ckatka
17. mar 2022
1630 

Taký normálny deň na materskej "dovolenke"

5:20

Manželovi zvoní budík. Mladšieho (1r.) pohyb v spálni vyruší, hľadá mamu. Pricucne sa a do šiestej sa odo mňa nepohne. Keď o 6 tvrdo zaspí, vyplížim sa na WC, napiť, umyjem si zuby a oblečiem sa, idem pripraviť plienku, šatku a veci na oblečenie pre malého. Prehodím dve tri slová a organizačné pokyny s manželom, ktorý vyvenčil psa a odchádza 6:30. 

6:45

Staršiemu zvoní budík. Po ceste do kúpeľne preberieme, čo sa mu snívalo, tristo prvýkrát vysvetlím prečo si musí zúbky umyť aj ráno, zaasistujem pri zatváraní pasty a pomôžem keď pri vykladaní kefky ešte neprebudený zhodí pol obsahu poličky nad umývadlom. To, samozrejme zobudí malého. Idem mu dať cucnúť, ale keďže už počuje brata, s hlasným "babaabaa" sa dožaduje aby som ho z postele vzala. Starší kričí, že kakal a potrebuje utrieť. Mladšieho položím na zem v kúpeľni a dúfam, že to Savo neotvorí a utieram zadok. Kým sa starší oblieka, mladšieho nechávam hrať sa pri ňom v detskej a idem zatiaľ vyložiť umývačku a obehnúť dom, poodostierať, pootvárať okná a pozbierať zabudnuté ponožky a poháre.  Dneska sú výnimočne disciplinovaní a 15 minút nepočujem žiadne "mamaaaaaa on mi to berie" alebo "mamaaaaaa on robí niečo nebezpečné"...😂🤦‍♀️

7:40 

Mladšieho prebaľujem, za výdatnej sebaobrany prezliekam a viažem do šatky. Starší nevie nájsť bundu, hľadám bundu, zisťujeme, že včera bol od piesku a dal ju do práčky. Vyzúvam sa, idem do skrine vziať inú, vysvetľujem, prečo si musí obliecť práve túto, 7:54 odchádzame. 7:59:59 dorazíme do škôlky a zisťujeme, že zabudol mikinu. Školníčka zatvára a ja ešte stíham zakričať, nech si na von dá aspoň jedno tričko zo skrinky navyše. 

8:05 

Prídem domov. V schránke vidím žltý lístok, tak bežím na poštu, je len do 12 a neskôr je tam dlhý rad. Mám šťastie, teraz sú predo mnou len traja, takže o pol 9 sme doma. Vytasim 🐐🐐, kŕmim (stále v šatke) a voľnou rukou zatiaľ pripravujem mlieko do fľaše. 

8:50

Dávam mladšieho do kočíka s fľaškou mliečka a dúfam, že rýchlo zaspí. Včera som si nakúpila, dnes mám variaci deň, potrebujem doobeda urobiť jedlo na najbližšie tri dni. Malý vypil, fľašku vrhol z kočíka von a reve. Robím ďalšiu a idem sa s ním trochu poprechádzať, aby som ho uhojdala. Úspech. Zaspal. Nechávam kočík na dvore, bežím dnu, postavím vodu na čaj, nasypem psovi granule a nalejem vodu, pozatváram okná a idem sa pustiť do varenia. 

9:30

Manžel kúpil kačacie stehná a odvčera sa rozmrazujú. Aby mi to zjedli na večeru aj deti, rozhodujem sa pre sous-vide úpravu a utekám do špajze po suvidovač a vákuovačku. Mäso ochucujem, idem ho zavákuovať, zistím, že vo vákuovačke nie sú sáčky. Nazad do špajze a hľadám sáčky. Našla! Kačka sa varí, upratujem vákuovačku, umývam linku a náradie. Dolievam do zásobníka jar a dopisujem na nákupný zoznam Sanytol. Ďalšie jedlo, čo dnes treba urobiť, nech máme obedy na tri dni, je sviečková. Robím ju rada, lebo je to že 99% zeleniny a trocha smotany. A pre deti s morčacieho tentoraz. Dlho vydrží a mäsko so šťavou je u nás veľmi obľúbené.

10:30

Idem do špajze po cibuľu a z chladničky vyberám zeleninu. Vyberiem si aj jogurt a zjem ho nastojaka vždy keď idem okolo stola. Očistím zeleninu, šupky idem vyhodiť do kompostu, cestou beriem von aj psa, ktorému sa chce cikať. Cestou späť beriem opraté suché rohožky a polievam kvetináč so zasadenými rastlinkami. Vyťahujem W krájač a krájam zeleninu. Po 11 je to všetko úspešne v hrnci, umývam linku, umývadlo aj batériu. Umývam nádobu na zeleninu, aby neplesnivela a upratujem zvyšnú zeleninu. Volá kuriér. Umyjem si ruky. Idem prebrať balík. Dokončím upratovanie kuchyne. 

11:30

Nalievam si čaj, beriem telefón a "úradujem". Zaplatím šek do škôlky. Pozriem maily. Je tam poistka na motorku, zaplatím aj tú. Odpoviem na správy, čo vyžadujú odpoveď. Odfotím dokumenty a pošlem do poisťovne. Mám šťastie, krpec sa len pomrvil, ale spí ďalej. Vytvorím si zásielku v appke a zaplatím, pripravím krabicu aby som mohla poobede odniesť do zasielkovne. 

12:00

Malý vstáva. Po tých dvoch fľašiach mliečka je, samozrejme, precikaný, takže vyzliekam dieťa aj kočiar, umývam dieťa a všetko hádžem do práčky. Malému dám cucnúť, trochu bojujeme aby si nechal dať plienku, obliekam mu bodycko a gate a dávam ho do sedačky nech sa naraňajkuje. Alebo naobeduje. Strčím mu do ruky kúsok ovocia, nech nereve, kým mu dám na tanier ostatné. Po čaji sa mi chce cikať, tak utekám na záchod, kým papá. Volá mi elektrikár. Pomedzi vety ako "áno, môže tam ísť trojžilák" a "áno, zásuvky chcem do metra vysoko", sa miešajú vety ako "nehadž to na zem" a "neplač, dolejeme vodičku"...🤷‍♀️ Zapínam robotický vysávač, ktorý máme kvôli psím chlpom, ten však musím najprv vyčistiť, lebo má plný zásobník. Kontrolujem sviečkovú, nechám ju ešte chvíľu. 

13:00

Beriem dieťa do detskej. Rozbaľujeme balík, odstrihujeme visačky z nových vecí, za výdatnej "pomoci" môjho asistenta fotím tie menšie a dávam ich na bazár. Nové väčšie hádžeme spolu do práčky a spolu s tými ocikanými to dávame prať. Hráme sa. Vypínam sviečkovú, s tým, že dokončím poobede. 

14:00 

Na dvore sú susedovci. Obliekam dieťa a ideme von. Fascinuje ho hlina lopatky bagre, a kým sa deti hrajú, počas kontrolovania čo ktoré má v ústach a vysvetľovania, že hlina sa neje, stihneme so susedou prehodiť pár slov, a sľubujeme si, že už ozaj začneme chodiť behať 😂

15:00

Odhadneme, ktoré dieťa je čie, oklepeme od najväčšieho blata a ideme dnu. Prezlečiem, umyjem a prebalím, prehodím prádlo do sušičky a do práčky hodím to blatové. Volá svokra, niečo sa potrebuje opýtať, prehodíme pár slov a vidím, že malý tlačí do plienky. Prebaľujem, sprchujem, obliekam (a nemyslite si, že ten malý záškodník spolupracuje. Práve naopak!

