cacika
10. jún 2013

Netradičné typy detských nosičov

Rada by som vám v tomto článku predstavila niektoré menej bežné detské nosiče. Väčšinou neposkytujú takú variabilitu nosenia ako babyšatky ani nie sú také pohodlné ako ergonomické nosiče. Sú konštruované na špecifický účel a v určitých situáciách môžu byť dobrým pomocníkom aj pre tých čo nie sú veľkými fanúšikmi nosenia detí.

Hipseat - nie je to nosič v pravom slova zmysle. Je to len pomôcka, ktorá uľahčuje nosenie na rukách. Ide o sedátko, ktoré sa pomocou širokého bedrového pásu pripevní na pás nosiaceho a naň sa usádza dieťa. Dieťa je potrebné stále jednou rukou pridržavať, lebo nie je istené žiadnou látkou. Umožňuje nosenie na boku prípadne vpredu. Je vhodné na krátkodobé poponášanie chodiacich batoliat a striedanie s chôdzou. Nie je vhodný pre malé dojčatá. Maximálna nosnosť je 17 kg.
http://www.hipseat.cz/hipseat-navod-k-pouziti/

Image title

 Baby K´tan - nosič z elastickej látky, ktorý sa používa na spôsob elastiských šatiek. Má dve časti: predviazaný kríž, do ktorého sa usádza dieťa a istiaci pás, ktorý slúži ako tretia podporná vrstva látky. K´tan je možné uviazať viacerými spôsobmi na brucho a na bok. Použitie je možné od narodenia. Nevýhodou je, že sa nedá doťahovať a prispôsobiť veľkosti bábätka a pri kúpe treba dobre odhadnúť potrebnú veľkosť. Výrobca udáva nosnosť do 15 kg avšak od hmotnosti 8-9 kg je už nosenie nepohodlné a pruhy na ramenách sa môžu zarezávať. Z toho dôvodu je nosič použiteľný približne do 6 mesiacov veku dieťaťa.
http://www.babyktan.com/hug.html

Image title

Tonga - sieťovaný nosič cez jedno rameno, vhodný na krátke poponášanie batoliat a striedanie s chôdzou. Je veľmi skladný, zmestí sa do každej kabelky ako pohotovostné nosítko. Nosič je určený na vertikálne nosenie na boku. Dieťa nie je v nosiči dokonale istené a treba ho pridržiavať jednou rukou. Nosič nie je vhodný pre novorodencov a dojčatá. 
http://www.youtube.com/watch?v=64DIcmfANLg

Caboo Close Carrier - ďalšia varianta predviazanej elastickej šatky. Nosič caboo je šitý z elastickej látky, jednoducho sa nasadzuje, nemusí sa viazať a doťahuje sa pomocou krúžkov. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, práve to dotiahnutie elastickej látky cez krúžky môže byť náročnejšie a zdĺhavejšie ako uviazanie babyšatky. Nosič je vhodný pre deti od narodenia približne do pol roka. Umožňuje nosenie na bruchu v horizontálnej aj vertikálnej polohe. Maximálna nosnosť je 15kg ale pri hmotnosti vyššej ako 8-9kg už nosenie nie je pohodlné.
https://www.youtube.com/watch?v=2UqkZefPsbc

Ellaroo Mei hip - je to varianta mei tai s jedným ramenným popruhom. Dá nosiť vpredu a na boku. Váhu dieťaťa prenáša len na jednu stranu pričom však popruh netlačí na krk ale je roztiahnutý cez rameno. Nie je možné dokonalé pritiahnutie dieťaťa k telu nosiča, preto je vhodný až od veku keď sa vie dieťa samé posadiť. Maximálna nosnosť 15kg.
https://www.youtube.com/watch?v=v93oOpdEj_s

Nosiče do vody - elastické šatky, ktoré sú vyrábané z rýchloschnúcich alebo sieťovaných materiálov vhodných do vody. Umožňujú bezpečný pobyt vo vode s bábetkom. U nás sa predáva šatka do vody značky Bykay Aqua Carrier. Viazanie je rovnaké ako u elastických šatiek. Maximálna udávaná nosnosť je 18kg.

Tričká na nosenie - praktické pomôcky na nosenie a klokankovanie donosených novorodencov aj predčasne narodených detí. Deti sa v nich nosia v priamom kontakte koža na kožu, sú vhodné na diskrétne dojčenie. V týchto pomôckach je možné nosiť deti do hmotnosti 6-7 kg.
http://www.youtube.com/watch?v=oF71Z6pwAP4

CarryBaby Amazonas - bavlnený nosič pozastávajúci z dvoch kruhov elastickej látky, ktoré sa prevliekajú krížom cez telo nosiča. Nie je potrebné žiadne viazanie. Veľkosť sa prisposobuje na mieru pomocou zipsov. Nosič umožňuje nosenie len vo vertikálnej polohe a je vhodný od 4 mesiacov veku dieťaťa. Maximálna nosnosť udávaná výrobcom: 15kg.
http://www.amazonas.eu/images/pdf/amazonas-carry-baby-instruction-poster.pdf

viac o nosičoch, šatkách a nosení detí v skupine:

http://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

#nosenie #skupina #nosic

super clanok, no vacsina tychto nosicov sa mi zda byt uplne neprakticka... :-/

10. jún 2013
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli