infante
25. júl 2017
551 

Za maminu, za tatina, za... traktor: Mamičkovské rady do boja s jedlom

Deti a jedlo. Kapitola sama o sebe. Niektorí rodičia majú šťastie. Ich ratolestiam chutí a papajú rady. No nie všetky deti sú takéto. Asi to však patrí k detstvu. Niektoré deti majú rady len mliečne výrobky, iné zas jedia len pri telke, iné nejedia vôbec nič. Mamičky sa delia o skúsenosti so svojimi nejedákmi.

Boj o jedlo, je čím ďalej tým častejší problém. Je to drsne povedané, ale je to tak. Bojovať, aby vaše dieťa vzalo do úst zopár súst, nie je teda med lízať. Možno si niekto povie, veď pár-ročné dieťa treba nechať tak, ono si vypýta. Niekedy to funguje. Pri deťoch, ktoré chudnú si to mamičky dovoliť nemôžu. Preto zúfalé mamy využívajú alternatívy ako jedlo pri televízií, či behanie za deťmi po byte. Ani jedno nie je správne riešenie. Nadmerné pozeranie rozprávok v televízii alebo na počítači dieťaťu škodí (do 2 rokov maximálne hodinu denne). Malo by jesť za stolom v kuchyni, či jedálni. Ako na to? Čo by ste mali robiť?

Hľadať dôvody

Mamička daniz na fóre radí, ako to riešila ona a zároveň upozorňuje na možný zlý krvný obraz dieťaťa: "Ahoj, ja bojujem takisto s jedávaním dcéry. Zatial som to riešila pangamínom - dostať v lekárni, a pohrozila som infúziámi /opísala som jej, že bude ležikať a v ručičke bude mať ihlu...../. Strach premohol všetku nechuť. Ináč na tvojom mieste by som vyhľadala lekára a dala mu urobiť krvný obraz, pretože môže mať málo železa, alebo niečo iné čo môže ovplyvniť koncentáciu a iné veci.... Vieš pre niečo mu nechutí-treba zistiť prečo. Všetko na seba naväzuje a nemusia sa mu viazať vitamíny,stopové prvky, minerály atď. Nechcem strašiť, ale zbehni k lekárke. Ak ona povie, že všetko je OK tak potom treba skúšať ďalej."

Nenaučiť na televízor (počítač)

Ak je vaše dieťa v poriadku, jednoducho len nechce jesť, skúste ho zabaviť. Nie však púštaním elektroniky, okrem toho, že škodí, vytvára sa na nej závislosť a až potom to môže byť problém. Tiež si dieťa pri TV neuvedomuje, že papá. Takže sa tak papať nenaučí. Takisto nemá prirodzenú "stopku" a potom sa môže citiť prejedene, čo spôsobuje ďalšie problémy s odmietaním. Veľa maminiek vo fóre sa zhoduje na tom, že im pomohlo čítanie kníh pri jedle alebo hračky, vhodné pre deti vhodné ich veku (vhadzovačky, kreslenie, knihy s okienkami, zvieratká,...). Za skúšku stojí aj činnosť pri jedle, ktorú má dieťa rado a robiť  ju s ním len počas jedenia.  Milá maminka spomína klasické (niekedy už zabudnuté) kŕmenie a´la:"...za maminu, tatina... za traktor..".  Ďalšia mamička  vraví: "My sme kŕmili aj hračky a bábiky, to si pamätám ešte zo svojho detstva. A pomáha to." Keď už vaša ratolesť papá pri televízií a vy ju chcete odučiť iná mamina vám poskytne radikálne riešenie: "Telku by som vyhodila niekam preč. Pokazila sa. Pár dní pocirkusuje a potom bude kľud. Ale toto riešenie len za predpokladu, že nemáte aj vy problém prežiť bez telky. A začnite jesť všetci spolu pri stole ako rodina."

Veselé jedlo a odmena

Deti majú radi zaujímavé a nové veci, prečo to neskúsiť pri jedle? "Ak by bolo po zdravotnej stránke všetko o.k., mnohé deti obľubujú "veselé" jedlo. Na raňajky chlebík, na ktorom je zo zeleniny tvárička. Písmenkovú polievku (náš už pozná veľké písmená) a s každou lyžicou spapá jedno písmenko z mena. Aj zmena prostredia zaberá. Zájdite k nejakej kamarátke, možno aj takej, ktorá má tiež malé detičky, a dajte si obed u nej. U cudzích vždy chutí lepšie (deťom). A tak vlastne aj zistíš, či stravú odmieta naozaj. A u nás najviac zabralo to, že sa mohol sám podieľať na príprave stravy. Dovolím mu trebár nasypať múku, podávať zemiaky. A potom pekne spapká, čo sám navaril.," radí vynliezavá mamina. Áno, určite si aj vy pamätáte, že na návšteve všetko viac chutilo. Alebo žeby zabrala odmena? Iná mamina vraví: "Nechyta sa ani na odmenu? Napriklad ze by ste uskutocnili nejaku jeho oblubenu cinnost (jazda v auticku na mince v nakupnom centre, vylet autobusom alebo vlakom, navsteva detskeho kutika, a pod. ), ak spapa polku rozka s maslom na ranajky alebo veceru. Na mojho toto obcas zabera, ale treba potom slubenu odmenu aj dodat a nevydierat dalsie jedenie, inak nebude dalsi krat dieta spolupracovat."

Ach, to mliečko mliečkaté

Máte aj vy doma malého mliečkara? Ktorý uprednostní mlieko pred všetkým a keď mu ponúknete niečo iné, tak už nie je hladný? Nie ste sama. Lenička1 na to našla riešenie: "Nedala by som mlieko pre mna to nie je vyziva ani strava pre 2,5 rocne dieta ja beriem mlieko ako doplnok.  Asi by som mu rano vklude ukazala prazdne mliecko neviem ake pije a povedala mu ze uz je velky a dnes bude papat nieco super nieco nove co jedia - vymyslis kto podla toho co ma rad a k tomu nejaky super pribeh."  Má rad dinasaury? Tak o dinosauroch. Aj jedlo môže mať svoju story.  Veľa detí, ktoré obľubujú mliečne výrobky a na deň vypijú aj liter mlieka (kravského) prichádzajú o mnoho výživných látok. Tieto deti môžu byť anemické. Ak je to tak, doktor predpíše železo, či kyselinu listovú a do pár dní sa deťom chuť do jedla upraví.

Podpora chuti do jedla

Nepomáha ani to, ani tamto? Krvný obraz je v poriadku, ale dieťatko nejaví záujem ani o aktivity pri jedle? Mohli by ste skúsiť niečo na podporu chuti do jedla. Mamička lianne7 má takéto skúsenosti: "Mala by si mu spraviť kúpeľ z materinej dusky, a hlavne daj mu pit zihlavovy caj. Zadaj si na google Maria Treben-nechuť do jedenia u deti. ... A este travenie a chuť podporuje bkomplex." Iná mamička radí pre chudé detičky: "Mozes skusit malemu primiesat do mlieka Nutridrink pre deti, nemusi ho vypit naraz, skus na uvod dat jeden na trikrat. Tym sa sice nevyriesi problem s nejedenim, ale mohol by z toho trosku pribrat." Spomínaný pangamin tiež pomáha chuti do jedla. Doktor vám tiež môže predpísať Peritol, ale ten má dosť vedľajších účinkov. A hlavne tráviť s deťmi veľa času vonku - vonku lepšie trávi

Pravidelne, nie však nútene

Sú veci, na ktorých sa maminy zhodnú. Jednou z nich je pravidelnosť a systém.  Pri stole. Nie zaspávať s rožtekom v ruke pri telke a podobne. Zuj problémy s jedením prikladá aj k tomuto problému: "Lebo ja mam skusenost, ze vacsina deticiek nema dobre stravovacie navyky z domu, nema pravidelnu stravu, teda ranajky, olovrant (ovocie, jogurt), polievku pred obednym spankom, hlavne jedlo po spanku atd. Ďalšou vecou, s ktorou maminy súhlasia je hlavne dieťa do jedla nenútiť." Silvia_pp má podobný názor: "Ja mám momentálne rovnaký problém s mojou dcérou, je to hrôza, radila som sa aj s detskou lekárkou, tak ju vraj nemám nútiť, aby som jej jedlo celkom nesprotivila, lebo deti majú obdobie, kedy začnú odmietať jesť, je to obdobie kedy sa spomalí rast a nepotrebujú toľko energie a časom sa to upraví, tak mi to bolo vysvetlené, samozrejme keď nie je iný zdravotný problém"

Zhrňuje a na nevedomé zdravotné problémy spôsobujúce nechuť upozorňuje ešte jedna mamička z fóra: "Ja si myslim, ze najma ked je problem pri jedle, je skutocne potrebne citlivo reagovat ..toto moze byt povod neskorsej poruchy prijimania potravy, lebo sa na potravu upriami cela pozornost v rodine a to nikdy nie je dobre, neskor sa da uz dietatu vysvetlit, ale 7 mesacnemu? 10 mesacnemu? jednoducho do toho roka, roka a pol je lepsie byt vnimavy...
Ak dieta neje, odmieta prikrmy, jedlo, moze byt problem aj uplne inde, napr. uz len taky prekonany cytomegalovirus, o ktorom rodicia ani nevedia, sposobuje neprospievanie a nechut k jedlu a trva to dlho, kym sa telo vyrovna....ak ho prekonalo dieta ako babo, napr. z prostredia v porodnici a podobne...aj ine su dovody, toto som len tak vypichla, nas to velmi napr. prekvapilo."

Tak či tak, raz to prejde. Hlavne zachovať pokoj a nebyť nervózna, pretože to dieťa cíti a vtedy sa môže ešte viac zaťať. Držte sa mamičky. Veľkú a dobrú chuť vašim dietkam.  

#boj_o_jedlo #nechut #nechce_papat  #vesele_jedlo #vychova

foto: pixabay, maxpixel

Začni písať komentár...

Odošli