16:00

Prichádza manžel so starším, ktorého cestou zobral zo škôlky. Preberáme, ako sa mali, hráme sa v obývačke na zemi, nalievam všetkým vodičku, čajík, debatíme s mužom a sme bombardovaní desiatkami otázok. Snažím sa zabrániť malému pchať prsty do kvetináča a trhať mi stránky z kníh. Naučil sa otvárať detské poistky na nábytku, vyliezť na gauč a prisunúť si stoličku k.stolu a vyliezť naň, tak striehnem ako jastrab. Krájam na tanier ovocie a idem hodiť šupky do kompostu. Kým ma nevidia, z tajných zásob beriem čokoládu a dopĺňam energiu, keďže kým nebude sviečková, nebude ani obed 🤷‍♀️

17:30

Malý zíva. Prebaľujem, obliekam, kým tato stráži, idem na záchod,  naviažem ho do šatky a ideme sa prejsť. Zaspí asi sto metrov od domu, tak si užívam ticho a idem okolo vinohradov. Zastavím sa v obchode po knedľu. Manžel zatiaľ odcvičil. Keď sa osprchuje, dám mu vyspaté dieťa, nech sa všetci traja hrajú, kým ja dokončím sviečkovú a upracem kuchyňu. 

19:30 

Vykladám sušičku. Robím deckám večeru, muž sa zatiaľ postará o psa a ide vyhodiť separovaný odpad. Každých 5 minút počúvam "mamaaaaaa potrebujem pomooooc" a "mamaaaaaa teraz ja som si to zobral "....

20:00

Sedíme pri stole. Každú chvíľu niekto niečo potrebuje, potom voláme s mamou cez videohovor, aby sme sa trochu videli. Muž zoberie deti umyť, ja upracem kuchyňu a ideme ešte na chvíľu do obývačky. 

21:00

Po troch urgenciách starší ide spať. Nalievam mu veci do difuzéra, zastieram, Zapínam budík, hviezdičky, mojkam, a kým manžel pozerá na internete správy (a "stráži" malého 😂), idem spáchať hygienu, vyložiť sušičku a prehodiť druhú varku do sušičky. 

22:00

Idem sa hrať s mladším, kým spácha hygienu manžel. Keď sa vráti do obývačky, idem zotriet podlahu a vyložím sušičku druhýkrát a zanesiem deckam veci do skríň. 

23:00

Líhame si do postele, malý sa pricucne a o chvíľku sme tuhí. 😂 A ďalší krásny deň za nami...😂 Zajtra nevarím, zajtra máme prací deň, stihnem aj tréning. A decka budú po plávaní unavené, zaspia skôr, snáď stihneme aj ťuťumuťu 😂

Aký ste mali deň vy? 😂

Celý deň variť jeden obed, to radšej sa najem v restike alebo objednám domov..😀🙈

17. mar 2022

Co chodis tolko s tymi odpadkami 😅😅😅

17. mar 2022

To ti pekne potiahne mladsi syn dopoludňajší spanok.
Keď boli moje deti malé, mala som inac zorganizovaný deň. Jasné, že každému ako vyhovuje 😁.
Ja som som si radsej privstala, varila, pračku vyvesila a tak sa venovala detom. Mne toto vyhovovalo, raňajky, obed, prechádzky...
Inak starši syn spal po 2 rokoch už málokedy poobede, tak vecer o 19 hod uz spal... 😄
Spomínam na časy ked boli deti malé 🤗💞preslo to prirýchlo.
Kým su zdravé, je vlastne všetko fajn🤫🤪😄❤️

17. mar 2022

...a hrať sa do 23hod s deťmi, to by som po troch rokoch bola na prášky, vlastne už po mesiaci. Moje všetky deti o 19tej už ležia v posteli, pijú mlieko a vedia, že už majú byť ticho. Samozrejme ak nikto nie je chorý, alebo ako táto nočná že 10m si zmyslela, ze o poldruhej bude buchat s cumlikom o postel 🙈 a o siestej uz bola hore, a zaspala az teraz o 14tej 🤕

17. mar 2022
ckatka
autor

@tosomja max raz do týždňa varim také "väčšie" na viac dní (aspoň tri)
Keby sme si každý deň dávali voziť, to sa nedoplatime....muž v robote menu co deň to 8€, ja doma akákoľvek donáška 5€.

17. mar 2022

@ckatka ja nevravím ze navariť ale celý deň jeden obed? Véd je jedno ci na tri štyri dni, či jeden den, len sviečková je za hodinu dve hotová aj s knedlikom. Len ja nemám také že vakuovacka ci co. 🙈

17. mar 2022
ckatka
autor

@tosomja my sme aktivni večer. Kebyže o 7 deti spia, načo sme si ich robili keď nič z nich nemáme....malý mi potom doobeda spí a ja pracujem. Jeden pracovný deň v týždni upratujem (také že kúpeľňa, WC, linka, sporák, prach, podlahy, a co sa vyskytne špinavé, potriedit veci a papiere z celého týždňa...)jeden deň periem a pomedzi to mam tréning a vybavovacky, jeden deň varim, jeden den mám s menším plávanie a odtiaľ nákupy, a potom zas tréning, jeden deň mám pracovný do práce. A ešte pomedzi to záhrada, nejaká doobedna socializacna návšteva alebo vybaviť niečo okolo domu - raz elektrikár, raz vodnár alebo iný majster...
Cez víkendy chodíme preč alebo sa proste venujeme sebe a rodine. Takto nám to funguje a takto sme spokojní.

17. mar 2022
ckatka
autor

@brendaa ja som skúšala dat malého spať skôr...už akože na noc. Ale vôbec....po polhodine sa zobudil.a ruka hore do jednej po nás skákal.
Takto s ním dám v šatke polhodku slofika okolo šiestej, a potom medzi 10-11 ideme všetci pekne bez vymýšľania spať

17. mar 2022
ckatka
autor

@tosomja to by som rada videla tu sviečkovú za hodinu 😂😂 z kuracích pŕs možno tak....Ved len umyť, nacistit a nakrájať zeleninu niečo trvá...A teraz cibuľu orestovat, mäso orestovat, nechat dusiť....ja to vždy vypnem potom a mixujem až neskôr trochu vychladnuté -a nie ponornym lebo občas ostávajú kúsky a nemáme to radi, takže na etapy prelievam do veľkého mixéra aby bola absolútne hladká. A potom po pridaní smotany a všetkého ešte musí zovrieť... Takže záleží od toho z akého mäsa robím. Tak 3 hodiny cca to trvá odkedy začnem, kým môžme jest. Samozrejme pri tom nestojím ale robím iné.
A ta kačka v suvidovači je iné jedlo. Mužovi do prace a na večeru k šalátu mäso.

17. mar 2022

@ckatka ved v poriadku kazdy vari inac, aj ma zauzivane svoje sposoby upratovania ucenia prechadzky, ...kazdy ako si zariadi tak ma.., ale tak si rozpisala ten deň aj s časmi, že si začala variť ráno a skončila o pol ôsmej. Tak mi to prišlo divne, skôr nezmyselné..možno tak vývar keď ráno o 6tej dám variť a vypnem až keď naberam.

17. mar 2022
ckatka
autor

@tosomja ale to boli dve rôzne jedla predsa. A sviečkovú keď sa mäso udusi vypínam - a dokončujem neskôr keď mám na to čas. 😉

17. mar 2022
nesvadbovo
AMBASÁDORKA

@ckatka cisto nevyziadana rada, odporucam tlakac 🙌 Pre mna je to super pomocnik, zeleninova polievka za 20 minut pripravena na servirovanie a svieckova ozaj hodina odkedy zacnem s cistenim zeleniny. Co sa tyka rezimu, kazda rodina ho ma presne taky, aky im vyhovuje. Pre mna by bolo tiez obmedzujuce mat deti o siedmej v posteli, ved muz by ich ledva videl, v tom case sme este bezne v meste/parku.. Ale zas o tej deviatej uz chceme mat cas pre seba 😉

19. mar 2022

Aj môj bol takto dlho bežne hore, ja som stale hovorila, že budem mať čas na seba, keď malý večer zaspí, lebo ja som nočná sova a tešila som sa na ten čas no a dieťa je v tomto zial po mne 😅 u nás sa to ustálilo iba vtedy, keď išiel do jasliciek, večer o ôsmej sa pýta sam do postieľky. Keď sa to stalo prvé dni, v pomykove som kruzila okolo svojej osy ako v tom méme Travolta, lebo som nevedela, čo mam zrazu robiť s toľkým volnym časom 😀 mňa veľmi odrádza mat druhé aj preto, lebo sme mali podobný program len s jedným dietatim a do toho som ja ešte pracovala z domu a manžel chodil a chodí domov až o desiatej večer 😳

19. mar 2022

Za mňa trochu zvláštny denný režim, ale to je na každom, ako si to usporiada. Ale dúfať, že ročný neotvoril Savo, je hazard.

19. mar 2022

Tiez najskôr čítam, že cele doobedie maly spi? :D potom som dosla ku koncu 🙂 nás maly je ranne vtáča, vlasne ešte skorší ako vtáčiky, tak asi aj od toho dieťatka sa ten domaci rezim odvíja🙂

19. mar 2022

Zaujímavo napísané máš dar reči🙂
Prečo menší obeduje, raňajkuje až o 12?
Na mňa je toto chaos, keď som upratovala tak upratovala, keď varila varila..neexistuje, aby som večer išla umývať dlážky.Nasa tiež chodila spať neskoro večer, ale ráno a cez deň veľa spala.
Kúp si kuchtu už by som inak sviečkovú ani nevarila.

19. mar 2022

A mne sa to páči :D super a ďakujem, že si takto popísala váš denný režim. Mohla by si niekedy aj iné dni, naozaj veľmi dobre a zaujímavo píšeš. 🙂 A obdivujem ťa koľko toho stíhaš a aká si energická.

@luccija mne sa zdá večerné umývanie dlážky praktické :D veď aj v obchodoch vždy umývajú večer po záverečnej aby bolo ráno čisto. Tak isto v domácnosti, zobudia sa do čistého 🙂

19. mar 2022

Ked budu obaja skolaci a budu mat vlastny pohlad na.zivot, uvidite, ze Vam to pride luto, ked si spomeniete na takyto den na materskej 🥰

20. mar 2022

pre mna je neprijatelne jest 3-dnove jedlo a uz vobec by som 3-dnove nedavala jest detom. a chyba mi trebars polievka, u nas polievka vzdy musi byt a je dolezitejsia ako hlavny chod. je pre mna zvlastne, aby skolkar vstaval viac ako hodinu predtym, ako odchadza z domu. a obzvlast ked je to chlapec a netreba mu 5-7min.vypletat vrkoce. tiez si neviem predstavit, aby tak male deti boli do 23.00 hore. moje by potom rano nezobudila ani bomba skor ako o desiatej. ale je fajn citat to a zistit, ake dokazu byt tie denne rezimy rodin brutalne odlisne.

20. mar 2022

No nechápem to slovo dovolenka v úvodzovkách 😂😂 taký deň by som chcela a brala by som ho ako oddychový deň 😂 prepanajana 😆😆😆🤦🏽‍♀️

20. mar 2022
ckatka
autor

@petronka ale ved ja sa vôbec nesťažujem....
Po x náročných rokoch v práci a x bezdetnych rokov, keď sa nedarilo....si to teraz maximálne užívam. Len niekedy moje praktické a manažérske ja plače, keď celý deň robí a večer nič nevidno 😂😂 tak si musím.obcas pripomenúť, že čo som to vlastne robila...no...

22. mar 2022
ckatka
autor

@mamickalisticka nesťažujem sa 😂 bez detí to bolo horsie

22. mar 2022
ckatka
autor

@matkahelka vidíš...pre mňa je neprijateľné variť každý deň iné. Trojdňové jedlo je úplne okej. Samozrejmosťou je z čerstvých surovín a dobre skladované. A musíš vedieť čo. Ryžu alebo huby isto nie. Ale mäso na šťave, pečené mäso, guláš, kapustnica alebo kyslé polievky či vývar bez cestovín úplne v pohode. Často dávam časť do mrazničky alebo aspoň zasterilizujem (napr vývar alebo španielske vtáčiky ) do pohára a otvorím to aj o niekoľko dní, alebo na druhý týždeň. Preto varim naraz viac. Veľmi záleží ako mame čas. Rýchle minútky vari manžel, na večeru tak 2x do týždňa. Inak mame na večeru suché, praženicu, jogurty, šaláty a pod. Ja varim tie komplikovanejšie zdlhavejsie pracnejsie, na ktoré mám prakticky čas cely deň, resp . ktoré sa dá robiť na etapy. Alebo pečiem chlieb, tortu, koláče...veci z cesta ktoré kysne a podobne.
Deťom mojim je dosť jedno, čo dostanú na tanier. Práveže z mojej vlastnej skúsenosti, menej pri stole vymýšľajú, keď majú to, čo poznajú zo včera. (Ale teda sú ešte krpatí, a jedlo si nevyberajú). Akurát to obmienam ze dostanú napríklad inú prílohu inú úpravu, inú zeleninu čerstvú k tomu, alebo raz cviklu raz uhorky....
Starší vstáva hodinu pred odchodom do škôlky preto, lebo originálne je úmysel odchádzať 30 minút potom ako vstane. Lenže niekedy si zmysli ze je hladný (pridaj 15 minút), za tým samozrejme potrebuje kakať (pridaj 10minut - lebo keď kojim tak nemôžem utierat a musí čakať) a keď ani to nie, tak sa ráno ešte potrebuje pohrať s bracekom aby mu cez deň nechýbal.
Tak.to.mame my...A rána mame až na malé výnimky pohodove a prijemne. Niekedy sa stíha na dvore pohojdat kým ja polejem kvetináče, niekedy stihneme spolu pred skolkou preventivku s malým u lekára (tam ho baví chodiť so mnou), alebo čokoľvek.
Nie je to o tom, že ho zobudím a hneď odlifrujem do inštitúcie....

22. mar 2022
ckatka
autor

@luccija ranajkoobedujeme okolo 12 (alebo keď sa vyspi) preto, lebo dovtedy ma len mlieko. Dojči sa okolo 5-6, potom pri návrate zo škôlky v šatke okolo 8, a v kočíku ma fľašku. Jedlo mi doobeda vždy len rozhadze po zemi, nechce. A ja ho nútiť nebudem. Tiež málokedy doobeda jem.
Veceriame všetci okolo pol 8-9, pripadne pred spaním si dá ešte kašu.

22. mar 2022

@ckatka ved ja chalem, nie v zlom som to myslela. Podla mna ste to super napisali, ked som si to citala, mala som slzy na krajicku, ked som si spomenula, ako som na materskej to vsetko ja prezivala, a teraz, ked som si precitala vas prispevok, az som zatuzila vratit cas na 1 den s mojimi 2, ked sme sa tocili len okolo plienok, blata, varenia a upratovania 🙂 teraz mi akurat tie plienky odpadli 🙂 drzte sa, vela sil a pozitivnej nalady ♥️

23. mar 2022
ckatka
autor

@petronka náhodou...presne....je to super čas 😂 ale niekedy si treba pripomenúť...ze robíme robotu ktorú "nevidno👍"

24. mar 2022

Začni písať komentár...

Odošli