bambuliatenko
4. apr 2015

Čakanie na samovoľný potrat alebo kyret?

Tak som sa rozhodla, že sa podelím o svoju skúsenosť. Nie je to žiadna príjemná téma, ale je to súčasť života. 

S manželom sme sa začali snažiť o druhé bábätko, podarilo sa hneď druhý mesiac. Na teste dve paličky, obrovská radosť. No o pár dní som začala krvácať, tak som radšej šla k dr. Tomu sa nezdal tvar gestačného vačku, no kázal mi ležať, nenamáhať sa, a prísť na kontrolu o dva týždne. To už som mala byť v 7tt, takže už malo byť vidno miminko aj srdiečko. No miminko tam nebolo. Bol tam iba prázdny gestačný vačok.

O tom, že som preplakala niekoľko dní vám písať nemusím. Myslela som, že ma doktor pošle na "čistenie". On mi však povedal, že telo sa s tým vysporiada samo. Bola som rada, do nemocnice sa mi velmi nechcelo ísť. No keď som si tu, na MK vyliala srdce, veľa dievčat ostalo prekvapených, že ma dr. neposlal na kyret, strašili ma otravou krvi, a považovali môjho doktora za čudáka.

No keďže už mám "po tom", môžem vám povedať, že som môjmu doktorovi neskutočne vďačná, že to nechal na prírodu. Tento článok píšem iba pre to, aby som dodala odvahu ženám, ktoré sa rozhodnú neísť na kyret, nikoho tým nechcem nabádať, aby urobil to alebo ono.

Po tom, ako som sa dozvedela, že moje tehotenstvo vlastne ani nie je tehotenstvo, mi pár dní trvalo, kým som pochopila, prečo sa to stalo práve mne, a prečo to tak malo byť. A ostalo mi už len čakať, kedy "to" príde. Bála som sa bolesti, krvácania. Po mesiaci čakania som sa dočkala. Začala som krvácať, bola som cca v 12tt., a plodový vak mal cca 2,5cm. Asi tretí deň silnejšieho krvácania, ráno, som cítila ako to odišlo. Večer ma bolelo brucho, a kríže, silnejšie ako pri MS, ale nebolo to nič neznesiteľné. Ešte cca týždeň som krvácala, ale už úplne bez bolesti. 

No a tu je hlavný rozdiel medzi kyretom a samovoľným potratom. Po kyretáži lekári odporúčajú počkať s ďaľším snažením 3-6 mesiacov. Po samovoľnom potrate sa môžme snažiť hneď po prvej MS. Veľa žien, ktoré boli na kyrete, čakalo aj niekoľko mesiacov, kým im nabehol cyklus. Niektoré zas museli isť na kyret opakovane, lebo im lekár nevyčistil maternicu poriadne. Lekár totiž čistí maternicu "naslepo". 

Samozrejme, aj samovoľný potrat má svoje riziká. Pokiaľ má žena bolesti, veľmi silno krváca alebo má teplotu, je lepšie ísť do nemocnice. Ale ja osobne som toho názaru, že kyret je väčšie riziko. Poznáte ženu, ktorá bola na umelom prerušení tehotenstva? Tá vám povie, že pred zákrokom ju varovali, že sa môže stať, že už nikdy nebude mať deti. A viete, že kyret je presne ten istý zákrok? Prečo teda pri kyrete nikoho nevarujú?

Vo svete, v západných krajinách, je kyret vždy až na poslednom mieste. Na prvom mieste je čakanie na samovoľný potrat. Ak k tomu dlho neprichádza, dáva sa tabletka na vyvolanie potratu, a ak ani tá nezaberie a žena dostane teplotu alebo má iné komplikácie, až vtedy prichádza na radu kyretáž. 

Tak aby som to zhrnula, som rada, že som to nechala na prírodu. Verím, že na ďalšie tehotenstvo nebudem museť dlho čakať 🙂

A pre vás, ktoré sa bojíte nechať to na svoje telo a prírodu, verte tomu, že príroda má všetko perfektne zariadené, a naozaj sa nie je čoho báť. Dúfam, že tento článok pomôže takým ako som bola ja. Chcela som to prirodzene, ale bála som sa. Tak už viem, že sa nie je čoho báť.

