greys
8. aug 2018
270 

Aké je lokálne ovocie a zelenina z Billy?

Na úvod chcem poďakovať tímu Modrého koníka za možnosť testovať sezónne domáce ovocie a zeleninu z Billy. Obrovskú radosť, že ste má vybrali, vystriedali obavy, nie z toho čo variť, piecť, nakúpiť atď., ale z toho ako napíšem recenziu, keďže som žiadnu ešte nikdy nepísala.
Môj prvý nákup som uskutočnila v utorok 17.7.18 o 19:00, v Bille v Prešove na ulici Čergovská 1, keďže som sa chcela pozrieť na to, či je ovocie a zelenina doložená a čerstvá. Billa ma prekvapila plnými regálmi a akurát jeden zo zamestnancov dokladal melóny, ktoré boli v akcii.

Ďalšia vec čo sa mi na Bille páči je, že keď vojdem do obchodu zaplavia má pestré farby a vôňa ovocia a zeleniny už pri dverách. Vtedy mám chuť všetko kúpiť a zjesť. 😉 Ale to sa nedá, takže som si vybrala to, čo som potrebovala na varenie a bežnú konzumáciu na pár dní.

V nákupnom košíku sú potraviny od slovenských pestovateľov, ale aj dovezené ovocie a zelenina. Takže týmto nákupom sa u nás doma začínalo testovať.
Prvé, čo sme hneď po príchode domov ochutnali, boli čučoriedky a hrozno len tak na tanieriku a na raňajky som si spravila moje obľúbené smoothie: jahody, banán, čučoriedky, ovsené vločky a voda, ozdoba kešu orechami, mandlami, čučoriedkami, hrozienkami a brusnicami. Musím uznať, že chuť čučoriedok ma prekvapila. Boli veľmi sladké ,šťavnaté a veľkosťou pripomínali domáce.

Na obed sme si uvarili cuketovo mrkvovú strúhanú polievku a cuketovo mrkvovo hráškové rizoto s parmezánom. Recept na polievku je veľmi jednoduchý: nastrúhať mrkvu a cuketu , dať variť, osoliť, okoreniť a pridať cestovinu. Rizoto: uvariť ryžu, mrkvu a cuketu nastrúhať, orestovat na cibuľke a podliať trochou vody, variť cca 15 min, pridať parmezán, osoliť okoreniť a zmiešať s ryžou, ozdoba bazalka, príloha paradajky zo Slovenska. Tie mali naozaj vynikajúcu chuť, boli sladké a šťavnaté, ale musím podotknúť, že domácim zo záhradky sa nič nevyrovná😊 Mrkva a cuketa boli tiež pekne, nenahnité a chutné.

Na večeru sme si upiekli špaldovú hruškovú bábovku.

Ingrediencie:
3ks vajce
štipka soli
150 g trstinový cukor
150 gmaslo
240 g spaldova polohrubá múka
1 balíček kypriaci prášok do pečiva
1 balíček trstinový škoricový cukor
citrónová kôra a stáva z citróna
2 ks zrelá hruška
Postup:
V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s cukrom a maslom nakrájaným na kocky do tuhšej peny. Postupne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, so škoricovým cukrom a kôrou a šťavou z citróna. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájané na menšie kúsky. Zľahka ich vmiešame do pripraveného cesta spolu so snehom. Cesto preložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C približne 45 min. Upečenú bábovku vyberieme, necháme ju vychladnúť a až potom ju zľahka vyklopíme. Ja som ju podávala z ovocím ako je hrozno nektarinka a jablko z Billy. Ovocie bolo mäkké, sladké , chutné a malo krásne farby.

My sme polievkoví, tak sme si pripravili ďalšiu zeleninovú polievku z brokolice, domácich zemiakov, cibule a mrkvy. Ja nerobím žiadne zásmažky ani nezahusťujem polievky, tak som to jednoducho dala všetko variť, ochutila a polievka je na svete. Neviem naozaj posúdiť, či boli slovenské zemiaky lepšie ako tie z dovozu, pretože ja rozdiel v zemiakoch nevidím 🤷‍♀️, cibuľu máme aj domácu zo záhradky, ale ja ju nejedávam kvôli jej výraznej chutí a tomu, že ju nedokážem ani očistiť ako má štípu oči a plačem 😁Nie sme obľúbencami cibule. Našťastie červená cibuľa z Billy nebola až taká výrazná a neštípali má oči pri krájaní 😉

Samozrejme aj my sme museli ochutnať kukuricu zo Slovenska. Mňam ťa bola vynikajúca sladučká. Varila som ju 7 minút a bola mäkká a šťavnatá. Syn zjedol prvýkrát celú a vravel celý čas mňam mňam 😄

Naše ďalšie raňajky sa niesli v duchu - dojedačky 🤗 Spravili sme si cereálne toasty so syrom a šunkou a obloha čerstvý šalát a paradajky. Tomáško mi zo zeleniny najviac zje paradajky, preto ich máme ako prílohu pri každom jedle.

A zase nastal čas nákupu v Bille. Poobedný nákup bol zase milým prekvapením, keď bolo všetko doložené a čerstvé.

Ďalšie dní sme testovali chuť ovocia v surovom stave: nektarinky, slivky, melón. Slivky boli naozaj ako domáce, ale po kúpe ich trebalo hneď zjesť, lebo zhnili. Boli už skôr súce do koláča alebo na džem. Aj v Bille bolo potrebné hrabať sa medzi slivkami, aby ste nenašli popučené, prezreté, zhnité a obité. Nektarinky ja zbožňujem a v Bille som si prišla na chuť ☺️ Boli šťavnaté, dozreté a sladké. Mňam hneď si idem jednu dať 😁
Melón deti milujú, aspoň teda zatiaľ som sa nestretla s dieťaťom, ktorý by ho nemal rád. Samozrejme aj môj malý expert ho rád vyjedava a vyberá z neho jadierka. Pri melone z Billy sa ale nepohral, keďže v ponuke bol bezjadierkovy melón 😅No na chutí mu neubralo , keďže syn nám skoro celú polovicu zjedol za pár dní 😄
Veľmi som sa na nákupe potešila, že mali už navážené rozkrájané polovice melónu, čiže som videla, či je melón dozretý. Prvý krát na nákupe som si veru nevybrala. Tie polovice vyzerali nedozreté a suché, ale pri druhom nákupe som si už mohla vyberať spomedzi krásnych červených a šťavnatých melónov. Tento melón nebol zo Slovenska, ale v aktuálnom letáku 8/18 som zazrela, že bude v ponuke už aj slovenský melón, ktorý určite ochutnáme.

Ak mám zhodnotiť naše testovanie ovocia a zeleniny v Bille, tak musím podotknúť, že som bola z čerstvosťou a chuťou veľmi spokojná. Bola som počas dvoch týždňov testovania 5x v Bille a stále som odišla z pár druhmi ovocia a zeleniny a naozaj som nemala problém, že nebol tovar doskladnený. Na všetkom sme si pochutnali a tým sloganom, ktorým sa pýši Billa dávam za pravdu. Vždy čerstvé a chutné lokálne ovocie a zelenina od slovenských pestovateľov. Čo sa týka zamestnancov a obsluhy zákazníkov, námietky nemám. Ale ja som zasa nenáročný spokojný zákazník, ktorý si všetko vyhľadá sám 😉 Tu v Prešove máme za pokladňou jedného tak šikovného zamestnanca, že mi niekedy padá sánka nadol, keď vidím, aký je rýchly, milý a usmievavý. Za pár sekúnd nablokuje nákup a už nám vraví sumu a to ja ešte nemám ani polovicu nákupu v taške 😄
Rada by som ešte napísala, že my bývame na dedine v dome zo záhradkou, kde si pestujeme zemiaky, cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cviklu, uhorky, paradajky, kôpor a ovocie ako sú ringloty, slivky, čerešne, ríbezle, jablká, hrušky, maliny a jahody. Vždy mi budú najviac lahodiť  naše plody zo záhradky. V lete sa kúpeme v bazéne a pomedzi kúpanie si chodíme trhať ovocie zo stromu. Zohriate ovocie a zelenina slnečnými lúčami, to je na nezaplatenie. Ale nie každý má záhradku, či babku a dedka pestovateľov, preto Billa ponúka svoje lokálne ovocie a zeleninu zo Slovenska aj pre tých, čo nemajú možnosť domáceho pestovania. Domáce je domáce a prečo my, Slováci, vyvážame naše produkty do zahraničia? A naopak nakupujeme od zahraničných pestovateľov? Snáď sa naučíme vážiť si naše slovenské výrobky a zmení sa naše zmýšľanie obchodníkov. Ľudia v dnešnej dobe idú po kvalite a tu na Slovensku kvalitné veci máme. Tak si ich vážme a odnášajme si z pultov obchodov to naše, vypestované v našej krajine. 😉

#test_billa3 #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli