bienennest
26. máj 2018

Prikrmy od 4+ (aj pre babatka s traviacimi problemami)

Rada by som sa v tomto albume podelila o to, ako som zavadzala prikrmy a odkojovala moje 3 deti. Zial vsetky moje deti trpeli ako novorodenci silnymi kolikamy, kvoli nedovyvynutemu traviacemu systemu. Kazdy, kdo si tym presiel, vie ako citlivo tieto deticky reaguju na vsetky latky, ktore mozu uz aj v tej namensej koncentracii v materskom mlieku sposobit silne naduvanie a bolesti bruska. Potraviny ako brokolica, karfiol, ci sladkost, ktore stacilo aby som zjedla len v malom mnozstve mali po kojeni za nasledok hodiny a hodiny revu. Preto som uz od zaciatku musela velmi dosledne odpozorovat potraviny, ktore im robili problemy a tieto tiez vylucit pripadne obmedzit. Takisto trpeli moje deticky intoleranciou mliecnej bielkoviny z kravskeho mlieka.
Prave z tychto dovodov som sa pri prechode na pevnu stravu radila z mnohymi lekarmi, ktori mi dali viacere rady (tieto prikladam). Vdaka tymto prebehlo odkojenie bezproblemovo. Budem rada, ked pomozu aj inym mamickam, ktorych deti takisto mali problemy s travenim. Mne sa podarilo vdaka takemuto zavadzaniu pri mojich detoch uplne odstranit vsetky intolerancie a dnes mozu moje deti vsetko konzumovat, po com im dusa pisti, takze to stalo za to.

Recept neuvadzam pri obrazkoch lebo je zakazdym ten isty- zeleninu/ovocie osupat (ovocie na zaciatku tiez supat lebo supka je tazko stravitelna), pokrajat na male kusky, zaliat troskou vody a nechat prikryte dusit do makka. Zelenina/ovocie ktore sa varia dlksie (zemiaky/ryza/..)davam varit osobitne aby sa zbytocne u kratko-varenej zeleniny nenicili vitaminy prebytocnym varenim.
Obilniny v zeleninovych kasach varim spolu so zeleninou, pri ovocnych pouzivam instantne obilninove kase, ktore staci zaliat horucou vodou a rozmiesat. Potom k nim pridavam hotovu ovocnu kasu a premiesam. Na zaver kazdej kasicky pridavam za ca 1cl kvalitneho oleja. Ked varim na 2dni, olej pridavam az pred podavanim po zohriati vo vodnom kupeli.

Zakladne rady na zavadzanie prikrmov:
• Na zaciatok prikrmov zacat 5 zakladnymi zeleninami.
• Kazdu zeleninu zavadzat aspon par dni a pozorovat, ci na nu dieta reaguje (napr. Zapekanie, vyrazky na telicku, vyparena prdelka, plynatost, hnacka- to vsetko su znaky horsej znasanlivosti), az potom prejst na dalsiu zeleninu/ovocie
• Do prikrmov pridat vzdy za ca 1cl lyzicku kvalitneho oleja (repkovy,kokosovy..kvalitny olej je skladovany v tmavych sklenenych flasiach, nie v plastovych)- jednak to napomaha traveniu a tiez napomaha lepsiemu vstrebavaniu vitaminov (napr.vit.A)
• Snazit sa pripravovat kase zo sezonalych zelenin a ovocia (hlavne v prvych mesiacoch sa vyhybat exotickym ovociam ako mango/mandarinka/atd. Ktore su dovazane, su to caste alergeny)
• Obilniny (ryza, spalda, krupica, atd.) aj ked su mimoriadne zdrave zavadzat az po ukoncenom 6.mesiaci nakolko su tazko stravitelne
• Od ukonceneho 6.mesiaca priradit aj zdroj zeleza, nakolko zhruba v tomto obdobi uz dietatku nestaci zelezo prijate z materskeho mlieka. Hlavnymi zdrojami zeleza su tmave maso (napr.hovadzie) ale aj obilnina pseno
• Pri jedle vzdy ponuknut dostatok tekutiny – staci prevarena voda (ovocne stavy su kvoli cukru, ktory naduva, neziaduce)
• Mliecne vyrobky zavadzat az od ca 10.Mesiaca (moje deti mali silnu intoleranciu kravskej bielkoviny)- pritom zacat s tvarohom, potom bielym jogurtom a na zaver mliekom samotnym

nadherne spracovana. Dakujeme

31. máj 2018

@jessiestar aj ja dakujem za mile slova 🤗. Som rada, ze sa ti album paci.

