Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    greys
    19. júl 2020    Čítané 261x

    Zdravý životný štýl s pomocou aplikácie UniGo

    Keď som počas prvého tehotenstva v roku 2016 pribrala 24 kg, rozhodla som sa zmeniť svoj život a hlavne svoju postavu k lepšiemu 💪 Po pôrode som ešte rok a pol chodila s 8 kg navyše a cítila som sa mizerne 😰 8.1.2018 som sa nakopla a začala so sebou “niečo” robiť. Schudla som za 4 mesiace 13 kg. Začala som chudnúť zo 65 kg. Skončila som na 52 kg 💪, ale v novembri som otehotnela zasa a pribrala 15 kg. Teraz má dcérka 11 mesiacov a ja som na váhe 55 kg. Chcela by som sa dostať aspoň na 53 kg 💪 To, ako som schudla a čo som preto robila, písať nebudem. To by bol článok o inom. Jedna podstatná aplikácia, ktorá mi pomohla pri chudnutí a zdravom životnom štýle, sú Kalorické tabuľky. Tie už teraz nepoužívam, keďže som sa za ten rok používania naučila, čo, koľko a kedy jesť.

    Túto aplikáciu nahradila aplikácia UniGo. Tá sa zameriava na zdravie ako také a zohľadňuje týchto 5 kategórií

    • myseľ
    • srdce
    • spánok
    • hmotnosť
    • aktivita

    Pri nainštalovaní aplikácie som si spárovala moje fitness hodinky Delta s aplikáciou. Aplikácia sa môže spárovať aj s Fitbit, Garmin a Health.


    Pri zaregistrovaní sa do aplikácie sa vám spustí séria otázok z rôznych oblastí (viď obr.).

    Na základe týchto odpovedí vám aplikácia vyhodnotí váš zdravotný stav podľa tých piatich kategórií uvedených v úvode. U mňa to vyzeralo takto: 

    Zároveň vám aplikácia UniGo ponúkne experimenty na základe aktuálnych údajov o zdraví. Môžete si zvoliť jeden až 3 experimenty na týždeň. Po týždni aplikácia vyhodnotí, či ste experimenty zvládli a ponúkne vám pokračovať v tom danom experimente, aby ste to ešte zlepšili, alebo si zvolíte iný, resp. iné experimenty. Ja som si na prvý týždeň zvolila zmenšiť porciu večere aspoň 2x v týždni a zvýšiť počet krokov 5x v týždni. Tu je výsledok.

    Ďalší týždeň som si experimenty trošku pozmenila a netrpezlivo som čakala, ako mi to aplikácia o týždeň opäť vyhodnotí 🙂. 

    Takže teraz sa môžeme pozrieť na jednotlivé kategórie. 

    1. MYSEĽ

    Je rozdelená na 2 podkategórie - emocionálne zdravie a nálada.

    Emocionálne zdravie aplikácia vyhodnotí na základe pár otázok. Odpovedáte na otázky typu, ako ste sa cítili za posledných 14 dní. 

    Náladu nahlasujete každý deň. Môžete si to počas dňa aj 10x zaznamenať. Ja som to robila 2x. Podľa nálady 😃

    2. SRDCE

    Srdcovú frekvenciu vám merajú hodinky resp. fitness náramok. Aplikácia si urobí denný priemer a ten aj zaznamená pri synchronizácii aplikácie s hodinkami. Tú som vykonávala 2x denne, ráno a večer. Odporúča sa minimálne raz za 2 dni synchronizovať. Ale ja som nedočkavá a zvedavá, tak som tú apku ráno a večer musela synchronizovať 😄 Túto kategóriu som mala raz v žltých číslach a raz v zelených. Posledné dni mi srdcovú frekvenciu nezaznamenávala aplikácia ani po reštartovaní hodiniek. Netuším prečo, ale hádam vysoký pokojový tep som nemala 😁 

    3. SPÁNOK

    Ja odjakživa milujem spánok, no mám 2 deti, z toho jedno dojčené. Aj keď musím poklopať klop, klop, spia úžasne od 18:30 do cca 7:00, ja spím oveľa menej. Dojčím v noci aj 3-5x a chodím spať neskoro večer. Odporúča sa pre kvalitu spánku chodiť spať do 00:00, a aspoň to dodržiavam. Aplikácia vám dokáže vyhodnotiť priemernú dĺžku spánku a jeho efektivitu, keď spíte s fitness náramkom. Ak je váš spánok slabý, neefektívny, pošle vám náhľad, aby vám ukázal, ako zlepšiť spánok. Mne prišiel tento: 

    A môj spánkový graf vyzerá takto: 

    4. HMOTNOSŤ

    Zo svojou hmotnosťou som relatívne spokojná. Aplikácia vám po zadaní hmotnosti a výšky vypočíta BMI. U mňa sa hmotnosť počas aplikácie zmenila o kilo smerom nadol, takže túto kategóriu som veľmi neriešila 😀 Keď si zadáte aj obvod pásu, aplikácia vám vypočíta aj percento tuku. Ja som to zadala, ale neviem prečo mi to nevyhodnotilo 🤷‍♀️

    5. AKTIVITA

    Táto kategória bola pre mňa najviac zaujímavá. Vyhodnotí vám priemerný denný počet krokov, minúty mierneho a minúty intenzívneho cvičenia. 

    Už nejaký ten rok mám cieľ denne urobiť 10 000 krokov. Pri mojich ďeťoch je to aj tak malina 😄Aplikácia mi vypočítala priemerný denný počet krokov 14 396, čo ma veľmi teší. Aby vám kroky aplikácia merala, musíte mať náramok alebo hodinky na ruke. Do môjho života patrí pohyb na prvé priečky pri starostlivosti o zdravie. Nielen fyzické, ale aj duševné. Keď som vonku na prechádzke, hneď mám aj lepšiu náladu.

    Počas testovania som chodila aj behať. Čakala som, že keď aplikácia píše, že si sama vie zhodnotiť, či cvičím resp. vykonávam fyzickú aktivitu, tak to jednoducho tak je. Lenže synchronizovala som aplikáciu s hodinkami a nikdy mi to nezaznamenalo. Až neskôr som zistila, že si na náramku musím zapnúť cvičiaceho panáčika. Vtedy mi to aktivitu zaznamenalo. 

    (Behanie s mojim synom motivátorom 😄).

    Po 3 týždňoch od testovania aplikácie vyzerajú moje kategórie v aplikácií takto: 

    Plusy aplikácie UniGO:

    - prehľadná

    - zaujímavá

    - ľahko porozumiteľná

    - edukatívna

    - nápomocná

    - motivačná

    Mínusy aplikácie UniGo:

    - niekedy synchronizácia nereaguje na prvýkrát, musím niekoľkokrát vypnúť celú aplikáciu a opakovať synchronizáciu opäť.

    - nemerala mi posledné dni tep, ani po reštartovaní näramku.

    - nevyhodnotila mi percento tuku, aj ked som do aplikäcie všetko zadala (možno som robila chybu ja) 🤷‍♀️

    - nerozpoznala zvýšenú aktivitu, teda cvičenie, ako to v popise aplikácia uvádza.

    Som človek, ktorý rád vyhráva a nerada sa vzdávam. Milujem zadávať si ciele a aj ich dosiahnúť. Najlepšie v čo najkratšom čase. No pri zdraví to neplatí. Je to celoživotná drina. Aspoň trochu ovplyvniť to, čo môžem, aby som bola zdravá a vitálna pre svoju rodinu čo najdlhšie. Táto aplikácia mi v tom pomáha. Zadávať si ciele a vidieť ako sa zlepšujem 💪Samozrejme, aj aplikácia sa dá oklamať, ale svoje telo neoklamem. Odporúčam využívať aplikáciu hlavne ľuďom, ktorým záleží na zdraví a zdravom životnom štýle, ktorí chcú zmeniť svoj život k lepšiemu a zaujímajú ich dáta a výsledky svojho snaženia 💪

    Sú veci , ktoré dokážem vo svojom živote ovplyvniť, ale sú aj také , ktoré nedokážem.
    Dokážem nachodiť denne 15 000 až 25 000 krokov, ale nedokážem spať viac ako 7,5 hod 😂
    A kto za to všetko môže?
    No predsa moje 2 deti 😀
    Keď som nemala apku UniGo a náramok Delta, tak som skutočne netušila, že denne sa toľko pri nich nachodím a nenaspím 😄
    Koľko denne vy urobíte krokov?
    #test_unigo

    (2 fotky)

