de_zi
3. mar 2022
805 

Detské postieľky: Akú postieľku kúpiť (pre novorodenca či batoľa)?

Dnes sa pozrieme na ďalšiu položku z „povinnej“ výbavičky. Reč je o postieľkach. Označila som postieľku ako povinnú v úvodzovkách, pretože povinná je len do momentu, kedy zistíte, že v nej vaše dieťa nechce spať, respektíve sa vám ho nechce v noci desaťkrát vyberať a vkladať naspäť. 😊

To bol aj náš prípad. Využili sme ju len prvé mesiace, keďže som malú chcela mať na monitore dychu, keď som nebola pri nej. Bola som rada, že sme vybrali lacnejšiu.

zdroj: www.rawpixel.com

Všeobecné požiadavky pre bezpečnosť postieľky

  • európska norma EN 716-1
  • bezpečná vzdialenosť medzi priečkami (4,5 cm a 6,5 cm)

Postieľky som rozdelila do kategórií. Niektoré by, samozrejme, zapasovali do viacerých naraz. Napríklad postieľka so sťahovacou bočnicou môže byť na kolieskach a s možnosťou vybrať niektoré priečky. Snažila som sa však pri každej kategórii zvoliť odlišný vzhľad, keďže každý máme iný vkus. Okrem typov teda získate aj prehľad, z akých dizajnov môžete voliť. 😊

Postieľky som rozdelila nasledovne:

🔷 1. Podľa materiálu:

🔹 drevené

Najčastejšie je to bukové drevo, môže byť však aj borovica, smrek, či iné.

🔹 kovové

Výhodou by bola dobrá odolnosť a ľahká údržba, dnes sa s nimi však v obchodoch už bežne nestretnete.

🔹 látkové

Sú to väčšinou cestovné postieľky, prípadne postieľky k manželskej posteli. Tým sa budem venovať neskôr.

zdroj: www.simplynursery.com

🔷 2. Podľa ceny:

🔹 nižšia cenová kategória

✨IKEA Sniglar✨
Jednoduchá drevená postieľka, ktorou nič nepokazíte. Dno matraca možno nastaviť do dvoch polôh, konštrukcia je dostatočne pevná. Nevýhodou je, že bok sa nedá odstrániť. Ja som vybrala práve túto a v pomere cena kvalita ju hodnotím ako naozaj perfektnú.

Ikea Sniglar

  • Spodný diel detskej postieľky môžete umiestniť do dvoch rôznych výšok.
  • Vaše bábätko bude spať bezpečne a v pohodlí, pretože odolné materiály detskej postieľky boli testované, aby zabezpečili jeho telu potrebnú oporu.
  • Rošt detskej postieľky je dobre vetraný, čím vytvára dobré podmienka pre spánok vášho dieťatka.
  • Pre bezpečnosť vášho dieťaťa zvoľte rovnakú veľkosť postieľky aj matraca.
  • V súlade s európskou normou EN 716-1.

🔹 stredná cenová kategória

✨Drewex ADEL biela so spúšťacím bokom✨
Ak ste fanúšikom oblejších tvarov, táto cenovo prívetivá postieľka má od predošlej navyše možnosť spúšťania bočnice. Matrac možno nastaviť do troch polôh. Horné hrany sú vybavené plastovými ochranami proti ohryzeniu.

ADEL biela so spúšťacou bočnicou

• postieľka je vyrobená z borovice
• rošt postieľky je možné nastaviť do 3 polôh
• kovanie postieľky umožňuje jej opakovateľné rozmontovanie a zmontovanie
• výrobok je v zhode s normou STN EN 716-1 a zodpovedá tak požiadavkám českým a európskym technickým normám
• postieľka je vybavená sťahovacou bočnicou, ktorá umožňuje ľahší prístup k dieťaťu
• horné hrany bočníc sú vybavené plastovými ochranami proti ohrýzeniu dieťaťom

🔹 vyššia cenová kategória

✨Stokke Sleepi 120 cm✨
Tu ide zrejme nielen o vyššiu, ale jednu z najvyšších cenových kategórií, kedy za tento dizajnový kúsok od Stokke zaplatíte približne 700 €. Jej prednosťami, okrem netradičného oválneho tvaru, je jej variabilita a tiež kolieska, pomocou ktorých ju jednoducho posuniete. Vďaka výškovo nastavovateľnému dnu matraca a jednej odnímateľnej strane možno postieľku nastaviť do štyroch rôznych podôb, podľa veku dieťatka. Štandardne je určená do 3 rokov, no s rozširovacou súpravou (nie je súčasť tohto výrobku) až do veku 10 rokov. Nevýhodou je potreba špecifického matraca rovnakého tvaru.

Stokke Sleepi Bed 120 cm

Postieľka Stokke Sleepi Mini je skvelým riešením pre všetkých, ktorí kladú dôraz na funkčnosť aj dizajn. Jej výrazný oválny tvar poskytuje vášmu dieťaťu pocit bezpečia tým, že vytvára útulné prostredie podobné hniezdu. Vďaka nastaviteľným výškovým polohám a schopnosti rásť s vašim dieťaťom sa Stokke Sleepi rozširuje tak, aby vyhovoval meniacim sa potrebám - a veľkostiam - rastúceho dieťaťa a zároveň zachovával príjemný pocit niečoho známeho. Akonáhle sa vaše dieťa dostane do štádia lezenia a objavovania, môžete odstrániť jednu stranu postele, aby ste k nemu mali ľahký prístup a posilnili pocity slobody a nezávislosti.

zdroj: www.pampers.com

🔷 3. Podľa účelu:

🔹 klasická

🔹 cestovná

✨ Petite&Mars Koot Lion žltá✨
Od cestovnej postieľky očakávame hlavne to, aby bola ľahká, prenosná a skladná, no stále by mala spĺňať to najdôležitejšie – bezpečnosť. Organizácia dTest nechala otestovať 17 modelov postieľok a výsledok bol taký, že viac než polovica nesplnila požiadavky normy ohľadom bezpečnosti a odolnosti.

Pri výbere dajte teda pozor napríklad na úložné vrecká, v ktorých by mohla uviaznuť hlavička, alebo kryty rohov, ktoré ľahko zachytia kus oblečenia. V dosahu nesmú byť ostré hrany, vyčnievajúce súčiastky a malé diely.

Petite&Mars Koot Lion žltá

  1 skúsenosť

Postieľka Koot sa stane vaším partnerom, ktorého nezabudnete vziať so sebou kamkoľvek pôjdete. Nízka hmotnosť postieľky, jej skladnosť a kompaktnosť v prenosnej taške sú dôvody, prečo ju mať vždy pripravenú na cesty. Stabilná konštrukcia a priedušná textília, odolná proti pretrhnutiu. Postieľka má unikátny systém Double Lock, ktorý zabraňuje jej samovoľnému zloženiu.

🔹 k posteli

Postieľka pre tých, ktorí chcú mať bábätko pri sebe, no nechcú spať spoločne v jednej posteli. Prakticky ňou môže byť akákoľvek postieľka so sťahovacou či odnímateľnou bočnicou, ak budú pasovať matrace výškovo, prípadne ich rozdiel chráni bočnica.

Mne osobne sa to neosvedčilo. „Ikeácku“ manžel prerobil tak, že sme jeden bok odstránili a pritlačili k manželskej posteli. Matrace boli v jednej úrovni, no vznikol medzi nimi priestor. To som vyriešila dlhým vankúšom. Dcérka sa však v tom období začala častokrát v priebehu noci budiť a potrebovala zaspať na prsníku, takže to pre nás i tak nemalo zmysel.

✨ JOIE Roomie Glide Starry Night✨
Textilná postieľka, ktorej bočnicu možno spustiť jedným pohybom. Výška matraca má až 11 polôh. Ďalšími výhodami sú kolieska a funkcia hojdania. Môže byť teda skvelým variantom, ak hľadáte niečo ľahké, prenosné a variabilné zároveň. Nevýhoda je, že ju využijete maximálne do 9 kíl dieťatka.

Joie Roomie Glide

Bočná mriežka detskej postieľky Joie Roomie Glide sa zodvihne alebo spustí jedným pohybom. Funkcia hojdania, ktorú si môžete zvlášť aktivovať, upokojuje bábätko.

zdroj: www.unsplash.com Helena Lopes

🔷 4. Podľa konštrukcie:

🔹 so sťahovacou bočnicou

✨ New Baby so sťahovacou bočnicou biela✨
Sťahovaciu bočnicu ocenia najmä nižší rodičia a všetci, ktorí sa nechcú zohýbať cez okraj. Rošt možno nastaviť do troch výšok a bočnica obsahuje aj dve odnímateľné priečky. S reliéfnym obrázkom zvieratka.

New Baby so sťahovacou bočnicou

Detská postieľka New Baby so sťahovacou bočnicou v sebe spája praktickosť, starostlivo spracované materiály, moderný a nadčasový dizajn, ale hlavne zaručí Vášmu dieťatku pokojný spánok a pocit bezpečia. Postieľka má dve vyberateľné priečky. Rošt postieľky je možné nastaviť do troch polôh, je dobre odvetraný. Našu postieľku ponúkame tiež vo variantoch štandard alebo so zásuvkou.

🔹 s odnímateľným bokom

Ako už bolo napísané, výhodou týchto postieľok je, že ich možno prisunúť k manželskej posteli.
✨ Kinderkraft Mia Gray✨
Z tejto postieľky vďaka odnímateľnému boku môžete spraviť pohovku pre staršie dieťa. Slúži na to menší diel bočnice, ktorý je súčasťou balenia.

KINDERKRAFT Mia Gray so zábranou

MIA je klasická drevená postieľka, ktorú môže vaše dieťa používať mnoho rokov. Dno postieľky sa dá namontovať na 3 úrovniach, vďaka tomu postieľku ľahko prispôsobíte podľa vašich potrieb a motorických schopností vášho dieťaťa. Keď váš drobec trochu vyrastie, postieľku MIA pretvoríte na pohodlné lôžko (pohovku) pre staršie dieťa. Postieľka je vyrobená z trvácneho borovicového dreva, ktoré je bezpečné na používanie. Vďaka minimalistickému škandinávskemu dizajnu sa MIA vynikajúco hodí do chlapčenskej aj dievčenskej izby.

🔹 s odnímateľnými priečkami

Túto vlastnosť má takmer každá postieľka, ktorá nie je len v „základe“. Využijete pri starších detičkách, ktoré vedia samé týmto vzniknutým otvorom zliezť z postieľky. Dajme si teda napríklad túto, s netradičným tvarom horných okrajov.

✨ KLUPS Radek III biela✨
Má navyše aj sťahovaciu bočnicu, matrac možno nastaviť do troch polôh.

KLUPS Radek III biela

K výrobe postieľky je použité masívne borovicové drevo najvyššej kvality.
Rošt postieľky možno nastavovať do troch polôh, najvyššiu polohu roštu možno použiť pre nesediace dieťa.
Rošty v strede sú vyberateľné.
K postieľke je možné doobjednať presne padnúci matrac v možnostiach vyššie.

zdroj: www.unsplash.com Bastien Jalliot

🔷 5. Iné vlastnosti:

🔹 rastúca

✨ Ingvart SMART BED 9v1✨
Oválny tvar, tri úrovne roštu, kolieska, ktoré možno treba zabrzdiť... to všetko má rastúca postieľka SMART BED. Navyše, namontovať môžete aj lyžiny, vďaka čomu sa bude postieľka kolísať. Výhodou oválneho dizajnu je nejaké to ušetrené miesto.

Ingvart SMART BED 9v1

Jedinečná detská rastúca postieľka, ktorá rastie spolu s vašim bábätkom a poskytne mu pohodlie po celé detstvo.

🔹 dizajnová

✨ WO Stardust Cot✨
Pre každého môže označenie „dizajnové“ znamenať niečo iné. Táto postieľka je však niečím odlišná. Okrem netradičnej grafitovej farby má jednu priečku medenú, inak je vyrobená z masívu borovice.
Rošt ponúka 4 možnosti polohovania a vybrať sa dajú 3 priečky.

WO Stardust Cot Grafit

Dizajnová detská postieľka Stardust Cot 120x60 cm z limitovanej edície je vyrobená z kvalitného a vysoko odolného borovicového masívu. Postieľka je ponúkaná v certifikovanej farbe grafit. Na jednej z dlhých strán je umiestnená medená priečka, ktorá dodáva moderný a jedinečný dizajn, a navyše meď má antibakteriálne vlastnosti. Postieľka má výškovo polohovateľné dno do štyroch polôh a tri odnímateľné bočné priečky. Postieľka sa vyznačuje zaoblenými hranami a jej montáž je veľmi jednoduchá a rýchla.
Matrac nie je súčasťou postieľky!

✨ Charlie Crane KIMI✨
Tu som si neodpustila ukázať vám aj ďalšiu, ktorá je naozaj netradičná. Nenájdete na nej klasické priečky, jej obvod je lemovaný šnúrkami a doplnený priehľadnou textíliou. Šnúrky je možné zmeniť tak, aby tvorili rovné línie, ak vás omrzí jej vzhľad. Bočnica je odnímateľná, dá sa teda pretvoriť na otvorenú posteľ pre väčšie dieťa. Nevýhodou je špeciálny tvar matraca a fakt, že sa dá dať len do jednej, spodnej polohy. Za takýto kúsok zaplatíte niečo cez 700 €, vrátane matraca.

CHARLIE CRANE Kimi

  • Extra jednoduchá montáž pomocou dodaného imbusového kľúča
  • Odnímateľná textília a možné prať na 40°C
  • Design: Gaspard Tiné-Bérès pre Charlie Crane
  • Dodávame s matracom
  • Rozmery postieľky: 130 x 76 x výška 75 cm
  • Rozmery matraca: 120 x 66 x výška 8 cm
  • Výška základne postieľky: 16 cm
  • Výška postranníc: 75 cm
  • Vyrobené v Európe.
  • Spĺňa EU štandardy EN1130:2019

🔹 na kolieskach

Výhoda je zrejmá – postieľku môžete ľubovoľne posúvať po byte/dome, ak to bude potrebné.
Kolieska sa tu objavili už viackrát, nepridávam teda do tejto kategórie ďalšiu. 😊

🔹 s úložným boxom

✨ WO 2v1 Classic Cot Bed s úložným boxom✨
Úložného priestoru nie je nikdy dosť. Viem, že mne by sa úložný box pod postieľkou zišiel, keďže pod ňou skladujem napríklad neotvorené balenia plienok. Takto bude všetko pekne upratané a dobre prístupné.

Postieľka je väčšia než štandard, treba na to pamätať napríklad pri kúpe mantinelu.

WO 2v1 Classic Cot Bed s úložným boxom

Praktická postieľka pre deti 2v1 Classic Cot Bed 140x70 cm je vyrobená z vysoko kvalitného masívu borovice. Postieľka je pokrytá dvoma vrstvami certifikovanej farby v elegantnej polomatnej bielej farbe. Postieľka má výškovo polohovateľné dno do troch polôh a tri odnímateľné bočné priečky. Horné bočné lišty sú chránené hryzadlami, ktoré zabránia riziku, žeby dieťa mohlo hrýzť alebo olizovať farby. Jej montáž je veľmi jednoduchá.

Ak už máte výber postieľky dávno za sebou, podeľte sa v komentároch, s ktorou ste boli spokojné.😊

Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

Začni písať komentár...

Odošli