cervenynos
4. nov 2019
3499 

Púpavy pre Julku alebo (ako zvládnuť) prvý deň na detskej onkológii

Júlia je nová pacientka. Sestrička na oddelení nás prosila, aby sme sa dievčatku a jeho rodine špeciálne venovali. V deň našej klaunskej návštevy sa dozvedeli nepríjemnú diagnózu.

Keď nakuknem do nemocničnej izby, vidím obraz ako zo Shelleyho básne. Krásne dlhé ryšavé vlasy splývajú okolo bledučkej tváre dievčatka s privretými očami. Chýba už len vlniaca sa rieka okolo.

Zaklopeme na dvere: ja, teda sestrička Róza a môj klaunský kolega, doktor Púpava. Pri osemročnej Julke sedí jej mladá a krásna mama, vedľa nich pobehuje troj- alebo štvorročná blonďavá copatá sestrička. Rozmýšľam, či Julka už niekedy stretla zdravotných klaunov, no rýchlo zistím, že toto bude premiéra.

Vchádzam so záujmom ako do zázračnej krajiny a pýtam sa Julky, či už dnes videla Púpavu. Otvorí oči a pokrúti hlavou. Sľubujem jej, že mám takú jednu čudnú, smiešnu a veľkú, do ktorej keď fúknem, tak… A to už vedľa mňa stojí doktor Púpava s bublifukom. Fúknem a z bublifuku letia desiatky bublín. Doktor Púpava s nimi poletuje v povetrí. V izbe zavanie vietor, púpavové semiačka padajú na zem, na posteľ…

Viem, že Julka je na začiatku cesty. Trúfalo dúfam, že aj keď bude dlhá, plná zákazov, čudných polôh aj straty krásnych vlasov, zvládne to.

Júlia sa otočí k mame a ticho povie: „Mami, chcem si sadnúť. Mami, ja som hladná.“ Do rúčky jej však kvapká infúzia a mame sa ťažko hľadajú slová, ktorými by vysvetlila, prečo Julka niektoré veci teraz robiť nemôže. Odpovedáme spolu s mamou, že budeme ešte trošku čakať. Lebo semiačka popadali do zeme, a aby pekne narástli, potrebujú… Otváram nad rodinou modrý dáždnik. Julkina sestrička už sedí v maminom lone a s otvorenými ústami pozerá na klaunov a na Julku. Na dáždnik začína padať dážď a z diaľky znie zvláštny zvuk okaríny, ako keď si mraky spievajú zaklínadlo pre rastlinky pod zemou.

Julka sa pozerá mame do očí a usmieva sa. Po daždi vyjde slnko a žltá Púpava – naša zatiaľ jediná, doktorská – znova rozsieva svoje semiačka. Žltá šatka tancuje medzi nami, sadá si na Julkino plece.

„Kto ste?“ pýta sa so záujmom.

My už môžeme slobodne a s ľahkosťou povedať, že sme doktor a sestra. Len trochu iní, v zvláštnych farebných kostýmoch s červenými nosmi a vreckami plnými prekvapení. Povieme, že nás tu bude stretávať každý týždeň. Keď nie práve Rózu a Púpavu, tak iných klaunov s čudnými menami ako doktorka Zagi, doktor Trubka, doktor Špageta, doktorka Cica Hopsalková. A všetci tu budú pre ňu.

Marika Kecskésová - zdravotná klaunka sestrička Róza

Veríte, že smiech pomáha aj v náročných chvíľach? Každý mesiac vám prinesieme nový príbeh zdravotných klaunov z o.z.  ČERVENÝ NOS Clowndoctors. Príbehy sú napísané na základe ich skutočných zážitkov z nemocníc a domovov seniorov.

Príbeh bol uverejnený aj v knihe Na zázraky máme nos

#cervenynos

FOTO 1: www.pexels.com

FOTO 2: ČERVENÝ NOS Clowndoctors

Ach, az som sa rozplakala. Robite naozaj nadhernu pracu, kedze rodicom je niekedy ozaj tazko vobec predychat tu diagnozu, nie to este vytvarat usmev na tvari.
Vdaka vam vsetkym.

4. nov 2019

Boze, dakujem Ti za tych, ktorych si poslal na tejto pretazkej dlhej ceste 💓

4. nov 2019

Mam vasu knihu a - placem 😢

4. nov 2019

Ste uzasni ludia a dakujem aj za moje deti, ze ste im darovali usmev vo chvilach, kedy sa rodicom usmievalo tazko ❤️

4. nov 2019

Tiež sme mali šťastie na úžasných klaunov s červenými nosmi,no nie na takom oddelení...deti to však potrebuju,aspoň na chvíľu prísť na iné myšlienky v nemocničnom prostredí.
Robíte čosi úžasne! ❤️🍀

5. nov 2019

Klobuk dolu! Ja by som toto robit nemohla. Mne je tak velmi luto tych pacientov, vseobecne, vsetkych chorych, hlavne deti. Ja by som sa zlozila. Preto mate moj obdiv.

5. nov 2019
5. nov 2019

Kde sa dá prosím kúpiť kniha Na zázraky máme nos? Úžasné, čo dokážete ❤️👍nádherná práca, klobúk dolu🌹

5. nov 2019

Info@cervenynos.sk / tu som objednala knihu /

5. nov 2019

@malzeville ďakujem krásne 🙂👍

5. nov 2019

Prosté ďakujem, neuveriteľná odhodlanosť a láskavosť ide od vás tam, kde je to potrebné.

5. nov 2019

Zažili sme to na vlastnej koži, sú to užasní ľudia.Moju Natalku vedeli vždy rozveseliť 🥰

5. nov 2019

Krása!

5. nov 2019

Ďakujem. Svet veľmi potrebuje ľudí ako vy. ❤❤❤

5. nov 2019

Ťažko sa mi hľadajú slova, ktorými by som Vám vyjadrila svoj obdiv a uctu, ja by som to nedala, plakala by som pred každými dverami. Ďakujeme za nás a naše deti, že máte silu im vycarit úsmev na tvári aj v takých ťažkých životných situáciách.

6. nov 2019

Nadherne....krasna a tazka praca...klobuk dolu a vela sil a Bozieho pozehnania...ste uzasni

6. nov 2019

Tu by mali ísť finančné prostriedky...
A nemalé.

6. nov 2019

Ďakujeme za všetky krásne reakcie, vážime si to. ❤ Knihu Na zázraky máme nos si môžete kúpiť v každom kníhkupectve, alebo ak ste z Bratislavy a viete si ju prísť osobne vyzdvihnúť, môžete si ju u nás objednať za zvýhodnenú cenu. Viac info: https://cervenynos.sk/chcem-pomahat/chcem-si-ku...

7. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli