nooo, uprimne, recept na lievance (u nas ludovo lévané dolky) poznam iba ako kysnute cesto. Ine si ani neviem predstavit.
Ja len kysnuté robim
@elanor
@viestta
to je super ze to poznate 👍.. ja som zatial robila len s praskom do peciva a teda toto je uplne ina kategoria..skoda, ze som na ne nenatrafila uz skor 😉
@bienennest tiež som iné nikdy nerobila len s droždím,ale raz som natrafila na recept s pdp, dá sa aj tak,ale kysnuté sú kysnuté🙂
Inak ja aj do palaciniek pridávam trochu prášku do pečiva,sú nadychanejsie
55 rokov poznám iba kysnute
Pre mňa sú zas novinka kysnuté, ja robím ako palacinky len s pdp a hustejšie cesto 🙂 vyskúšame
ano, ako detom nam to casto robila mama len s kysnutym cestom, u nas sa volaju dolky a najlepsie mi chutili s cucoriedkovym lekvarom
U nás tiež iba kysnuté,recept po prababicke,ale , žeby ich bolo toľko....aj z litra je málo 😁
U nas idu len ricottove a ovsenne lievance
@cacianka @darka2001
vidim, ze som zaspala dobu 😂.. naozaj som doteraz kvasnice s lievancami nespajala do suvisu 😊, velka chyba
@magimi urcite odporucam.. ja som doteraz tiez robila len s praskom do peciva 😉
Aj u nás sú to dolky ked je to z kysnutého cesta. Keď bez kysnutia tak lievance.
Ale teda z detstva si pamätám viac dolky ako lievance 🙂 mama klasické lievance ani nerobievala.
@bienennest každá rodina má svoje finesy, rodinné jedlá, napr my sme vôbec nepoznali kapustnicu, vianočnú. Po zabíjačke sa robila Kapustová polievka inak, a potom z čerstvej kapusty s kačacimi drobkami taká letná.
@cacianka to mas pravdu, hlavne pri tych tradicnych jedlach vela tiez robi odkial rodicia pochadzali. Moji napriklad neboli z rovnakeho kraja a uz bola vzdy na sviatky diskusia o tom, ktore jedlo z tych co poznali doma sa bude servirovat. Vacsinou sa presadila mama. I ked napriklad vianocne pupaciky s makom, ktore boli u nej doma doslova povinne, u nas sa niekdy na vianocny stol nedostali 😉, evidetne sa presadil otec .. ake su chutne som zistila az vela rokov neskor
U nas tieto lievance s drozdim kedysi boli predvyplatove jedlo.Rychle,lacne,vela a moje dcery ich zboznuju.
Vcera bola najstarsia na navsteve,tak si ich vypytala a piekla som po dlhsej dobe.Boli vyborne🤤
@danculka25 😊 uplne suhlasim, u nas tak boli domace slize.. tiez lacne a je ich masa ked robis z kila muky. musim priznat ze obdivujem nase mamy ako dokazali skutocne z mala zasytit chutne velke masy ludi.. u nas doma bolo maso tiez len raz, max. 2-krat tyzdenne a aj tak nam nic nechybalo
@elanor @viestta ano, robim ho z pripraveneho "cesta". len pridam mlieko - pisu vodu ale chcem to mat sytejsie. deti ich zboznuju. nie su take "dierkovane" ako tie kysnute a su aj o nieco menej mastne, ale deti ich zboznuju. najlepsie je ze sa vzdy robili v tej panvici na to urcenej - so styrmi "dolkami"
#recept- https://recepis.sk/2022/05/05/kysnute-lievance-...