    Dnes sme boli v Tatrách, nachodila som 14 km a vyše 22 000 krokov. Večer som si dala ešte 15 min beh a ľahla som si do postele unavená , ale plná radosti zo seba 😍
    A ako som si tak ťukala do hodiniek Delta, podarilo sa mi vymazať všetky údaje za dnešný deň a nestihla som si ešte zosynchronizovať apku s hodinkami🤦‍♀️🤷‍♀️😱😭
    Takže za dnešný deň mám nula krokov a nulovú aktivitu 🤷‍♀️podľa apky som dnes ani z postele nevstala 😀
    Nerozhodilo ma to a zajtra si musím dať zasa do tela 💪🤘 Mňa tá apka strašne motivuje k pohybu💪A hlavne ja musím vidieť všade zelené fajočky😄Len ten spánok popri nočnom dojčení asi nedám na zelenú🤷‍♀️Ale ja sa cítim ráno sviežo☺️

    Moje vyhodnotenie týždenných cieľov v aplikácií UniGo💪
    Neviem , či robím niekde chybu ja 🤷‍♀️, ale nezaznamenala mi aplikácia behanie , čiže cieľ zvýšiť počet minút cvičenia som nesplnila😭Našťastie iba podľa aplikácie 😋Ja som si to poctivo odbehla a nabila sa energiou 💪
    Baby čo testujete, vám to zaznamenáva? Mám niečo pri aktivite nastaviť, spustiť?
    #test_unigo

    (3 fotky)

    Dnes večer mi aplikácia Unigo vyhodnotí ako sa mi podarilo splniť ciele, ktoré som si dala na týždeň💪. Minulý týždeň som sa snažila 4 dni vyhnúť sladkostiam ( bol to boj , keďže stále intenzívne dojčím, ale dala som to😛) a zvýšiť denný počet krokov (podarilo sa)
    Tento týždeň boli moje ciele:
    -zmenšiť porciu večere 🌮
    -zvýšiť počet minút cvičenia🏋️🤸‍♀️
    -zvýšiť denný počet krokov🦶
    Tak zajtra sa hlásim s výsledkami 🤘
    Tá aplikácia je brutálny motivátor 😀
    #test_unigo

    (2 fotky)
    greys
    8. jún 2019    Čítané 172x

    Snažíme sa žiť ekologickejšie. A čo vy, pridáte sa?

    Po správe, že som bola vybratá na testovanie, som si čo to naštudovala o výrobkoch a o filozofii firmy FeelEco. Prvá vec, čo ma najviac zaujala a potešila, bola, že výrobky neboli testované na zvieratách, ale na ľuďoch s citlivou pokožkou a sú bez parabénov a parfumácie.

    FeelEco je česká firma a jej výrobky sú vysoko koncentrované, preto stačí dávkovať v menších dávkach pri zachovaní vysokej účinnosti výrobku. V pracích prostriedkoch odporúčajú vynechať predpierku a prať možno už od 30 °C, tým sa šetria náklady za elektrinu a vodu.

    Ja mám obrovský problém s chemickými čistiacimi prostriedkami, po ktorých mám vždy červené ruky a neskutočne ma svrbia. Používam aj rukavice, ale aj na tie mám už alergiu. Takže moje prvé pozitívne hodnotenie po vyskúšaní FeelEco prípravku na cumlíky a fľašky Baby musím pochváliť už v úvode, keďže pri umývaní detských nádob ostali moje ruky bez svrbenia a dokonca boli jemné. Ja som doposiaľ túto značku nepoznala, tak som bola zvedavá, či splní moje očakávania aj pri ostatných výrobkoch a to sa dočítate ďalej v mojej recenzii.

    Testovanie prišlo v tú najvhodnejšiu chvíľu, kedy som mala 90 dní do pôrodu a nenakúpené, nepretriedené veci po staršom a samozrejme ani opraté a ožehlené. To ma prinútilo trošku sa s prípravami rozhýbať. V balíčku na testovanie som si našla FeelEco prací gél Baby na detské prádlo, FeelEco aviváž Baby na detské prádlo, FeelEco Baby odstraňovač škvrn, FeelEco Baby prostriedok na čistenie cumlíkov a fľašiek a FeelEco sprchový gél s vôňou levandule a Ylang-Ylang pre dospelých.

    Prípravky sú dostupné na stránke feeleco.sk, v dm drogerie markt a iných drogériach na Slovensku. 

    1. FeelEco odstraňovač škvŕn Baby

    Najviac som bola zvedavá na odstraňovač škvŕn, keďže to sa v každej domácnosti s deťmi zíde. Zatiaľ som nenašla žiadny, ktorý by mi vyhovoval, tak som do tohto výrobku vkladala veľké nádeje. Pustila som sa do testovania a hneď som vyskúšala starý podbradník ešte po skoro 3-ročnom synovi. Poliala som ho troškou olivového oleja, pridal sa aj nátelník od temperovej farby a svetrík zašpinený od jedla. Výrobca uvádza, že si FeelEco odstraňovač škvrn poradí aj s nečistotami od rôznych potravín, mastnoti, blata, trávy a kozmetiky. 

    Prípravok som nastriekala z dostatočnej vzdialenosti na škvrnu a okolie, kefkou som napenila a nechala pôsobiť cca 30 min. Výrobca neuvádza koľko by mal prípravok pôsobiť, ale tie 30 min úplne stačili. Potom som prádlo dala do práčky na 40st, 30 min, pridala FeelEco prací gél Baby a FeelEco Baby aviváž a výsledok bol na svete. So škrvrnou od oleja a jedla si poradil hravo, škrvna od temperovej farby potrebovala ešte jedno pranie, ale aj to pokladám za veľký úspech, keďže už som pár vecí musela po takejto kreatívnej aktivite vyhodiť, keď ani po 3ťom praní farba nezišla.

    Odstraňovač škvrn stojí cca 4 eur a jeho objem je 200 ml. Vystačí na dlho, aspoň čo som si všimla, keď som ho používala. Stačí pár strieknutí na škvrnu a to z tohto prípravku akoby ani neubudlo 😉.

    2. FeelEco prací gél Baby pre deti do 3 rokov

    Veľakrát zákazníka zaujme obal na prvý pohľad a až tak začne čítať zloženie výrobku a ja patrím medzi takýchto zákazníkov.

    Pri FeelEco výrobkoch je obal skutočne pekný, farebne ladiaci s obrázkami usmievajúcich bábätiek a to vždy zaujme 👍

    FeelEco prací gél  Baby má objem 1,5 l ,ktorý vystačí na 25 pracích dávok. Jeho cena je cca 8 eur.

    Je vhodný na bielu, farebnú i tmavú bielizeň, čo veľmi oceňujem, pretože nemusím kupovať iný a vyperiem všetko. Vďaka svojmu zloženiu a zmesi enzýmov je veľmi efektívny už pri nízkych teplotách prania a zložky na ochranu farieb zabezpečia, že bielizeň bude vyzerať rovnako aj po opakovanom vypraní.

    Neobsahuje žiadnu parfumáciu, alergény, konzervačné látky, a tým pomáha predchádzať vzniku nežiaducich dermatologických reakcií pri kontakte pokožky s pranými tkaninami.

    Všetky obsiahnuté aktívne pracie zložky sú rastlinného pôvodu a sú ľahko biologicky rozložiteľné.

    3. FeelEco aviváž Baby pre deti do 3 rokov. 

    Prací gél som používala stále aj s avivážou FeelEco Baby, ktorá má objem 1 l a vystačí až na 40 pracích dávok. Cena je cca 3,80 eur.

    Všetky povrchovo aktívne zložky obsiahnuté vo FeelEco Baby aviváži sú ľahko biologicky rozložiteľné, odstraňujú elektrostatický náboj z textílií a bielizeň je po vypraní mäkká a ľahko sa žehlí, čo je skutočne fakt a za toto palec hore. Prádlo bolo mäkkučké a vyžehlené raz dva. Taktiež je bez parfumácie a je dermatologicky testovaná na osobách s citlivou pokožkou.

    Aviváž FeelEco je vyrobená z prírodných materiálov a je biodegradabilná (biologicky rozložiteľná) = šetrí životné prostredie.

    Ja som po prvom praní bola trošku sklamaná z vône, resp. žiadnej vône 😄 Ale v zložení je napísané , že neobsahuje žiadnu parfumáciu a pri detských vecičkách je to len plus. A ako som spomínala vyššie, prádlo bolo mäkké a ľahko sa žehlilo. Mňa tieto výrobky presvedčili a ostanem im určite verná. Cena sa môže zdať niekomu vyššia oproti iným prípravkom na pranie, ale tým, že aviváž vydrží až 40 praní je veľké plus, a netreba jej dávkovať veľa. To isté platí pri pracom gély. A to, že šetríme životné prostriedie snáď už ani písať nemusím. 

    4. FeelEco na cumlíky a fľašky Baby sme samozrejme museli otestovať tiež.

    • Je vhodný na umývanie detských cumlíkov, fľašiek, jedálenského riadu, príborov, plastových podbradníkov a plastových hračiek
    • Obsahuje glycerín na ochranu pokožky rúk
    • Účinný na mastnotu, zvyšky mlieka, čaju a štiav
    • Bez parfumov, alergénov a konzervačných látok
    • Všetky povrchové aktívne zložky sú rastlinného pôvodu a sú ľahko biologicky rozložiteľné, čo ocenia majitelia domácich čističiek odpadových vôd

    S prípravkom som vyčistila plastovú termosku na jedlo pre deti, plastové lyžičky, plastovú nádobu do ktorej dávam ovocie, plastovú hračku a fľašku s cumlíkom na pitie mlieka. 

    Pri umývaní som postupovala podľa návodu: 

    1 čajovú lyžičku som rozmiešala v dreze s 5 l teplej vody a vyčistila som nádoby a opláchla vodou.

    Všetká mastnota zišla hneď dole, mne prípravok nedráždil ruky ako u iných chemických čistiacich prípravkov, čiže som s týmto výrobkom spokojná. Vydrží na veľmi dlhé obdobie, keďže stačí naozaj iba malá lyžička prípravku. 

    FeelEco na cumlíky a fľašky Baby má objem 500 ml a jeho cena je cca 4,40

    eur. 

    5. FeelEco sprchový gél s vôňou levandule a Ylang-Ylang pre dospelých. 

    Jeho obsah je 300 ml a cena cca 4,30 eur.

    Výrobca uvádza, že sprchový gél s vôňou levandule a Ylang-Ylang navodzuje stav relaxácie a uvoľnenia. Pri každodennom používaní jemne ošetruje pokožku. Allantoin a ďalšie upokojujúce a vyživujúce zložky dodávajú pokožke pocit prirodzeného zvláčnenia a hebkosti po celý deň. Tento sprchový gél obsahuje prírodný olej z levandule a alantoín.

    Gél obsahuje len ľahko biologicky odbúrateľné zložky.

    Feel eco sprchový gél Levanduľa & Ylang-Ylang bol nezávisle dermatologicky testovaný a vďaka optimálnemu pH 5,5 a citlivej formulácii s aktívnymi látkami je mimoriadne šetrný k pokožke, ktorú nevysušuje. 

    Postupovala som podľa návodu na použitie:

    Malé množstvo prípravku po napenení v dlaniach som naniesla na navlhčenú pokožku, dobre rozotrela a opláchla vodou. Vôňa bola pre mňa neskutočne krásna, keďže zbožňujem vôňu levandule. Pokožka po umytí bola jemná a vláčna. Ja som po týždni a pol sprchový gél už nemala, lebo som maniačka na tú vôňu a vôbec som

    ho nešetrila. Určite si tento výrobok ešte kúpim, pretože tej vôni sa nedá odolať. 

    Na záver by som moje testovanie zhodnotila ako veľmi pozitívne. Prípravky sú kvalitné a šetriace prírodu, nie sú testované na zvieratách, ale na ľuďoch s citlivou pokožkou. Cena výrobkou sa hodnotiť nedá, mne napr. vyhovujú, skrz zloženie s ktorým som stotožnená. Inému môžu prísť výrobky drahé. Myslím si, že FeelEco rada Baby je práve tá správna voľba pre naše deti, aby sme ich od malička nevystavovali chemickým, kožu dráždiacim a parfémovaným prípravkom. Testovala som len pár výrobkov FeelEco, ale stojí za to pozrieť si aj ich ďalšie výrobky a vyskúšať. Ja to určite spravím 👍. 

    greys
    8. aug 2018    Čítané 270x

    Aké je lokálne ovocie a zelenina z Billy?

    Na úvod chcem poďakovať tímu Modrého koníka za možnosť testovať sezónne domáce ovocie a zeleninu z Billy. Obrovskú radosť, že ste má vybrali, vystriedali obavy, nie z toho čo variť, piecť, nakúpiť atď., ale z toho ako napíšem recenziu, keďže som žiadnu ešte nikdy nepísala.

    Môj prvý nákup som uskutočnila v utorok 17.7.18 o 19:00, v Bille v Prešove na ulici Čergovská 1, keďže som sa chcela pozrieť na to, či je ovocie a zelenina doložená a čerstvá. Billa ma prekvapila plnými regálmi a akurát jeden zo zamestnancov dokladal melóny, ktoré boli v akcii.

    Ďalšia vec čo sa mi na Bille páči je, že keď vojdem do obchodu zaplavia má pestré farby a vôňa ovocia a zeleniny už pri dverách. Vtedy mám chuť všetko kúpiť a zjesť. 😉 Ale to sa nedá, takže som si vybrala to, čo som potrebovala na varenie a bežnú konzumáciu na pár dní.

    V nákupnom košíku sú potraviny od slovenských pestovateľov, ale aj dovezené ovocie a zelenina. Takže týmto nákupom sa u nás doma začínalo testovať.

    Prvé, čo sme hneď po príchode domov ochutnali, boli čučoriedky a hrozno len tak na tanieriku a na raňajky som si spravila moje obľúbené smoothie: jahody, banán, čučoriedky, ovsené vločky a voda, ozdoba kešu orechami, mandlami, čučoriedkami, hrozienkami a brusnicami. Musím uznať, že chuť čučoriedok ma prekvapila. Boli veľmi sladké ,šťavnaté a veľkosťou pripomínali domáce.

    Na obed sme si uvarili cuketovo mrkvovú strúhanú polievku a cuketovo mrkvovo hráškové rizoto s parmezánom. Recept na polievku je veľmi jednoduchý: nastrúhať mrkvu a cuketu , dať variť, osoliť, okoreniť a pridať cestovinu. Rizoto: uvariť ryžu, mrkvu a cuketu nastrúhať, orestovat na cibuľke a podliať trochou vody, variť cca 15 min, pridať parmezán, osoliť okoreniť a zmiešať s ryžou, ozdoba bazalka, príloha paradajky zo Slovenska. Tie mali naozaj vynikajúcu chuť, boli sladké a šťavnaté, ale musím podotknúť, že domácim zo záhradky sa nič nevyrovná😊 Mrkva a cuketa boli tiež pekne, nenahnité a chutné.

    Na večeru sme si upiekli špaldovú hruškovú bábovku.


    Ingrediencie:

    3ks vajce
    štipka soli
    150 g trstinový cukor
    150 gmaslo
    240 g spaldova polohrubá múka
    1 balíček kypriaci prášok do pečiva
    1 balíček trstinový škoricový cukor
    citrónová kôra a stáva z citróna
    2 ks zrelá hruška

    Postup:

    V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s cukrom a maslom nakrájaným na kocky do tuhšej peny. Postupne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, so škoricovým cukrom a kôrou a šťavou z citróna. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájané na menšie kúsky. Zľahka ich vmiešame do pripraveného cesta spolu so snehom. Cesto preložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C približne 45 min. Upečenú bábovku vyberieme, necháme ju vychladnúť a až potom ju zľahka vyklopíme. Ja som ju podávala z ovocím ako je hrozno nektarinka a jablko z Billy. Ovocie bolo mäkké, sladké , chutné a malo krásne farby.

    My sme polievkoví, tak sme si pripravili ďalšiu zeleninovú polievku z brokolice, domácich zemiakov, cibule a mrkvy. Ja nerobím žiadne zásmažky ani nezahusťujem polievky, tak som to jednoducho dala všetko variť, ochutila a polievka je na svete. Neviem naozaj posúdiť, či boli slovenské zemiaky lepšie ako tie z dovozu, pretože ja rozdiel v zemiakoch nevidím 🤷‍♀️, cibuľu máme aj domácu zo záhradky, ale ja ju nejedávam kvôli jej výraznej chutí a tomu, že ju nedokážem ani očistiť ako má štípu oči a plačem 😁Nie sme obľúbencami cibule. Našťastie červená cibuľa z Billy nebola až taká výrazná a neštípali má oči pri krájaní 😉

    Samozrejme aj my sme museli ochutnať kukuricu zo Slovenska. Mňam ťa bola vynikajúca sladučká. Varila som ju 7 minút a bola mäkká a šťavnatá. Syn zjedol prvýkrát celú a vravel celý čas mňam mňam 😄

    Naše ďalšie raňajky sa niesli v duchu - dojedačky 🤗 Spravili sme si cereálne toasty so syrom a šunkou a obloha čerstvý šalát a paradajky. Tomáško mi zo zeleniny najviac zje paradajky, preto ich máme ako prílohu pri každom jedle.

    A zase nastal čas nákupu v Bille. Poobedný nákup bol zase milým prekvapením, keď bolo všetko doložené a čerstvé.

    Ďalšie dní sme testovali chuť ovocia v surovom stave: nektarinky, slivky, melón. Slivky boli naozaj ako domáce, ale po kúpe ich trebalo hneď zjesť, lebo zhnili. Boli už skôr súce do koláča alebo na džem. Aj v Bille bolo potrebné hrabať sa medzi slivkami, aby ste nenašli popučené, prezreté, zhnité a obité. Nektarinky ja zbožňujem a v Bille som si prišla na chuť ☺️ Boli šťavnaté, dozreté a sladké. Mňam hneď si idem jednu dať 😁

    Melón deti milujú, aspoň teda zatiaľ som sa nestretla s dieťaťom, ktorý by ho nemal rád. Samozrejme aj môj malý expert ho rád vyjedava a vyberá z neho jadierka. Pri melone z Billy sa ale nepohral, keďže v ponuke bol bezjadierkovy melón 😅No na chutí mu neubralo , keďže syn nám skoro celú polovicu zjedol za pár dní 😄

    Veľmi som sa na nákupe potešila, že mali už navážené rozkrájané polovice melónu, čiže som videla, či je melón dozretý. Prvý krát na nákupe som si veru nevybrala. Tie polovice vyzerali nedozreté a suché, ale pri druhom nákupe som si už mohla vyberať spomedzi krásnych červených a šťavnatých melónov. Tento melón nebol zo Slovenska, ale v aktuálnom letáku 8/18 som zazrela, že bude v ponuke už aj slovenský melón, ktorý určite ochutnáme.

    Ak mám zhodnotiť naše testovanie ovocia a zeleniny v Bille, tak musím podotknúť, že som bola z čerstvosťou a chuťou veľmi spokojná. Bola som počas dvoch týždňov testovania 5x v Bille a stále som odišla z pár druhmi ovocia a zeleniny a naozaj som nemala problém, že nebol tovar doskladnený. Na všetkom sme si pochutnali a tým sloganom, ktorým sa pýši Billa dávam za pravdu. Vždy čerstvé a chutné lokálne ovocie a zelenina od slovenských pestovateľov. Čo sa týka zamestnancov a obsluhy zákazníkov, námietky nemám. Ale ja som zasa nenáročný spokojný zákazník, ktorý si všetko vyhľadá sám 😉 Tu v Prešove máme za pokladňou jedného tak šikovného zamestnanca, že mi niekedy padá sánka nadol, keď vidím, aký je rýchly, milý a usmievavý. Za pár sekúnd nablokuje nákup a už nám vraví sumu a to ja ešte nemám ani polovicu nákupu v taške 😄

    Rada by som ešte napísala, že my bývame na dedine v dome zo záhradkou, kde si pestujeme zemiaky, cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cviklu, uhorky, paradajky, kôpor a ovocie ako sú ringloty, slivky, čerešne, ríbezle, jablká, hrušky, maliny a jahody. Vždy mi budú najviac lahodiť  naše plody zo záhradky. V lete sa kúpeme v bazéne a pomedzi kúpanie si chodíme trhať ovocie zo stromu. Zohriate ovocie a zelenina slnečnými lúčami, to je na nezaplatenie. Ale nie každý má záhradku, či babku a dedka pestovateľov, preto Billa ponúka svoje lokálne ovocie a zeleninu zo Slovenska aj pre tých, čo nemajú možnosť domáceho pestovania. Domáce je domáce a prečo my, Slováci, vyvážame naše produkty do zahraničia? A naopak nakupujeme od zahraničných pestovateľov? Snáď sa naučíme vážiť si naše slovenské výrobky a zmení sa naše zmýšľanie obchodníkov. Ľudia v dnešnej dobe idú po kvalite a tu na Slovensku kvalitné veci máme. Tak si ich vážme a odnášajme si z pultov obchodov to naše, vypestované v našej krajine. 😉