#aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie

    Ako fungujú esenciálne oleje?
    Čisté prírodné esenciálne oleje sa získavajú z rôznych častí bylín,krov a stromov, väčšinou parnou destiláciou alebo lisovaním za studena. Jedna malá fľaštička často obsahuje účinné látky z niekoľkých desiatok kilogramov rastliny.

    Esenciálne oleje majú veľmi malé molekuly, preto vedia pri potieraní prestúpiť všetkými vrstvami kože až po vnútorné prostredie tela, alebo sa vdychovaním dostať priamo do riadiacich centier mozgu. Fungujú vo všetkých troch úrovniach bytia,a to fyzickej, emocionálnej aj psychickej. Na rozdiel od chemických liekov sú ich negatívne či nežiaduce účinky pri správnom použití výnimkou.
    MuDr. Daniel Pénoël popisuje 8 oblastí, na ktoré majú esenciálne oleje vplyv.

    *Dedičnosť a tehotenstvo. Aromatické ošetrenie môže zmierniť následky poškodenej DNA alebo škodlivých udalostí, ktoré sa vyskytli počas počatia alebo tehotenstva.

    *Lepšie fungovanie orgánov

    *Esenciálne oleje pomáhajú vytvárať prostredie nehostinné pre patogény

    *Niektoré esenciálne oleje majú schopnosť odstrániť nežiaducich obyvateľov mikroflóry pri zachovaní tých, ktorí sú užitoční

    *Mnohé esenciálne oleje stimulujú a regulujú imunitu

    *Kosti, kĺby a svalové systémy tela. Aromaterapia môže hrať podpornú úlohu pri nápravných či energetických technikách

    *Systém hormonálnych žliaz. Oleje sa môžu použiť na stimuláciu, zmierňovanie alebo reguláciu hormónov, čím následne ovplyvňujú fyzické aj mentálne zdravie, rast a obnovu buniek a mnoho iných procesov.

    *Funkcie, ktoré priamo súvisia s mozgom, čo zahŕňa okrem iného reakciu na bolesť, kontrolu nervového systému, odbúravanie starých tráum a vzorcov chovania, produkciu endorfínov , pamäťové funkcie, pocity hladu, nasýtenosti a libida.

    Esenciálne oleje môžeme používať tromi rôznymi spôsobmi, no správnou kombináciou všetkých troch metód možno dosiahnuť fantastických výsledkov. O tom si ale povieme nabudúce 😉