cesta1
16. jún 2021
1637 

Čo nám zrkadlí dieťa svojím úmrtím

JENNY –  dramatický rodinný seriál, ktorý by nám mal otvoriť oči, ale aj srdcia. Požiadala ma o pomoc matka, ktorá tento seriál nemohla sledovať a nie je sama…

Vidieť možnú realitu je ťažké, ale zatvárať pred ňou oči nikomu nepomôže. Ak niečo nevidíme, dieťaťu nemôžeme pomôcť.

Vo svojej praxi sa každý psychológ stretáva so strachom rodičov o svoje deti. Všetci citlivo vnímame správy o úmrtiach detí, ktoré „informačný strach“ posilňuje.

Spracovávala som tému – ako detské správanie zrkadlí rodičovské problémy a zostala mi otázka: “

PREČO musia deti trpieť a zomierať? Nedýchali toľko znečisteného vzduchu, nejedli toľko nezdravých potravín, neprežívali toľko stresov aby to ohrozilo ich zdravie. A predsa ochorejú! 

Toto bola aj moja prvá myšlienka po mojom ochorení, ktorá ma nasmerovala hľadať riešenie niekde, úplne inde a nie iba v hmotnom, vonkajšom svete.

Psyché – naša duša – aj ona cíti bolesť, ticho trpí, smúti, prosí a pritom potrebuje iba lásku, nehu, pokoj, krásu, múdrosť. A MY! Staráme sa iba o to – čo jeme, čo dýchame …. 

Sú okolnosti medzi nebom a zemou, ktoré nepoznáme, nezmeníme, nevyriešime a ani medicína nemôže vždy a všetko zvládnuť. Mnohí ľudia chápu, že je tu niečo väčšie a silnejšie. Dejú sa a budú sa diať udalosti, ktoré sú mimo našej kontroly a nášho ovládania. A obviňovanie partnerov, učiteľov, lekárov je iba obchádzaním podstaty problému.

Bolesť zo straty dieťaťa je daná generačne. V minulosti boli úmrtia detí časté. Mojej maminke zomreli štyria malí súrodenci. Neviem si predstaviť bolesť, ktorú cítila moja babička. Moja maminka prežívala úzkosť a silný strach o nás s bratom, a ja som so svojou úzkosťou a strachmi musela tiež pracovať.  Trápili ma celé detstvo a spôsobovali moje problémy so sústredením a učením.

Ak v minulosti zomrelo dieťa, rodičia sa nemali na koho hnevať, koho obviňovať. Brali to s pokorou a vravievali – „stala sa vôľa božia“. Dušu dieťaťa odprevádzali s modlitbami a smútok trval v pokore, v tichu a modlitbách jeden rok.

Každý citlivo vníma správy o detských úmrtiach – a to i napriek snahe lekárov a ich kvalitnej starostlivosti. Mám pocit, že dnešné médiá na to reagujú veľmi necitlivo a v záujme „záchrany iných detí“ šíria strach u rodičov, ale aj lekárov. Ak je potrebné niečiu chybu vyšetriť, dá sa to objektívne vyhodnotiť a urobiť záver. Verejné pranierovanie šíri iba strach, ktorý ohrozuje ďalšie deti, zneisťuje lekárov a rodičov. Šíri sa nedôvera.

Ako pomôcť deťom?

Časté ochorenia a úrazy detí sú signálom, že majú problémy s celkovou imunitou, hrubou motorikou, rovnováhou, koordináciou. Noha sa dá do sadry, hlava sa obviaže, na imunitu dostane dieťa lieky. ÁNO, je to potrebné. Ale nestačí to!

Vleklé a komplikované zdravotné problémy, časté úrazy a nehody dieťaťa, môžu byť signálom toho, že ono balansuje niekde medzi životom a smrťou. Mnohými závislosťami, často až sebadeštrukčnými (alkohol, drogy) riešia deti problém starého smútku, hnevu, ale aj tlaku ísť alebo ostať. 

Vždy je potrebné pozrieť sa na svoje emócie, na emócie rodu – čo ste deťom odovzdali, koľko hnevu, smútku, bolesti, nenávisti od vás “prevzali”. Deti sú éterické bytosti a ťažké rodové hnevy, nenávisť, zlosť ale aj smútok a ťažká depresia ich ničia.

Duša dieťaťa, ktorá chce odísť, si nájde indisponovaného lekára, nepozorného rodiča, neliečiteľné ochorenie alebo si nájde situáciu, v ktorej mu nikto nepomôže.

Aj pre mňa je ťažké prijať to, že ak dieťa chce odísť, odíde. Zostáva otázka, čo urobiť preto, aby nechcelo odísť, aby chcelo žiť.

Matka, ktorej v detstve zomrel otec a v dospelosti prvorodený syn, bola jedným z mojich prvých prípadov, s touto ťažkou témou. Skôr ako sme spracovali jej depresie z úmrtia syna, museli sme spracovať jej neukončenú traumu z detstva – úmrtie jej otca.

Prípad nepredvídateľného úmrtia dieťaťa v nemocnici, mal tiež svoje pozadie. Matka dieťaťa bola dlhodobejšie liečená pre onkologické ochorenie a zomrela rok po úmrtí dieťaťa. A postupne nasledovali ďalšie prípady matiek, ktoré po úmrtí detí prežívali ťažké depresie. Každá z nich mala ten istý problém v detstve – úmrtie otca alebo matky, ale aj súrodenca.

V psychike človeka vzniká kyvadlový efekt – rozum chce žiť, duša chce nasledovať stratenú matku alebo otca, a telo balansuje niekde medzi nimi.

Duša dieťaťa vždy hľadá svojho strateného rodiča (a to aj v prípade komplikovaného rozvodu rodičov). Dieťa dospeje, ale jeho zranená, malá, vnútorná bytosť v ňom trpí a balansuje medzi životom a smrťou.

Ochorenia majú oveľa, oveľa hlbší a širší rozmer, ktorý presahuje náš čas a náš priestor. Skôr ako začneme niekoho obviňovať a súdiť, je potrebné myslieť a pozrieť sa do svojho vnútra, prijať s pokorou a úctou osudy rodičov a starých rodičov, nech boli akokoľvek zložité a pre vás neprijateľné.

Mgr. Adamcová Lýdia

Velmi pekny clanok. Suhlasim s nim v kazdej vete.

16. jún 2021

Ďalší článok ba konci ktorého si človek povie "a o čom to vlastne bolo???" ach jaj v dnešnej dobe je každý spisovateľ, filozof, psychológ.....

16. jún 2021

Áno vidím to rovnako, pokora a schopnosť prijat nespravodlivosť. Možno veriaci sa na to pozerajú podobne.
Ja som veriaca a oslovilo ma ucenie Budhu...

17. jún 2021

Velmi pekný článok dakujem🙏

17. jún 2021

@kulumulu123 podľa mňa je to veľmi pravdivý a krásny článok, tí, ktorí rozumejú, pochopia. Tí, ktorí rozumieť nechcú, ani neporozumeju. Každý to vidíme inak a veríme v iné veci, ale na toto človek skôr či neskôr príde, že je to tak a že je v tom veľký kus pravdy.

17. jún 2021

Trošku nerozumiem tomuto článku....a kde balansovala duša 13 r. dieťaťa v tej chvíli, keď spáchalo sebevraždu ? Čo jej prebehlo hlavou, ak spáchala taký ukrutný čin ? Žiadne úmrtie v blízkej rodine, žiaden rozvod....nič....len taká normálna.... bežná....obyčajná rodina . Autorka by mi to mohla vysvetliť, lebo matka tohoto dieťaťa je už 4 mesiace na antidepresívach, neje...nespí....len plače....je úplne mimo realitu....apatická a to má ešte druhé 5r. dieťa.

17. jún 2021

Ďakujem za tento článok ❤️... Každá veta, je veľmi pravdivá!

17. jún 2021

Myslím si, že takéto články môžu byť nebezpečné. Predstavujem si, ako si matka (prípadne otec) po úmrtí svojho dieťaťa prečíta, že ona nesie zodpovednosť za jeho smrť, pretože neosetrila nejaké rodinné traumy. Toto sa tvári ako niečo veľmi hlboké a komplexné ale nie je. Verím, že autorka to myslela dobre, no môže to veľa ľuďom veľmi ublížiť.

17. jún 2021

@zuzinapipina OK nehadam sa s tebou len podľa mňa tomu článku chyba pointa... Môj osobný názor takto to vidím ja. Pekný dnik prajem 😊

17. jún 2021

No najprv som myslel že o čom ten článok je iba všeobecne fakty. Posledná tretina je pekná aj smutná zároveň. Duša chce svoje a hoci je tichučká niekde v kúte zahlušená egom. Má, keď chce, silné páky na to vydobiť si svoje. A nám neostáva, len to prijať.

17. jún 2021

Skôr mi tento článok príde ako beletria. Opäť raz vagny vylev pani autorky o duši bez stipky reality. Chspem však tych co si potrebujú trochu fikcie prečítať.

18. jún 2021

Po prečítaní článku mi ostal zvláštny pocit. Niektoré časti mi úplne pripomínali osudy ľudí v mojom okolí a z niektorými som sa zas vôbec nevedela stotožniť.

18. jún 2021

Tak toto je cosi otrasne...predstavte si mamicku, ktora prisla o svoje dietatko, ako sa musi citit po precitani tohto clanku...okrem smutku ma zrazu vycitky svedomia, lebo vlastne dietatko chcelo odist, kedze mu mama alebo otec, aj ked mozno nevedomky, dali na to dovod...
Autorka by sa mala zamysliet nad tym, co takymito zlataninami moze sposobit smutiacim rodicom, skor ako ich vypusti do sveta...

18. jún 2021

@kayyaa nesuhlasim. Tiez mi zomrelo dietatko a vobec sa necitim ako to ty vidis.

18. jún 2021

Začni písať komentár...

Odošli