31. máj 2018

Krásne spracované ďakujeme!

6. jún 2018

@lilienlukacs dakujem 🤗

6. jún 2018

Skvely album.. dakujem za inspiraciu😉

7. jún 2018

@franca1 aj ja dakujem za mile slova 🤗

7. jún 2018

Krasny album, dakujem, prikrmy si zacala davat od 4. mesiaca? Deti boli plne kojene? My sa kojime, ale dokrmujeme sa aj sunarom od narodenia, neviem kedy zacat s inymi prikrmamy. Teraz zacala 4. mesiac

8. júl 2018

Juj, pardon za chybu: prikrmami nie y. Mrzi ma🙂

8. júl 2018

@stelak ahoj, ohladom gramatiky si nerob starosti, aj mne sa prihodia chyby co ako davam pozor 😉. Prikrmy by sa nemali davat pred ukoncenym 4.mesiacom (teda zaciatkom 5.mesiaca). Ci uz pri kojenich alebo flaskovych detoch. Vela mamiciek nekojenich deti zacina s prikrmamy skor, vacsinou sa argumentuje tym, ze cim rychlejsie odstavia od mliecka o to lacnejsie to je, ja by som ale urcite kvoli tomu neponahlala. Deti si musia navyknut na niektore potraviny, hlavne take, ktore mozu vyvolat alergiu a tam plati, ze cim vacsie deticky o to menej na tieto potraviny reaguju. Ak mate v rodine nachylnost na alergie tak sa dokonca odporuca posunut prikrmovanie az do 6.mesiaca.

8. júl 2018

@bienennest velmi pekne dakujem za odpoved🙂 je to moje tretie dieta, ale nejako som pozabudala, co a ako🙂 dakujem este raz za krasny album, velmi pomoze

8. júl 2018

@stelak velmi sa tesim, ze ta moj album inspiroval 🤗. Ono clovek vela veci pozabuda a okrem toho kazde dieta je trosku ine, aj ja mam 3 a kazdy z nich je iny malicky tvor s osobitnymi potrebamy

8. júl 2018

dobry den, velmi inspirativny album, dakujem zan. mam otazocku a sice, nedavali ste k prikrmom ziadne maso? s pozdravom

29. aug 2018

aa az teraz som si vsimla ze ste o zavadzali az neskor...moja mala ma 6,5 mesiaca a prave chcem zacat s maskom...malo dovod to ze ste zacali vy az neskorsich mesiacoch? necham si rada poradit, dakujem

29. aug 2018

@simonatoky je dobre zacat najskor cistou zeleninou a az ked si na nu dieta zvykne pridavat maso. Tak si zaludok lepsie zvykne na prechod z mliecka. Okrem toho do zhruba konca 6.mesiaca staci dietatku uplne zelezo obsiahnute v materskom mlieku, az potom ho treba zacat doplnat stravou. Masko sa pridava v prvom rade ako zdroj zeleza preto je vhodne najma cervene maso, ktore ho viac obsahuje (napr. Hovadzie).

29. aug 2018

Mne sa to takisto páči. Je to veľmi milé, hravé 🙂. Chcem sa spýtať čo sa týka špenátu, nemali tvoje deti s tým problém? Kedy si ho 1x zaviedla? Ďakujem 🙂.

24. sep 2018

@malinajahoda dakujem za mile slova, som rada, ze sa ti album paci. Spenat patri k 5.zakladnym potravinam, ktore mozes davat uz od 4/5.mesiaca. moje vsetky 3deti ho vsak uplne odmietali jest, preto som ho u vsetkych vyskusala ale potom uz nedavala lebo nic nezjedli. Urcite vyskusaj a aj davaj ked ho tvoje dietatko zje a ak nie, netreba si zufat. Obaja moji vacsi chalani ho teraz pravidelne brez problemov jedia aj ked ho ako babatka odmietali. Potraviny, ktore dietatko nechce netreba silit, staci opat po istom case znovu a znovu ponuknut a castokrat sa chute zmenia a potom to bezproblemov zje.

24. sep 2018

@bienennest dcérke som ho dala pár dní pred uk. 7 mesiacom. A vychádzala sa okolo pusinky. Tak som ho prestala dávať. Preto sa teba pýtam aké skúsenosti máš u svojich detičiek. A čo zelené fazulové struky? Tie mám kúpené, ale ešte som neskúšala. Ďakujem 🙂.

