1 / 1

    Kto povedal, že človek musí pracovať do 70 rokov?

    11. mar 2024

    Tak skús "sedieť v kancelárii s klimatizáciou a so zadkom vtlačeným v mäkkej stoličke" a niesť zodpovednosť za svoju "kancelársku" robotu do 70-tky ... očividne nemáš o takejto robote ani šajnu ... nie, vôbec to nie je jednoduché.

    11. mar 2024
    janinah
    autor

    @draik musí sa len zomrieť...
    A spejeme snáď k opacnemu postupu?
    Napr.tu
    https://www.stabilita.sk/aktuality/aktualne-inf...

    11. mar 2024

    @janinah
    Otázka bola položená jasne, odpoveď na štýl dezolé.

    11. mar 2024
    janinah
    autor

    @dzulli1980 zodpovednosť za svoju prácu nesie každý...skus v 70 sedieť v kancelarii a v 70 robit trebars na oper.sale ako ja...alebo v 70 byt klampiarom ci murarom....
    Toto je o tom,že politici resp.úradníci so zadkami v mäkkých stoličkách rozhodujú o ozaj ťažko pracujúcich ludoch.

    11. mar 2024
    janinah
    autor

    @draik sám dobre vieš,že veková hranica sa bude len a len posúvať..takže reči o dezole si môžeš odpustit

    11. mar 2024

    @janinah ziadnu pracu nie je jednoduche vykonavat v 70ke, aj ten kancelarsky typ v tej stolicke nesedi, robi. Musi rozmyslat, pozera do monitora, musi nieco produkovat, nikto ho neplati za sedenie.
    Mne sa nepaci, ked niekoho, kto je pracujuci v kancelarii, hned ho ti, ktori v kancelarii nesedia osocia, ze "sedi".
    Kazda praca ma nejake pre a proti, a kazdu pracu niekto robi. Je trapne poukazovat ze ty len sedis a ja beham... ty si vo vnutri, ja vonku atd. Co sme male deti?

    11. mar 2024

    Rozumiem obrazku ale zas si nemysli, sediet na riti 8hodin je kolko x väcsie peklo ako pracovat fyzicky. Ja som ubita ako kôn a prichadzam o krize a to chodim aj do posilky a mimo toho sa hybem stale. Pre mna je pohyb vyslobodenie, vyhovovala mi skor praca kde chodim a makam

    11. mar 2024

    @janinah
    Samozrejme, že sa bude posúvať, preto má zaujíma, kde je napísané, že to bude 70 rokov. K tomu by ma zaujímalo, ako má štát zabezpečiť penzistov, keď len za posledných cca 25 rokov sa stredná dĺžka života predĺžila o cca štyri roky a keď výrazne stúpa počet dôchodcov pri klesajúcom počte osôb v produktívnom veku. Ale na to odpoveď ani ten dezolé nemá, pre neho sú dôležité hlavne úderné heslá, čo na tom, že aj ich obsah je mimo.

    11. mar 2024

    @draik ono toto má dve strany, ten kto nerobil hlavou toto nikdy, ale naozaj nikdy nepochopí.

    11. mar 2024

    Pravdu? Mne je uplne jedno kto čo hovorí a dokedy sa bude predlžovať odchod do dochodku. Ja osobne prestanem pracovať v 60tke. A celý život sa starám aby to tak mohlo byť bez ohľadu na "prekvapko" čo nám štát pripraví. A áno sedím na kancelárskej stoličke. Aj teraz napr. a makám.

    11. mar 2024

    Napr. z uved.článku cit: . „Politici musia uvažovať nad tým, ako do pracovného trhu zapoja 75-ročných, dokonca aj 80-ročných ľudí,“ uvádza štúdia Budeme žiť do stovky - Ako si to dovoliť.
    Hádam nechceš od 60tky ďalších 40 rokov do tej stovky sedieť doma na zadku.

    12. mar 2024

    Ja síce nesedím v kancelárii ale za katedrou. Mám svoju práca rada, ale keď vidím takéto obrázky, dvíha mi tlak a s radosťou si to s ľuďmi, ktorí si myslia, že fyzická práca je náročnejšia ako tá psychická, vymením aspoň na 1 mesiac. Taká 70-ročná učiteľka to je sen každého žiaka a rodiča 😅.

    12. mar 2024

    Toto je taký nezmysel...ale vieš z čoho som zhrozená viac? Že si to sem dala práve ty.
    Áno sa sedím v kancelárii na stoličke. Kľudne si to prídi vyskúšať, o 7.30 si tam sadnúť, stokrát vstať pri tlačiareň a stokrát ísť niečo riešiť so šéfom, pozerať do monitoru, mám 45 chrbticu už po operácii, okuliare som si bola minulý týždeň vybrať také špeciálne, stoličku mám za 750 eur aby som tam vydržala sedieť celý deň,....och fakt taká kancelárska robotička to je nič. O psychike nebudem písať, lebo klienti sú všetci milí, daňová kontrola keď sa ohlási tak sa teším,....och vieš čo!!

    12. mar 2024

    Tak jasné že tu je rozdiel, ten kdo sedí v kancelárii nikdy nepochopí toho kdo róby vonku nap. Na stavbe, musí mega rozmýšľať pri tejto práci ,tu nejde Oto že keď pokazí tak sa nikomu nič nestane ,tu ide Oto že keď pokazí tak človek môže zomrieť. Róby fizicky i psichycky ,v teple kde naňho praze ☀️, v daždi i zime kde mrzne.V prachu a vspine .

    12. mar 2024

    @korica tak ale spraviť niekomu zle účto a ten druhý zaplatí pár tisíc alebo desaťtisíc omylom alebo trestné stíhanie a basa, to tiež nie je,,na zahodenie ".

    12. mar 2024

    Je zbytočné toto riešiť, keďže ľudia čím ďalej, tým viac umierajú v preddôchodkovom veku už teraz.

    12. mar 2024

    @korica ona neoperuje....tým netvrdím že to nie je dôležitá a zodpovedná práca!

    12. mar 2024

    Vcera som uz plakala od unavy vecer o 21tej. Myslim od mentalnej unavy. Som dlhodobo pod brutalnym mentalnym tlakom a kazdy vecer sa dostavam do stavu a la uvareny mozog. Takze kludne si ten tvoj zadok vopchaj do stolicky a sed, ked najdes niekoho, kto ti ta to zaplati, ale hlavne netrep, lebo je jasne ze o zodpovednosti a mentalnom tlaku pri "robote s vopchatym zadkom v stolicke" nevies ani hovno, inak by sem taku blbost nenapisala.

    12. mar 2024

    @janinah citam ze si na operacnej sale. To je sice zodpovedna robota, ale je ti dufam jasne, ze tvoja zodpovednost za podavanie instrumentov chirurgovi sa neda porovnat so zodpovednosou, ktoru nesie chirurg a uz vobec nie ked je hlavny chirurg-primar. Medzi vami je pripastny rozdiel vo vzdelavani, zodpovednosti za zivot ako aj pravnej zodpovednosti.

    To nemozes porovnavat. A potom su kancelarske roboty kde ludia so zadkami na makkej stolicke maju pravnu zodpovednost na daleko vyssej urovni ako ty - instrumentarka. Takze byt tebou, nekomentujem radsej.

    12. mar 2024

    No dievčence kľud,.....ja som sedela a robila v kancli, a aj manuálne za pásom a aj vonku v teréne a môžem veľmi dobre porovnať.....a áno, autorka statusu má pravdu....oooveľa ľahšie to majú v kancelárii čo sa týka pohodlia.... akurát mňa to nebavilo a oveľa radšej robím vonku,kde som zničená fyzicky, ale môžem "vypnúť mozog" ...a k zodpovednosti? Je to rovnako dôležité, všetko zapadá "jeden do druhého".

    12. mar 2024

    PS: veď komu práca nevyhovuje a je nešťastný môže ju vymeniť...ako ja 😁, načo sa vadiť ja robím manuálne a to je viac..nie ja mám uvarený mozog atď.... Veď každý by mal žiť ako mu vyhovuje a nie, aby som som vrčal na niekoho lebo ja som "ten dôležitejší".

    12. mar 2024

    Vies ono, moj otec, corobil cely zivot na stavbe. Cez vikendy zase na dome, zahrade. Vzdy mi tvrdil aka je praca lekarov jednoducha, ako sa maju dobre a este ake platy maju 🙂. Takze pre robotnika na stavbe su zdravotnici ako pre teba ludia na kancelarskej stolicke. A teda skusila som aj kancelarsku pracu a nie, nie je to jednoduche.

    12. mar 2024

    @martul Stale mozes dat vypoved a ist pracovat za pas, ked je tvoja praca tak katastrofalna a fyzicka vo vyrobe tak super.

    Ono celkovo tieto porovnavacky su velmi nestastne.
    Nebudte vztahovacne, nie je to myslene konkretne na Vas, maloktora ste pochopila pointu.
    Sme na jednej lodi, ci manualne pracujuce, ci v kancelarii. Pointa bola, ze o tom rozhoduju ti, ktori za to, co robia, maju kralovske platy. Vsak to tu aj vy omielate denno denne, kolko politici zarobia. A zrazu ste na to zabudli?

    12. mar 2024

    @blondiee83 kde som preboha napísala, že práca vo výrobe je super. Prečítaj si ešte raz, každá jedna robota je dôležitá a svojim spôsobom ťažká pre toho človeka. Mne sa nepáči ako to autorka pausalizovala, o Tom píšem.

    12. mar 2024

    @martul netvrdím že je to ľahké , no mrte rozdiel . Ty keď robíš praži na teba slnko 40s. Od rána ? Či ked je - vonku , mrznú ti ruky ? Ty keď to zle spravíš ten človek síce zaplatí viac € ale to je len papier , nezaplatí životom .

    12. mar 2024
    Autor komentár zmazal

    @martul lebo si nepochopila pointu.
    Kazda robota je dolezita, tvrdim to iste. Ale ozaj sa tazka manualna praca neda porovnat s fyzicky pohodlnou, aj ked psychicky narocnou pracou v kancelarii. Obe su narocne inac, akurat fyzicka ta viac znici. Pozri si 70rocnu uradnicku/ucitelku a 70rocnu zenu, ktora cely zivot drela za pasom alebo na poli. Tej druhej budes hadat o 5 rokov viac a tej prvej o 5 menej.

    12. mar 2024

    @janinah ako by si riesila problem so starnucou populaciou ty? Jediné riešenie je, aby si clovek vytvaral rezervu na dochodok sam a nespoliehal sa len na ten statny.

    12. mar 2024

    @korica
    život je najdôležitejší, ale myslíš, že keď spravím svoju robotu zle a klient prinajhošom zaplatí viac,....čo sa stane? Prídem o klienta, prídem o robotu, a pôjdem sa pásť...
    Nehovorím o tom, že nie raz som bohužiaľ bola vypovedať aj na polícii, to je tiež toľko stresu...
    Toto je nekonečná dohadovačka, čo je dôležitejšie a čo nie. Stále hovorím, že sa mi nepáči ako to autorka paušalizovala, to je celé.

    12. mar 2024

    @janinah politici rozhodujú o ťažko pracujúcich ľuďoch? Ale ono posunúť roky do dochodku bude nevyhnutný úkon -ake iné riešenie máš, ak populácia starne? Jednoducho bude toľko dôchodcov, že pracujúci ľudia na ich dôchodky nezarobia. To je matematika, nie že pomsta politikov. Buď začnú ľudia rodiť viac detí, aby dôchodcov uživili, alebo si ľudia musia na skorší dôchodok zarobiť sami.

    12. mar 2024

    Ale ste všetky vyskočili jak perá z gauča, namiesto toho, aby ste pochopili pointu. Fakt. A že ty, @draik vždy nad vecou a trefný, niekoho označíš ako dezolé, to som od teba teda nečakala.

    @alessavandervelden Nejaká si nasratá, nezdá sa ti?

    12. mar 2024

    Politici rozhodujú? Podľa mňa rozhodujú voliči a práve tí manuálne zruční si zvolili a volia tých, ktorí im zabezpečia pracovanie až do 70tky a teda pracovať v 70tke nie je o nič lepšie ani keď si zohrievaš riť v mäkkučkej sedúňke. To, že sa dá pracovať hlavou v 70tke je rovnako nemožné v globále ako pracovať manuálne 😀

    12. mar 2024

    Nechcem sa ta dotknut, neber moj komentar utocne prosim ta, ale uprimne si odpovedz na otazku, ak chces ist do dochodku, kto na tvoj dochodok bude robit. Mas 3deti, 2z toho uz v zahranici a tretie sa tiez chysta, ak sa nemylim. Tak kto bude robit na to, aby si dochodok dostala? Si dost stara na to, aby si vedela, ze to, co si ty za tie produktivne roky vlozila do SP, bolo pouzite sucasnym penzistom a na ten tvoj dochodok musia opat robi ludia v produktivnom veku. Tvoje deti to nebudu. A je neunosne zadlzovat stat do nekonecna uvermi z EU. Mam kolegyne, ktore 3x do tyzdna ochkaju, ze ich babky isli do dochodku v 53-55 rokoch. Len zabudnu dodat, ze mali v priemere 4 deti. Na tie dochodky o par rokov realne nebude, pretoze na ne nebude mat kto robit a odvadzat do SP. Je uplne logickym krokom, ze sa dochodkovy vek bude a musi posuvat a urcite sa to k 70 priblizi. Nase babky poberaju dochodky uz 35-40 rokov a to je pre statnu kasu sialene vela. Samozrejme, ze tazko robili a zasluzia si to, ale treba sa na to pozriet aj z ineho uhla.

    12. mar 2024

    @laurita285 urcite je medzi tym rozdiel. Nepoznam manualne pracujeho 70 r.cloveka, ale poznam 70 rocne ucitelky, 70 rocnych pravnikov, 70 rocne uradnicky- normalne zaradenych v pracovnom procese.

    12. mar 2024

    @luciaaaaa hej a zverila by si takej učiteľke svoje dietko? nech sa ti oň stará? a úradnička 70 ročná je príjemná ako osina v riti 😀

    12. mar 2024

    @luciaaaaa inak môj starký v 84 staval chatku a lozil po streche a dával šindel, čo z toho vyplýva? hovno 😀

    12. mar 2024

    @laurita285 ano, moje dieta ucia 2 70-nicky a na rozdiel od tych 30 rocnych maju ohromny respekt, lepsie pedagogicke "moresy" a deti dokazu naucit viac, ako tie 30rocne. A nie je to moj nazor, ale ked jedna z nich odisla na dlhsie na PN a mala zastup, deti isli vedomostami uplne dole a rodicia sa vypytovali, kedy sa ta 70-rocna vrati spat.
    Aj moj dedo v 80-ke opravoval dom, svoj. Par dni. Ani tvoj, ani moj dedo by sa tymi sindlami nedokazali uzivit v 70- ke.

    12. mar 2024

    @luciaaaaa nuž, nech si šetria teda eurinká, ešte ich využijú keď nebudú schopní robiť

    12. mar 2024

    Len skoda, ze si ti fyzicky pracujuci neuvedomuju, ze pracu im realne prinasaju prave ti, ktori sedia na stolickach.
    A dalsia vec - my pracujuci na stolickach vieme pochopit, aka tazka je fyzicka praca, pretoze v ramci zivota sme sa s nou mnohi realne stretli, no clovek, ktory ma len na to, aby pracoval fyzicky, cloveka pracujuceho mozgom pochopi len velmi tazko, pretoze nema moznost realne si to vyskusat.

    12. mar 2024

    @kalifka Robila som aj "hlavou" zodpovednosť veľká. A tiež fyzický ťažkú prácu. Ale nikdy som nechodila tak veľmi utahana z kancelárskej práce ako keď som bola 12 hodín denne na nohách. Že ako bude človek 70rocny na nohách 12 hodín denne to si vie každý predstaviť. Tu asi aj treba stopnúť pôrodnosť zrovna lebo rodíme budúcich otrokov pre nenasýtených ľudí ktorým nikdy nebude dosť. Pritom je dosť pre všetkých.

    12. mar 2024

    @luciaaaaa presne, ja poznám 75 ročnú učiteľku, ktorú pozývali učiť. A ona sa na to cítila. Čoby nie. Rozprávala mi, že týždenne odučila 25 hodín. Áno, potom príprava... Ale to je len v začiatkoch. Ostrieľané učiteľky sa už nepripravovali veru. Boli vďačné za hodiny navyše, lebo boli zaplatené. Moja stará mama, ktorá robila na družstve ťažkú prácu mala hrb už pred 60-tkou. Poničené stavce, platničky... Nemám rada toto porovnávanie. To prináleží tomu, kto robil aj fyzicky náročnú prácu aj psychicky. Môže porovnávať. Ale väčšinou ľudia kydajú na opak seba, o čom nemajú šajnu. Empatia a objektívnosť z oboch strán nula. Všetko má pozitíva aj negatíva.

    12. mar 2024

    @drahomirrra
    Úplne by stačilo čítať s porozumením a nehladať niečo, čo nebolo napísané.

    12. mar 2024
    janinah
    autor

    @draik áno.stacilo prečítať s porozumením text na obrázku a diskusia sa mohla vyvíjať úplne inak...podnetne a obohacujúco...ale čo môžem čakať okrem útokov dokonca aj od ľudí.u ktorých predpokladám slušne IQ a EQ keď doba je aká je...

    12. mar 2024

    Kazda praca ma aj to svoje "proti". Ci praca v kancli alebo fyzicka praca, tak ci tak sa clovek "nici". A je pravda, pri kazdej praci treba rozmyslat, aj pri takej "jednoduchej"praci ako je napriklad strihanie vinica.

    12. mar 2024

    No vsetky tie, co sa tu citite "urazene", lebo tvrdo makate v kancelariach...moje dve babky, jedna cely zivot uradnicka, este v 80 rokoch ciperna, krásna dáma, vo výbornom zdraví...druhá babka cely zivot fyzicky tvrdo pracovala, v 80 uplne znicene, zrobene telo..uplne neporovnatelne.... darmo sa budete zavzdusnovat, je to proste tak, ze uz len to, ze v lete sedite v príjemne klimatizovanej kancelarii je neporovnatelne lepsie ako musiet fyzicky pracovat pod praziacim slnkom...to iste v zime, sedite pekne v teplucku, nie ste v mraze ani v zime... a to ja sama cely zivot robim kancelarsku pracu, ale teda nemam absolutny problem vzdat hold vsetkym fyzicky pracujucim, lebo ich obdivujem a nikdy by som to nemenila za svoje pohodlie v kancelarii.
    Nechapem vasu jesitnost a vztahovacnost.

    12. mar 2024

    @laurita285 a u koho bol zamestnaný tvoj dedko v 84?

    12. mar 2024

    @tykat presne tak, treba sa zabezpecit a necakat na stat, ja mam pred 50 a teda neverim, ze mi nieco stat v 70 da, ci sa dozijem. A aj ked mi nieco da to mi bude stacit mozno tak na tyzden a co dalej? budem nadavat na stat? uz roky rokuce su dochodky almuzna, co sa kazdy cuduje a ocakava? Ja s pomocou ani nepocitam.

    12. mar 2024

    @kayyaa do bodky suhlasim. Moja suseda ma presne take 2 babky, jedna cely zivot sedela na miestnom vybore a stranikom varila kavy, druha robila na druzstve. Ta prva v 82 rokoch da leginy a ide na popradske pleso zo strbskeho plesa a na to popradske pleso dojde este nezadychana, okolo 5 rocneho pravnuka beha ako srnka. A ta druha chodi s barlami uz snad 10 rokov, krize ju bolia snad 20, ruky ma slabe, kilo nedvihne. A uz nespocetne velakrat povedala, ze vratit spat cas, nikdy by tak tazko nerobila, lebo sa to na zdravi odrazi.to clovek neoklame.

    12. mar 2024