herodias
22. júl 2020
170 

Ako je to skutočne s vaším zdravím?

Vedeli ste, že na zdravie sa dá pozrieť z pohľadu viacerých aspektov? Nie je to len zdravie fyzické, ale dôležitá je aj psychická pohoda, akýsi vyvážený stav medzi telom a mysľou a všetkým s tým spojeným.

Aplikácia UniGo, ktorá ako už z názvu vyplýva, patrí Union zdravotnej poisťovni, je zameraná na 5 aspektov vášho bytia. Je to myseľ, srdce, spánok, hmotnosť a aktivita. Už pri registrácii do aplikácie bolo jedným z povinných informácií aj číslo poistenca, takže predpokladám, že aplikácia je určená výlučne poistencom tejto zdravotnej poisťovne.

Musím povedať, že motivácia poisťovne (mimochodom, nie mojej), aby sa jej pacienti zamysleli nad svojím stavom, prezerali si rôzne odporúčania a na základe vyhodnotení zvážili aj prípadnú zmenu životného štýlu, či dokonca návštevu odborníka, je skutočne sympatická.

Aplikácia vás pravidelne spovedá, pýta sa na vaše nálady, pocity, ale zaujíma sa aj o vaše povolanie, spokojnosť so životom, dáva vám rady, čo by ste mohli zmeniť, aby ste sa cítili lepšie, dokonca vám ponúka možnosť „hecnúť sa“ v oblasti, ktorú si zvolíte, a zaznamenať vaše pokroky, ktoré následne vyhodnotí.

V základných informáciách nájdete podrobný zoznam toho, čo vám poisťovňa ponúka. Ide o benefity, ktoré môžete ako jej poistenec využívať, či už v oblasti doplatkov za lieky, rôzne zľavy a výhody pri narodení dieťaťa, príspevky na očkovanie, zľavy na produkty, odmeny za preventívne vyšetrenia. Musím povedať, že ma to celkom oslovilo, no napriek tomu sa meniť zdravotnú poisťovňu nechystám 🙂

Čo ma už v začiatočných nastaveniach trošku zamrzelo, je fakt, že napriek tomu, že toto je stránka pre mamy a o mamách (a teda asi ju nebudú testovať iné cieľové skupiny) a poisťovňa venuje zvýšenú pozornosť deťom, absolútne nikde som nemala možnosť zadať to, že mám malé dieťa. Bohužiaľ mi po ňom ostali ešte nejaké kilá navyše a hlavne, v noci dojčím, a teda zrejme nebudem spať tak, ako keď som deti nemala. Na základe toho mi potom občas vyskočili úsmevné upozornenia a odporúčania, ale k tomu sa dostanem v každej sekcii.

Základné údaje

Skôr než som sa pustila do testovania, musela som o sebe uviesť množstvo informácií a odpovedať na veľké množstvo otázok. Už len tie samotné dopredu napovedali, že okrem toho fyzického je veľmi podstatné aj psychické zdravie a budeme sa zameriavať aj týmto smerom.

Údaje (hlavne hmotnosť a miery) je možné neustále meniť a aplikácia vyhodnotí váš pokrok 🙂

Myseľ

Táto časť sa zaoberá náladami, ktoré máte, a vaším emocionálnym zdravím. V skutočnosti ide o veľmi subjektívne určenie, keďže náladu si zadávate každý deň vy, a teda neviem ako iné ženy, ale ja za deň prejdem škálou najrozličnejších pocitov a nálad a je značne náročné to zhodnotiť prostredníctvom jednoduchej škály (aj keď ju môžete využiť viackrát za deň). Ale tak áno, cítim sa radostne, ani neutrálne a ani smutne, napriek tomu, že som permanentne nevyspatá, čo teda naozaj vôbec nepociťujem, ale je mi jasné, že to tak je a napriek tomu, že môj trojročný syn prechádza obdobím vzdoru a polročnej dcére idú zuby, som aj každé ráno vďačná za to, že ich mám. Cítim sa zaľúbene do môjho manžela, ktorý mi vždy o piatej ráno zatvorí dvere na spálni, aby ma nerušil sprchou, a keď ide do práce, opätovne ich otvorí, aby som počula, ak by sa starší zobudil skôr. Cítim sa bláznivo, lebo viem, že ma čaká ďalší letný deň nabitý dobrodružstvami, a tak som jednoducho spokojná, občas zamyslená a niekedy aj lenivá mama.

Čo sa týka emocionálneho zdravia, ide o test, ktorý rovnako môžete absolvovať viackrát, vždy, keď pociťujete zmenu vo svojom nastavení. Odpovedáte na otázky týkajúce sa vašej nálady z dlhodobejšieho hľadiska, ohľadom vašej energie a chuti robiť bežné veci, a či je váš život naplnený zmysluplnými vecami.

Každá časť zdravia, ktorej sa aplikácia venuje, zahŕňa aj určité náhľady, obsahujú tipy a rady vybrané špeciálne pre mňa na základe meraní. Napríklad by som mala ustáliť čas zaspávania, čo by som mala robiť proti demencii (nie, toto z meraní nie je, ide o štatistiku, ktorej súčasťou sa vďaka radám nemusím stať 😀), prípadne, že ak budem naďalej spokojná a vyrovnaná, môžem si predĺžiť svoj život.

Srdce

No áno, už som sa tu chválila, ako sa mi podarilo zvíťaziť nad mojou tachykardiou, ale, žiaľ, výsledky mám napriek úžasnému posunu stále hraničné, a tak skáčem medzi výborným pokojovým tepom a trošičku nadpriemerným (rozdiel v niečo vyše úderu za minútu). Tu však musím pridať aj fakt, že napriek tomu, že svoje deti nadovšetko milujem, vedia dať zabrať a vtedy mi srdce pumpuje ako o závod. A tu sa to aj ukazuje. Stále som však spokojná oproti tepu spred pár rokov, kedy bol vždy trojciferný.

Vo2 Max je maximálny objem kyslíka, ktorý telo využíva počas intenzívneho cvičenia. Berie do úvahy pokojový a maximálny tep srdca. Cvičím pravidelne (aj kardio), a teda som rada, že v tomto prípade aplikácia vyhodnotila moje hodnoty ako veľmi dobré. (Trvalo 2 týždne, kým vyhodnotila moje bežné fungovanie.)

V náhľadoch som sa dozvedela o nebezpečenstve infarktu u žien, že moje srdce odpovedá presne môjmu veku a že mám síce pravidelne cvičiť, ale nesmiem sa preťažovať.

Spánok

Môj kameň úrazu. Vhodné množstvo nočného oddychu pre ženu v mojom veku je v rozpätí medzi 7 a 9 hodinami. Ja sa väčšinou pohybujem okolo 4- 4,5 hodín, za testované 2 týždne sa mi raz podarilo spať 6 hodín a aj to na chalupe, kde svoje zohral čerstvý oravský vzduch. Samozrejme, v tomto prípade nejde ani tak o to, že by som ja spať nemohla či nevedela (aj keď som pravidelne námesačná a zobudí ma aj to, že syn sa vo svojej izbičke pretočil na druhý bok), ale o to, že ja jednoducho v noci dojčím. Je to okolo 4-5 krát za noc, ale každé dojčenie trvá okolo 10, občas 15 minút, plus ešte kým človek zase zaspí... napriek tomu, že teda dojčím v spánku, avšak nie tak, ako som si myslela, v mojom spánku, ale v spánku malej. Tá sa tým pádom v noci ani nezobudí, iba v polospánku hľadá prsník. Ja však bdiem. Údel matky, na ktorý sa vonkoncom nesťažujem, beriem ho tak, ako je.

Efektivita spánku nám hovorí o tom, ako využívame čas určený na spánok, teda či dlho nezaspávame alebo sa príliš dlho neprebúdzame, alebo, samozrejme, často nebudíme. V mojom prípade to asi netreba príliš komentovať, keďže moje „zaspávanie“ začína dojčením a končí úplne rovnako - a to uprostred už poznáte.

Náhľady mi v tomto prípade odporúčajú chodiť pravidelne spať a ľahnúť si, keď som unavená. Ako hovorím, aplikácia vôbec neberie do úvahy matku a malé dieťa. 😀

Hmotnosť

Táto časť ma skutočne prekvapila, keďže podľa mojich skúseností zo života pred deťmi, pocitov a všeobecne vlastného hodnotenia mi ešte chýba 8 kíl dole, aby to bolo ideálne. Ale teda BMI je v poriadku, obvod pásu v zelených číslach a percento telesného tuku tiež v norme (tu mám priestor na trošku popracovanie, môže to byť omnoho lepšie).

V náhľadoch mi však radia konzumovať viac ovocia a menšiť svoju večeru. Náramok mi síce do taniera nepozerá, ale v rámci dotazníkov som odpovedala aj na otázky tohto typu. Aplikácia so mnou totiž neustále komunikuje, pýta sa ma doplňujúce otázky a vždy sa nájde niečo, za čo ma pochváli alebo mi odporúči niečo nové vyskúšať.

Pre mňa by bolo dokonale ideálne, keby aplikácia vedela nadviazať napríklad na kalorické tabuľky alebo obsahovať niečo podobné a brať do úvahy aj príjem, nie len výdaj energie.

Aktivita

Náramok mi počíta kroky, ktoré denne urobím, a následne ich spriemeruje. Priemer mi kazí nabíjanie náramku cca každých 5 dní, ale tak viem že pod 16.000 krokov denne nejdem, takže sa nad tým nepozastavujem.

Aplikácia by mala v tomto bode vyhodnotiť aj minúty mierneho a intenzívneho cvičenia. Priznám sa, že som s hodnotením aplikácie čakala až do posledného momentu, keďže som chcela zahrnúť aj túto časť, ale, bohužiaľ, moje hodnotenie ešte nie je hotové. V zásade však cvičím 3x do týždňa intenzívne 30 minút a 3x do týždňa mám kardio, pričom, samozrejme, lietam okolo detí, domu, psa a všetci sme neustále v pohybe. Veľmi ma zaujíma, či je to dostatočné, alebo by som to mala ešte zvýšiť.

V náhľadoch mi odporúčajú, ako zvýšiť priemerný počet krokov, prípadne, že mám viac využívať možnosť experimentov, ktoré mi aplikácia ponúka.

Experimenty

Podľa údajov, ktoré som o sebe vo všetkých dotazníkoch uviedla, mi aplikácia odporučila experimenty, ktoré si mám zapisovať. V mojom prípade šlo o zmenšenie večere, naplnenie dňa ovocím a zvýšenie intenzity krokov. Priznám sa, že som sa síce snažila, ale úplne tip-top to stále nie je.

Náramok delta

Súčasťou testovania bol aj náramok Delta, ktorý si môžete objednať priamo cez aplikáciu. Prišiel do 5 dní a hneď začal plniť svoju funkciu. Za svoj život sa mi podarilo rozbiť už dva podobné náramky, takže mu treba uznať výdrž, avšak, bohužiaľ, nie je vodotesný, čo ma dosť sklamalo. Občas úplne nefungoval podľa mojich predstáv, jeden deň ma bojkotoval úplne, takže všade svietili červené ikonky nesplnenia základných úkonov, niekedy mi vôbec nerátal kroky, ale to sa stáva, odpustila som mu to.

Jeho ovládanie je veľmi intuitívne, dokonca miestami až príliš zjednodušené, takže som ho vlastne používala iba ako hodinky a on už si plnil svoju úlohu prostredníctvom komunikácia s aplikáciou (ktorá, mimochodom, občas zaškrípala a aktualizácia niekedy neprebehla aj 24 hodín).

Zaujímavosťou je, že náramok mi po dlhšej nečinnosti začne vibrovať, aby som sa postavila a trošku ponaťahovala (nie v noci, ale prvýkrát ma počas šoférovania riadne myklo, čo mi to vibruje na ruke).

Ak však máte náramok, na ktorý nedáte dopustiť, aplikácia umožňuje spárovanie aj s inými zariadeniami, napríklad FitBitom.

Vyhodnotenie

Bolo príjemné zúčastniť sa tohto testovania. Zistila som o svojom zdravotnom stave niektoré nové skutočnosti, prekvapil ma už mnohokrát spomínaný deficit spánku a zaujali ma aj ostatné aspekty zdravia.

Ako všetko nové, aj táto aplikácia má svoje muchy, keďže sa mi často prihovára po anglicky (čo mi nevadí, ale niekomu môže), neberie do úvahy, že to, ako hekticky fungujem teraz je, len dočasný stav a občas jednoducho trošku zamrzne.

V zásade však hodnotím túto skúsenosť veľmi pozitívne, odporúčam vám (teda poistencom Union alebo aj prípadným budúcim poistencom) to jednoznačne vyskúšať a ja budem naďalej čakať na vyhodnotenie môjho intenzívneho a mierneho cvičenia a na ďalšie odporúčania.

#test_unigo  #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli