babymarket_sk
    Správa bola zmenená    21. júl 2018    

    Čo bolo dnes na obed?
    Špenátová polievočka
    Plátok masla, 1 malá cibuľa, 1 malý nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, 1 malý zemiak, 0,2 l čerstvého zeleninového vývaru, 200 ml mlieka, 150 g umytého a nakrájaného špenátu, trošku jemne nastrúhanej kôry z citróna (nesmie byť chemicky ošetrený), malá štipka strúhaného muškátového orieška na ochutenie, 1 polievková lyžica pochúťkovej smotany na dozdobenie, petržlenová vňať

    V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, cesnak a smažíme asi 5 minút, nezabudneme pomiešať. Pridáme nakrájaný zemiak a dusíme asi minútu. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme po dobu 8 až 10 minút, kým zemiak nezmäkne. Pridáme mlieko, privedieme do varu, potom vmiešame polovicu špenátu a citrónovú kôru. Prikryjeme a zvoľna varíme 15 minút, kým špenát úplne nezvädne. Odstavíme z ohňa a necháme chladnúť asi 5 minút. Potom polievku nalejeme do nádoby mixéra a pridáme zvyšok špenátu a dôkladne pomixujeme. (Časť polievky si môžeme zamraziť na neskoršie použitie.) Starším deťom môžeme polievku dochutiť troškou soli. Ak je polievka prihustá, môžeme ju zriediť pridaním zeleninového vývaru. Na tanieri dozdobíme pochúťkovou smotanou a petržlenovou vňaťou.