bally
15. máj 2017
1567 

Kolíska pre bábätko je krásna investícia navyše

Drevená kolíska - po bokoch jemné volány, a celá tá krása prekrytá baldachýnom, má isto stoje čaro. Ak je navyše zdedená po rodinných predkoch, hodnotu má o to väčšiu. 
Pokiaľ kolíske neodoláte, treba počítať s tým, že to bude investícia navyše, pretože skôr či neskôr budete potrebovať aj postieľku.

Kolíska má svoje výhody, ale aj nevýhody. Rozhodovanie, či si ju zaobstarať nestavajte na otázke: Kúpime postieľku alebo kolísku? 
"My sme kolísku nepoužívali. Podľa mňa je to predražená zbytočnosť a myslím si, že nie je dobré učiť dieťa zaspávať kolísaním," myslí si o kúpe kolísky mamička vo fóre. Nájdu sa ale aj také, ktoré na ňu nedajú dopustiť. 
"Máme postieľku aj u našich aj doma, je to bezpečnejšie a kolíska má veľmi krátke využitie, podľa mňa sa oplatí kolíska, iba ak ti ju má kto požičať, na tých pár mesiacov sa kupovať neoplatí a postieľku budeš musieť mať tak či tak," radí mamička vo fóre.

Menšie rozmery

Veľkým plusom sú isto jej rozmery. Keďže je menšia, hodí sa skvele do stiesnenejších priestorov. Mnohé mamičky ju majú len na denné spanie, napríklad v obývačke alebo kuchyni. "Ja mám kolísku, malá má 8 mesiacov a cez deň tam spinkáva, má aj kolieska, tak si ju môžem presúvať. Teraz je už v nej tak akurát, ale hádam ešte mesiac - dva použijeme," podelila sa o svoju spokojnosť jedna z mamičiek na Modrom koníku. 
Tým, že je kolíska menšia, poskytuje zároveň bábätku väčší pocit bezpečia a nie je tam také stratené ako vo veľkej postieľke. Jemné hojdanie pomáha pri uspávaní a upokojení bábätka, i keď pravdou je, že si na tento spôsob uspávania môže ľahko navyknúť a pri prechode na postieľku bude mať problém zaspať bez hojdania. Kolíska zároveň rozvíja u bábätka zmysel pre rovnováhu.

Pozor na bočnice

Jej menšie rozmery nie sú len výhodou. Keďže má väčšina kolísok na dĺžku len cca 95 cm, bábätko z nej pomerne rýchlo vyrastie. Nižšie bočnice sú zároveň nebezpečné, keď sa už dieťatko prevaľuje a ťahá do sedu.
"Ja som mala kolísku pri prvom bábätku. Bola ešte po mne a mala som ju v obývačke, lebo tam sa mi nezmestí postieľka a chcela som mať malého na očiach. Používali sme ju 3,5 mesiaca, potom sa začal točiť na bruško a išiel do postieľky. Pri dcére som kolísku nepoužívala, lebo som sa bála, že ju z toho jej akčný brat vysype. Kolísku som mala u našich, kde bola dcérka, keď ju varovala babka. Podľa mňa to je krásna investícia," neskrýva nadšenie jedna z diskutujúcich mamičiek.

Aretácia hojdania

Pri kúpe kolísky sa tiež uistite o možnosti aretácie hojdania, teda zamedzení kolísania. "My sme mali kolísku bez aretácie a to mi tam chýbalo, lebo keď bol maličký a chcela som ho dať spinkať na bok, tak potom vždy ležal nakrivo, keďže kolíska sa tým pádom posunula do boku. A vždy som sa aj bála, že tam starší príde a stačilo len, že sa oprel a už sa to hojdalo," delí sa o svoju skúsenosť .
Kolísku využijete najviac 6 mesiacov a potom už budete musieť prejsť na bezpečnejšie miesto na spanie.

#koliska #domacnost #spanok #vybava

Foto: flickr.com

Začni písať komentár...

Odošli