#potrat #kyret

súhlasím s názorom, že pre telo je lepšie a prirodzenejšie prirodzený potrat.. držím prsty

4. apr 2015

pravda veru, asi stastie v nestasti pre zenu co zazije samovolny potrat ako kyretaz.

4. apr 2015

Je to veľmi otázne. Ja som mala tiez bezplodove tehotenstvo a tiež mi dala lekarka čas vyše dvoch týždňov (od prvého dňa, keď sme to zistili), či sa s tým moje telo nevyrovná samé. .no hcg mi stupalo do veľmi vysokých čísiel a všetko nasvedcovalo tomu, že telo si neuvedomuje, že tehotenstvo je neúspešne. Na kyrete som bola v 11 týždni (cize toho času bolo dost) a bolo viac - menej nevyhnutné. Dnes už robia kyret aj šetrnejšie - nie vyskrab, ale akési vysatie. A po dvoch cyklov sa môžeme pokúšať znova, takže tá informácia s 3-6 mesiacmi nie je úplne správna. Lekarka mi spomenula, že niektorí lekári na tom pol roku trvajú, ale ona nevidí žiadny dôvod tak dlho čakať.
Ale je super, že tebe sa to podarilo, ja som si to tiež priala, no nevyšlo. Ak by som začala krvacat ako ty, tiež by som to nechala na prírodu. Držím palce s ďalším tehotenstvom. A ak dovolíš, aj sebe 🙂

4. apr 2015

@blondiee83 ja som mala 2x kyret a 4x sme to so súhlasom dr, ktorí mi sami neodporúčali kyret nechali na prírodu.. v dvoch prípadoch trvalo neskutočne dlho než som sa rozkrvácala, no v mojom prípade bolo lepšie čakať ako podstúpiť kyret keďže moja sliznica maternica je už i bez tíchto zákrokov v hroznom stave :(

4. apr 2015

@afrika samozrejme, že lekár vždy vie najlepšie posúdiť riziko.

4. apr 2015

velka pravda. Je mi luto co si si prezila...ale presne toto iste sa stalo aj mne. Tiez mi tu niektore kocky zacali nadavat na lekara,ze je nezodpovedny,hazarduje s mojim zivotom. Ale nakolko viem,ze dany lekar patri k "spicke"....VERILA SOM MU.....a pekne sa dalo vsetko do poriadku bez kyretu. Koniec koncov v zahranici tiez uz kyret nechcu moc riesit. Drzim silno palce k dalsiemu tehotenstvu🙂,nech je tu co najskor...

4. apr 2015

ja som tiež čakala na samovolný krvácala som 13 dní a na ten 13 deň som sa skoro zliala z krvi, strašné krvácanie a bolesti neznesiteľné, tak sme leteli na pohotovosť a do 30 min ma robili. nechcelo sa to samo dočistiť dostala som od gyndy aj injekciu na stiahnutie a dočistenie, ale daako nepomohlo. Ale itak som vďačná gynde, že sa snažila bez kyretu. a to som chodila každých 5 dní na kontrolu. Ďakujem

4. apr 2015

@nisa_666 v takýchto prípadoch je poteebné kontrolovať každý deň alebo každý druhý deň ak to dlho trvá :( ja som chodila každý deň..

4. apr 2015

@afrika no u mňa to tak bohužiaľ nebolo. ale už mám po a je OK

4. apr 2015

Vystihla si to presne. Mna tiez strasili preco mam kyret az tak neskoro ze mozem dostat otravu krvi a podobne ale vycistila som sa samovolne a bolo to take stastie v nestasti my sme sa snazili na odporucanie hned a vysledok mam vedla seba zdraveho maleho certika 9,5mesacneho. V zahranici cistenie nechavaju na prirodu a ma to zmysel. Zelam zdrave babo🙂

5. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli