brezovska
8. jún 2017
1902 

Ako predísť traume z kakania a čo robiť, keď už ju dieťa má

Keď rodičia privykajú dieťa na nočník alebo toaletu, nevedomky sa dopúšťajú mnohých cbýb, z čoho môže neskôr vzniknúť trauma z kakania. 

Základné pravidlo znie: Nestresujte. Z neurologického hľadiska je dieťa zrelé na nočník až od 21. mesiaca, keď dokáže vedome zadržať moč a stolicu. Skoré posádzanie na nočník môže byť pre dieťatko traumatizujúce.

Keď dieťa urobí vo svojom živote veľký krok, akým chodenie na nočník určite je, môžu náhle nastať určité problémy. Dieťa sa zľakne, napr. aj toho, že nekaká do  plienok. Rodičom pripadá strach ako banalita, ale dieťa nezdieľa tento názor. Skúste mu ponúknuť svoju náruč a poskytnite mu oporu a zostaňte pokojní. 

Môže sa stať, že po nepríjemnej príhode s kakaním sa dieťa zasekne a odmieta kakať. Najdôležitejšia zásada znie: Vydržať, nekričať na dieťa a neobviňovať ho. Tento problém by sa však nemal stať najdôležitejším bodom celého dňa. Pokiaľ chce dieťa kakať radšej do plienky, než do nočníka, skúste mu vyhovieť.

Nestihlo? Nevadí
Ak vaše dieťa nestihne dobehnúť na nočník, nevyjadrujte sa o tejto nehode hanlivo a dbajte na to, aby to nerobil nikto z rodiny. Radšej dieťa vždy pochváľte za jeho úspechy.

Kolotoč okolo problémov s kakaním sa totiž začína vtedy, keď dieťa stolicu zadržuje, než by šlo na nočník alebo na toaletu.

Motivujte

Ak dôjde k nehode, dieťa netrestajte a radšej ho povzbuďte. Veď druhý pokus možno už bude úspešný.

Skúste rovno WC

Ak má vaše dieťa problém s kakaním do nočníka, skúste ho privykať rovno na toaletu a používajte menšie sedadlo na misu. Dieťa sa však môže báť hĺbky misy, hluku splachovanej vody, neistého sedenia. Pod nohy mu podložte malú stoličku alebo schodík. Dávajte dieťa na wc v pravidelnom čase, udržujte uvoľnenú atmosféru a tvárte sa pokojne. Nevenujte problémom s vylučovaním nadmernú pozornosť. Zvyšovanie pozornosti vedie k zablokovaniu a problematickému vyprázdňovaniu.

Asi 1 z 5 detí sa odmieta vykakať. Príčiny môžu byť rôzne – zápcha, nepríjemné poznámky na nehody dieťaťa, zmeny v živote dieťaťa. Nevystavujte dieťa hanbe, dbajte na stravu s vlákninou a pitný režim, na odporúčanie lekára môžete použiť preháňadlo.

Náš tip:
Dieťaťu, ktoré má problémy s kakaním môžete pomôcť rozprávkami a knižkami na tému kakanie. Sú odľahčené a vtipné, s peknými ilustráciami.

#zdravie #vyprazdnovanie #kakanie #nocnik

Foto: pixabay.com

Áno, naučiť sa dá "jemne" a názorne, tu je aj pekné videjko Ako naučiť dieťa na nočník https://www.youtube.com/watch?v=SVFwVTJd1WM
alebo básnička o nočníku, ktorá dieťa navedie na správnu cestu
https://www.youtube.com/watch?v=v1B5LxX4x5A
snáď to mamkám pomôže🙂

4. júl 2017

trošku nesúhlasím. veľa detí sa dokáže vypýtať na nočník oveľa skôr ako v 21 mesiacoch. nejdem sa veľmi rozpisovať, ale prečo sme to my, "staršie" ročníky dokázali a deti to teraz nedokážu? každé dieťa je iné, mama (rodičia) najlepšie vedia a vidia, kedy to ich dieťa dokáže alebo nedokáže. ukameňujte ma, ale nemyslím si, že je správny prístup, že nechám dieťa do 3 rokov v plienke, veď sa potom sám vypýta...raz...možno...

8. júl 2017
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli