ivanka1307
    6. feb 2014    Čítané 0x

    ...A kde budem spať?

    Článok na tému striedavej výchovy.

    Na Slovensko forma striedavej výchovy prišla pred niekoľkými rokmi. Prišla v akejsi skreslenej podobe. Nestriedali sa rodičia pri dieťati, ale dieťa pri rodičoch. Dieťa sa stalo nedoručeným balíkom, keď muselo putovať od jedného k druhému. V nízkom veku dieťa ani nevie, kde bude v ten deň spať.

    Prejdime k mojim skúsenostiam.

    Dostala som sa do štádia, kedy náš vzťah prestal plniť svoju funkciu a zvolili sme cestu rozchodu.

    Vzťah medzi mojím expartnerom a mojou dcérou bol od jej narodenia veľmi silný, preto som sa nebránila striedavej výchove. Zo začiatku to nefungovalo. Dovolím si povedať, že to nefungovalo vôbec. Na moje smsky a telefonáty nereagoval, niekedy som umierala od strachu, či sú naozaj v poriadku.

    Keď potom prichádzala na ten týžden ku mne, mala množstvo pre ňu nevysvetlených otázok. Vlastne, až po dlhom čase som si uvedomila, že jej nikto nič nepovedal. Nikto jej nevysvetlil, ako veľmi ju obaja ľúbime, ako nám vždy bude na nej záležať, ako vždy bude mať miesto… To svoje miesto… Iba sme si ju začali striedať.

    Na jej zvedavé otázky vtedy tri a pol ročného človiečika som často nevedela odpovedať. Zdalo sa mi, že o tom často sama premýšla.

    Môj expartner jej takmer okamžite predstavil svoju novú “kamarátku” a ona mi často kvetnato opisovala, ako jej česala vlásky, ako jej priniesla puzzle, ako sa spolu hrali. Vo mne sa vtedy bili moje pocity prázdnoty, krivdy a vo veľkej miere sa ozývalo moje ego.

    Keď sa ma pýtala, či ju tata pozná ešte z čias, kedy sme bývali spolu v spoločnom prenajatom byte, musela som sa veľmi ovládať, aby som sa nerozplakala. Zo začiatku ma často nachádzala v slzách, rozchod nebol u mňa emocionálne vysporiadaný.

    Nakoľko často cestujem služobne mimo miesta bydliska, niekedy som poprosila mamu, aby moju dcéru vyzdvihla zo škôlky. Tu by som si dovolila pripomenúť, že neskôr prichádzali otázky typu “kto príde dnes pre mňa?”…

    Jednu takúto cestu som mala naplánovanú asi po šiestich mesiacoch striedania. Poprosila som teda mamu.

    Mama prišla a išli s mojou dcérou k nej.

    Prišla otázka…

    “Babi, ja dnes budem spať u teba?”

    “Nie, nebudeš spať u mňa.”

    “A kde teda budem spať?”

    Pred niekoľkými týždňami som sa stretla s jednou mojou kamarátkou. Striedavú výchovu majú s jej už exmanželom viac ako 3 roky. Vtedy mal ich spoločný syn 5,5 roka. Určite rozvod svojich rodičov prežíval ako každé dieťa v jeho veku.

    Ona bola prvá osoba v mojom živote, ktorá si striedavú výchovu veľmi pochvaľovala.

    Keď som ju po Vianociach stretla aj s jej synom, sediac na káve som sa jej syna opatrne opýtala…

    “Ako Ti je, ked si jeden týždeň s maminou a jeden s ocinom? Vyhovuje Ti to, že musíš brať komplet školské veci raz k jednému a potom opäť k druhému?”

    Pozrel na mňa očami toho rýchlo dospelého dieťaťa.

    “Hm, ja by som chcel byť viac s oboma. Lebo keď som s otcom, tak mi je smutno za mamou a keď som zase s mamou, je mi viac smutno za otcom”.

    V ten deň som o tom premýšlala. Veď predsa je to tak, nie? Keď je dieťa zvyknuté aspoň pár rokov žiť s oboma a potom je “pohadzované” ako horúci zemiak, ako si má tých rodičov vlastne užiť? Ako si vlastne môžu užiť oni jeho? 

    V prípade našej striedavej starostlivosti sme sa dohodli, že sa spolu nebudeme stretávať, nebudeme si volať, ale napíšeme si smsku v prípade, že niekam cestujeme s našou dcérou. Tak , aby ani jeden z nás nemal strach. Musím priznať, že nie vždy to ale funguje. Môj expartner to nie vždy považuje za nutné. 

    Z môjho pohľadu stále zastávam veľmi neutrálny postoj k takejto výchove, pretože naozaj neviem, čo z toho dieťaťa vyrastie. Dokonca aj psychológovia sa všetci svorne k tomu nevyjadrujú. Tvrdia, že tá generácia musí najprv vyrásť..

    Pretože tieto deti často žijú dva rozdielne životy, schizofrenické životy – jeden je s mamou a jeden s otcom.

    Keďže som sa ocitla na takomto kruhovom objazde, kde som sa neustále točila a nevedela som odbočiť, nájsť tú správnu a vhodnú cestu, rozhodla som sa vyhľadať špeciálnu detskú psychologičku. Bála som sa, aby som nedala základ pre moju maloletú dcéru, že muži proste na život nie sú vhodní. Psychologička mi povedala, že jej mám vždy na otázku kde je tata, alebo zavolajme tatovi povedať, že tata ma veľa práce, ale tata ju veľmi lúbi a keď skončí v práci, určite bude utekať rovno za ňou.

    Máte so striedavou výchovou skúsenosti? Napíšte do komentárov. Ďakujem.

    ivanka1307
    23. máj 2013    Čítané 0x

    Čo nám kradne horčík?

    PR článok 

    Deti a nedostatok horčíka

    Únava, úzkosť, napätie, nervozita, ale aj nočné pomočovanie a hyperaktivita detí môžu byť spôsobené nedostatkom horčíka (magnézia). Tento prvok je nenahraditeľný pre správne fungovanie celého organizmu dospelých, aj detí.

    Nízka hladina tohto štvrtého najviac zastúpeného minerálu v tele má na svedomí ťažšie zvládanie stresových situácií a psychickej záťaže. Horčík totiž slúži na podporu prenosu nervových impulzov a je tak kľúčový pre fungovanie mozgu.

    Ak deti cítia bezdôvodnú únavu, sú podráždené, nepokojné, trpia zlou náladou, nespavosťou a strácajú chuť do jedla, v pozadí môže byť práve nedostatok tohto prvku. Málo horčíka v tele sa dokonca podieľa aj na zvýšenej bojazlivosti, pocitoch strachu či dezorientácie. A odborníci varujú, že organizmus každého tretieho z nás obsahuje nedostatok tohoto minerálu. Ako je to možné?

    Pôda na poliach je zaťažená chemickými hnojivami, ktoré sťažujú rastlinkám prijímať horčík priamo zo zeme. Podľa nedávnych zistení jablká vypestované v osemdesiatych rokoch obsahovali až o polovicu viac tohoto vzácneho prvku ako tie, čo jedávame dnes. Ďalšími nepriateľmi horčíka sú syntetické lieky, vrátane antibiotík, chemické prísady, ktoré obsahujú priemyselne spracované potraviny.

    Detský organizmus okráda o horčík konzumácia rafinovaného cukru, sladkostí s chemickými aditívami a výrobkov z bielej múky. Často chýba ľuďom dlhodobo prežívajúcim nadmerný stres, napätie a žijúcim rýchlym tempom. Ako z toho von?

    Ideálne je dopĺňať horčík v prirodzenej strave. Nájdeme ho v tmavej zelenine, v rôznych druhoch mäsa, celozrnných obilninách, strukovinách, v maku, mandliach, banánoch, figách či v orechoch. Dopriať si môžeme aj kvalitné výživové doplnky s obsahom horčíka. Vďaka nim budeme mať dávkovanie tohoto životne dôležitého minerálu denne pod kontrolou.

    Pre deti odporúčame napríklad výživový doplnok KidiMag, ktorý obsahuje horčík a vitamín B6. Horčík prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky našich neposedných ratolestí. Navyše prispieva k správnemu fungovaniu svalov, k udržaniu zdravých kostí a zubov. Vitamín B6 prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky, k zníženiu vyčerpania a únavy.

    ivanka1307
    13. máj 2013    Čítané 0x

    Ako obliecť dieťa na jar

    PR článok

    Už pár týždňov na Slovensku prebieha astronomická jar. Slovo astronomická je opodstatnené, keďže podľa aktuálneho počasia by si bez kalendára len málokto tipol, že ide skutočne o jar. Teploty cez deň presahujú často hranicu 26°C, čo je síce veľmi pekné, no ranné teploty pritom obyčajne nedosiahnu ani 10-13 stupňov celzia. Pri takýchto zmenách v počasí v priebehu dňa býva takmer umenín obliecť dieťa vhodne na celý deň. Tento problém nastáva najmä pri deťoch v nižšom veku, kedy nám ešte nedokážu povedať, či im je zima alebo teplo.

    Ako to riešiť? Univerzálne oblečenie pre deti, ktoré by samo upravovalo teplotu podľa poveternostnej situácie zatiaľ bohužiaľ neexistuje. Riešenie však existuje vo forme vrstvenia detského oblečenia. V tomto prípade potrebujete zopár kvalitných kúskov oblečenia pre deti, z ktorých môžete počas dňa svoju ratolesť vyzliekať. Najčastejšie sú tieto kúsky oblečenia malé a nezaberú priveľa miesta, takže ich môžete veľmi jednoducho odložiť do úložného priestoru na detskom kočíku prípadne do príručnej tašky.

    Ďalšou otázkou je odlíšenie kvalitného a menej kvalitného detského oblečenia. Značka nie je vždy zárukou najlepšej kvality a preto sa čím ďalej tým častejšie spoliehame na názory rodiny, priateľov a známych so skúsenosťami v tomto smere. Väčšina z nás ani neuvažuje, alebo nepozná možnosť využitia slovenských výrobcov a predajcov detského oblečenia. Takýmto predajcom je aj portál babygo.sk, kde nájdete príjemnú kombináciu kvalitného slovenského detského oblečenia za veľmi priaznivé ceny. Nájdete tu kvalitné detské oblečenie značky Disney vyrobené len z tých najlepších materiálov z našich regiónov. Nerobte kompromisy a doprajte vášmu dieťaťu to najlepšie.