icon
avatar
eilish
24. apr 2020
3195 

Chutný púpavový med

Sezóna púpavy je tu!

A my ju môžeme využiť v náš prospech. Čo si z púpavy vieme pripraviť? Napríklad aj med či sirup. Je to veľmi jednoduché a rýchle. Zvládne to naozaj každý.

Púpavový med má u nás dlhú tradíciu. Mnohým pripomína detstvo, iní zas o ňom počuli od svojich prastarých mám. Je redší ako iný včelí med, no svoje zdravotné účinky a iné pozitíva si zachováva.

Užívaním jednej čajovej lyžičky denne, med prispieva k posilneniu imunity a podporuje správne fungovanie organizmu. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu, pri liečbe a prevencii vzniku cukrovky. Podporuje imunitný systém, trávenie a krvotvorbu, prečisťuje krv a cievy, prevencia vzniku Anémie a rakoviny. Pôsobí močopudne, prečisťuje obličky a močové cesty.

Poďme si spolu pripraviť tento prírodný zázrak.

Budeme potrebovať: 

400 ks púpavových kvetov bez stoniek, 

2 ks bio citrónov, 

2 l vody, 

2 kg kryštálového cukru.

Kvety púpavy nazbierame na neznečistených miestach, mimo prašných ciest, najlepšie po daždi a v čase obeda, keď sú kvietky najviac otvorené. Odtrhneme ich od stoniek, umyté citróny nakrájame na plátky, dáme všetko do hrnca a zalejeme vodou. Varíme asi 15 minút na miernom ohni. Potom odstavíme a necháme lúhovať na chladnom mieste 24 hodín. 

Po jednom dni zmes prelejeme cez sitko alebo dôkladne precedíme cez gázu. Následne pridáme cukor, premiešame a hodinu a pol varíme na miernom ohni, tak, aby stále vrel, do zhustnutia. Čím hustejší med chceme mať, tým dlhšie by sme ho mali variť, na nízkom stupni, aby sa vyparilo čo najviac vody. Po uvarení nalievame do sterilizovaných fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a prevrátime hore dnom.

Med je hotový. Výborne sa hodí do čaju aj na chlebík.

A k čomu nám ešte púpava napomáha? Nakuknite do nášho #herbar_verbena a inšpiruje sa aj vy. 🙂

Krásny večer!

Oli

#verbena

avatar

ako pozeram na pupavy ktore si natrhala ,tak to nieje velmi dobre. Trhaju sa rozkvytnute uplne, to su pupavy tesne pred odkvytnutim. Na tvojich pupavach je este v strede kvetu nazbierane . Taka pupava by este posluzila nejednej vcele, ktore tak velmi potrebujeme. Netreba bezhlavo trhat. Dobri bylinkar vie, ze priroda dava vsetkym nie len pre jedneho.

Odpovedz
24. apr 2020
avatar
eilish
autor

@alexandraala ospravedlňujem sa, ale určite sa neoznačujem za dobrého bylinkára, rada si nechám poradiť, preto ďakujem za túto info, 💛 budem vedieť do budúcna, včielkam nemám potrebu peľ kradnúť a dúfam, že som im tým veľmi neuškodila

Odpovedz
25. apr 2020
avatar

@alexandraala ďakujem za info 🙂

Odpovedz
25. apr 2020
avatar

@elly23 mnam. Narobila si mi chute a spomienku na detstvo. Na nasej zahrade je velmi vela pupav, takze mozno to skusim 1.x 😊😊😊😊

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

@eilish Dakujeme za receptik, pekne urobeny clanok ! 🙂
@alexandraala Dakujem za super poznamku to by som napriklad ani ja nevedela ;)

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Ja som robila toho roku. Ale davala som 800kvetov a 3l vody. Ale vobec mi nevysiel 😭 3 hodiny vrel, ale stale ma konzistenciu ako sirup 😭

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Neviete poradit preco ho ja mam tmavy ? Vobec nie takyto pekny svetly

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Ani mne sa nikdy nepodari husty. 🙂 Tento rok som varila 2 hodiny a stale je ako sirup. A tiez ho mam tmavy, ale asi preto, ze pouzivam trstinovy cukor.

