Chutný púpavový med
Sezóna púpavy je tu!
A my ju môžeme využiť v náš prospech. Čo si z púpavy vieme pripraviť? Napríklad aj med či sirup. Je to veľmi jednoduché a rýchle. Zvládne to naozaj každý.

Púpavový med má u nás dlhú tradíciu. Mnohým pripomína detstvo, iní zas o ňom počuli od svojich prastarých mám. Je redší ako iný včelí med, no svoje zdravotné účinky a iné pozitíva si zachováva.
Užívaním jednej čajovej lyžičky denne, med prispieva k posilneniu imunity a podporuje správne fungovanie organizmu. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu, pri liečbe a prevencii vzniku cukrovky. Podporuje imunitný systém, trávenie a krvotvorbu, prečisťuje krv a cievy, prevencia vzniku Anémie a rakoviny. Pôsobí močopudne, prečisťuje obličky a močové cesty.
Poďme si spolu pripraviť tento prírodný zázrak.

Budeme potrebovať:
400 ks púpavových kvetov bez stoniek,
2 ks bio citrónov,
2 l vody,
2 kg kryštálového cukru.

Kvety púpavy nazbierame na neznečistených miestach, mimo prašných ciest, najlepšie po daždi a v čase obeda, keď sú kvietky najviac otvorené. Odtrhneme ich od stoniek, umyté citróny nakrájame na plátky, dáme všetko do hrnca a zalejeme vodou. Varíme asi 15 minút na miernom ohni. Potom odstavíme a necháme lúhovať na chladnom mieste 24 hodín.

Po jednom dni zmes prelejeme cez sitko alebo dôkladne precedíme cez gázu. Následne pridáme cukor, premiešame a hodinu a pol varíme na miernom ohni, tak, aby stále vrel, do zhustnutia. Čím hustejší med chceme mať, tým dlhšie by sme ho mali variť, na nízkom stupni, aby sa vyparilo čo najviac vody. Po uvarení nalievame do sterilizovaných fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a prevrátime hore dnom.

Med je hotový. Výborne sa hodí do čaju aj na chlebík.
A k čomu nám ešte púpava napomáha? Nakuknite do nášho #herbar_verbena a inšpiruje sa aj vy. 🙂
Krásny večer!
Oli
Odporúčame
@alexandraala ospravedlňujem sa, ale určite sa neoznačujem za dobrého bylinkára, rada si nechám poradiť, preto ďakujem za túto info, 💛 budem vedieť do budúcna, včielkam nemám potrebu peľ kradnúť a dúfam, že som im tým veľmi neuškodila
@alexandraala ďakujem za info 🙂
@eilish Dakujeme za receptik, pekne urobeny clanok ! 🙂
@alexandraala Dakujem za super poznamku to by som napriklad ani ja nevedela ;)
Ja robievam tak, že po pridaní a rozpustení cukru ho rozdelím do 2 hrncov a nechám zovrieť. Následne to vypnem a nechám odparovat popri Tom ako chladne. Potom opäť dám zovrieť a opäť vypnem. Cukor zbytočne nekaramelizuje a med je krásny žltý. Človek pri tom nemusí stáť. 😉 Takýmto štýlom robím aj lekvár.
@patha155 ani ja ho nemám hustý, taký stred, niečo medzi, vraj ani nikdy nebýva taký hustý, tak som aj prekvapená, že tu baby píšu, že im vyšiel aj hustý, tak skúsim nabudúce podľa nich 🙂
@marinka70 nie je svetlý, asi to robí len tá foto, hlavne tá výsledná foto s hotovým medom, na pozadí je svetlý lexan, tak to bude zrejme odrazom svetla 🙂 a pri tých nezatvorených fľaštičkách to bude tiež svetlom, svietilo mi slnko do kuchyne 🙂
Začni písať komentár...




ako pozeram na pupavy ktore si natrhala ,tak to nieje velmi dobre. Trhaju sa rozkvytnute uplne, to su pupavy tesne pred odkvytnutim. Na tvojich pupavach je este v strede kvetu nazbierane . Taka pupava by este posluzila nejednej vcele, ktore tak velmi potrebujeme. Netreba bezhlavo trhat. Dobri bylinkar vie, ze priroda dava vsetkym nie len pre jedneho.