bally
4. sep 2017
437 

Čo by malo dieťa ovládať pred nástupom do škôlky?

Váš drobec už čoskoro prekročí po prvýkrát prah škôlky a vy sa pýtate, či ste ho na tento významný krok dostatočne pripravili? Pobyt v škôlke je pre dieťa neskutočným ťahačom. Má tam množstvo podnetov, odpozerá od ostatných detí dobré veci, ale aj šibalstvá, pani učiteľky ho naučia veľa nového. To ale neznamená, že dieťa pri nástupe do materskej školy nemusí ovládať vôbec nič. Čo by mal mať taký prváčik v malíčku ešte skôr, ako príde po prvýkrát do škôlky?

  • Nenosí plienky. Väčšina materských škôl vám dieťa s plienkami neprijme. V tomto veku sa netoleruje ani plienka počas obedného spánku. Jedinú plienku, ktorú nemusíte u malého škôlkara nikomu vysvetľovať, je tá nočná.
  • Nekamaráti sa s cumľom. Cumeľ môže byť ďalšou komplikáciou, aj keď je naň dieťa zvyknuté len pri zaspávaní. Porozprávajte sa o tomto spoločníkovi s pani učiteľkou, možno bude ochotná pomôcť vám rozlúčiť sa s ním. No určite je lepšie seknúť s cumľom ešte pred nástupom do škôlky. Mojkáčikovia na spanie sú ale v škôlke viac ako vítaní.
  • Chodí na WC. Nočníky sa v škôlke veľmi nenosia, dieťa sa tu stretne s detským záchodom, preto by nemalo mať s jeho použitím problémy.
  • Vie sa obliecť a obuť. Nohavice, tričko, spodná bielizeň, ponožky či topánky by nemali deťom robiť problém. Nemusia si vedieť zaviazať šnúrky, zapnúť či rozopnúť gombíky, dokonca môžu mať v tomto veku ešte problém obliecť si mikinku či bundu na zips. Je pre nich náročné prechytiť si ju za chrbátikom a dať do rukávu druhú rúčku. Každopádne je vhodné obliekať dieťa do škôlky tak, aby sa zvládlo obliecť aj vyzliecť samé. Na trénovanie šnúrok, gombíkov, zipsov, ... máte dosť času aj doma. Pani učiteľka vášmu drobcovi isto pomôže, no je pochopiteľné, že nemôže kompletne poobliekať a povyzliekať 20 nesamostatných prváčikov bez toho, aby sa polka z nich nespotila, kým dá do poriadku tú druhú.
  • Sám sa naje. Používanie príboru nie je podmienkou, no musí zvládnuť aspoň jedenie lyžicou a pitie z pohára. Odbiehať od stola počas jedenia sa v škôlke netoleruje.
  • Má základné hygienické návyky. Prváčik by mal vedieť po návšteve WC použiť toaletný papier, umyť si a utrieť ruky. Dôležité je aj správne fúkanie nosa a používanie vreckoviek.
  • Pozná si svoje veci. Stáva sa však, že rodičia nakupujú v rovnakých obchodoch alebo natrafia na rovnakú akciu, a tak sa môže v jednej triede objaviť to isté tričko dvakrát. Nie je preto na škodu dieťaťu oblečenie označiť menom. Uľahčí to prácu nielen pani učiteľkám, ale aj vám hľadanie po návrate z práce.
  • Dokáže komunikovať a má rešpekt. Reč 3 či 4-ročného dieťaťa ešte nemusí byť stopercentná, no malo by vedieť komunikovať s dospelými slušne a s úctou a vedieť povedať, čo chce alebo potrebuje. Zázračné slovíčka ako „prosím“ či „ďakujem“, alebo pozdrav pri príchode či odchode zo škôlky by mal byť samozrejmosťou.
  • Kontaktuje sa s deťmi. Zdravé nadväzovanie vzťahov s rovesníkmi je pre úspešný štart v škôlke základ.

A na záver to najdôležitejšie, drobec by sa mal aspoň na nejaký čas vedieť od vás odpútať. Tráviť čas aj s inými ľuďmi (starí rodičia, krstní, známi, ...) bez vašej prítomnosti je cestou k úspechu. Úplne bez slzičiek to asi nepôjde, no zžitie sa s novým prostredím a s novými tvárami to isto uľahčí.

Foto: pixabay.com

#vychova_vzdelanie

Poriadne som sa zasmiala na týchto nezmysloch😂😂 Spamätaj sa😉

4. sep 2017
bally
autor

@katuli3nocka váhala som, či reagovať, no nedá mi to. Ďakujem za názor, každý si veľmi cením, aj ten negatívny. No jedno nepochopím, ako môže dospelá žena a matka niekomu napísať "Spamätaj sa". Po prvé - ja som si s Vami nepotykala a po druhé - troška slušnosti by neuškodilo ;)

4. sep 2017

@katuli3nocka suhlasim 😊...mna ako matku ktora ma dieta 3 den v skolke a stale tam placka,lebo je proste taky typ ma tento clanok dostal "uplne do pohody". 😤😤😤

6. sep 2017

@adka1978 Aj náš malý začal v škôlke, tiež sem tam plačká, ale je to normálne, lebo to dieťa bolo naučené, že mamka je stále s ním a teraz aha, kolektív a pani učiteľky atď... Odbiehanie sa netoleruje??? Nevie sa samostatne obliecť (možno trošku), utrieť sa na WC nevie sám a áno, je v škôlke a každý deň ho pani učiteľky za niečo pochvália...

6. sep 2017
bally
autor

@adka1978 to, že plačká v škôlke ani nemusí byť tým, že je taký typ. Môj malý plakával celú jeseň a potom sa to naraz zlomilo a už sa do škôlky tešil. Pre žiadneho drobca to nie je jednoduché. Sú pri nás celé dni niekoľko rokov a zrazu tam nie sme, je pochopiteľné, že z toho majú veľký stres. Verím, že si rýchlo zvykne. Držím vám obom palce.

@katuli3nocka článok znie "čo by malo dieťa ovládať", nie "čo musí ovládať". Nikde nie je napísané, že keď váš malý nespĺňa ten či onen bod z článku, tak ho nechajú stáť pred dverami škôlky. Každé dieťa je iné. Náš malý mal v 1. triede spolužiakov, čo sa obliekali sami, ale aj takých, čo sa vyslovene sami obliecť nechceli, nie že to nevedeli. Na utieranie na wc sú pani učiteľky pri prváčikoch pripravené, dokonca aj na nehody počas obedného spánku, ktoré nie sú vôbec ojedinelé. Nikto nenechá dieťa behať s okakanou riťkou len preto, že si ju nevie utrieť. Odbiehanie od stola sa naozaj netoleruje, to ale neznamená, že vaše dieťa za to od učiteľky dostane. Navyše sedenie za stolom doma a v škôlke je rozdiel. Náš malý doma stále odbiehal od stola a v škôlke sedel pekne so všetkými. Viete si ale predstaviť tie učiteľky, keď sa im zodvihne zo stoličiek 20 detí a začne behať po jedálni?

Dámy, ďakujem vám obom za odozvu. Nešlo mi o to, niekoho pobúriť. Môj článok mal smerovať k tomu, že sa netreba spoliehať na to, že pani učiteľky deti všetko naučia. Pokiaľ ale dieťa niečo neovláda, netreba si z toho robiť vrásky. V škôlke budú vaše deti isto robiť veľké pokroky, keď sa vyrovnajú s tou náročnou zmenou. Obom vám prajem pekný deň a drobčekom čo najmenej slzičiek.

6. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli