basska_b
27. mar 2019
940 

Tričká na dojčenie

Keď som prišla z pôrodnice so svojím prvým dieťaťom, mala som doma všetko, čo správna prvorodička počas radostného očakávania pripravené má, všetko nové a čisté: prebaľovací pult, kolotoč nad posteľku, kôš na špinavé plienky, špeciálny prací prostriedok, kočík v dvojkombinácii... a mnoho ďalšieho. Ako to však už býva a všetky mamičky to poznajú, na svoje vlastné potreby som akosi úplne nemyslela. Zistila som teda, že nemám čo na seba! Počas šestonedelia som síce chodila celý deň v nočnej košeli, ale bolo mi jasné, že to takto nepôjde ďalej. Chýbali mi totiž tričká vhodné na dojčenie.

Niektoré mamičky to vyriešia elastickým tielkom alebo dámskou košeľou, ja však takéto veci nemám a nenosím a vždy som mala veľmi rada tričká, ktoré sú pohodlné a všestranne využiteľné. V tejto novej situácii mi mojich niekoľko desiatok tričiek s dlhým i krátkym rukavom nemohli vôbec poslúžiť, buď nemali vystrih, alebo neboli dostatočné elastické. Museli ísť na dlhý čas bokom. Musím povedať, že dojčim už 13 mesiacov a zatiaľ som na sebe iné tričko či top ako tričko vhodné na dojčenie nemala. Tieto tričká na kojenie / kojo tričká sa stali mojimi dobrými spoločníkmi.

Povedala som si teda, že do seba zainvestujem a kúpim si špeciálne tričká na doma a ďalšie aj na von, postupne na leto i zimu, skrátka, musím preskúmať situáciu na trhu. Kde sa teda tričká na dojčenie dajú kúpiť?

  1. na internete: veľké portály pre mamičky, ale aj špecializované slovenské a české značky
  2. v kamenných obchodoch: s kojeným malým bábätkom sa však po obchodoch chodí ťažko
  3. v bazári (komu nevadí aj second hand - všimla som si, že na koníku sa rýchlo predávaju a často sú medzi nimi aj málo nosené).

Konkrétne odkazy a tipy nájdete na konci článku.

Najdôležitejšie je premyslieť si a vybrať si spomedzi rôznych druhov tričiek na dojčenie:

Veľký výstrih - nevýhoda je tá, že hneď po vypraní sice vyzerá dobre, ale po pár dojčeniach sa rozťahá a pri skláňaní je z výstrihu vidieť až príliš veľa. Je tu aj riziko zápalu prsníka, keďže prekrvený dekolt je priveľmi odhalený. V tom prípade sa dá použiť pod to elastické tielko vhodnej farby.

Vystrih s vložkou - tričká majú veľký vystrih, ale v spodnej časti sú však prekryte priečnou textilnou vložkou. Sú to také klasiky, v ponuke sa vyskytujú často, nepôsobia však príliš elegantne. Na domáce nosenie sú fajn. 

Tzv. nosičské - ku krku, ale nastrihnuté pod prsiami po dĺžke. Veľmi rafinované a pekné, ideálne do nosiča či šatky, odhalia len to, čo treba, zvyšok je v teple. Cena je však vyššia, vyznačujú sa ale krásnym dizajnom a látkami.

Nariasené - veľmi pohodlné, zamaskujú aj bruško, ale v zahyboch býva problém prsník nájsť a uvolniť.

Otvor na boku - rafinované, tiež celkom fajn, závisí od konkrétneho prevedenia. Ja osobne však žiadne také nemám, sú v ponuke skôr zriedkavo.

Je teda na vás, ktoré tričká vám najviac budú vyhovovať. Na záver uvediem ďalšie faktory, ktoré treba pred kúpou uvážiť:

  • Ročné obdobie - nie každá mamička vydrží dojčiť rok či viac, preto treba zo začiatku uvážiť, či sa hodia tenké ľahké tričká, alebo niečo teplejšie, krátky alebo dlhý rukáv.
  • Rýchlosť a pohodlnosť - rozopínať niekoľko malých gombíkov alebo rozväzovať šnúrky pri kričiacom hladnom dieťati sa mne osobne veľmi neosvedčilo. "Nádobíčko" musím vedieť rýchlo a pohodlne jednou rukou vybrať.
  • Príležitosť - len niektoré tričká sa hodia aj "von" či na návštevu, iné tričká sa nosia pri používaní šatky/nosiča. Dokonca existujú aj elegantné topy na oslavy či svadby...
  • Zdravie - treba si dávať pozor na príliš krátke tričká, ktoré nezakrývaju kríže či obrovské výstrihy, pretože napríklad pri dojčení vonku alebo pri studenej klimatizácii môžeme rýchlo prísť k zápalu prsníka.
  • Praktickosť - budú sa dať nosiť aj po ukončení dojčenia, prípadne predať alebo posunúť kamarátke?
  • Farba - budem ich vedieť oprať spolu, sú s podobnými farbami? Ak delíte prádlo podľa farieb, nie je dobré mať 2 tmavé, 2 červené, 2 biele a 2 farebné, lebo budete stále bez trička. Neodporúčam čiernu, menej kvalitný materiál nechával na rukách mojej dcérky čierne zvyšky tkaniva.
  • Zloženie látky: 100% bavlna je veľmi príjemná v lete, na druhej strane, neočakávajte však elasticitu.
  • Strih: veľa tričiek pamätá a ukrýva aj zvyšky popôrodneho bruška, nie však všetky. Z trička nemusia visieť rôzne šnúrky, pre bábätko je to síce zaujímavo, ale nám to zavadzia.

Prajem teda šťastnú ruku na výber trička a hlavne dlhé a úspešné dojčenie!

Na záver ešte nejaké tipy na kúpu, moje tričká sú z 1/5 z bazáru a ostatné veci mám väčšinou z týchto stránok:

Mamika $$$$

www.mamika.sk

www.sashe.sk/mamikashop

Drahé, ale krásne tričká, vyrobené na Slovensku z kvalitných látok. Oplatí sa sledovať tieto šikovné mamičky, ktoré vždy prídu s niečím novým, najnovšie je to krásny mamičkovsky náramok a nosičské šaty či kabátiky. Ich výrobky sa sem tam objavia aj tu na bazáre a je o ne veľký záujem.

Značka Ajja $$$$

www.ajja.sk

Ďalšia slovenská značka s pekným a pohodlným oblečením vhodným na dojčenie.

Brendon $$$

www.brendon.sk

Tiež má v ponuke veľmi pekné tričká rôznych strihov. Majú aj kamennú predajňu v Bratislave v Rači. 

Jožánek $$

www.jozanek.cz

S týmito elastickymi tričkami od českej firmy Jožanek ste sa možno stretli už v tehotenstve. Majú viacero strihov v rôznych pekných farbách a úžasné nočné košele na dojčenie aj s dlhým rukávom.

Bonprix $$

www.bonprixshop.eu

Je dostupný a pohodlne sa v ňom nakupuje. Nebola som však veľmi spokojná s kvalitou, čo sa prejavilo až po 1-2 opraniach.

Bazár Modrý koník $-$$

www.modrykonik.sk/market/potreby-pre-dojciace-matky/tricka-bluzky-svetre-na-dojcenie/

Väčšinou nesklame 🙂 obrat ponúkaných tričiek je tu veľmi rýchly...

27. jan 2020

Začni písať komentár...

Odošli