšľajte nad tým, čo na internete robíte

Zverejňovanie fotografií, či súkromných informácií na internete môžeme mať dôsledky aj v skutočnej nielen vo virtuálnej realite. Nastavenie súkromie na svojich účtoch na sociálnych sieťach vám môže veľmi pomôcť, venujte nastaveniam potrebný čas. 

6. Neverte všetkému, čo nájdete na internete

Internet poskytuje možnosť anonymne šíriť akékoľvek správy. Ako spoznáte, že správa, ktorú čítate je vymyslená a ide o hoax? A sú vôbec vymyslené správy škodlivé? Odpovede nájdete tu

7. Neotvárajte podozrivé prílohy a linky

Podozrivé linky a prílohy môžu byť zdrojom malvéru, ktorý po otvorení nainfikuje vaše zariadenie. Existuje ale pár jednoduchých otázok, ktoré vás môžu pred týmto ochrániť. Nájdete ich v jednom z mojich článkov

8. Sťahujte dáta len z overených a oficiálnych zdrojov

Spolu s najnovšími filmami, hudbou alebo e-knihami si môžete do svojho zariadenia stiahnuť aj množstvo škodlivého malvéru. Aj aplikácie z neoficiálnych obchodov predstavujú pre vaše zariadenie potencionálne nebezpečenstvo. Buďte preto opatrní a rozmyslite si, čo si do vášho zariadenia ukladáte. 

9. Svoje dáta pravidelne zálohujte

Práve tento jednoduchý krok vás môže ochrániť pred najrozšírenejším druhom malvéru - ransomvérom. Zálohujte a budete si istí, že tak ľahko neprídete o množstvo fotografií, súborov a dát, ktoré sú pre vás dôležité. 

10. Rozprávajte sa s deťmi o internetovej bezpečnosti

To najdôležitejšie na záver. Nič nenaučí vaše deti lepšie narábať s internetom ako rozhovor. Pýtajte sa, vysvetľujte a keď neviete odpovedať na otázky detí, skúste na ne spoločne pohľadať odpoveď. Pomôcť vám môžu aj šikovné rodičovské aplikácie. 

Zopár jednoduchých krokov môže ochrániť vás a vaše dáta. Aby ste mali ochranu svojich dát uľahčenú spolahnite sa na kvalitný antivírusový softvér. Ten najvhodnejší pre svoje zariadenie nájdete na stránkach spoločnosti ESET

Začni písať komentár...

Odošli