de_zi
24. sep 2021
5155 

Káva: Zrnková, mletá, instantná? Ktorá je najlepšia?

Sto ľudí sto chutí. A vám ktorá chutí?
Dnes bude reč o kávach. Pozrieme sa v krátkosti na to, ako sa pestuje a ďalej spracováva. Ako sa dá pripraviť a ktoré druhy poznáme. Na záver si ukážeme tie naj v jednotlivých kategóriách.

Na začiatku bolo zrnko

No, nie tak celkom. Najprv bola ovocná drevina, kávovník, na ktorom rastú malé červenkasté plody, kávové čerešne. Na prvú úrodu je nutné čakať približne štyri roky. Starostlivosť o kávovník zahŕňa pravidelné hnojenie, obstrihávanie a ochranu pred silným slnečným žiarením. Dnes poznáme 129 druhov kávovníka, no najznámejšie sú Coffea Canephora (Robusta) a Coffea Arabica (Arabika).

Robusta

Je to odroda Coffea Canephora, no keďže tvorí až 90 % produkcie, ako Robusta sa označujú všetky odrody Coffea Canephora. Oproti Arabike je tento kávovník väčší a robustnejší. Môže dorásť až do 10 metrov a jeho podiel na kávovom trhu je zhruba 30 %. Má menšie nároky na pestovanie ako Arabica, je odolnejší voči nepriaznivému počasiu a škodcom. Môže mať až 3x viac kofeínu ako Arabica. Po zasadení má prvú úrodu za dva až tri roky.
Jej chuť je zemitá bez acidity. Má veľmi silné telo s dominanciou horkosti kakaa a horkej čokolády.

Arabica

Kávovník Coffea Arabica, z ktorého pochádza, je dnes vo svete najrozšírenejší. Tvorí 70 % svetovej produkcie kávy. Po zasadení má prvú úrodu za tri až päť rokov a pestuje sa vo väčších nadmorských výškach ako Robusta. To má vplyv na jej rozmanitejší chuťový profil, keďže vo vyšších polohách dozrievajú kávové čerešne pomalšie, a teda tak dlhšie prijímajú živiny z pôdy.
Chuť môže byť naozaj rozmanitá v závislosti od odrody. Nájdeme v nej ovocie, orechy, citrusy, čokoládu ale aj koreniny či karamel.

No a teraz už to zrnko. Na to, aby sme ho získali, potrebujeme z kávovej čerešne odstrániť vonkajší obal a vnútornú dužinu. Ďalej sa spracováva buď suchým spracovaním, kedy sa čerešne nechajú opáliť na slnku a následne sa ošúpu. Tento spôsob je pomalší a nákladnejší. Káva spracovaná touto metódou má sladké tóny čokolády, orieškov alebo medu.
Druhou možnosťou je mokré spracovanie, kedy čerešne plávajú vo vodných nádržiach. Zhnité plody sa oddelia a zdravé sa nechajú fermentovať a nakoniec sa vysušia. Chuť takýchto zŕn je kyslejšia s ovocnými tónmi.

Posledným krokom je praženie kávy, počas ktorého sa zelené zrná zmenia na mastné, voňavé zrnká tak ako ich poznáme. Praženie má vplyv na finálnu unikátnu chuť kávy.
Káva môže byť upražená do viacerých stupňov. Pri prvom stupni dominuje vysoká acidita, čiže kyslosť. Naopak pri väčšom stupni praženia prevažuje trpkosť a sladkastá aróma.

Príprava

Možností prípravy je skutočne mnoho, spomeniem teda len tie najznámejšie.

Espresso kávovar
Horúca voda pod vysokým tlakom (9 barov) s pomocou čerpadla preteká cez jemne namleté kávové zrná. Tento proces by nemal trvať viac ako 35 sekúnd, aby káva nedostala horkastú chuť. Pri pákovom kávovare je nutné kávu najprv namlieť a následne ju natlačiť do páky prístroja. Je nutné odhadnúť primerané množstvo namletej kávy a príprava je o niečo náročnejšia ako pri automatických kávovaroch.

Moka kanvička
Ak nemôžete alebo nechcete kúpiť kávovar, ktorý stojí nemalé peniaze a zaberá pomerne veľa miesta, ďalším obľúbeným variantom je moka kanvička. Funguje na princípe tlaku vodnej pary, ktorá sa vytvorí v spodnej časti s vodou a prechádza cez strednú časť s kávou až do hornej nádobky, kde vzniká hotový nápoj. Príprava po zovretí zaberie približne päť minút. Odporúča sa skôr hrubé mletie kávových zŕn a výsledná chuť je intenzívna.

Bialetti Moka Express 3

Za dobrou kávou už nemusíte chodiť iba do kaviarne. Bohatú a príjemne plnú chuť pripomínajúcu pravé talianske espresso si môžete za zlomok ceny vychutnať aj v teple vášho domova. Stačí si zaobstarať túto osemhrannú kanvičku, ktorá svojim spracovaním myslí na každý detail. Silné dno a unikátny tvar výborne rozvádzajú teplo, vďaka čomu sa voda rýchlo zohreje. Manipuláciu s kanvicou uľahčuje jej veľká rukoväť a špeciálny tvar lievika. Hliník je zasa zdravotne nezávadný a jeho patina po niekoľkých použitiach dodá káve osobitú chuť. Príprava kávy v tejto kanvici je skrátka nesmierne rýchla a jednoduchá.

Vysokofunkčné spracovanie kanvice z potravinárskeho hliníka je premyslené do posledného detailu. Silné dno rovnomerne zahrieva vodu a osemhranný tvar napomáha rýchlemu šíreniu tepla celým objemom kanvice. Manipuláciu uľahčuje praktická plastová rukoväť, ktorá vás zároveň nepopáli.

French press
Po zovretí vody trvá príprava cca 10 minút. Do kanvice sa naleje horúca voda na namletú kávovú zmes. Po vylúhovaní sa stlačí piest smerom dole. Káva sa melie na hrubšie, aby jemné časti nezostali zachytené vo filtri a neprešli do hotového nápoja. Túto kanvičku možno kúpiť v rôznych veľkostiach buď zo skla alebo z nehrdzavejúcej ocele.

Lamart LT7048 1 l

Sklenená kanvica vhodná na prípravu pre všetky typy čajov a kávy. Držadlo kanvice je vyrobené z odolného plastu. Kanvica obsahuje nerezové sitko pre čaj a mletú kávu.
Kanvica je vybavená plastovým viečkom pre ľahký prístup k čisteniu a plnenie nádoby.

Aeropress
Vďaka svojej skladnosti je vhodný na cesty. Pripravuje sa tak, že na väčší valec sa nasadí sitko papierový filter. Po jeho navlhčení sa do valca nasype káva, ktorú zalejeme horúcou vodou. Premiešame a necháme chvíľu lúhovať. Následne sa nasadí druhý valec. Celý aeropress dáme nad šálku a zatlačíme, čím do nej dostaneme nápoj.

Aeropress Aerobie

Pripravte si lahodnú kávu doslova za okamih. Tento ručný kávovar sa ľahko udržiava a navyše si ho môžete vziať všade so sebou. Záleží len na vás, akú kávu si vyberiete. Prístroj ponúka možnosť regulovania hrúbky namletých kávových zŕn, množstva kávy, teploty vody a dĺžky a intenzity jej pretláčania cez filter. Vyvinutím tlaku na piest počas prípravy nápoja káva získa výraznejšiu arómu, chuť i vôňu. Papierový filter eliminuje výskyt nežiaducich drobných kúskov pomletých kávových zŕn v šálke.

Za vznikom značky AeroPress Aerobie stojí nadšenie, poctivá práca a láska ku káve. Nechajte sa inšpirovať a vychutnajte si prípravu chutnej kávy v pohodlí vášho domova. Šálkou kvalitného, voňavého a poctivého filtrovaného nápoja tak budete môcť kedykoľvek pohostiť aj vašich priateľov.

Turecká káva
Aj keď sa možno mnohým z nás najprv vybaví klasický slovenský „turek do skla“, v skutočnosti sa táto káva pripravuje v kovovej nádobe – džezve, do ktorej sa už v procese prípravy pridáva cukor, prípadne aromatické korenie ako napríklad kardamom alebo škorica.

Džezva Kaffia 200 ml

Ručne vyrábaná medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je tepaná tradičnou remeselnou metódou.

Možno ste vášnivý domáci barista a potrpíte si na čerstvo praženú kávu alebo vám k rannej pohodičke stačí obyčajná „neska“.
Poďme sa pozrieť, čo nám trh ponúka a možno v tomto výbere objavíte aj tú vašu naj. Ak nie, neváhajte mi napísať komentár a ja túto kávu pridám do centra recenzií, aby ste ju mohli ohodnotiť a odporučiť ďalším milovníkom kávy.
Ako ohodnotiť produkt nájdeš TU.

Instantná káva

Tu by sme mohli namietať, že táto káva nemá veľa spoločného s tým, o čom píšem vyššie. Pravda. No uvádzam aj tento druh, keďže si nájde určite veľa priaznivcov. 😊

Instantná káva sa vyrába z praženej mletej kávy tak, že sa zrnká pomelú, zalejú horúcou vodou a po odparení väčšej časti vody vznikne koncentrovaný výluh. Ďalej sa môže spracovať tzv. sušeným rozprašovaním, kedy sa v špeciálnom prístroji výluh spolu s horúcim vzduchom vháňa do vysokej veže kde po odparení vody zostane kávový prášok. Inou metódou je sušenie mrazením, pri ktorom sa kávový koncentrát zmrazuje na cca – 40 °C, rozomelie sa a ľad sa potom odparí – vzniknú kryštáliky instantnej kávy.

Nescafé
Asi najrozšírenejšia z rozpustných káv. Vyrobená je zo zŕn odrody Robusta metódou sušeného rozprašovania. Aróma pripomína lieskový oriešok. Prémiový rad Gold sľubuje vyššiu kvalitu vďaka zrnám prvotriednej kvality s vysokým podielom Arabiky. Má jemnú chuť a na povrchu chutnú krémovú penu.
Všetky produkty si prezriete tu.

Nescafé Classic

Plná chuť kávy NESCAFÉ CLASSIC vzniká zo starostlivo vybraných zŕn, ktoré sa najskôr opražia, pomelú, a pridaním vody sa z nich získa kávový extrakt. Voda sa potom nechá odpariť a výsledná zmes sa šetrne usuší. Instantná káva NESCAFÉ CLASSIC je skvelým doplnkom každého rána, nech už máte akýkoľvek deň.

Nescafé Gold Crema

Instantná káva NESCAFÉ GOLD Crema je vyrobená len z kávových zŕn prvotriednej kvality s vysokým podielom arabiky s jemnou chuťou. Vzduchové bublinky vytvárajúce cremu sú uzamknuté už počas výroby vnútri jemného kávového prášku a po zaliatí horúcou vodou vystupujú na hladinu a vyčaria jemnú krémovú penu

Jacobs Krönung
Rozpustný variant obľúbenej Jacobs Krönung. Zo zŕn arabika. Taktiež s arómou lieskového orieška. Aj vo verziách Gold, Crema, Velvet.
Viac tu.

Jacobs Krönung rozpustná káva

Rozpustný variant obľúbenej mletej kávy Jacobs Krönung vyniká bohatou a príjemnou chuťou s neodolateľnou arómou, ktorá poteší celú vašu rodinu aj všetky vaše návštevy. Káva je spracovaná špeciálnou metódou vymrazovania a veľmi dobre chutí aj vo variante bez mlieka.

Tchibo Gold Selection
100 % arabika s intenzívnou arómou a plnou chuťou v jemných granulkách.
Všetky kávy Tchibo tu.

Tchibo Gold Selection

Instantná káva Tchibo Gold Selection bola vytvorená špeciálne pre tých, ktorí ocenia ušľachtilú a plnú chuť kávy. Výnimočne zlaté granulky vznikli vďaka špeciálnemu procesu praženia starostlivo vybraných kávových zŕn. Ušľachtilá a delikátna, to je Tchibo Gold Selection.

Lavazza Prontissimo Classico
Obľúbenú talianskú kávu Lavazza, ktorú poznáte z kaviarní si môžete vychutnať aj v rozpustnej verzii. 100 % Arabika zo stredne pražených zŕn sľubuje hustú a krémovú konzistenciu. Aróma je jemne karamelová a káva má strednú intenzitu.

Lavazza Prontissimo Classico

Lavazza Prontissimo Classico je jedinečná rozpustná káva pripravená na základe 100% arabiky. Obsah 10% mikrogranúl stredne pražených kávových zŕn umožňuje dosiahnuť hustú, krémovú konzistenciu, rovnako ako jemnú, vyváženú chuť a hlbokú arómu s miernym karamelovým odtieňom. Jej pozoruhodné vlastnosti a rýchla príprava robia Lavazza Prontissimo Classico dokonalým spôsobom, ako mať vynikajúcu prestávku!

Davidoff Espresso 57
100 % Arabika s vysokým stupňom praženia a so strednou aciditou. Očakávať môžete čokoládové tóny.
Ostatné kávy Davidoff tu.

Davidoff Espresso 57

Espresso 57 sa môže pochváliť súborom chutí a vôní, ktoré nadchnú aj toho najskúsenejšieho vyznávača kávy. S každým balením, ktoré otvoríte, tak vstúpite do sveta, ktorému vládne chuť. Obľúbený druh mletej kávy, ktorý na vás urobí dojem s každým dúškom.

Mletá káva

Nie je nad čerstvo umletú kávu. Hneď po umletí vzniká oxidácia a po 30 minútach káva stratí množstvo látok vytvárajúcich chuť a arómu. Ak si však „nepotrpíte na detaily“, alebo sa vám skrátka kávu nechce každý krát mlieť, balená mletá káva je tiež veľmi chutná, ak zvolíte tú správnu. V tomto výbere nájdete tú moju naj.

Popradská Extra špeciál
Toto je môj favorit, odkedy som ju pred niekoľkými rokmi skúsila. 100 % Arabika s jemnou vyváženou chuťou a prenikavou arómou s lieskovým orieškom na pozadí. Veľkým bonusom pre mňa je, že je „naša“, keďže sa snažím dávať prednosť slovenským výrobkom. Majú aj v bezkofeínovej verzii, na tej si fičím teraz, keď dojčím.

Popradská Extra špeciál

Pražená mletá káva, 100 % arabika vo vákuovom balení. Popradská káva Extra špeciál je obľúbená pre svoju výnimočnú chuť a výraznú arómu. Už viac ako 50 rokov si vychutnávame špeciálnu chuť 100 % arabiky, ktorá je namiešaná našimi majstrami len z tých najkvalitnejších odrôd.

Jacobs Krönung
Veľmi intenzívna chuť mixu odrôd Arabica a Robusta. Stredne mletá a pražená s plnou ovocno-kyslastou arómou. Stredný obsah kofeínu. Je to moja „druhá voľba“, ak nemám svoju obľúbenú.

Jacobs Krönung

Jacobs Krönung je stredne tmavo pražená a stredne namletá káva. Chuť je príjemne plná, aromatická, ovocne kyslastá, ľahko horkastá, vyrovnaná a doplnená jemnou dochuťou. Ideálna pre zaliatie vo vašom obľúbenom hrnčeku.

Lavazza
Zmes Arabiky 80 % a Robusty 20 % s intenzívnou chuťou bez kyslosti. Pocítite v nej tóny korenia. Stupeň praženia je vysoký (dark).

Lavazza Espresso Crema e Gusto

Lavazza Espresso Crema e Gusto je zmes Arabiky a Robusty. Zrná Arabiky pochádzajú zo Strednej a Latinskej Ameriky a zrná Robusty z Ázie a Afriky. Káva má výraznú chuť, bohatú čokoládovú príchuť a príjemnú arómu. Každá šálka kávy je plnohodnotná, nenahraditeľná, s čokoládovou vôňou a bohatou cremou. Lavazza Crema e GUSTO Espresso, je vynikajúcou základňou na lahodné espresso, a po pridaní mlieka získať jemné cappuccino alebo latte. Káva má vysoký obsah kofeínu.

Zrnková káva

Po zrnkovej káve zrejme siahnete, ak máte vlastný kávovar alebo mlynček. Mňa si nový kávovar ešte počká do nového domčeka, no zatiaľ mám vyhliadnuté tieto, podľa hodnotení najobľúbenejšie, kávičky.

Lavazza Qualita Oro
Táto 100 % Arabika so stredným stupňom praženia má jemnú sladkastú chuť medu, ovocia a kvetov. Obsah kofeínu je nízky, takže jevhodná na bežné pitie. Je jemná a zároveň „tak akurát“ vyvážená – ani nie príliš kyslá, ani trpká. Top 1 na heuréke.

Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro 1kg je unikátna kombinácia 6 najlepších odrôd Arabica v Strednej a Južnej Amerike, odborne vyrobených a dokonale zmiešaných. Perfektná symfónia pre dokonalý vkus od roku 1956. Stredne pražená 100% Arabica pre tých, ktorí milujú čistú arómu. Lavazza Qualita Oro je výberom neobvykle sladkých kávových zŕn. Intenzívna aromatická chuť pre skutočných milovníkov kávy. Káva je vhodná pre všetky spôsoby prípravy.

Segafredo Intermezzo
Ďalší hit medzi kávami je zmes Arabiky 60 % a Robusty 40 %, so stredným stupňom praženia a vysokým obsahom kofeínu. Oplýva tónmi višní, čokolády a karamelu. Na povrchu môžete čakať jemnú penu (crema). Cenovo najvýhodnejšia z uvedených.

Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo je najobľúbenejšia káva od pražiarne Segafredo. Intermezzo vyniká silnými, korenenými tónmi, spojenými s hustou créma a celkovo plnou chuťou s mierne horkým zakončením.

Tchibo Barista Caffé Crema
100 % Arabika v ktorej pocítite jemné ovocné tóny. Stupeň praženia je stredný, s nižším obsahom kofeínu. So svojou zamatovou penou je vhodná na prípravu mliečnych káv. Výhodou balenia je, že je znovuuzatvárateľné.

Tchibo Barista Caffé Crema

Tchibo Barista Caffé Crema je výnimočná zrnková káva prvotriednej kvality (100% Tchibo Arabica), ktorú ocení každý milovník kávy. Vyniká delikátnou chuťou s decentným ovocným akcentom a je vhodná pre poloautomaty a plne automatické kávovary.

DeLonghi Kimbo Espresso
Ak hľadáte jemnú kyslosť, nájdete ju v tejto 100 % Arabike. Stupeň praženia aj obsah kofeínu je stredný. Môžete čakať arómu karamelu a kvetín a na povrchu lahodnú cremu.

DeLonghi Kimbo Espresso 100 % Arabica

Na skvelú kávu už nebudete musieť chodiť do kaviarne. So zrnkovou kávou DeLonghi Kimbo Espresso 100% Arabica si ju pripravíte aj doma! Táto jedinečná zmes zŕn zo Strednej a Južnej Ameriky vám dopraje kávu výnimočne lahodnej chuti s bohatou penou a intenzívnou arómou. Zmes zŕn, ktorá v sebe snúbi vyváženú kombináciu sladkosti a príjemnej kyslosti. Aróma kávy je veľmi príjemná, s náznakmi karamelu a čerstvo upečeného chleba.

Zdravá káva

Špeciálnou kategóriou sú potom tzv. zdravé kávy. Väčšinou ide o kávovinový nápoj z čisto prírodných ingrediencií – napríklad čakanka, koreň púpavy, jačmeň, zelená káva (nepražené zrná). Alebo to môže byť klasická káva s pridanou prírodnou ingredienciou, napríklad huba reishi, ženšen, konopné semienka... Je toho naozaj mnoho, takže uvádzam len jednu, ktorú mi odporučila kamarátka. Ak máte s nejakou osobnú skúsenosť, napíšte mi do komentára. Ako som už spomínala, pridám ju do centra recenzií, kde môžete kávu ohodnotiť. 😊

Goodie Coffree

Goodie Coffree kávovinový nápoj

Coffree - kávovinový nápoj je čisto prírodný zmes v prášku z koreňov púpavy a čakanky vhodná na prípravu aromatického kávovinového nápoja s prínosným obsahom živín a blahodárnych účinkov.

TIP na darček
Alebo aj len tak pre seba. Ak hľadáte niečo unikátne, popozerajte sa napríklad po tejto ochutnávacej sade slovenskej značky Zlaté zrnko. Môžete si vybrať jemné či hrubé mletie, alebo ako zrnkovú kávu.

Zlaté zrnko

Zlaté Zrnko – balíček spoznaj

Ochutnávkový balíček 8 najpredávanejších káv z ponuky Zlaté Zrnko.
Balenie: 8 x 90g

Tak čo, našli ste v tomto výbere aj tú vašu? ☕️ 🤎

Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

FOTO zdroj

Najlepšia kávička je jednoznačne od Čierneho Petra! Tiež ocenená, kopa spokojnych zakaznikov, len nedávajú tolko €€ do reklamy! ☕😍👌

25. sep 2021

Uprednostňujeme malé praziarne, komerčné kávy sme úplne vypustili 🙂 a už asi rok máme ako favorita jednu značku, na ktorú nedáme dopustiť 🔝👍☕

25. sep 2021

Oprava...Nepiju ju VSETCI 🤭

25. sep 2021

@nicicka potvrdzujem.👍

25. sep 2021

Mne najviac chuti, keď mi ju niekto spravi, najlepšie mama alebo kamoška a môže byť od zalievaka po cibetkovu 😅

25. sep 2021

Ja pijem len niečo takéto. Väčšina ľudí by to ani nenazvala kávou.

25. sep 2021
de_zi
autor

@domak2 Ja to mám zas naopak. Len ja sama viem spraviť ten správny pomer s ktorým som spokojná. 😅

25. sep 2021
de_zi
autor

@zuzitko74 hlavné je, že chutí 😊

25. sep 2021
de_zi
autor

@nicicka
@galganka Pravda, pravda... to len my, kávopičky. 😂

25. sep 2021

mame znameho, co je praziar a vravel, ze Lavazzu preto prazia “dark”, lebo zrna sladuju vo velkych silach a potrebuju odprazit pripadne plesne z nich, odvtedy ju nemusim 😁 ale super je slovenska znacka Coffein alebo Ilimité roaster a z beznych Popradska Colombia

26. sep 2021

Najviac mi chuti zo slovenskej praziarne Ebenica 😊 ocenujem siroky vyber a hlavne ponuku zrnkovej bezkofeinovej kavy 🤤 chutovo mi pride sladsia takze nieje potrebne tolko sladit 🙂

26. sep 2021

Zlate zrnko za nas top 😊 najlepsia

26. sep 2021

@ninka1991
@crowchild poznáme 🙂 frišnú kávu ste už skúsili?

26. sep 2021

My máme radi kávu od praziarni - zarno, doraz, kávy sveta
Z bežne dostupných v obchode popradská Columbia

26. sep 2021

Ja milujem čiernu kávu ANI s reishi, alebo z tchibo columbiu ktorú si doma meliem vzdsy čerstvú. Ale účinok ma ta reishi silnejší. Teda je to nakopavak :D

26. sep 2021

@lienkatrojbodkova ..rada vyskusam 😊👍

26. sep 2021

@crowchild myslím že si vyberieš 🙂

26. sep 2021
28. sep 2021

Začni písať komentár...

Odošli