dankaa78
1. júl 2016
439 

Čo si môžem vziať so sebou do lietadla?

Pravidlá pre príručnú batožinu

Zvýšené bezpečnostné opatrenia na všetkých letiskách EÚ majú za následok striktné pravidlá, určujúce čo môžete a čo nesmiete prenášať vo Vašej príručnej batožine. Je preto dôležité mať na zreteli nasledovné pravidlá už pri balení batožiny, predídete tým zbytočným zdržaniam a nepríjemnostiam pri bezpečnostných kontrolách.

Veľkosť a typ povolenej príručnej batožiny

Príručná batožina je batožina, ktorú beriete na palubu lietadla, kým tzv. zapísaná alebo podaná batožina je tá, ktorú podávate pri check-in procedúre. Maximálna veľkosť príručnej batožiny bola stanovená na 56cm x 45cm x 25cm, včítane koliesok, rukovätí a vonkajších vreciek. Pripomíname, že niektoré aerolínie môžu povoľovať menšie rozmery - preto si vždy overte podrobnosti u konkrétnej spoločnosti.
Letecké spoločnosti môžu takisto stanoviť vlastné pravidlá, týkajúce sa počtu batožiny, ktorú si beriete so sebou na palubu lietadla. Ak máte akékoľvek otázky ohľadne tohto subjektu, prosíme kontaktujte priamo danú leteckú spoločnosť.

  • Laptopy/elektronika

Je dovolené vziať so sebou na palubu predmety spotrebnej elektroniky (ako napríklad laptop, CD/MP3 prehrávač, sušič na vlasy). Tieto predmety však budú musieť byť vyňaté z batožiny počas bezpečnostnej kontroly.

  • Dôležité medicínske prístroje / zariadenia

Máte povolené vziať na palubu medicínske a zdravotnícke prístroje, ak je to nevyhnutné pre Vašu cestu. Zariadenia budú kontrolované oddelene a ich prenos musí byť doložený podpornou kvalifikovanou dokumentáciou, ako napríklad sprievodný list od Vášho ošetrujúceho lekára. 

  • Iné predmety

Detské kočíky, pomôcky na chodenie a invalidné vozíky sú tiež povolené na prepravu v kabíne, ale najskôr budú musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

  • Nadrozmerné predmety

Akýkoľvek kus príručnej batožiny, presahujúci povolené rozmery 56cm x 45cm x 25cm, nebude povolené vziať na palubu lietadla. Takáto batožina (s výnimkou hudobných nástrojov) musí byť zapísaná pri check-in procedúre.

  • Hudobné nástroje

Ak plánujete cestovať s rozmerným hudobným nástrojom, odporúčame Vám kontaktovať Vašu leteckú spoločnosť ešte pred rezerváciou leteniek, keďže môže byť od Vás vyžadované napríklad zakúpenie extra miesta v lietadle. Každý hudobný nástroj, braný na palubu, bude musieť byť podrobený bezpečnostnej kontrole.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak je to možné, mali by ste baliť tekutiny v rámci svojej zapísanej batožiny, keďže platia určité obmedzenia o množstve tekutín, ktoré smiete mať vo Vašej príručnej batožine.

Pod pojmom tekutiny sa myslia:

  • všetky nápoje, včítane vody, polievok a sirupov
  • kozmetika a drogéria, včítane krémov, olejov, parfumov, rúžov a očných liniek
  • spreje, včítane peny na holenie, laku na vlasy a dezodorantov
  • pasty, včítane zubnej pasty
  • gély, včítane vlasových a sprchových gélov
  • roztoky na kontaktné šošovky
  • akékoľvek iné roztoky a predmety podobnej konzistencie

Ak potrebujete určité tekutiny počas letu, môžete ich vziať na palubu v limitovanom množstve:

  • obaly nesmú mať viac ako 100ml
  • predmety musia byť uzavreté v priehľadnom uzatvárateľnom plastovom vrecúšku s maximálnym objemom 1 litra a rozmermi max. 20cm x 20cm
  • obsah vrecúška musí byť rozložený tak, aby sa vrecúško mohlo uzatvoriť
  • vrecúško nesmie byť zauzlené alebo zaviazané
  • každý pasažier môže mať so sebou iba 1 ks takýchto vreciek
  • vrecúško musí byť podrobené kontrole zvlášť počas bezpečnostnej prehliadky

Nádoby väčšie ako 100 ml (mimo nevyhnutných liekov) nebude možné preniesť cez bezpečnostnú kontrolu, ani v prípade, že nie sú úplne plné.

Zapaľovače

Počas letu je povolený jeden zapaľovač na osobu. Zapaľovače sú považované za tekutiny a mali by byť uskladnené  vnútri plastového vrecúška alebo kontrolované samostatne. Zapaľovač musíte držať pri sebe počas celého letu.Je veľmi dôležité, že zapaľovač:

  • nevložíte do príručnej batožiny
  • nevrátite do príručnej batožiny po vykonaní kontroly

Dôležité lieky, včítane inhalátorov a tekutých výživových doplnkov

Je povolené vziať do príručnej batožiny dôležité lieky s objemom väčším ako 100ml, za predpokladu:

  • predchádzajúceho súhlasu leteckej spoločnosti a letiska, z ktorého odlietate
  • podpornej dokumentácie od kvalifikovaného medicínskeho profesionála (napr. sprievodný list od Vášho lekára alebo lekársky predpis)

Pamätajte na fakt, že by ste mali baliť do svojej príručnej batožiny iba to, čo naozaj potrebujete počas letu. Dodatočné zásoby liekov môžu byť uložené v zapísanej batožine.

Detská strava a detské mlieko

Je povolené vziať na palubu v rámci príručnej batožiny detskú stravu, mlieko a sterilizovanú vodu.  To zahŕňa:

  • sójové mlieko pre kojencov
  • sterilizovaná voda pre kojencov (musí byť v detskej fľaši)
  • materské mlieko alebo jeho náhrada pre kojencov
  • detská strava v rôznej konzistencii

Máte povolené vziať množstvo stravy, postačujúce na celú cestu. V niektorých prípadoch môže množstvo presahovať 100ml. Dospelá osoba, prenášajúca detskú stravu alebo mlieko môže byť požiadaná, aby ju počas bezpečnostnej kontroly ochutnala.

Tekutiny, kúpené na letisku

Je povolené vziať na palubu akékoľvek tekutiny, zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, keďže tieto prechádzajú samostatnou kontrolou. Tekutiny zahŕňajú vodu vo fľaši, víno a alkohol a parfumy a kozmetiku v ľubovoľnej veľkosti.

#dolezite

#dobre_vediet

#prakticke

#cesta_lietadlom

zdroj : http://www.airport-bratislava.sk/sk/pasazieri/tipy-pre-cestujucich/pravidla-pre-prirucnu-batozinu.html

Toto budem o chvíľu potrebovať 😃

1. júl 2016

@zoizoi inšpirovala som sa včera teleránom🙂

1. júl 2016

inak pekna blbost s tymi liekmi. ze zobrat iba male mnozstvo do priucnej tasky a ostatne do zapisanej batoziny. kufor stratia alebo odleti uplne inam a clvek ma poriadny problem...

1. júl 2016

@kalu33 máš pravdu,hlavne keď berieš lieky pre deti alebo starí ľudia,..

1. júl 2016

s tými liekmi, to je len odporúčanie...inak je povolené balenie, aké potrebuješ ...nad 100 ml ti ho odsúhlasia pri kontrole batožiny -len na to musíš upozorniť alebo, ak vytiahneš papier od lekára, tak je to OK (na Schwechate by to bol možno malý problém, ale ak to vysvetlí-veď si predsa nikto nevezme na triko, žeby riešil nejaké zdravotné komplikácie svojich pasažierov😉...) ...ostatné všetko je tak, ako bolo vždy ...aspoň ja som žiadny rozdiel nenašla ...
PS: aj my sme brali lieky pre deti aj pre nás - keby náhodou - a balili sme ich do kufra, nie do príručnej batožiny, ale to sú také, že ich môžeš kúpiť v lekárni všade vo svete - akurát možno drahšie a možno pod iným názvom, ale nie je to problém (kupovala som tak lieky na zníženie teploty ...) - v prípade, žeby sa niečo stalo s batožinou ...
Vždy je lepšia kontrola, aj sprísnená, akoby malo niekde rachnúť lietadlo len kvôli tomu, že to bolo odfláknuté ...

1. júl 2016

len doplnim ze kociky a voziky nie su prepravovane v kabine lietadla ale v podpalubi, bez ohladu na to ci su nakladane pri lietadle alebo odovzdane uz na check-ine a tiez co sa tyka prepravy hudobnych nastrojov na palube platia rozne pravidla a podmienky...

1. júl 2016

a k liekom treba potvrdenie len k injekcne podavanym, t.j. inzulin, EpiPen a pod., k bezne uzivanym liekom potvrdenie netreba... k ochutnavaniu stravy ci tekutin pre dieta uz tiez nevyzyvame, existuje pristroj na kontrolu a detekciu tychto veci...

1. júl 2016

@kacusik69 ďakujem...pracujes na letisku? 🙂

7. júl 2016
7. júl 2016

@kacusik69 ... a ten zapaľovač si mám nechať vo vrecku alebo kde? 🙂

18. júl 2016

@zuzulienocka75 na bezpecnostnej kontrole vybrat do prepravky a za kontrolou vlozit do vrecka, nedavat do prirucnej batoziny

18. júl 2016

@kacusik69 Ďakujem Ti veľmi pekne. 🙂 Už sme raz leteli, ale pamätám si to len matne a nebola som si istá! 🙂

18. júl 2016

@kacusik69 ... a predsa ešte jedna otázočka... Pre istotu by som si chcela do príručnej batožiny zobrať algifén kvapky (prípadná bolesť hlavy, ale mám ho len tak voľne bez návodu a krabičky), treba ho dať do zatváracieho igelit. vrecka?

18. júl 2016
Komentár bol odstránený

@zuzulienocka75 ano, bezne tekutiny zvlast, a vsetky lieky zvlast

18. júl 2016
18. júl 2016

@kacusik69 Ďakujem Ti za tieto užitočné informácie🙂

18. júl 2016

@kacusik69 Ešte jedna vec... dcéra si zbalila do príručného rubsačika aj perečník - tzn. pastelky, perá, fixky - nemáme to preložiť do ostatnej batožiny? Nebude s tým problém?

18. júl 2016

@zuzulienocka75 ak tam nema napr. noznicky s cepelou dlhsou ako 6 cm tak nebude problem... ceruzky, pera, fixky su ok

18. júl 2016

@kacusik69 Ďakujem. To si ma potešila, už som myslela, že to idem zase všetko otvárať a prehadzovať! 🙂

18. júl 2016

Začni písať komentár...

Odošli