dankaa78
    15. aug 2018    Čítané 219x

    Cestuješ do Chorvátska? Tak toto si prečítaj.

    Polícia radí: Ak idete do Chorvátska na požičanom aute, treba mať potvrdenie

    Ak sa vyberiete do Chorvátska požičaným autom, je dobré mať pri sebe potvrdenie od majiteľa auta, že auto bolo zapožičané.

    V prípade, ak sa vyberiete do Chorvátska požičaným autom, je dobré mať pri sebe potvrdenie v angličtine alebo chorvátčine od majiteľa auta, že auto bolo zapožičané. Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová, vodiči musia mať takisto platný vodičský preukaz, technický preukaz, ako aj doklad o poistení, tzv. zelenú kartu.

    Svoje pravidlá má takisto prevážanie maloletých detí. Pri ceste autom musí sedieť dieťa do päť rokov v autosedačke. "Podľa platnej legislatívy je možné maloleté dieťa prevážať pripútané v detskej autosedačke len na zadných sedadlách, ak sa vo vozidle nachádza druhý rad sedadiel. Na prednom sedadle je možné prevážať v detskej autosedačke len dieťa vo veku do dvoch rokov pri splnení zákonom stanovených podmienok," vysvetlila Baloghová.

    Chorvátske ministerstvo vnútra zároveň vyzýva vodičov, aby nejazdili v kolónach, a teda dve či tri autá za sebou, ale aby išli individuálne. Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a tragických následkov je podľa jej slov práve nedostatočná vzdialenosť medzi autami, čo sa stáva najmä na diaľniciach. Ďalšou z najčastejších príčin nehôd je nevenovanie sa šoférovaniu. Dôvodom môže byť únava vodičov, ktorí šoférujú dlho bez prestávok na oddych, poznamenala. "Počas cesty je preto vhodné odpočívať na vyhradených miestach alebo pumpách v pravidelných intervaloch," vysvetlila hovorkyňa policajného prezídia s tým, že pred cestou je dobré si naštudovať trasu, ako aj miesta na oddych. V obci je najvyššia povolená rýchlosť 50 km/h, mimo obce 90 km/h. Na cestách, ktoré sú určené len pre motorové vozidlá, môžu ísť autárýchlosťou 110 km/h, na diaľniciach 130 km/h.

    Polícia upozorňuje i na viaceré povinnosti v prípade, že sa slovenskí občania stanú účastníkom dopravnej nehody. V prvom rade treba podľa Baloghovej upovedomiť políciu na čísle 192. V prípade, ak je na vozidlách len malá materiálna škoda, políciu volať netreba. No je potrebné vyplniť a podpísať Európsku správu o nehode alebo iným spôsobom si vymeniť osobné údaje, ako aj údaje o aute.

    V prípade, že polícia na miesto dopravnej nehody ide, treba si obliecť reflexnú vestu, za autá postaviť výstražný trojuholník a počkať na príchod polície, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky. V prípade škody na aute si treba od polície pýtať záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nie je podľa nej možné prejsť cez hranicu. Potrebovať ho bude aj slovenská poisťovňa. Záznam o dopravnej nehode, v chorvátčine "Zapisnik o očevidu", však vodiči nedostanú na mieste nehody. Treba si poň ísť na príslušné policajné oddelenie, ktoré nehodu riešilo. Vyjde to na 20 chorvátskych kún, čo je niečo cez 2,5 eura. Spravidla trvá vystavenie záznamu dva až tri dni.
     

    Autor: © Zoznam/jh

    Zdroj: TASR

    dankaa78
    25. okt 2016    Čítané 277x

    Test autosedačiek 2016

    Nájdete v teste svoju autosedačku?

    Nemecký autoklub ADAC v spolupráci s rakúskymi kolegami z ÖAMTC testujú detské autosedačky .Všetky sedačky hodnotili v kategóriách bezpečnosť, manipulácia, ergonómia a obsah zdraviu škodlivých látok. Keďže v prechodnom období platia dve európske normy, z ktorých jedna rozdeľuje sedačky podľa hmotnosti dieťaťa a druhá podľa telesnej výšky, zoradil ADAC sedačky podľa vekového rozpätia. To zjednoduší orientáciu a prehľadnosť rebríčka.

    Nech sa páči, výsledky.

    Zdroj : ADAC

    dankaa78
    27. sep 2016    Čítané 282x

    Spadol mi mobil do vody.Čo teraz?

    TRIKY, KTORÉ VÁM POMÔŽU ZACHRÁNIŤ VÁŠ MOBIL HNEĎ PO TOM, ČO VÁM SPADNE DO VODY.

    Vyberte telefón z vody a okamžite ho vypnite


    Vybrať batériu a utrieť


    Vyberte SIM kartu


    Odstráňte všetko, čo sa dá


    Okrem SIM karty vyberte pamäťovú kartu alebo pripojené sluchátka, prípadne iné odnímateľné súčasti (napríklad vstavané pero). Odstráňte tiež všetky ochranné kryty a obaly, aby sa voda mohla ľahšie odparovať.

    Na sušenie použite vysávač


    Ak máte po ruke vysávač, skúste ho použiť. Vysávajte rôzne otvory a telefón takýmto štýlom sušte aspoň 20 minút. 

    Nepoužívajte fén

    Určite nefénujte telefón a to ani na najmenšej rýchlosti či teplote. Prúd vzduchu zatláča zatečenú vodu hlbšie do telefónu, takže fén môže dokonať proces, ktorý voda začala. Navyše horúci vzduch z fénu môže poškodiť súčiastky v telefóne.


    Osušte telefón ryžou alebo silikagélom


    Aby ste odstránili z telefónu všetku vodu, potrebujete niečo, čo bude vodu absorbovať z okolia. Často sa spomína ako dobrá alternatíva ryža, do ktorej sa dá utopený telefón a počká sa niekoľko dní, pokiaľ ryža vytiahne vlhkosť zo zariadenia. Ale pozor, je potrebné voliť si kvalitnú ryžu, s minimom ryžového prachu, ktorý by mohol poškodiť zariadenie.

    Oveľa lepšie ako ryžu je použiť silikagél. Ten môžete nájsť priložený v škatuli s obuvou v malom vrecku s malými guličkami. Aby ste si nemuseli kvôli telefónu kupovať desiatky párov topánok, silikagél kúpite v každom zverimexe, keďže sa často využíva ako podstielka do mačacích záchodov.

    Umiestnite telefón do uzatvárateľnej škatule alebo do sáčku spolu s ryžou či silikagélom asi na 2 až 3 dni a pravidelne ho kontrolujte, prípadne utrite vlhkosť, ktorá sa tam objaví.

    Dajte telefón na slnko

    Pre dokončenie vysušenia môžete využiť aj slnko. Telefón položte na papierovú utierku a umiestnite ho na priame slnko. To pomôže dosušiť telefón úplne dosucha. Nenechávajte ho však na slnku celé hodiny, pravidelne telefón kontrolujte. Pozor na prípadné prehriatie, čo môže u modelov so vstavanou batériou spôsobiť poškodenie batérie alebo samotného telefónu, takže postupujte aj v tomto bode veľmi opatrne.


    Keď absolvujete všetky predchádzajúce body, nechajte ešte telefón 24 hodín odpočívať a uistite sa, že je naozaj suchý. Skontrolujte všetky porty, záhyby, či prípadné praskliny, kde mohla zatiecť voda. Keď je všetko suché, skúste vložiť batériu a prístroj zapnite. Dávajte pritom pozor, či telefón nabieha štandardne, alebo či nevydáva zvláštne zvuky.

    Pripojte nabíjačku

    Ak telefón nejaví záujem o spoluprácu, pripojte ho na nabíjačku a skúste ho opäť zapnúť. Dôvodom môže byť vybitá batéria.


    V prípade, že vám tento postup nepomôže a telefón stále nefunguje, pokúste sa, ak máte možnosť, telefón reklamovať alebo kontaktujte záručný servis. Nesnažte sa zatajiť čo sa stalo, opíšte im celú situáciu, ako došlo k poškodeniu. Po celom telefóne sú indikátory, ktoré servisu ihneď ukážu, či a kam sa dostala nežiadúca voda, takže vymýšľať si v tomto prípade rozhodne nestojí za to.

    Stalo sa vám niekedy, že vám telefón spadol do vody? Čo ste vtedy robili? Napíšte mi vašu skúsenosť🙂

    šte nám v diskusií.

    Zdroj : interez.sk (Matej Mensatoris), brightside.me

    dankaa78
    29. júl 2016    Čítané 303x

    Ako znížiť spotrebu auta? Jednoducho🙂

    Ako ušetriť na spotrebe?

    Nech sa páči : pár tipov a trikov ako znížiť spotrebu auta 🙂

    Všetci to dobre poznáme, náš štvorkolesový miláčik „papá“ za viac ako my. Ponúkam vám preto pár tipov ako ušetriť. Pomaly ďalej zájdeš...

    Aj keď sa zdá, že rýchlou jazdou naženiete stratený čas, nie je to tak. Najväčší podiel na spotrebe paliva má na svedomí štýl jazdy. Kto jazdí spôsobom „brzda-plyn“, ten neušetrí. Veľa krát sa aj ja pozabudnem ... musím si na to dávať pozor. Na ceste, dokonca aj na diaľnici, je často zbytočná rýchla jazda, keď na križovatkách, či pri obchádzaní, musíte prudko brzdiť. Tiež je zbytočné dupať na plyn, keď o pár sto metrov pred sebou vidíte kolónu aut. Mnohí by boli prekvapení, ako ďaleko dôjde auto zotrvačnosťou. Rovnako je to so semaformi a inými prekážkami v ceste, ktoré vidíte pred sebou.

    Kto šetrí, má za menej...

    V prípade, že ste nútený stáť dlhšie ako minútu, pokojne vypnite motor. Motor spaľuje benzín aj na voľnobeh. Aj samotné automobilky sa vydávajú cestou šetrenia týmto smerom. Výsledkom je systém „stop/štart“ uvádzaný v nových ekonomickejších vozidlách. Brzdite motorom! Pri dojazde auta teda nevyšľapávajte spojku. Moderné vstrekovanie počas fázy brzdenia motorom odpája zásobovanie motora palivom. Preraďujte skôr. Plynulá jazda je ďalším tajomstvom nízkej spotreby. Včasné preradenie znižuje otáčky motora, pri cieľovej rýchlosti jazdite s najvyšším prevodovým stupňom. Ďalšou technikou môže byť preraďovanie s preskakovaním jednotlivých stupňov. Napríklad jedna-tri-päť. Používajte tempomat - tempomat pomáha udržiavať konštantnú rýchlosť, čo v mnohých prípadoch znižuje spotrebu paliva.

    Poriadok je základ...

    Vyššia hmotnosť sa rovná vyššej spotrebe. Nevozte so sebou zbytočné veci. Tiež si skontrolujte tlak v pneumatikách. Zle nahustené pneumatiky sú skutočne viditeľné na spotrebe auta. Rovnako aj nosič na streche, či spoiler, sú vďaka odporu vzduchu záťažou. V prípade, že strešný nosič používate raz za mesiac, je skutočne zbytočné mať stále zvýšenú spotrebu.

    S klímou alebo bez...

    ADAC zistil, že automatická klimatizácia v aute spotrebúva menej paliva než manuálna alebo poloautomatická. Pre spotrebu je dôležité, aby klimatizácia riadila teplotu v kabíne výlučne v automatickom režime, v opačnom prípade to má za následok zvýšenie spotreby o päť až šesť percent.Poloautomatické systémy, u ktorých je potrebné manuálne nastaviť rýchlosť prúdenia, spôsobujú síce o niečo vyššiu spotrebu, sú však lacnejšie. Manuálne klimatizácie majú v meste a na voľnobehu nadpriemernú spotrebu, mimo mesta však najnižšiu. Okrem klimatizácie existujú aj ďalšie triky, ktoré zmiernia spotrebu. ADAC radí, aby vodič pred jazdou otvoril okná a auto vyvetral. Prehriatie kabíny znižujú aj tepelné fólie na oknách. Vo všeobecnosti platí: čím viac a väčších okien, tým viac sa kabína zahreje.

     Čas sú peniaze...

    Vytvorte si na cestu dostatočnú časovú rezervu, nebudete sa tak musieť nezmyselne ponáhľať. Jednak budete plynulejšie jazdiť a ušetríte viď. prvý tip, a jednak bude jazda bezpečnejšia pre Vás, spolujazdcov a tiež ostatných účastníkov dopravy.

    Povedz mi čo počúvaš...

    Priznajte sa, pamätáte sa ešte, čo to znamená „vychutnávať si jazdu“? V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu a klaksónov sa pokúste o vytvorenie oázy pokoja v aute. Totiž výskumy dokazujú, že agresívna hudba podnecuje vodičov k agresívnemu chovaniu. Nemusíte preto hneď vymeniť metal za Beethovena, ale pomalšia hudba vám poskytne väčší relax a pohodu tak prenesiete aj na cestu. Príjemne strávené chvíľky za volantom a ušetrené peniaze vám budú odmenou 🙂

    zdroje :

    www.autobild.cas.sk

    www.onaaauto.sk

    www.auto.pravda.sk

    www.cas.sk

    dankaa78
    1. júl 2016    Čítané 439x

    Čo si môžem vziať so sebou do lietadla?

    Pravidlá pre príručnú batožinu

    Zvýšené bezpečnostné opatrenia na všetkých letiskách EÚ majú za následok striktné pravidlá, určujúce čo môžete a čo nesmiete prenášať vo Vašej príručnej batožine. Je preto dôležité mať na zreteli nasledovné pravidlá už pri balení batožiny, predídete tým zbytočným zdržaniam a nepríjemnostiam pri bezpečnostných kontrolách.

    Veľkosť a typ povolenej príručnej batožiny

    Príručná batožina je batožina, ktorú beriete na palubu lietadla, kým tzv. zapísaná alebo podaná batožina je tá, ktorú podávate pri check-in procedúre. Maximálna veľkosť príručnej batožiny bola stanovená na 56cm x 45cm x 25cm, včítane koliesok, rukovätí a vonkajších vreciek. Pripomíname, že niektoré aerolínie môžu povoľovať menšie rozmery - preto si vždy overte podrobnosti u konkrétnej spoločnosti.

    Letecké spoločnosti môžu takisto stanoviť vlastné pravidlá, týkajúce sa počtu batožiny, ktorú si beriete so sebou na palubu lietadla. Ak máte akékoľvek otázky ohľadne tohto subjektu, prosíme kontaktujte priamo danú leteckú spoločnosť.

    • Laptopy/elektronika

    Je dovolené vziať so sebou na palubu predmety spotrebnej elektroniky (ako napríklad laptop, CD/MP3 prehrávač, sušič na vlasy). Tieto predmety však budú musieť byť vyňaté z batožiny počas bezpečnostnej kontroly.

    • Dôležité medicínske prístroje / zariadenia

    Máte povolené vziať na palubu medicínske a zdravotnícke prístroje, ak je to nevyhnutné pre Vašu cestu. Zariadenia budú kontrolované oddelene a ich prenos musí byť doložený podpornou kvalifikovanou dokumentáciou, ako napríklad sprievodný list od Vášho ošetrujúceho lekára. 

    • Iné predmety

    Detské kočíky, pomôcky na chodenie a invalidné vozíky sú tiež povolené na prepravu v kabíne, ale najskôr budú musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

    • Nadrozmerné predmety

    Akýkoľvek kus príručnej batožiny, presahujúci povolené rozmery 56cm x 45cm x 25cm, nebude povolené vziať na palubu lietadla. Takáto batožina (s výnimkou hudobných nástrojov) musí byť zapísaná pri check-in procedúre.

    • Hudobné nástroje

    Ak plánujete cestovať s rozmerným hudobným nástrojom, odporúčame Vám kontaktovať Vašu leteckú spoločnosť ešte pred rezerváciou leteniek, keďže môže byť od Vás vyžadované napríklad zakúpenie extra miesta v lietadle. Každý hudobný nástroj, braný na palubu, bude musieť byť podrobený bezpečnostnej kontrole.

    Tekutiny v príručnej batožine

    Ak je to možné, mali by ste baliť tekutiny v rámci svojej zapísanej batožiny, keďže platia určité obmedzenia o množstve tekutín, ktoré smiete mať vo Vašej príručnej batožine.

    Pod pojmom tekutiny sa myslia:

    • všetky nápoje, včítane vody, polievok a sirupov
    • kozmetika a drogéria, včítane krémov, olejov, parfumov, rúžov a očných liniek
    • spreje, včítane peny na holenie, laku na vlasy a dezodorantov
    • pasty, včítane zubnej pasty
    • gély, včítane vlasových a sprchových gélov
    • roztoky na kontaktné šošovky
    • akékoľvek iné roztoky a predmety podobnej konzistencie

    Ak potrebujete určité tekutiny počas letu, môžete ich vziať na palubu v limitovanom množstve:

    • obaly nesmú mať viac ako 100ml
    • predmety musia byť uzavreté v priehľadnom uzatvárateľnom plastovom vrecúšku s maximálnym objemom 1 litra a rozmermi max. 20cm x 20cm
    • obsah vrecúška musí byť rozložený tak, aby sa vrecúško mohlo uzatvoriť
    • vrecúško nesmie byť zauzlené alebo zaviazané
    • každý pasažier môže mať so sebou iba 1 ks takýchto vreciek
    • vrecúško musí byť podrobené kontrole zvlášť počas bezpečnostnej prehliadky

    Nádoby väčšie ako 100 ml (mimo nevyhnutných liekov) nebude možné preniesť cez bezpečnostnú kontrolu, ani v prípade, že nie sú úplne plné.

    Zapaľovače

    Počas letu je povolený jeden zapaľovač na osobu. Zapaľovače sú považované za tekutiny a mali by byť uskladnené  vnútri plastového vrecúška alebo kontrolované samostatne. Zapaľovač musíte držať pri sebe počas celého letu.Je veľmi dôležité, že zapaľovač:

    • nevložíte do príručnej batožiny
    • nevrátite do príručnej batožiny po vykonaní kontroly

    Dôležité lieky, včítane inhalátorov a tekutých výživových doplnkov

    Je povolené vziať do príručnej batožiny dôležité lieky s objemom väčším ako 100ml, za predpokladu:

    • predchádzajúceho súhlasu leteckej spoločnosti a letiska, z ktorého odlietate
    • podpornej dokumentácie od kvalifikovaného medicínskeho profesionála (napr. sprievodný list od Vášho lekára alebo lekársky predpis)

    Pamätajte na fakt, že by ste mali baliť do svojej príručnej batožiny iba to, čo naozaj potrebujete počas letu. Dodatočné zásoby liekov môžu byť uložené v zapísanej batožine.

    Detská strava a detské mlieko

    Je povolené vziať na palubu v rámci príručnej batožiny detskú stravu, mlieko a sterilizovanú vodu.  To zahŕňa:

    • sójové mlieko pre kojencov
    • sterilizovaná voda pre kojencov (musí byť v detskej fľaši)
    • materské mlieko alebo jeho náhrada pre kojencov
    • detská strava v rôznej konzistencii

    Máte povolené vziať množstvo stravy, postačujúce na celú cestu. V niektorých prípadoch môže množstvo presahovať 100ml. Dospelá osoba, prenášajúca detskú stravu alebo mlieko môže byť požiadaná, aby ju počas bezpečnostnej kontroly ochutnala.

    Tekutiny, kúpené na letisku

    Je povolené vziať na palubu akékoľvek tekutiny, zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, keďže tieto prechádzajú samostatnou kontrolou. Tekutiny zahŕňajú vodu vo fľaši, víno a alkohol a parfumy a kozmetiku v ľubovoľnej veľkosti.

    zdroj : http://www.airport-bratislava.sk/sk/pasazieri/tipy-pre-cestujucich/pravidla-pre-prirucnu-batozinu.html

    dankaa78
    27. jún 2016    Čítané 109x

    Dovolenka - kde nás čakajú dopravné zápchy ?

    Tento rok sa vaša dovolenka asi najčastejšie začne v dopravnej zápche...

    Odpoveď je jednoduchá: Tento rok sa totiž opravuje na cestách asi všetko, čo sa opraviť dá, k tomu sa pridáva aj futbalový šampionát vo Francúzsku. Nesmieme zabudnúť ani na čoraz častejšie colné prehliadky vzhľadom na migračnú vlnu. Tohtoročné leto sa tak stane na mnohých miestach najťažšou skúškou nervov pre vodiča a turistov cestujúcich na vysnívanú letnú dovolenku. Kde si teda vysoko pravdepodobne postojíte a kde možno očakávať ďalšie komplikácie hlavne smerom na juh k moru?

    Rakúsko smer Taliansko a Istria

    • Diaľnica A1 - oprava tunela Liefering na severozápade Salzburgu, oba smery (do 28.2.2017)

    • Diaľnica A10 - prevádzka prevedená do protismeru v režime 2 + 2, medzi exity Pongau a Lammertal (do 28.10.2016)

    • Diaľnica A10 - oprava na vjazde do Villachu, oba smery (do 30.6.2016)

    Rakúsko smer Chorvátsko
    • Cesty B7 - výstavba diaľnice A5 medzi mestami Poysdorf a Schrick
    • Diaľnica A23 - oprava mostov na prieťahu Viedňou, oba smery (do 30.12.2017) - nočné uzávery v lete
    • Diaľnica A23 - oprava jazdných pruhov na juhu Viedne, smer Graz (do 30.10.2018)
    • Diaľnica A2 - oprava komunikácie pri meste Weiner Neustadt, oba smery (do 30.10.2016)
    • Diaľnica A2 - údržba jedného jazdného pruhu pri meste Ilz, smer Graz (21.5. až 4.8.2016)

    Maďarsko smer Chorvátsko
    • stavba diaľnice medzi mestami Csorna a Szombathely (september 2016)
    • Cesta I / 86 - dve obmedzenia pri meste Zalalövö, obojsmerná prevádzka na semafory
    • Cesta I / 74 - pri meste Zalaegerszeg, obojsmerná prevádzka na semafory
      
    Kadiaľ sa teda vydať za letnú dovolenku bez kolón, tento rok poradiť bohužiaľ nemôžeme. Navyše očakávajte časté hraničné kontroly v Rakúsku, Chorvátsku i Maďarsku. Zdržíte sa teda takmer všade.

    Nielen cesta na juh

    Turisti cestujúci vozidlom po Európe za svoju dovolenku musia tento rok rátať v preťažením hlavných ťahov. Je spôsobené niekoľkými dôvodmi. Napríklad nedostatočná kapacita ciest, dopravné obmedzenia, alebo hraničná kontrola. Kolóny sa dajú na očakávať hlavne od piatku do nedele týchto ťahoch:

    Holandsko
    A1 Gug Bentheim / D - Amsterdam, A4 Amsterdam - Den Haag - Rotterdam, A7 Gug Bunde / D - Groningen - Amsterdam, A12 Gug Emmerich / D - Utrecht - Den Haag a A67 Gug Venlo / D - Eindhoven - Gug Ersel / B.

    Belgicko
    A1 Antwerpen - Brüssel, A3 Gug Eynatten-Aachen / D - Lüttich - Brüssel, A10 Brüssel - Oostende, A14 Antwerpen - Gent - Kortrijk a A21 Gug Ersel / NL - Antwerpen.

    Rakúsko
    A1 Salzburg - Wien, A4 Wien - Nickelsdorf, A10 Salzburg - Villach, A12 Kufstein - Innsbruck, A13 Innsbruck - Brenner, A23 Wien a B179 Füssen - Reutte - Nassereith.

    Švajčiarsko
    A2 Gotthardtunnel, A13 San Bernardino, A1 St. Gallen - Zürich - Bern, A3 Basel - Zürich - Chur.

    Taliansko
    A22 Brenner - Modena, A23 Villach - Udine, A4 Brescia - Verona - Venedig - Triest - Dragonja, A7 Milano - Janov, A9 Chiasso - Milano a mesto Milano.

    Francúzsko
    A36 / A39 / A7 Mühlhausen - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier - španielska hranica, A8 na Côte d`Azur z Monaka do Aix-en-Provence a A6 z Dijon do Lyon pri tuneli „Fourviere“.

    Chorvátsko
    A2 Macelj - Zagreb, A3 obchvat Zagrebu, A1 mýtna brána Zagreb-Lučko - Karlovac, A1 tunely pred Zadarom, most na ostrov Krk a hraničné priechody Rupa, Dragonja, Macelj a Letenye.

    Slovinsko
    A2 Karawankentunnel - Ljubljana - Zagreb, A1 Ljubljana - Koper a cesta od rakúskej hranice cez Maribor, Pruj a Macelj.

    Maďarsko
    A1 Wien / Nickelsdorf - Budapest, M0 obchvat Budapešti a M7 Budapest - Balaton.

    Zdroj :

    http://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000618/1557213/Pri-cestach-na-dovolenku-si-pockate--budu-sa-tvorit-zapchy

    Blíži sa čas dovoleniek ...vedeli ste, že je potrebná rozdielna výbava do auta v tej ktorej krajine?

    Reflexné vesty pre každého sú povinné v Taliansku, Francúzsku, Slovinsku, Maďarsku, po novom aj v Poľsku a za istých okolností (keď na diaľnici, či ceste vystupujú pre poruchu auta všetci cestujúci) aj u nás a v Česku.

    Hasiaci prístroj zasa vyžadujú v Poľsku, na Ukrajine alebo v Grécku.

    #dobre_vediet
    #tip

    dankaa78
    14. jún 2016    Čítané 94x

    Na čo nezabudnúť pred cestou do zahraničia 🙂

       Ak sa chystáte do zahraničia autom, pripravte sa zodpovedne, aby vás nič neprekvapilo🙂

    Ešte skôr ako sa „nalodíte“ do auta, nezabudnite vopred na kontrolu technického stavu svojho vozidla, doplnenie povinnej výbavy podľa krajín, ktorými prechádzate, poistenie liečebných nákladov, aj havarijné poistenie a v neposlednom rade na asistenčné služby Žltých anjelov.

    Ústredný automotoklub Českej republiky prináša dobré rady pre motoristov, zhrnul ich prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

    Mení sa tento rok niečo v zahraničí?

    Áno. Prvou zmenou je zmena colných predpisov, ktorá začala platiť 1. mája. Tam je zásadnou zmenou to, že keď si požičiate vozidlo mimo EÚ s tamojším evidenčným číslom, nemôžete s týmto vozidlom cestovať do EÚ. Ďalšou zmenou je zavedenie nízkoemisnej zóny v Paríži. Tá začne platiť od 1. júla a do tejto zóny nebudú môcť vojsť vozidlá s emisnou triedou Euro 2 a nižšie, a to od pondelka do piatku od 8 do 20 hodín. Pokuta za vjazd napriek zákazu je stanovená od 35 do 78 Eur, ale vyberať sa začne až od 1. septembra. Vo Francúzsku tiež novo platí zákaz používania slúchadiel pri riadení dopravného prostriedku, či už je to na bicykli, alebo na motocykli, či osobnom aute.

    Podstatná zmena je v Taliansku, platí zákaz fajčenia vo vozidle prevážajúcom deti do 12 rokov, alebo tehotné ženy. Pokuta za tento priestupok je vysoká od 500 až po 5000 Eur. Treba upozorniť na fakt, že Taliansko je to jedna z najdrahších krajín z pohľadu cien pohonných látok a mýta. Jeden liter Naturalu vás vyjde v priemere zhruba o 35 centov drahšie ako u nás a až o 43 ako v Rakúsku a priemerná cena mýta za 100 najazdených km je 7 Eur. Dôrazne varujem pred dovozom pohonných látok do Talianska! Môžete tam totiž doviezť len 10 litrov v homologovanom kanistre. No ak toto pravidlo porušíte, hrozí vám sankcia vyše 7700 Eur a trest odňatia slobody. Ak idete do Talianska s bicyklami a máte ich na ťažnom zariadení, alebo na držiaku za karavanom, musíte mať za nimi upevnenú výstražnú dosku s rozmermi 50 x 50 cm. Zoženiete ju na väčšine čerpacích staníc po ceste do Talianska, alebo v Taliansku. Za jej absenciu vám ale hrozí pokuta až 335 Eur.

        V Rakúsku si dajte pozor na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti, vytvorenie prejazdu pre vozidlá zdravotnej služby v kolóne a reflexnú vestu – po novom už len pre vodiča. Nielen za tieto priestupky vám hrozí vysoká pokuta 2180 Euro. Ešte vyššia sankcia je za zlý technický stav vozidla, tam polícia priamo odoberá registračnú značku, teda evidenčné číslo a ukladá pokutu až do výšky 5000 Eur. Rovnaká pokuta vám ale hrozí aj za zle upevnený náklad, či nepripútané dieťa v detskej sedačke. Dajte si pozor tiež na to, že v Rakúsku sú zakázané onboard kamery.

    Aktuálna otázka: je povinný alkoholtester vo Francúzsku?

    Alkohol tester je síce v povinnej výbave, ale pokuta za absenciu sa neudeľuje. Je však možné, že vás za toto môže policajt pri cestnej kontrole „popoťahovať“.

    Na čo sa budú policajti zameriavať v zahraničí?

    Od spolupracovníkov zahraničných klubov viem, že sa tamojší policajti budú sústreďovať na striktné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Napríklad sa zameajú na dodržiavanie rýchlostných limitov, jazdu pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok, bezpečnú vzdialenosť, technický stav vozidla, alebo zlé parkovanie.

    Ako je to s rozdielmi v povinnej výbavy v zahraničí?

    Často si vodič myslí, že mu stačí povinná výbava, aká je v Slovenskej republike a argumentujú to buď Viedenským, alebo Ženevským dohovorom. Problém je však ten, že tieto dohovory sa zmieňujú len o technickej výbave vozidla, nie o povinnej výbave. Teda do každého štátu si musíme vybaviť vozidlo inak. Napríklad reflexné vesty pre každého sú povinné v Taliansku, Francúzsku, Slovinsku, Maďarsku, po novom aj v Poľsku a za istých okolností (keď na diaľnici, či ceste vystupujú pre poruchu auta všetci cestujúci) aj u nás a v Česku. Hasiaci prístroj zasa vyžadujú v Poľsku, na Ukrajine alebo v Grécku.

    Menili sa tento rok v zahraničí poplatky za použitie diaľnice?

    Mierne zvýšenie ceny je v Rakúsku a zmena výberu mýta je v Taliansku. Tam sa tamojšia správa rozhodla, že nasadí viac bezobslužných mýtnych platobných terminálov. Bohužiaľ tento krok odnášajú vodiči. V kolóne som napríklad z tohto dôvodu stratil 3 hodiny pred poslednou mýtnicou na diaľnici pred Brennerským priesmykom v smere do Čiech.

    Aká hrozí pokuta za absenciu diaľničnej známky v cudzine?

    Ak nemáte diaľničnú známku v Rakúsku, hrozí vodičovi osobného vozidla pokuta 120 Euro a vodičovi motocykla 65 Euro. Vo Švajčiarsku je za absenciu diaľničnej známky pokuta 200 švajčiarskych frankov. V Slovinsku sú pokuty ešte vyššie. Tam zaplatíte 300 až 800 Eur, ale ak zaplatíte na mieste, alebo do 8 dní, je čiastka znížená až o 50%. Také isté pokuty potom hrozia aj za to, že máte nalepenú starú, neplatnú diaľničnú známku. Pozor na to a radšej ju po platnosti ihneď odstráňte. Suvenír vás môže vyjsť draho.

    Porovnávali ste nákupný košík v niekoľkých krajinách. Čo ste zistili?

    Pre porovnanie sme navštívili Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Taliansko a Chorvátsko. Zistili sme, že najdrahšie potraviny nakúpite v Taliansku, ihneď v závese je Chorvátsko, potom sú v poradí Maďarsko, Slovensko, Česko a Poľsko. Pre porovnanie sme si vybrali bežné potraviny ako je chlieb, olej, PET fľaša vody, cestoviny Penne, špagety, nátierkové maslo, mlieko, zmrzlinový kornút, cherry paradajky, ochutený jogurt, balenú salámu, pivo vo fľaši, biele víno a chýbať nemohla ani čokoláda Milka.

    Ceny potravín nie je jediné, čo ste porovnali. Čo to bolo ešte?

    Pre ďalší bod sme si zvolili ceny pohonných látok v zahraničí od roku 2013 po súčasnosť. Tu sme krajiny rozšírili oproti potravinám o Nemecko a Francúzsko. Ako to vyzerá v jednotlivých krajinách, sa môžete pozrieť sami v tabuľke.

    zdroj : http://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000618/1554205/Na-co-by-ste-nemali-zabudnut-pred-cestou-do-zahranicia

    dankaa78
    13. jún 2016    Čítané 164x

    Test autosedačiek 2015

    Tri európske autokluby otestovali celkovo 27 sedačiek pre všetky vekové skupiny detí.

     Takto to dopadlo. Aké hodnotenie má vaša autosedačka?

    Čo má mať kvalitná detská sedačka?

    Opierka hlavy

    Moderné autosedačky majú v oblasti hlavy bočnice, ktoré zabraňujú zraneniu pri náraze zo strán.

    Bočné zábrany

    Poskytujú telu oporu pri jazde v zákrutách. Pri nehode držia bočné zábrany telo dieťaťa v správnej polohe.

    Bezpečnostné pásy

    Pásy by mali mať chrániče – rozšírené časti, ktoré zabraňujú vzniku krvných zrazenín.

    Pult

    Niektoré sedačky majú namiesto pásov špeciálny box – vysúvací pult, ktorý uchytí celý trup dieťaťa.

    Centrálne doťahovanie

    Mamičky nemusia všetky pásy doťahovať jednotlivo, na upevnenie dieťatka im stačí jeden pohyb.

    Vnútorná podložka

    Ak dieťa narastie, podložka sa vyberie a sedačka môže bez akýchkoľvek obmedzení slúžiť ďalej.

    http://autobild.cas.sk/clanok/201653/velky-test-autosedaciek-7-modelov-uplne-zlyhalo

    dankaa78
    7. jún 2016    Čítané 133x

    Naša povinná výbava do auta na cesty 🙂

    ...len tak rozmýšľam a spisujem zoznam vecí, ktorý mávame väčšinou stále v našom aute. Často cestujeme na východ k rodičom, cesta nám s prestávkami trvá cca 3 hodiny ale už vieme, čo presne potrebujeme na cesty🙂

    1. Občerstvenie. Každá priehradka u detí  obsahuje vodu - pitie - pre menšiu s užším otvorom . Väčšinou piškóty a jabĺčka - nie je toľko špiny🙂 Ak sa ešte po ceste zastavíme na Dedinkách , robievam aj toasty so suchou salámkou. 

    2. Žuvačky - tie pre mňa a nášho ocka 🙂

    3. Igelitové sáčky / sáčky - ideálne na odpad

    4. vlhčené obrúsky - nielen na detský zadoček ale aj pre nás na osvieženie🙂

    5. Hygienické vreckovky - resp.toaletný papier

    6 .Gél na suché umytie rúk

    7. Kinedryl - pre naše deti v prípade pohotovosti

    8. Prezúvky - určite mať náhradné topánky - pohodlnejšie na dlhé cesty

    9. peniaze - drobné mince - určite sa zídu do nákupného košíka poprípade ak nás náhle príroda zavolá a WC je spoplatnené

    10. Baterka - v prípade nečakenej situácie najmä v noci

    11. Deka - tú máme v aute stále. Dievčatá, keď zaspia, vždy sú v teple a inak poslúžila aj ako podložka keď sme mali prestávku,kdekoľvek sme si sadli,či už do trávy alebo na pník 🙂

    12. mobilný telefón

    13. Mapa - nie tá v mobile alebo v navigácii. Ale pekne po starom, klasická, papierová.Keď nám vypovedá mobil alebo navigačný systém, máme v rezerve túto pomocníčku🙂

    14. Nabíjačka do auta. Tú majte so sebou pre všetky prípady.

    15. Slnečné okuliare

    16. CD - pre deti - rôzne rozprávky a pesničky

    17. Hračky pre deti - v našom prípade žiaden tablet ani kniha - dievčatám je nevoľno

    18. Rezervné oblečenie pre deti - menšia sa sem tam ešte pri pití oleje,alebo aj spotí

    19. dáždnik

    20. clony do auta 

    21. osviežovač vzduchu

    22 .určite na dlhšie cesty SOS lieky na dovolenku a pre deti  a iné ...

    23. určite povinná výbava  + doklady + lekárnička a v zime metlička na sneh a škrabka - rukavica , malá lopatka, hubka na orosené okno zvnútra, zásoby nemrznúcej zmesy v priehradke, v lete náplň do ostrekovača, ja nosím aj olej, ktorý mi ostal - minule mi kontrolka zasvietila , tak som ho v pohode doplnila - nie je to až taký veľký náklad 🙂

    24. ???

    Čo máte stále vo vašom aute, čo tu nie je spomenuté ? 🙂