bally
22. aug 2017
639 

Príliš mladá na dieťa alebo kedy je ten správny čas na materstvo?

„Ako môže vychovávať dieťa, keď ona sama je ešte dieťa? Veď si vôbec neužila život! A má vôbec dokončenú školu?“ šuškajú si ľudia naokolo. Kde je ale napísané, že vek má byť zárukou zrelosti na rolu matky? Dokáže dať žena po 30-tke dieťaťu naozaj viac ako mladá 20-ročná mamička?

Materstvom sa život rozhodne nekončí. Práve naopak, začína ním jedno obrovské a úžasné dobrodružstvo, ktoré vám otočí celý život hore nohami. Väčšina žien túži po rodine a má v sebe zabudované „biologické hodiny“, ktoré začnú skôr či neskôr tikať. Kým jedna sa na materstvo odhodlá v 20-tke, druhá sa k tomu horko ťažko dostane po 30-tke. Je jedno, kedy to príde. Byť dobrou mamou nie je otázka veku!

Prečo materstvo odkladáme na neskôr?

Ako sa vraví, sto ľudí, sto chutí. A tak je to i s materstvom. Kým jedna sa na to cíti ešte v školskej lavici, druhá po bábätku zatúži až potom, ako si vytvorí potrebné rodinné a finančné zázemie. Mnohí ukazujú na bezdetné tridsiatničky prstom a nazývajú ich karieristkami. Netreba však všetky hneď škatuľkovať.

Tilda z fóra na Modrom koníkovi v tom má jasno: „Väčšina mojich kamarátok má deti po 30-tke a teda vôbec nemám dojem, že by boli karieristky. Niektoré ženy sa s nadšením venujú svojmu povolaniu alebo len jednoducho nestretnú toho pravého.“

Za takýmto rozhodnutím môže byť tiež strach, že sa o dieťatko nebudú vedieť finančne postarať, platiť strechu nad hlavou a všetky tie výdavky, ktorých nie je málo, alebo že sa nebudú mať po materskej kam vrátiť, pretože nájsť si novú prácu s dieťaťom je zase o čosi náročnejšie. Ženy dnes riešia množstvo pre a proti, kým sa do plánovania materstva pustia, aj keď už vo vnútri možno cítia, že sú na tento veľký krok pripravené.

Naše telo je tak nastavené!

„Ešte nedávno to bolo normálne. A tiež je to dané fyziologicky. Ideálny čas na prvý pôrod je v priemere 24 – 25 rokov,“ vysvetľuje v diskusii surf. Mladé mamičky už dnes väčšinou nestretávame na každom kroku a vek prvorodičiek sa čoraz viac posúva. S vekom súvisí aj schopnosť otehotnieť, riziko predčasného pôrodu či potratu, ako aj pravdepodobnosť vývinu závažnej genetickej poruchy u bábätka. Aj to sú dôvody, prečo je lepšie stihnúť prvé tehotenstvo do 25-ky. Ba čo viac, ženy ho znášajú v tomto veku oveľa lepšie.

„Mám celiakiu a nechcela som materstvo odkladať z obavy, že neskôr možno bude neskoro. Na druhej strane som vždy chcela mať prvé dieťa do 25-ky a druhé do 30-tky, vydávala som sa 22-ročná a manžel je o 10 rokov starší, takže u nás nebolo na čo čakať. Dnes mám 28, Tobi 3 a čakáme dievčatko. Cestovať a všetko ostatné môžem aj neskôr. Tiež si myslím, že mladým mamkám sa v noci lepšie vstáva a ten spánkový deficit dajú s väčším úsmevom. Mám susedu, čo si najskôr splnila sny a potom 7 rokov čakali na dieťa a druhého sa už asi nedočkajú. Ja ešte zvažujem okolo 35-ky tretie bábo,“ podelila sa o svoju skúsenosť na fóre danieli.

Obrovskú dávku energie môžu mladým mamičkám mnohé tridsiatničky tiež len závidieť. A že je pri deťoch tých pár rôčkov navyše poriadne cítiť. „Za pár mesiacov mám 30 a čakám druhé. Verte mi, je to pre mňa osobne vyčerpávajúce. Prijala by som, keby mala malá 6 a druhé už 3. Buďte radi, že ste mali deti skôr,“ zverila sa na diskusnom fóre pslahorova.

Nič vám neutečie

„Podľa mňa je to super, mladá rodina a kopec života pred sebou, keď deti vyrastú,“ neskrýva svoje nadšenie xfenix. A je tomu tak! Veď čo už len žene utečie, keď sa stane mamou skôr. Že nedoštudovala školu? Je to náročné, no dá sa to zvládnuť aj popri miminku, alebo sa dá štúdium jednoducho odložiť. Alebo že si nestihla vybudovať kariéru? Ešte sa vráti dosť mladá do práce na to, aby si ju mohla začať budovať. Len sa z nej vďaka deťom nikdy nestane workoholik, čo je koniec koncov dobré. A že nevidela svet? Ani sa nenazdá, deti vyrastú a zostane kopa času na cestovanie aj užívanie si života.

A má to ešte jednu veľkú výhodu. Ktorú ženu nepohladí na duši, keď si ju pomýlia so sestrou svojej dcéry? „Kočky, ja vám závidím tie detičky v 20-tke. Vtedy som len spoznala manžela, ale brala by som detičky aj skôr. Veď to je paráda mať dospelé dieťa a byť ešte stále mladá krásna mamina v 40-tke,“ dodáva danieli. Mladé mamičky majú šancu užiť si svoje deti o čosi dlhšie, a keď im bude zdravie slúžiť, dožijú sa vnúčat a možno i pravnúčat.

Možno to budú mať o čosi ťažšie kvôli peniazom, bývaniu, práci, možno sa budú môcť osamostatniť, doštudovať či zamestnať neskôr, no nič im neutečie. „Podľa mňa je super byť mladá matka. Ale ideálne je to vtedy, keď je manžel dobre zabezpečený, rodina má vlastné bývanie, auto, ... Vtedy ani nemrzí 200 € materská,“ pridáva sa do diskusie fuska.

Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre materstvo v 20-tke alebo 40-tke. Dôležité je, aby sa to podarilo. Veď byť mamou je pre ženu ten najkrajší dar, a to v každom veku!

Foto: pixabay.com

#materstvo

Začni písať komentár...

Odošli