24. sep 2018

@malinajahoda fiiha, ja som vdaka tomu, ze moje deti mali s travenim problemy, zacinala so strukovinamy az ked boli vacsi. Dokonca som aj ja na ne musela zanevriet pocas kojenia, inak mavali silne bolesti bruska, az od 11.mojej malickej si zas v malych mnozstvach doprajem. Ono treba vzdy vyskusat a pozorovat a nikdy neskusat vecer inak ma clovek potom v noci o zabavu postarane 😊

24. sep 2018

No veď práve ja sa jej to tiež ešte bojím dať. Nevadí času ma dosť. S manželom to pojeme 🙂. Ďakujem ešte raz a album je úžasný 🙂.

24. sep 2018

Super album 🙂 budem brat inspiracie 🙂

24. sep 2018

@matina18 tesim sa 🤗

24. sep 2018

@bienennest inak to na piskotkach co je napr .husenica poliate je cokolada ? A tie listy su tiez na jedenie ? Aj jarna cibulka ? Ktoru mate niekde na fotke ? 🙂

24. sep 2018

@matina18 obrazok bol jedly, ale bol robeny skor zo zabavy 😊. Urcite by ich ale mohlo vacsie dietatko zjest, u nas jedli moji chalani (4 a 8 rokov).
Nozicky aj tykadla pri tom cervicku su z cokoladovej polevy, ktoru som naniesla sparadlom, listky boli z bazalky a kvietky su z tymianu (kvitne v lete). Kvietky sirotky su tiez jedle ako aj kvietky kapucinky co tam niekde mam.

24. sep 2018

@katarinahajnus pozri nieco pre teba

24. sep 2018

@bienennest dakujem za vysvetlenie 🙂 sikulka ozaj krasne <3

24. sep 2018
24. sep 2018

fantastickeeeeee!D A K U J E M❤

24. sep 2018

@reni1512 aj ja dakujem za pochvalu 🤗..som rada, ze sa ti album paci

24. sep 2018

Inspirativne..len ja mam info, ze kojene deti az od 5-6mesiaca zacat a tvaroh nie skor ako v roku aj to zriefka, bo zatazuje velmi.oblicky. biely jogurt vraj dat prvy...

24. sep 2018

@noname26 dakujem za informaciu, mne poradil tvaroh moj detsky lekar, niekedy je to naozaj tazke lebo kolko ludi tolko nazorov a to iste plati aj o lekaroch. A naopak mi jogurt odporucal az ked tvaroh deti dobre stravia, teda v poradi az neskor. Dcerku som zacala odkojovat az koncom 6.mesiaca, chlapcov o mesiac skor. Tiez si myslim, ze sa netreba ponahlat a pockat aspon do 5.mesiaca.

24. sep 2018

super album !!!!!!!!!

24. sep 2018

@kikina173 dakujem 🤗

24. sep 2018

Šikovná maminka,ďakujeme za skvelé inšpirácie.

25. sep 2018

@bienennest keby jeden ale ja som.zistila ze mas 3!😂...klobuk doleee skladam uzasne!normalne mi vcera dosla vlna endorfinov😁

25. sep 2018

@reni1512 dufam, ze som ti navodila len dobre chutky 😊🙂

25. sep 2018

Uzasne na inspiraciu🙂 Dakujem!!!

25. sep 2018

@kattky
Ďakovala 💋❤😊

25. sep 2018

@bienennest nuz aj to odkojovanie nie je nutne, kazdy ako mu vyhovuje, da sa rovnako kojit dalej a nenahradzat jedlom len doplnit o jedlo. Pravdaze rozhodnutie je uz na kazdej mamine, ako dlho chce kojit.

25. sep 2018

@noname26 spravne pises, ja som aj pri odkojovani kojila a to do 1,5roka, neskor hlavne vecer a v noci, takze deti dostali aj popri jedle dostatok mliecka.

25. sep 2018

Wauuu wauuu wau toto som potrebovala vidieť!!!!!! 🎉 Dajte si to patentovať.... 🤍

6. jún 2020

Krásny album. Ďakujeme 😘
Môžem jednu otázku ? Máme zavedený obed, a už chcem zaviesť druhý. Odporúčate zaviesť po obede najskôr desiatu,alebo olovrant ? 🤷

9. aug 2020