hejtermama
24. apr 2019
1315 

Pôrodné rady nad zlato

Stres pred pôrodom, či to malé dokážete vytlačiť, kadiaľ a ako, a či bude všetko v poriadku a či pritom neumriete, je skrátka neopísateľný. Áno, každá z mám nakoniec povie, že je to len začiatok a že to každá prežila, ale v mojej paranoidnej hlave stále svietilo: Halo? Naozaj každá? Vieme, že nie! V hlave mi to dunel depresívny Drum & Bass, ale radšej myslime pozitívne, presviedčala som sa a prekričala som hlasy v mojej hlave.

V poslednej fáze tehotenstva (prvého) sú najlepšie otázky typu: „Tvrdne ti brucho?“ Keď som mala bolesti (myslela som si, že predčasne rodím a prišla na pohotovosť) pýtali sa ma: „Máte kontrakcie?“ Ako to mám prepána vedieť? Keď neviem, ako to bolí. Ako vyzerá tvrdnutie brucha? A povedzme si pravdu, v čom sa naozaj líši ten tlak od pár hodín zadržiavaného prdu? Takže ako môžete vedieť, že áno, toto je to ono? Nemôžete! Z mojich kontrakcii sa vykľul zápal močových ciest.

Naopak, moja kamarátka si myslela, že má hnačku, lebo sa jej stále chcelo ísť a nič a nakoniec porodila-  o dva mesiace skôr. Našťastie, obe sú šťastné, veselé a zdravé. Ďalšiu moju kamošku presviedčali, že nerodí: „Veď vy nemáte kontrakcie!“ A ona dookola opakovala: „Počúvajte ma, halo! Veď ja rodím!“ Až prišiel po hodine kriku konečne aj doktor a zistil, že je na osem prstov otvorená a rodí. Vraj má kontrakcie dovnútra, namiesto von a bolí ju močový mechúr. Vraj sú to otočené kontrakcie a tie monitor neuvidí. Počuli ste o nich? Ja teba nie! Porodila krásnych dvoch chlapcov a pri druhom pôrode a prvej sestričkinej vete, že ona žiadne kontrakcie nemá, mala v tvári taký výraz zúrivej vlčice, že sestrička radšej zavolala doktorku a do hodiny bol drobček na svete.

A ja? Ja som čakala, čakala a čakala. Týždeň. Dva. Tri. A ešte podotknem, že ma celý čas pripravovali na to, že to bude aspoň o dva týždne skôr. Nedialo sa nič, tak som si povedala, že dobre. Aspoň dozariaďujem byt, dohejtujem, čo treba. Počas týždňa, v ktorom bol očakávaný termín pôrodu, mi to celé znovu prepočítali a vypočítali nový termín. O týždeň neskôr. Ale nedialo sa furt nič. Tak som začala chodiť po schodoch, na prechádzky. Jasné, že som ochorela a ďalší týždeň ležala so zápalom priedušiek. A dialo sa niečo? Otvárala som sa? Odišla mi zátka? Nie!

Skúsili sme všetko - čaje, čípky, schody, drepy, čili, aj sex. Nič. Cítila som sa ako vorvaň na suchu. A moja nálada sa veru neniesla v duchu Disneyovskej princeznej, iba ak by sme mysleli na Fionu v zlej nálade. A vlastne popravde ani tak rozkošná som nebola. Na manžela som sa naozaj snažila byt milá, ale pár čašníčok a predavačiek, či pani z banky, ktorá nám dala na podpis hypotéku, si to odskákali za všetkých a asi mali zo mňa pekne zlý deň. Ale kto im kázal zriadiť toaletu o poschodie nižšie, či pýtať sa, či to všetko je len pre mňa, alebo ešte niekoho čakám.  Nevidíš, čakám?! Dieťa!

A stále mi zvonil telefón. ,,No čo? Už si porodila?“ alebo ešte lepšie: ,,Rodíš?“ Mala som pocit, že moje kukg-fu sny a predstavy ako niekoho kopem z výšky priamo do hlavy sa zrazu stanú skutočnosťou. Zabránilo mi len tých sto kilov živej váhy. Mojej.  A tak po ďalšom týždni povedali, ak nič, tak príďte v piatok ráno. Ľahli sme si spať, že ráno vyrazíme. O druhej nad ránom ma vyhnalo na toaletu, a keď som si ľahla späť začula som slabučké: puk. Už som naozaj v animovanom filme? Pomyslela som si. Vstala som. A zrazu som mala pocit, že už!  Zobudila som muža a o pár sekúnd sa zo mňa začala liať voda. Nie trochu. Litre. Ako keď začne zvracať animovaná panda. Muž prišiel najprv s rolkou toaleťáku, že to utrie. Nakoniec bolo treba na tú potopu niekoľko osušiek, aby sa nám nezdula nová plávajúca podlaha. A viete, čo povedal lekár po šiestich hodinách na čakačke?! ,,Milá pani, ale vám neodtiekla voda. To ste sa asi pomýlili. To bolo tak deci, však?!“ Skrátim to, kontrakcie som nemala (dodnes neviem, čo to je a aké to je, keď ti tvrdne brucho), dali mi oxytocín a keďže som mala epidural, mám z toho celého 16 hodinového čakania iba akési sfetované spomienky. Nakoniec mi dali spinal a malú vytiahli z bruška cisárskym. Bola zdravá a úžasná. Ale na plány na prikladanie, bonding a nenastrihnutie pred, skrátka nedošlo. Ani za 16 hodín.

A viete čo ma máta dodnes? Sestričky. Kričali na mňa, že sa pýtam, že otravujem, aby mi pomohli s kojením, veď to predsa na každú ženu zosadne materstvo samo a všetko je jasné?! A najlepšie bolo, keď sa hnevali, že neskáčem po cisárskom ako laň. Veď: „Aha, tá z 5-ky, už dávno chodí!“ Aha, asi nevadí, že má 22 a ja 31. Je mi to ľúto, trošku trápne ale úprimne sa priznávam, vždy som bola cintľavka precitlivelá a pôrodom sa to nezmenilo. Naopak.

Mala depku jak svet. Kvôli tomu, že vyzerám inak, cítim sa inak, som slabá, smutná, nevyspatá ale najmä preto, že vôbec neviem, čo robiť s tým krásnym bábätkom. Ako ju prebaliť, nakojiť, chytiť.. Jednoducho som mala pocit, že to určite robím totálne zle!

Každá si totiž pri prvom tehotenstve plánuje pôrod, číta o pôrodnom pláne a pripravuje sa a číta a číta. Aj ja som študovala, pozerala, pýtala sa ale nakoniec som zabudla, že vôbec netuším, čo budem robiť, keď bude po! Zázrak, o ktorom všetci hovoria, že: ,,To zrazu budeš vedieť a cítiť, čo treba.“  alebo ,,Neboj, budeš vedieť ako na to, veď to je materinský inštinkt!“ No, tak práve tento zázrak sa u mňa nestal. A pokiaľ viem, ani u iných mojich kamarátkoch. A tak som tápali ..

Ale o tom nabudúce!

Teším sa nabudúce 😂 super napísané 👌

24. apr 2019

Ale nechcem byť nespravodlivá, vidíte, teraz ma to máta, aby som nikomu neukrivdila. Lekári a doktorky boli úžasné a aj pani sestrička Hanka, ktorá ma plačúcu doviedla do izby a donútila sa vyspať a poslala mi kontakty na laktačné...každá strana má dve mince (aj oni mohli mať zlý deň ale ako píšem: som cintľavka 🙂

24. apr 2019

😂 zvracajúca panda je top 😂 inak super napísané,ja napr.mám medzi deťmi rozdiel 1,5roka a čo ma nasralo,že po pôrode všetci predpokladali,že som ešte nezaudla 😀 houby,nevedela som ani fň 😀 iba cecok vytasiť,nakoľko som kojila ešte aj počas tehu staršiu 😀 ale vôbec som syna nevedela okúpať,a hlavne nič mi nehovoril ten malý pipík a vajčiská(teda v dospelej verzii to má na starosti muž 😀)...a čo sa týk samotného pôrodu,tak to bola extra kapitola pri oboch...pri dcére som preventívne došla hneď s prvými kontrakciami,že teda asi to už bude....no bolo...trpela som 27hodín.pri synovi som pociťovala veľmi časté tvrdnutie rucha,2 dni do TP,tak reku idem to dať skontrolovať po tej svokrinej báchorke ako dcéra jej kamošky porodila bezbolestne vo dverách 😀 fakt sa mi nechcelo veriť,nenapadlo ma,že si ma bez vyšetrenia hneď uvelebia na izbu...ešte ma aj vysmiali,že kto to kedy videl porodiť bezbolestne...takže fakt sa to dá?...no prenášala som 3 dni,doma všetci nervózni,odmietla som vyvolávačku no skúsila som nejaký ten izbový šamanizmus.... myslím,že môj pôrod by bol úžasný,hrozne som a tešia ako si to tentokrát užijem..trtmakový..ako mi pichi nejakú injekciu na otváranie krčka,krčok sa síce otváral jak šialený,malý sa v bruchu posúval priam skokmi,raz ma aj naplo ko sa zosunul,no horšie bolo,že v tých 2minútových intervaloch medzi kontrakciami som zaspávala po tej injekcii...fakt mdloby,urobilo to zo mňa ležiacu trosku,nedokázala som udržať otvorené oči,nie ešte sedieť,stáť,chodiť....a puknutie vody nepoznám,pri obpch muei vak prepichovať,mám extrémne silné balenie novorodenscov asi 😀 teším sa na pokračovanie 😀

24. apr 2019

Super napísané 🙂 Mali sme inak veľmi podobný priebeh pôrodu aj myšlienkové pochody 😂

24. apr 2019
Komentár bol odstránený

A nebola si na Kramaroch?

24. apr 2019

@maris5 Ružinov ;)

24. apr 2019

Osviežujúci text 😉 ja som v deviatom mesiaci momentálne a veľmi sa stotožňujem s tým, že musím ešte dopripravovať, dochystať a DOHEJTOVAŤ veľa vecí 😀😀😀

25. apr 2019

Vynikajuco napisane !!!

26. apr 2019

Ďakujem za tento skvelý text, aspoň vidím že tu nie som s tými všetkými pocitmi sama. Tri týždne do termínu a to už bude tretie a mám pocit že stále viac a viac stresujem🙈

26. apr 2019

Pekne napisane, mam za sebou treti pôrod a jedno viem, že to všetko je ako skok do neznáma z veľkej výšky, planovala som, mala som strach a dufala, že to prežijeme a budeme zdraví...2 porody hladke po cca 20 hodinách prišli na svet baby (uz su 6,7 ročne) a teraz treti vytúžený chlapček žial sekciou, bol otočený temenom a bol by to ťažky pôrod plus sa začal stracat na momitore...nikdy som sa tak nebala... takže som vďačná lekárom aj sestričkam, či boli taky alebo onaky, kusla som si do jazyka...a je čas zabudnúť a tešit sa zo svojich ratolestí najdlhšie ako sa bude dať 💕.

26. apr 2019

ja som sa v tom úplne našla, len moje čakanie bolo 19hodín v bolestiach a potom mi dali trošku viac epidurálky a mňa tak odpálilo, že som zaspala v pôrodnom boxe počas ctg :D tiež ma neminula sekcia a o depresie a "materinskom inštinkte" ktorý cestoval asi z riadnej diaľky a cestu našiel až po pár mesiacoch ani radšej nepíšem. Pekne napísané 🙂 👏😂

26. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli