Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #relax #kupel #starostlivost #telo #chodidla #mysel

    Poznáte to. Vonku teplo, v práci stres, nervozita. Každý deň nám vie priniesť okrem pozitívnych podnetov aj negatívne.. Svoje telo vystavujeme pravidelne stresovým situáciám a len málokedy vieme myslieť aj na jeho odpočinok. Koľko krát si pred spaním poviete : Veď ešte musím zajtra spraviť tamto, po práci ešte niečo vybaviť , deťom treba spraviť program na víkend... Telo a aj myseľ si pýta zrelaxovať ...
    Ku zdraviu psychiky vieme dopomôcť našimi každodennými rituálmi. Základné denné rituály pre pevné zdravie našej psychiky sú:
    Dostatok spánku, zdravá strava a dostatok čistej vody, pohyb, čerstvý vzduch a slnko, objatia a sociálne väzby. A ako inak, esenciálne oleje 🙂
    Esenciálne oleje nie sú zadržiavané hematoencefalickou bariérou a na rozdiel od väčšiny látok prechádzajú priamo do mozgu. Veľký vplyv majú na limbickú časť mozgu, to je tá, ktorá zodpovedá okrem iného aj za naše emócie, pracuje s našou pamäťou,so spomienkami a náladami. Zároveň má vplyv na vzorce myslenia a chovania. Limbický systém tiež ovplyvňuje endokrinný a nervový riadiaci systém. Ovplyvňuje teda riadenie celého tela od rastu a obnovy buniek, trávenie, imunitu, chuť na jedlo až po sexuálnu energiu. Esenciálne oleje patria medzi najlepšie podporné prostriedky k ozdraveniu psychiky. Toľko v skratke k otázke, ako môžu esenciálne oleje liečiť psychiku a dopriať telu a aj mysli zaslúženú úľavu 🙂

    Vyrobiť si soľ do kúpeľa je jednoduché, je dostupných veľa spôsobov a receptov, ako na to.
    Ja vám predstavujem moju favoritku.
    Táto soľ obsahuje epsomskú a himalájsku soľ, olej z hroznových jadierok a esenciálne oleje levanduľu, pomaranč a rozmarín.

    Epsomská soľ alebo horká soľ je známa svojimi blahodarnými účinkami na zdravie. Obsahuje minerály horčíka a síranu, ktoré sa ľahko vstrebávajú cez kožu, a preto je kúpeľ ideálnou voľbou, ako doplniť tieto pre telo dôležité minerály. Pomáha pri relaxácii a regenerácii organizmu nielen po športovom výkone.
    Horčík je pre organizmus veľmi dôležitý, znižuje zápaly, pomáha funkcii svalov a nervov a pomáha produkovať hormón zodpovedný za pocit šťastia - serotonín.
    Sírany sú tiež veľmi podstatné, zlepšujú vstrebávanie živín do tela a naopak pomáhajú vyplavovať toxíny a tiež zmierňujú migrény.

    Himalájska soľ sa zvykne označovať aj ako „soľ života“ a to vďaka svojim liečivým a očisťujúcim účinkom. Výnimočnosť himalájskej soli tkvie vo vysokom obsahu chloridu sodného (90%), čím má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je vhodná najmä pre astmatikov, no priaznivo pôsobí aj pri prechladnutí, strese, nespavosti a kožných problémoch. Je možné ju použiť aj pri detoxe - formou kúpeľa. Kvalitná himalájska soľ však dokáže ešte omnoho viac.Priaznivo pôsobí na obehovú sústavu,detoxikuje organizmus,je
    neoceniteľná pri diabetes (vyrovnáva hladinu cukru v krvi),odďaľuje príznaky starnutia,zvyšuje libido,
    upravuje metabolizmus,spevňuje kosti,
    má močopudné účinky, čím prispieva k zdraviu močových ciest, no zároveň telo hydratuje,
    priaznivo pôsobí na nervovú sústavu,
    napomáha imunite, čo sa odzrkadlí na zdravotnom stave alergikov a astmatikov,
    vhodná pri problematickej pleti ako peeling.

    Olej z hroznových jadierok
    Antioxidačné účinky sú až 50x vyššie ako má vitamín E a asi 20x vyššie než pri vitamíne C. Vypína ochabnutú a vráskavú pleť,hojí problematickú pleť, sťahuje póry a hydratuje a regeneruje pokožku. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému. Pomáha pri ochoreniach kože, ako napr ekzémy,psoriáza,šupinatá,popraskaná a podráždená koža či koža so sklonom k svrbeniu.

    Levanduľa
    Prispieva k hlbokej relaxácii, pomáha navodiť dobrý spánok. Tlmí zápaly a používa sa aj na ekzémy a psoriázu. Upokojuje myseľ a uvoľňuje telo.

    Pomaranč
    Má vplyv na zoslabenie depresie, je povznášajúci a účinný na nespavosť. Je výborný na upokojenie psychiky a posilnenie v čase väčšieho tlaku či stresu.

    Rozmarín
    (Zvyšuje krvný tlak, nesmie sa užívať pri vysokom tlaku!)
    Je vhodný pri stuhnutí svalov, pri svalových kŕčoch a bolestiach kĺbov. Zvyšuje koncentráciu a zlepšuje funkciu mozgu, zlepšuje pamäť. Uvoľňuje od stresu a je skvelým životabudičom. Je známou rozveseľujúcou bylinou, ktorá prináša nadšenie a sebadôveru a pomáha prekonať apatiu.

    Ďalší adepti na relaxačnú pomôcku sú doslova bomboví 🙂 tieto bombičky do kúpeľa som rozdelila na použitie vo vani, to je tá väčšia a tie menšie sú na ubolené a uťahané nohy po celom dni. Veľká bomba obsahuje eo eukalyptus,borovicu,klinček a levanduľu, tie malé obsahujú to isté, plus gáfor.

    Borovica
    Používa sa pri reume, boľavých svaloch a kĺboch, posilňuje nervy a zlepšuje náladu. Prináša pocit vitality, vštepuje pozitivitu a obnovuje sebadôveru

    Eukalyptus citrónový
    Podporuje dýchanie, zmierňuje bolesť svalov, pomáha pri reumatizme a artritíde. Upokojuje myseľ a povzbudzuje telo

    Gáfor
    Tlmí bolesť, podporuje nervy a cievnu sústavu, aj stavy ťažkých nôh

    Klinček
    Je účinný proti bolesti, zmenšuje opuchy, upokojuje boľavé svaly, šľachy a kĺby a uvoľňuje kŕče.

    Pripomínam, že aromaterapia môže byť veľmi individuálna a aj v tomto prípade platí, že nie všetky oleje môžeme použiť na určité zdravotné komplikácie a diagnózy.Ak vás však tento spôsob relaxu a liečenia zaujal, prípadne by ste chceli nájsť kombináciu na mieru na váš problém, som tu pre vás a môžete zanechať komentár s daným problémom, rada vám pomôžem a nasmerujem vás na správne kombinácie . Ps. tá vôňa je niečo neskutočné 😉
    P.s. 2 pripomínam, že toto nie je ponuka predaja alebo platenej služby, poradím vám rada dobrovoľne a nezištne.

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #imunita #podporaimunity

    Aj v lete dokáže počasie prekvapiť náhlou zmenou teploty. Veľa krát to môže mať za následok neduhy, ktoré všetci veľmi dobre poznáme. U niekoho len mierna nádcha,u niekoho chrípka ,,se vším všudy " 🙂 My sa snažíme doma podporovať imunitu celoročne. Najmä vhodnou a vyváženou stravou, detičky majú svoje vitamíny ale nechýba u nás difuzér a v ňom mix obľúbených olejov. Stačí večer pred spaním prevoňať miestnosť, kde sa bude spať a nechať oleje pracovať. Na imunitu môžeme nahliadať ako na svoje Ja. Pokiaľ sme vnútorne plne vyživení z hmotnej aj psychickej stránky, sme spokojní, oddýchnutí a staráme sa o seba, potom sa toto všetko odzrkadlí aj na tom, aká silná je naša imunita.
    V rámci očisty tela myslite najmä na svoje črevá a pečeň, to je ,, centrum" imunity. Jedným z orgánov, ktorého nedostatočná funkcia má vplyv na znižovanie imunity je štítna žľaza.
    Aké oleje sú vhodné na podporu imunity? Sú to citrón, fenikel,oregano, klinček, škorica, pomaranč, aníz, kadidlo. C
    No a čo je vhodné použiť už pri ochorení? My používame tieto olejčeky, ktoré sú vhodné aj pre detičky. O ich účinkoch si môžete pozrieť aj v predošlom príspevku. Do difuzéra kvapnem na cca 120ml vody po 2 kvapky z citróna,borovice,klinčeka a oregana, prípadne vymením podľa vône nejaký za pomaranč, tea tree, kombinácie sú nádherné a účinky vidieť už po dvoch, troch dňoch.

    Oregano:
    Používa sa ako prírodná alternatíva namiesto antibiotík. Zabíja baktérie, kvasinky,infekcie,pomáha pri bolesti zubov a uší. Je antiseptický , výborný proti plesniam. Účinne potláča bolesť, eliminuje nežiaduce účinky liekov.

    Klinček:
    Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, je to jeden z najsilnejších antioxidačných olejov. Je vhodný na všetky typy infekcií. Výborný najmä pri bolesti zubov, podporuje zdravé trávenie, peristaltiku čriev, vstrebávanie živín v črevách, eliminuje parazity. Navyše je to prírodný repelent, jeden z viacerých 🙂

    Ostatné esenciálne oleje sú podrobnejšie rozpísané v predchádzajúcich správach.

    baska_zet
    Správa bola zmenená    20. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #repelent #deti

    S letom prichádza okrem dovolenkovej sezóny aj sezóna komárov,kliešťov a iných dotieravých kamošov 🙂 Ako si vyrobiť domáci repelent? Spôsobov je viac, ja vám predstavím moje 2 najobľúbenejšie . Prvý spôsob je v olejovom základe. Nosičom môže byť akýkoľvek nosný olej, no ja odporúčam Nimbový, tento olej je sám o sebe repelent a hmyzákov pekne odpudzuje , keď pridáte správne eo, máte repelent ako vyšitý. Príprava je jednoduchá a takto namiešaný repelent má dlhší účinok, dokonca sa môže aplikovať aj na kožu zvieratiek ( eo vyberáme podľa vhodnosti) a im vydrží pôsobiť aj niekoľko dní. Jediná nevýhoda je, že pri kontakte s oblečením sa veci zamastia, preto takto miešaný repelent dávam hlavne v lete na členky, zápästia a za uši, kde nepríde do kontaktu s oblečením . Druhý spôsob je tiež jednoduchý, stačí vám levanduľová alebo rozmarínova esenciálna voda a vhodné eo.Tento repelent sa môže striekať aj na oblečenie, aj na telo. Pred použitím ho treba riadne pretrepať.
    Repelent si môžete namiešať aj pre konkrétny druh hmyzu, na každý totiž pôsobia mnoho krát iné eo. Ja osobne mám najradšej tieto oleje a detičky sú chránené perfektne. Sú to levanduľa, céder, klinček a citronela. Najčastejšie robím práve ten na vodnej báze, aplikácia je rýchla a príjemne osvieži.
    Tak čo, skúsite si niečo namiešať aj doma?

    Nakoľko mi bol pôvodný príspevok nahlásený a zmazaný, s dovolením admina Modrého koníka ho môžem opätovne uverejniť. Chcem sa poďakovať aj takýmto osobám, veď bez týchto situácii by sa človek nikam nepohol, nič by sa nenaučil a nesnažil sa robiť veci lepšie.

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdravie #zdraviezprirody #totoniejepredaj #totoniejeponukasluzieb #prirodnalekarnicka

    V dnešnom článku vám predstavím oleje vhodné pre deti. Každá mama sa snaží pre svoje dieťa robiť len to najlepšie a keď príde na rad taký soplík, tak s ním prichádza aj kolotoč odsávania,kvapkania kvapiek do nosa, celodenné čajovačky. Ja vám predstavím oleje plné nádherných vôní a dozviete sa o ich účinkoch, ako môžete pomocou nich tento boj skrátiť o nejaké tie dni. Ja hovorím, že každý deň , o ktorý sa mi skráti choroba je deň k dobru 🙂 príjemné čítanie a nasávanie vedomostí o posilnení imunity a voňavej liečby 🙂

    Najskôr si predstavíme zoznam esenciálnych olejov, ktoré sú pre tie najmenšie detičky vhodné (od 6 mesiacov):
    Borovica,Bergamot, Cédrové drevo, Citrón, Citronela,Cyprus, Fenikel, Grep, Koriander, Kadidlo, Levanduľa, Mandarínka, Myrha, Neroli, Pomaranč, Palmarosa, Ruža, Ružové drevo, Rumanček, Santalové drevo, Slamienka, Tea tree.

    Podľa mňa sú tieto oleje ,,must have " a hneď vám k nim budem aj písať prečo. Sú to :

    Borovica
    Má antiseptický účinok v dýchacích a močových cestách a v pečeni. Stimuluje činnosť kôry nadobličiek. Používa sa na krčné, pľúcne a nosné infekcie, zápaloch dutín a priedušiek,kašli,astme a bronchitíde.
    Pomáha pri nachladnutí a chrípke, čistí pľúca od hlienu. Zmierňuje zápaly močového ústrojenstva. Okrem toho je výborným pomocníkom pri reume, boľavých svaloch a kĺboch, posilňuje nervy a zlepšuje náladu. Prináša pocit vitality, vštepuje pozitivitu a obnovuje sebadôveru.

    Citrón
    Jeden z najlepších stimulantov imunitného systému. Zlepšuje tvorbu bielych krviniek, riadi látkovú výmenu, posilňuje nervový systém. Je antiseptický a ničí baktérie, čistí krv,obličky, pečeň, žlčník a brušnú slinivku. Zlepšuje pružnosť žíl, udržuje pružnosť tkanív a spomaľuje proces starnutia. Znižuje krvný tlak, čistí pokožku. Je to silné antivirotikum, pôsobí proti parazitom a baktériám, je výborný pri tráviacich ťažkostiach ( výborný pri tehotenských nevoľnostiach) , pomáha pri infekcii močových ciest. Je jedným z najsilnejších olejov na detoxikáciu organizmu, pomáha pri nachladnutí a chrípke. Možno ho využiť aj pri drobných poraneniach.

    Kadidlo
    Zmierňuje zápaly, pomáha normálnej činnosti srdca a harmonizácii cholesterolu v krvi, prispieva k zdraviu kĺbov, reprodukčného i dýchacieho systému.
    Pri respiračných ochoreniach pomáha pri vykašliavaní, čistí vzduch, pôsobí silne protivírusovo, antibakteriálne a je výborný proti plesniam. Stimuluje imunitu a pomáha nabudiť samouzdravovacie procesy v tele. Upokojuje nervovú sústavu a pomáha pri depresiách a úzkosti.
    Kadidlových olejov je veľa druhov a podľa mňa je tento olejček doslova dar od boha.

    Levanduľa
    Ukľudnuje centrá v mozgu a chrbtici, zmierňuje kŕče, posilňuje srdce a ukľudnuje srdcové nervy, lieči rany každého druhu, popáleniny, tíši bolesť a urýchľuje regeneráciu pokožky. Prispieva k hlbokej relaxácii a pomáha navodiť zdravý spánok. Používa sa na ekzémy, má protiplesňové vlastnosti, čistí pokožku a zmierňuje začervenanie a podráždenie. Používa sa na zmiernenie jemných vrások a strií. Napomáha normálnemu tráveniu a funguje ako výborný repelent.

    Tea tree
    Tento olejček má širokospektrálne využitie. Je oceňovaný ako silne antivirotický, antibakteriálny, antiseptický a protiplesňový olej. Pomáha pri ekzémoch, psoriáze, ranách (aj pooperačných),popáleninách,podráždenej pokožke a štipnutí hmyzom. Lieči afty, bradavice, ďasná a zuby, príušnice, používa sa pri infekciách dýchacích ciest, kašli, chrípke, nachladnutí,zápale priedušiek, uší. Používa sa na črevnú virózu, zápal močového mechúra. Má posilňujúci účinok na pľúca, srdce a nervový systém. Neutralizuje živočíšne jedy ( osy, včely, komáre....)

    Rumanček
    Je to silný antioxidant, zvyšuje imunitu. Veľmi dobre hojí pokožku, popáleniny, jazvy, rany ... Uľavuje od bolesti a podporuje liečenie. Používa sa pri zápche, kŕčoch, opuchoch a zápaloch ďasien. Zmenšuje podráždenosť a nervozitu, tíši hnev, pomáha pri depresii, úzkosti a ADHD, je vynikajúci pri nespavosti.

    Pomaranč
    Ukľudnuje nervy, pri difuzovaní uľahčuje zaspávanie, posilňuje srdce, ničí baktérie. Je nápomocný pri kolikách a bolesti brucha. Je jeden z najlepších olejov na zažívacie ústrojenstvo. Optimalizuje srdcovú činnosť a vysoký tlak. Je povznášajúci a je výborný na upokojenie (nielen) detskej psychiky.