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

@vlafoj on vraj má byť taký riedky ... Ja som to tu tiež riešila raz že mi nezhustol Boh vie ako ... Idem aj ja dnes variť akurát medik 😁

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Moja mamka ho robi takmer kazdy rok a vzdy ma nim zasobuje. Je to uzasne a take recepty si treba zachovat. Vzdy ma upozornovala: zbierat na obed za slnecna! Nikdy nie inak 😀

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Ja som zasa varila 1,5 hodiny a je velmi husty;( skor sirupovy by som brala🥴

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

Dievcata, poradte mi, prosim.Ako dlho vydrzi takyto med.( jasné, ze nemyslim pokial sa skonzumuje☺️)

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

@meatfly24 A pouzila si prosim ta klasicky krystalovy cukor alebo trstinovy? Mozno mi to malo bublalo, ked nezhustol. 🙂 A aj na sklokeramike sa mi horsie vari ako na starom dobrom plynaci 🙂

Odpovedz
29. apr 2020
avatar

@vlafoj dala som klasicky krystal, a poda receptu s ktorym som robila tak mal stale akokeby vriet-penit, len davat pozor aby nevyvrel. Taky mam

Odpovedz
30. apr 2020
avatar

@meatfly24 Tak to bude mozno aj cukrom... len ked ja ten klasicky krystal uz vobec do nicoho nepouzivam 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar

Budem asi jedina ale ja by som to neoznacovala ako med. Med je proste len jeden od vciel. Toto mi pride len ze velaaaaaaaa cukru🙈

Odpovedz
30. apr 2020
avatar

Moja mama ho tiež robieva ,neviem aký ma presne recept môžem sa spytat a tiez pridat sem ,ale je z 500 hlavičiek a cukor dava trstinovy 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar

Ja robievam tak, že po pridaní a rozpustení cukru ho rozdelím do 2 hrncov a nechám zovrieť. Následne to vypnem a nechám odparovat popri Tom ako chladne. Potom opäť dám zovrieť a opäť vypnem. Cukor zbytočne nekaramelizuje a med je krásny žltý. Človek pri tom nemusí stáť. 😉 Takýmto štýlom robím aj lekvár.

Odpovedz
30. apr 2020
avatar
eilish
autor

@suezana aj ja som ho robila prvýkrát a teším sa z neho veľmi, takže do toho ❤
@domculik ďakujem za pochvalu, je to môj prvý medík 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar
eilish
autor

@patha155 ani ja ho nemám hustý, taký stred, niečo medzi, vraj ani nikdy nebýva taký hustý, tak som aj prekvapená, že tu baby píšu, že im vyšiel aj hustý, tak skúsim nabudúce podľa nich 🙂
@marinka70 nie je svetlý, asi to robí len tá foto, hlavne tá výsledná foto s hotovým medom, na pozadí je svetlý lexan, tak to bude zrejme odrazom svetla 🙂 a pri tých nezatvorených fľaštičkách to bude tiež svetlom, svietilo mi slnko do kuchyne 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar
eilish
autor

@tina1992 presne, takéto recepty by sme si mali uchovať 😍 presne som ich tak aj zbierala, počas obeda a za slnečna ❤
@meatfly24 sranda, ako nám to každej inak vyjde 😂 ale tak podstatné je, že je chutný, takže za mňa palec hore 👍

Odpovedz
30. apr 2020
avatar
eilish
autor

@asdq toto by som bola aj ja rada, keby niekto poradil 🙂
@mima1 ja neviem no, robila som ho prvýkrát a vôbec tam necítim len vodu s cukrom 🙂 jasné, že taký echt med je od včielok, ale toto je dobrá náhrada aj pre alergikov a do toho čajíku na aktuálnu konzumáciu postačí 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar
eilish
autor

@anaitat84 oooo super tip 👏 nabudúce to takto vyskúšam, díík ❤
@v3rca11 ánoo, môžeš zistiť a doplniť sem .. ak by tam bolo niečo, čo by nám pomohlo vylepšiť ho 🙂

Odpovedz
30. apr 2020
avatar

No my sme si dnes robili caj z cerstvych prvosienok osladeny pupavovym medom a je to jedna basen, mnam. 😋🥰

Odpovedz
1. máj 2020
avatar
eilish
autor

@vlafoj mňaaam 😍😍 👌

Odpovedz
1. máj 2020
avatar

musim vyskusat

Odpovedz
3. máj 2020
avatar

my sme varili dvakrát ,dala som trstinový cukor 500g a ani nie pol kila riadneho cukru ,nieje až taký sladký a pridala som tam aj za hrsť medovky a vydaril sa skvelo- odporúčam

Odpovedz
6. máj 2020
avatar
eilish
autor

@vieram45 ooo, skvelý tip s medovkou 👏🏻💙

Odpovedz
6. máj 2020

Začni písať komentár...

sticker
Odošli