dominika_c
29. feb 2024
364 

Sterilizovanie a čistenie detských fliaš - ako na to?

Prvé mesiace dieťatka sú krehké. Vo všetkých smeroch. Preto sa snažíte zabezpečiť, aby bolo v bezpečí a pristupujete k nemu ako v bavlnke. V tomto období je imunitný systém bábätka ešte nedostatočne vyvinutý, preto je potrebné ako v bavlnke pristupovať aj k hygiene. Viete, ako správne vyčistiť fľašky, cumlíky či iné detské veci - obzvlášť tie, ktoré dieťatko berie do úst?

Sterilizovanie

Ako často a do akého veku dieťaťa sterilizovať? Sterilizácia fliaš sa odporúča pred každým použitím, preto je vhodné mať k dispozícii viacero fľašiek, aby ste ich mohli striedať a vždy mali k dispozícii čistú. A do akého veku? Sterilizujeme približne do šiestich mesiacov veku dieťaťa, avšak, samozrejme, všetko je to na zvážení mamičky. V tomto období deti začnú často vkladať do úst všetko, čo im príde do cesty, takže chápete 🙂 Sterilizácia každý deň potom už nie je potrebná, postačí pravidelné umývanie horúcou vodou a prostriedkom na detský riad.

Nezabúdame ani na sterilizovanie výrobkov pred prvým použitím. Sterilizujú sa nielen fľašky a cumlíky, ale aj rôzne detské pomôcky a hryzadlá. Vždy si prezrite návod daného výrobku, v ktorom určite nájdete inštrukcie.

Zvyšky mlieka predstavujú ideálne miesto na rozmnožovanie baktérií. Na vyčistenie všetkých zvyškov použite špeciálnu kefu na fľaše a dudlíky. Najosvedčenejší spôsob, stačí vám iba poriadne vydrhnúť. Dôležité je mať na pamäti, že kefku, ktorú používate na umývanie fliaš, nepoužívajte na nič iné.

Kefa na fľaše a cumle Premium babylove

Kefa na fľaše a cumle Premium od značky babylove spoľahlivo vyčistí detské fľašky a cumlíky bez poškrabania. Jemné, odolné, umelohmotné štetiny a flexibilný profil kefky sa postarajú o bezzvyškové odstránenie nečistôt. Kefa babylove Premium pozostáva z viacerých častí, má integrovanú kefku na cumle na čistenie malých častí, vetrací otvor a hubku, ktorá zabezpečí extra šetrné čistenie dna fľaše. Je vyrobená zo starostlivo testovaných materiálov, neobsahuje PVC a iné škodlivé látky. Kefa babylove Premium zaistí dôkladne čisté fľaše a cumlíky.

Sterilizovať môžete rôznymi spôsobmi - parou či vyváraním. Na trhu sú špeciálne sterilizátory, tablety na na dezinfekciu, ale postačí vám aj klasický hrniec a vyváranie 5 až 10 minút vo vriacej vode. Potom ich nechajte vysušiť, neutierajte ich. Praktickým pomocníkom je špeciálny odkvapkávač na fľaše, cumlíky a iné detské potreby.

Stojan na sušenie detských fliaš a príslušenstva babylove

Stojan na sušenie detských fliaš a príslušenstva od značky babylove je skvelým doplnkom výbavy starostlivosti o dieťa. Stojan pozostáva z 13 pripevňovacích ramien a odkvapkávača pre prebytočnú vodu. Spodná miska na odkvapkanie umožňuje jednoduché odstránenie prebytočnej vody a uľahčuje tak sušenie fliaš a príslušenstva. Stojan je vhodný na detské fľaše, cumlíky, vrchnáky a pod. Je vyrobený zo starostlivo kontrolovaných materiálov z ABS a PP. Bez obsahu BPA. Stojan na sušenie detských fliaš a príslušenstva od značky babylove sa jednoducho čistí a skladá.

3 spôsoby, ako vyčistiť fľaše bez chémie

Pred sterilizáciou je však potrebné fľašky a cumlíky dôkladne vyčistiť. Hľadáte tipy, ako vyčistiť detské fľaše ľahko, efektívne a bez použitia chemických prostriedkov? Tu je pár “babských” tipov, ako na to.

Ryža: Pomocník, ktorý sa nájde v každej kuchyni. Stačí nasypať za lyžicu surovej ryže do fľaše, pridať trochu horúcej vody, zatvoriť a veselo si “zashakerovať”. Ryža mechanicky odstráni nečistoty a usadeniny vo fľaši. Ak chcete fľašu vyčistiť ešte efektívnejšie, pridajte kvapku umývacieho prostriedku na riad.

Ocot: Ten vie byť v rámci údržby domácnosti veľkým pomocníkom. Zbavíte sa vďaka nemu vodného kameňa v kanvici, pomôže vám odmastiť i odstrániť záludné etikety z fliaš. Ak je fľaša na to vhodná, vyváranie v octe dokáže zázraky. Vyčistí, odstráni zápach, škvrny, odmastí a odstráni aj prípadný vodný kameň. Ak fľaša nie je vhodná na vyváranie, nalejte do nej trochu octu, dolejte vodou a nechajte odstáť, ideálne cez noc. Potom ju vylejte a umyte štandardným spôsobom.

Sóda bikarbóna: Stačí z nej nasypať do fľaše, trochu potriasť, prípadne nechať odstáť (pokojne cez noc) a potom dobre opláchnuť a umyť. Ak potrebujete účinok zosilnieť, skúste ju použiť v kombinácii s octom - dokáže zabodovať na rôznych frontoch.

Ak máte tú možnosť, voľte sklenené fľaše. Ich údržba je jednoduchšia, keďže sú odolnejšie voči zápachu či zafarbeniu.

Sklenená fľaša so širokým hrdlom na pitie od narodenia babylove

Detská sklenená fľaša so širokým hrdlom od značky babylove je vhodná pre deti už od narodenia. Vďaka inovatívnemu antikolikovému ventilu je zaručený rovnomerný tok pitia a zabraňuje prehltnutiu vzduchu, vďaka čomu sa zabráni bolesti brucha. Anatomicky tvarovaný silikónový cumlík vo veľkosti M sa navyše dokonale prispôsobí podnebiu vášho dieťaťa a ponecháva dostatok priestoru pre jazyk. Vyrobená z vysoko kvalitných materiálov, stabilného a kvalitného skla bez obsahu BPA a PVC. Sklenená fľaša na pitie babylove s objemom 120 ml je vybavená ochranným uzáverom, ktorý je nepriepustný, a preto je ideálna aj na cesty!

Na cestách

Keď už sme v téme čistenia a hygieny, mám tu ešte dva tipy. Jedným z tých #babylove produktov, ktoré kupujem pravidelne a nedám naň dopustiť, sú tieto dezinfekčné vlhčené utierky. Používam ich už niekoľko rokov a bez nich neodídem z domu. Väčšinou. Ak nezaúraduje deravá hlava, samozrejme :P Sú ideálne na rýchle a šetrné čistenie a dezinfekciu rôznych povrchov a predmetov. Zvykla som s nimi, napríklad, vyčistiť rúčku nákupného košíka, ak som doň dávala svoju ratolesť.

Dezinfekčné vlhčené utierky babylove

Dezinfekčné vlhčené utierky od značky babylove oceníte na rýchle a šetrné čistenie a dezinfekciu rôznych povrchov a predmetov v domácnosti. Sú vhodné na čistenie zdravotníckych pomôcok, teplomerov, hračiek a podobne. Zloženie bez farbív, parafínového oleja, silikónov, aldehydov, alkoholu a parfumov zaistí rýchlu účinnosť proti baktériám, hubám a vírusom. Dezinfekčné utierky babylove sú veľmi dobre znášanlivé s pokožkou.

Tým druhým tipom sú zase tieto vlhčené utierky na ruky s 99 % vody. Vyčistia všetko - od plienkovej oblasti až po ruky, tvár i telo. Neobsahujú žiadne parfumy, farbivá, silikóny ani alkohol a sú ideálne na šetrné čistenie doma, ale obzvlášť na cestách.

Vlhčené utierky babylove na ruky s 99 % vody

Vlhčené utierky na ruky s 99 % vody od značky babylove sú vhodné pre vaše dieťatko už od narodenia. Jemne čistia plienkovú oblasť a sú tiež vhodné na ruky, tvár i telo. Vlhčené utierky s neutrálnym pH voči pokožke majú veľmi dobru znášanlivosť s pokožkou, sú vhodné aj pre citlivú pokožku so sklonom k alergiám. Neobsahujú žiadne parfumy, farbivá, silikóny ani alkohol. Čistiace utierky na ruky babylove sú ideálne na šetrné čistenie jemných detských rúk – doma aj na cestách.

Dôsledné dodržiavanie hygienických noriem zabezpečí, že vášmu drobcovi nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Samozrejme, je v poriadku prispôsobovať tieto normy veku dieťatka. Pretože, ruku na srdce, ak vaše dieťatko veselo všetko strká do úst a je schopné v sekunde olízať podlahu, asi z tých noriem, prirodzene, trochu upustíte. A taktiež je tu také nepísané pravidlo, že z týchto noriem upúšťate každým ďalším dieťaťom. Prípadne je tu staré, dobré pravidlo 5 sekúnd :D

Začiatok jari sa nesie v znamení upratovania, preto, ak hľadáte nejaké ďalšie tipy, môžete sa inpširovať aj týmto článkom, ktorý sa nesie v téme šetrného upratovania k životnému prostrediu 🙂

Všetko spomenuté v texte slúži ako inšpirácia. Je na zvážení každej mamičky, ako dlho a ako často budete sterilizovať. Aj v tomto prípade platí, že je najlepšie poradiť sa s pediatrom, ktorému dôverujete.

Začni písať komentár...

Odošli