    Pri používaní olejov je potrebné pozorovať reakcie. U detí do 6 rokov nie je vhodné používať eukalyptus a mätu. Oleje výborne fungujú spolu, preto skúšajte kombinovať 2-3 druhy olejov, ktoré majú podobné účinky. Pri potieraní olejov na kožu sa musia vždy zriediť v nosnom oleji ,o správnej koncentrácii sa treba vždy poradiť s aromaterapeutom.

    baska_zet
    Správa bola zmenená    14. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #deti

    Esencie a deti - hlavne bezpečne.
    Pamätám si, keď som ako dieťa behala po záhrade starej mamy a ovoniavala som všetky kvety, ktoré tam mala. Pamätám si skoro všetky vône a všetky sa mi spájajú s určitými pocitmi a emóciami. Vône sú silné kotvy, a ak sú používané správne , vedia byť silnými liečiteľmi. Esencie sú viac než vhodné pri harmonizovaní detského organizmu. No a ako sa hovorí, všetko s mierou !
    Esenciálne oleje sú veľmi koncentrované a silné. U detí by sa mali používať naozaj veľmi opatrne. Existujú určité zásady použitia olejov u detí.
    Oleje sa detičkám riedia a sú len na vonkajšie použitie, najlepšie formou difúzovania a masáže. Nikdy sa deťom esencie nedávajú priamo do očí, nosa alebo okolia . Dotyky majú pre deti veľký význam a sú nesmierne dôležité. Dodávajú im pocit lásky, istoty, bezpečia a posilňujú citovú väzbu. Práve preto je masáž najvhodnejší spôsob aplikácie. Môžu sa pridať aj do kúpeľa.
    Opakovanie matka múdrosti :
    ❗ Esenciálne oleje sa nesmú používať pri deťoch do 6 mesiacov. Vždy sa musia riediť v nosnom oleji, koncentrácie sa odvíjajú od veku. Pred použitím eo sa treba poradiť o vhodnosti pre detský organizmus. Nikdy sa deťom nepodávajú čisté❗
    V ďalšom príspevku vám napíšem o olejčekoch, ktoré by každá maminka mala doma mať, predstavíme si takú mini lekárničku 😉

    baska_zet
    Správa bola zmenená    13. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #pouzitie

    Použitie esenciálnych olejov
    Poznáme 3 spôsoby použitia esenciálnych olejov. Inhalácia, povrchová aplikácia a vnútorné užitie. V dnešnom príspevku vám predstavím tieto 3 spôsoby podrobnejšie.
    ❗Upozornenie: esenciálne oleje treba používať vždy bezpečne, najmä čo sa týka použitia pri malých deťoch. Vždy je potrebné sa informovať o konkrétnom oleji a spôsobe použitia ❗

    Inhalácia
    Aromatické použitie sa zvyčajne vykonáva priamym vdýchnutím esenciálneho oleja, najčastejšie z dlaní alebo jemným rozptyľovaním pomocou difuzéra,aromalampy alebo napríklad aj parným kúpeľom. Aj jedna kvapka stačí na dosiahnutie terapeutických účinkov, keďže dokáže nahradiť v priemere 3-4 šálky rastlinnej suroviny. Táto metóda je rýchla, ľahká a aj ekonomicky výhodná.
    Difuzéry vytvárajú z esenciálneho oleja a vody jemnú hmlu, ktorá sa ľahko šíri vzduchom a zároveň ho čistí a zvlhčuje. Fungujú na základe studenej difúzie, pri ktorej nedochádza k zahrievaniu a znehodnocovaniu esencií. Dochádza k očiste vzduchu od patogénov a zápachu a zároveň k želaným účinkom na organizmus. Takto môžete prevoňať váš domov bez použitia toxických zásuvných modulov či sviečok na báze chemických vôní. Tú správnu vôňu si môžete namixovať z viacerých jednodruhových olejov tak, ako to cítite najlepšie alebo použiť dopredu profesionálne namiešanú zmes olejov.
    Parný kúpeľ je napríklad vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, nachladnutiach či upchatých dutinách a tiež je výbornou starostlivosťou o pleť. Pomocou pary a olejov sa pleť zvlhčuje a zároveň čistí do hĺbky.

    Povrchová aplikácia
    Pri priamom nanášaní na pokožku je vhodné oleje zriediť v kvalitnom ,, nosnom " oleji. Účinok esencií sa týmto krokom neznižuje, naopak, predĺži sa doba pôsobenia, zlepší sa vstrebávanie a zároveň sa pokožka ochráni. Riedenie olejov závisí od mnohých faktorov, od veku, daného problému, od sily esencie, je to veľmi individuálne, preto je vhodné sa o aplikácii týmto spôsobom poradiť. Oleje sa môžu aplikovať prostredníctvom masáže, obkladov či kúpeľa.

    Vnútorné užitie
    Niektoré oleje sa môžu užívať aj vnútorne, využitie nájdete napríklad aj v kuchyni. Najrozšírenejšie spôsoby vnútorného užívania sú ústne podanie,výplachy , dokonca aj rektálne užitie.
    Pre vnútorné použitie je najlepšie začať s najmenšou dávkou 1-2 kvapkami. Postupne sa dávka môže zvýšiť podľa potreby. Rozsah sa pohybuje v rozmedzí 1-5 kvapiek, denne by sa nemalo skonzumovať viac, ako 20 kvapiek . Nadmerné užívanie už neprináša úžitok a môže byť pre telo potenciálne škodlivé. Je lepšie užiť menšie množstvo kvapiek v jednej dávke a dávku podľa potreby opakovať každých 4-6 hodín.

    Ďakujem vám za váš čas. Toľko v skratke o esenciálnych olejoch . Odvetvie aromaterapie má mnoho využití, spôsobov, je intuitívna a zároveň konkrétna. Teším sa na ďalšie zaujímavosti, ktoré mám pripravené 🙂

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie

    Ako fungujú esenciálne oleje?
    Čisté prírodné esenciálne oleje sa získavajú z rôznych častí bylín,krov a stromov, väčšinou parnou destiláciou alebo lisovaním za studena. Jedna malá fľaštička často obsahuje účinné látky z niekoľkých desiatok kilogramov rastliny.

    Esenciálne oleje majú veľmi malé molekuly, preto vedia pri potieraní prestúpiť všetkými vrstvami kože až po vnútorné prostredie tela, alebo sa vdychovaním dostať priamo do riadiacich centier mozgu. Fungujú vo všetkých troch úrovniach bytia,a to fyzickej, emocionálnej aj psychickej. Na rozdiel od chemických liekov sú ich negatívne či nežiaduce účinky pri správnom použití výnimkou.
    MuDr. Daniel Pénoël popisuje 8 oblastí, na ktoré majú esenciálne oleje vplyv.

    *Dedičnosť a tehotenstvo. Aromatické ošetrenie môže zmierniť následky poškodenej DNA alebo škodlivých udalostí, ktoré sa vyskytli počas počatia alebo tehotenstva.

    *Lepšie fungovanie orgánov

    *Esenciálne oleje pomáhajú vytvárať prostredie nehostinné pre patogény

    *Niektoré esenciálne oleje majú schopnosť odstrániť nežiaducich obyvateľov mikroflóry pri zachovaní tých, ktorí sú užitoční

    *Mnohé esenciálne oleje stimulujú a regulujú imunitu

    *Kosti, kĺby a svalové systémy tela. Aromaterapia môže hrať podpornú úlohu pri nápravných či energetických technikách

    *Systém hormonálnych žliaz. Oleje sa môžu použiť na stimuláciu, zmierňovanie alebo reguláciu hormónov, čím následne ovplyvňujú fyzické aj mentálne zdravie, rast a obnovu buniek a mnoho iných procesov.

    *Funkcie, ktoré priamo súvisia s mozgom, čo zahŕňa okrem iného reakciu na bolesť, kontrolu nervového systému, odbúravanie starých tráum a vzorcov chovania, produkciu endorfínov , pamäťové funkcie, pocity hladu, nasýtenosti a libida.

    Esenciálne oleje môžeme používať tromi rôznymi spôsobmi, no správnou kombináciou všetkých troch metód možno dosiahnuť fantastických výsledkov. O tom si ale povieme nabudúce 😉

    baska_zet
    Správa bola zmenená    12. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #zdraviezprirody #esencie #zdravie

    ,, Kvetiny sú milostným vyjadrením ducha prírody"
    Bettina von Arnim

    Na začiatok vám napíšem pár slov o rastlinách a ich esenciách.
    Účelom esenciálnych ( éterických ) olejov je chrániť rastliny pred stresmi všetkého druhu , otravnými návštevníkmi, baktériami, hubami a inými mikróbami. Tieto esencie slúžia na hojenie rán rastlín, sú tam pre zdravý rast a reprodukciu, zabraňujú dehydratácii a v neposlednom rade slúžia aj na prežitie rastliny v náročných podmienkach. Majú 1000 až 10 000 krát väčšiu silu, ako samotná rastlina. Tak, ako tieto oleje pomáhajú liečiť a chrániť rastliny, môžu mať tie isté účinky aj na nás.

    Pre svoje schopnosti sa esenciálne oleje používajú už tisícky rokov. Boli neoddeliteľnou súčasťou kultúry a liečiteľstva mnohých národov. Poznali ich starí Číňania, Egypťania,Gréci aj Rimania. Taká menšia zaujímavosť, pri odkrývaní pyramíd sa medzi pokladmi našli aj vzácne esenciálne oleje, ktoré nestratili na kvalite ani po tisíckach rokov.

    Vírusy, baktérie a plesne prakticky nemôžu existovať v prítomnosti väčšiny esenciálnych olejov. Už Hippokratés povedal , že ,, Cestou ku zdraviu je každodenná aromatická kúpeľ a vonná masáž".
    Týmto výrokom by som dnešnú mini encyklopédiu ukončila a v najbližšom príspevku vám napíšem, ako esenciálne oleje fungujú. Postupne sa dopracujeme ku konkrétnym esenciám a ich blahodarným účinkom.

    baska_zet
    4. apr 2021    Čítané 98x

    Hip HiPP hurá , poďme testovať 🙂

    Ahoj mama. Na začiatok sa ti trošku predstavím, nech vieš, koho vlastne čítaš 🙂 V skratke: Volám sa Barbora a mám dve malé detičky, jedno živšie ako druhé 🙂 Počas celého testovania mi k 8-mesačnému Matejkovi asistovala aj staršia, takmer 3-ročná Eliška, tak si vieš predstaviť tú srandu, najmä pri prebaľovaní. No ale poďme k veci. 

    Do rúk sa mi dostala novinka od značky HiPP, vlhčené obrúsky Natural Aqua a Natural s bio mandľovým extraktom. Ak mám byť úprimná, trochu som sa obávala, či budem schopná napísať recenziu. Ani tak nejde o to, že by som nevedela, ale skôr o to, že predsa vlhčené obrúsky pozná každý. Sú vlhčené. A sú to obrúsky, chápeš, mama, ako to myslím. Ale poďme teda na to, lebo slová sa mi kupodivu hľadajú ľahko, táto recenzia sa v podstate píše sama za chodu.

    Dizajn

    Každá dobrá firma vie, že celkový vzhľad predáva tiež. Vonkajší obal obrúskov je nádherný. Je jemný, obsahuje všetky potrebné informácie a pre detičky, nebudeme si klamať, je jeho šušťavý zvuk veľmi atraktívny.

    (Ne)zloženie

    Podrobnejšie vysvetlenie o zložkách, ktoré sú uvedené na obale nájdeš na mojom profile medzi príspevkami. Teraz ti ale napíšem viac o zložkách, ktoré sa v týchto obrúskoch nenachádzajú.

    Čo sa týka (ne)zloženia obrúskov, veľmi oceňujem, že neobsahujú zbytočné éterické oleje, sú bez zložiek živočíšneho pôvodu,  alkoholu, farbív,silikónov,mikroplastov, parabénov, neobsahujú mydlá, tým pádom sú šetrnejšie k pokožke a nevysušujú ju, taktiež sa nemusíš báť pretrieť nimi očká, nedráždia a nezanechávajú mastný povlak na pokožke. Sú nebielené chlórom, a významné plus v tomto (ne)zložení je, že neobsahujú taktiež žiaden phenoxyethanol, čo je podľa mňa mierne nebezpečná látka pre dojčiace mamičky a hlavne detičky, nakoľko môže spôsobiť alergické reakcie, má negatívne účinky na ❗mozog a ❗ nervový systém. Pri jeho rozklade vzniká fenol, ktorý môže ❗deaktivovať mechanizmus imunitného systému . Ak uvidíš v nejakom zložení túto látku, ruky preč. Navyše sú rozložiteľné v prírode, čo je za mňa obrovské plus. Nie že by som šrégom vyhadzovala obrúsky mimo kôš, ale jeden nikdy nevie, čo si deti zaumienia ,a kde všade môžu obrúsky skončiť, keď sa rodičia nepozerajú.

    99% vody, bio mandľový extrakt, perforácia

    Ale teraz k tomu peknému, Natural Aqua, ako už z popisu vyplýva, obsahujú 99% vody. Ph k pokožke majú neutrálne. Druhá varianta obsahuje naviac ešte bio mandľový extrakt a majú jemnučkú vôňu. Oboje sú vhodné od novorodeniatka. 

    HiPP Aqua ma veľmi milo prekvapili, sú jemné aj napriek tomu, že obsahujú celkom veľké množstvo vody. Pri iných značkách mi prídu obrúsky označované ako ,,aqua", prípadne "99 % vody" veľmi tvrdé a nepoddajné, kľudne by som niektoré prirovnala ku klasickému papieru namočenému vo vode. Neraz som obrúsok aj žmýkala od toho množstva vody, zatiaľ čo pri HiPPkách môžem smelo pokračovať v práci. Čo oceňujem sa zdá ako banalita, ale za mňa dosť šikovné riešenie. Každá jedna vlhčenka je v strede perforovaná, teda sa dá krásne potiahnutím rozdeliť na 2 kusy. Ja som toto využívala stále, veľké obrúsky pri utieraní hlavne veľkej kôpky ostávali na väčšine povrchu nevyužité, takto som si odtrhla polovičku a využila skoro jej celý povrch. Ušetrený čas prekladaním a každým prebaľovaním ušetrené aj vlhčené obrúsky, balenie mi vydržalo minimálne o 2 dni dlhšie. 

    Moje dieťa nevykázalo počas 2 týždňov žiadnu reakciu, nám tieto obrúsky sadli ako "riťka na šerbeľ" , takže za mňa ako vrchného testovača sú to len samé plusy. Čo by som mohla označiť za malinký mínus je, že Aqua obrúsky môžu niekomu mierne "zapáchať". Je to avšak práve tými prírodnými vláknami celulózy, z ktorej je obrúsok vyrobený, tá má svoj špecifický zápach, práve tým nebielením a práve tým zložením (viď hore spomínaný príspevok na mojom profile). 

    Takže, keď si dáme rekapitulejšn, bez zbytočnej chémie, šetrné k prírode, obal má krásny vzhľad a všetky potrebné informácie a jeden balíček obsahuje 60 vlhčeniek, ktoré sa dajú rozdeliť na dve. Takže vlastne 120 kusov v balíčku. 

    #test_hipp_natural , #recenzia , #konik_testuje

    #skusenosti_hipp_natural

    #test_hipp_natural #bezreakcie #vlhceneobrusky

    Ubehli už takmer 2 týždne, odkedy sme začali testovať obrúsky, pomaly sa blížime ku koncu. Matej je na kozmetiku trošku citlivejší, nemá vyslovene exémy alebo pupáky, ale pokiaľ mu daný produkt nesadne, tak sa mu pokožka začervená a robia sa mu suché miesta. To platí aj v plienkovej oblasti, keď sme mali nevyhovujúci krémik, obrúsky, plienky, tak nastalo začervenanie a miestami suchá pokožka. Pri týchto obrúskoch sa nám za ten čas, odkedy testujeme neobjavila žiadna reakcia, čo je super, keďže vlhčené nám sedia asi len od dvoch značiek. Ženy, matky, čoskoro príde záverečná recenzia. Zatiaľ majte krásny deň a šťastné, vysmiate deti 🙂

    baska_zet
    Správa bola zmenená    22. mar 2021    

    #test_hipp_natural #zlozenie

    Takže, pozrieme sa trošku bližšie na zloženie uvádzané na obaloch vlhčených obrúskov HiPP natural aqua a Natural s bio mandľovým extraktom. Oboje majú niektoré zložky rovnaké, tak si najskôr dáme pár základných info o nich.

    Základná zložka v oboch prípadoch je Aqua-voda.
    Druhú spoločnú zložku majú Citric acid - kyselina citrónová. V kozmetickom priemysle sa používa na úpravu pH produktu aj pokožky. Pokožku čistí, spevňuje a bojuje proti pigmentovým škvrnám. Je antibakteriálna a antimykotická .
    Ďalej tu máme Sodium citrate - citrát sodný . Používa sa z dôvodu znižovania pH emulzií a maskuje pôvodné arómy. Pôsobí ako antioxidant a taktiež ako mierny konzervant. V bežne používaných koncentráciách nepôsobí nepriaznivo na organizmus, takže sa smie používať aj v detskej kozmetike.
    Sodium benzoate - Benzoát sódny je sódna soľ kyseliny benzoovej. Vyskytuje sa prirodzene v ovocí (jablká, marhule, brusnice), hubách, škorici, čaji atd. Jeho hlavnou funkciou v kozmetike aj potravinárstve je konzervovanie hotových výrobkov. Zabraňuje množeniu baktérií, ale nezabíja ich, chráni pred hubami, plesňami a kvasinkami. Nepatrí medzi alergény.

    Tak to boli spoločné zložky v zložení, teraz si trošku povieme o zložkách v konkrétnych obrúskoch. Čo sa týka HiPP natural aqua, tak nám tu ostal Caprylyl/ Capryl glucoside.
    Kaprylyl/kapryl glukozid je jemná, neiónová povrchovo aktívna látka ,(laicky je to micelarka, viaže na seba špinu a mastnotu), získaná z obnoviteľných surovín , väčšinou mastných alkoholov a glukózy rastlinného pôvodu. Nevysušuje pokožku a je vhodný pre detskú kozmetiku. Má výborné čistiace schopnosti a patrí medzi jeden z najjemnejších čistiacich prostriedkov, je určený pre krehkú a citlivú pleť, navyše je plne biologicky odbúrateľný z vodných zdrojov. Je to certifikovaná látka pre použitie v prírodnej kozmetike.

    Teraz mám ostávajú zvyšné zložky v HiPP natural s bio mandľovým extraktom.
    Glycerín - má 2 základné úlohy. Zvlhčuje pokožku a viaže voľnú vodu v prípravku , čo znižuje pravdepodobnosť množenia mikroorganizmov v produkte.
    Prunus amygdalus dulcis seed extract - tu máme spomínaný mandľový extrakt z mandle , obsahuje veľa vitamínov ( A,E,F), minerálov, vlákninu, kyselinu olejovú a linolovú. Má silné upokojujúce a regeneračné účinky. Celkovo mandľový olej je výborný v každom ohľade, to by bolo písania do rána 🙂
    Dipropylene glycol - viaže na seba vodu, podobne ako glycerín. Tým pokožku hydratuje a zvlhčuje. Napomáha vstrebávaniu ďalších látok hlbšie do pokožky. Má mierne dezinfekčný účinok. Je to jediná zložka, ktorá nemá prírodný pôvod, ale nie je pre ľudský organizmus škodlivá , v tele sa neukladá.
    Cocamidopropyl betaine - buď sa získava z kokosového oleja, čo teda v tomto prípade dúfam že áno, alebo sa syntetizuje v labáku.
    Má výbornú čistiacu a peniacu vlastnosť, takže sa v obľube používa v mnohých výrobkoch. Je mimoriadne účinný pri použití v prípravkoch na suchú, citlivú a problematickú pokožku. Je schválený ECOCERTom a môže sa používať pri výrobe prírodnej kozmetiky.
    A posledná zložka, parfum. Nepíše sa konkrétne aký, aká koncentrácia, podľa popisu sú napustené mandľovým telovým mliečkom, tak rátam ( dúfam) že uvádzajú parfum kvôli tomu, ak je mlieko s prídavkom mandľovej esencie.

    Čo sa týka samotnej vreckovky, uvádzajú že je rozložiteľná z jemných prírodných vlákien. Za mňa dobré zloženie, ktoré obsahuje skoro každý kozmetický prípravok. 🙂

    #test_hipp_natural #odplienkovanie #storka

    Okrem malého Matejka máme doma ešte staršiu sestričku. V jej 2 rokoch sme začali odplienkovať, avšak dala nám jasne najavo, že nemá absolútny záujem sa plienky zbaviť. Tak sme skúsili opäť v 2 a pol roku, a tu sa už lady pohli. V priebehu týždňa pekne cikala do nočníka, a že to stálo kopec nervov. No stále mala problém s veľkou potrebou. Keďže plienku mala ešte na spánok, vždy sa pokakala po zobudení alebo pred spánkom, počas dňa si plienku vypýtala. Nezabrala motivácia typu ovácie počas prvomájového pochodu, nezaberali maškrty , nič. Kúpili sme knižku o hovienku, už ju viem snáď naspamäť, ale spolu so sľubom, že ak začne kakať pekne do nočníka, kúpime bábiku sa podarilo. Síce to tam šupne vo forme bobku ,, alá koza" a zvyšok išiel do plienky, ale už aspoň na ten nočník sadne s tým, že vytlačí aj hovienko. Toto trvalo asi ďalší týždeň, a dnes, zlomový deň, plienka prázdna, nočník plný. No, už aj tú bábiku musíme kúpiť 🙂
    Keďže je ešte štvrtinový plienkač, stále používam vlhčené aj pre ňu. Hlavne teda po nočnom spánku a keď sa vrátime z vonka. Pri nej som využila naplno HiPP s bio mandľovým extraktom, sú jemnučké, obsahujú jemnučký parfum a vždy mi stačí na utretie len polovička obrúska. Povedala by som, že má aj pokožku po pár dňoch v intímnych partiách jemnejšiu - vivat mandle 🙂
    Takže vlhčenkám zatiaľ holdujú obidve moje deti.
    Ako úspešne zmaturovaný chemik sa vždy zaujímam o zloženie najmä detskej kozmetiky a iných produktov pre detičky, tak som sa rozhodla, milé mamičky, že si večer posvietime na konkrétne zložky uvedené na obale obrúskov. Ja už som to prešla a výsledok je k mojej spokojnosti. Koniec koncov, tie pôvodné názvy pôsobia tak chemicky, čo je nie vždy pravda, tak vám o nich bližšie niečo napíšem. Majte krásny deň ❤️

    #test_hipp_natural #storka #mojsynjeumelec

    Bežne si v našej domácnosti s manželom pomáhame, čo sa týka vlastne všetkého. Kŕmim malého, samozrejme nehoda sa stane kedykoľvek a kdekoľvek. A hlavne keď si už myslíš, že je všetko cajk, tak nie nie, moja milá. Ono to príde. Aj Matej čakal na svoju príležitosť. Samozrejme ako správny loptoš to netrvalo dlho a prišlo to. Kýchanec. Ale nie obyčajný, ale taký, čo ti zabezpečí minimálne 15 minút povrchových úprav. Kričím na manžela teda,,,Prines mi vlhčenku, malý kýchol s plnou pusou a všade je príkrm". A on priniesol, otvoril a vytiahol asi 4 utierky. Hovorím mu, čo si šiši? Stačí jedna, zvyšok potom utriem keď sa naje. A daj ju napoly. Iniciatívne berie nožnice, keď tu to zazrel. Trhacia vreckovka. Podal mi polovicu a súhlasne pri tom prikyvuje a šomre si niečo v zmysle, že toto je fakt šikovné.
    Dieťa utreté, príkrm spapaný, môžeme sa ísť hrať. Teda, až keď dám kuchyňu zo stavu batik do stavu normál 🙂 pekný deň maminky 🙂

    (2 fotky)
    baska_zet
    Správa bola zmenená    16. mar 2021    

    #test_hipp_natural #ranny_ritual #nasa_klasika

    Včera sa mi do rúk dostala novinka od obľúbenej značky HiPP , ich nové vlhčené obrúsky, konkrétne obrúsky s 99% vody a s mandľovým extraktom. Myslím, že každá mamička s vlhčenými obrúskami už má skúsenosť, tak funkciu netreba extra rozpisovať, sú prosto na všetko 🙂
    Dnes náš deň začal ako každý predchádzajúci. Detičky otvorili očká a mne sa začal každodenný ranný rituál. Šup z postieľky von a vyzliecť pyžamko. 8 mesačný Matejko je samozrejme ešte plienkač ( nejako som nemala odvahu na bezplienkovú metódu), tak postup môj každodenný dám aj dnes 🙂 Matej je celkom živé dieťa, prebaliť ho je niekedy nadľudský výkon a veru neraz som rozmýšľala, či existuje aj zbrojný preukaz na plienku. Po chvíľke bolo dieťa spacifikované do prebaľovacej polohy, mama nasadila plienkový opasok a šmahom ruky malo dieťa čistú plienku a úsmev na tvári. A že každá mama je šťastná, keď sa jej dieťa smeje, o tom niet pochýb. Už len obliecť ,napapať a môžeme sa hrať, samozrejme aj so staršou sestričkou . Mamičky, pozývam vás, aby ste sa na nové obrúsky pozreli spolu s nami, budú články, bude veselo . 🙂 majte krásny deň a usmiate detičky.

    (2 fotky)
    baska_zet
    4. aug 2020    Čítané 222x

    Kojovýcuc 🙂

    Kojenie . Téma, ktorá delí ženy na dva večne bojujúce tábory. Prvý kojo tábor tvrdo bojuje za kojenie, za každú cenu. Niektorým ženám sa podarí kojiť dni, niektorým mesiace, iným roky. Tvrdo tlačia na mamičky, ktoré s tým majú problém, zdôrazňujú aké je to úžasné a dôležité a ak aj mamička pre to v rámci svojich možností spravila všetko, stále nespravila dosť. Druhý tábor je nekojo. Buď sú to pre ženy dôvody ako prsia , aby neostali nepevné,ovisnuté, škaredé. Ďalej to môžu byť zdravotné problémy, kedy sa žena rozhodne zastaviť laktáciu už v pôrodnici, alebo postupne kvôli nim dieťa doma odstaví a začne prikrmovať, aby sa mlieko stratilo.Alebo je pre ne lepšie jednoducho zarobiť mlieko, veď kojenie na počkanie je hlavne v začiatkoch veľmi obmedzujúce a bolestivé. Tento druhý tábor býva väčšinou tvrdo bombardovaný kritikou z prvého tábora  . Niekde na kraji týchto táborov je maličký kemp, ktorý netlačí na pílu a drží sa hesla Čo sa má stať, strane sa. Aký mám na to pohľad? Kojenie bolí. Bolia bradavky, kým si zvyknú, kým sa bábätko naučí správne prisať. Bolí chrbát a krčná chrbtica, kým si žena nájde tú správnu polohu. Ale každá bolesť má svoj koniec a potom prichádzajú už  len tie pekné chvíle. Očný kontakt, úplne je cítiť tie endorfíny vo vzduchu. Ten pocit blízkosti, v momente zabudneš na koliku, pri ktorej si si s bábätkom od zúfalstva poplakala. Zabudneš na to, že to malé klbo stále plače, keď nie je pri tebe a ty nemáš kedy ísť ani na záchod. Alebo sa napiť. A o finančných výhodách kojenia sa baviť netreba, to je jasné 🙂 Kojenie je krásne ❤️ kým sa dá, tak kojím. Neviem čo mi blízka budúcnosť prinesie, pri Eliške som o mlieko prišla keď mala 3 mesiace, vtedy som bola jedno veľké klbko nervov, skúsila som kadečo a aj tak odišlo, trápili ma pohľady mojej príliš malej snahy od žien z prvého tábora .Teraz to dúfam potiahneme čo najdlhšie. Viem len, že to už nebudem tak hrotiť, budem sa snažiť ale k spokojnosti celej rodiny. Lebo nervná mama, nervní všetci. Inak, ako je to vlastne správne? Kojenie alebo dojčenie? :D 

    baska_zet
    18. feb 2019    Čítané 197x

    Predtým, než som bola mama

    Predtým, než som bola mama...

    Som spala tak dlho ako som chcela a nikdy som sa nestarala o to, ako neskoro idem spať. Česala som si vlasy každý deň, starala sa o svoj zovňajšok, nemala som unavené a opuchnuté oči.

    Predtým, než som bola mama... Nikdy som nezakopla o hračky ani nezabudla slová uspávanky. Nerobila som si starosti s tým, či sú moje rastliny jedovaté.Netušila som o očkovaní.

    Predtým, než som bola mama...

    Nikdy som nebola povracaná, ocikaná, okadená,oslintaná. Mala som úplnú kontrolu nad svojou mysľou a myšlienkami. Prespala som celú noc.

    Predtým, než som bola mama...

    Nikdy som nedržala dieťa, aby lekár mohol robiť testy. Nikdy som sa nepozrela do uslzených očí a neplakala pritom. Nikdy som nebola tak šťastná z jedného úsmevu. Nikdy som sa neposadila v noci nesledovala dieťa ako spí.

    Predtým, než som bola mama...

    Nikdy som nedržala spiace dieťa len preto, že som ho nechcela položiť. Nikdy som sa necítila ako mi zovrelo srdce, keď som nemohla utíšiť bolesť dieťaťa. Nikdy som nevedela, že niečo tak malé môže ovplyvniť môj život tak veľmi. Nikdy som nevedela, že by som mohla milovať niekoho tak veľmi. Nikdy som nevedela, že by som mohla byť šťastná, keď budem matkou.

    Predtým, než som bola mama...

    Nepoznala som pocit - mať svoje srdce mimo vlastného tela.

    Nevedela som, aké je to zvláštne kŕmiť hladné dieťa.

    Nevedela som, aké je puto medzi matkou a jej dieťaťom.

    Nevedela som, že niečo tak malé by mi mohlo dať pocit takej dôležitosti...

    Nevedela som, či zvládnem to poslanie byť mamou, no neľutujem svoje rozhodnutie. Rozhodnutie stať sa jedným z pilierov rodiny, rozhodnutie dať život a deliť sa oň s tým malým zázrakom. Teraz viem, že predtým, než som bola mama, som len prežívala. Teraz si môžem povedať, že konečne žijem...