kasandra_g
28. sep 2017
482 

Misia: opatrovateľka (hľadá sa tá naj)

Rodičovstvo, to je jedno rozhovanie za druhým. Najprv vyberáte vhodný kočík, potom pôrodnicu, vzápätí správne odrážadlo, ergonomický nosič… Letí to. Možno príde aj na opatrovateľku. Toto rozhodovanie bude patriť medzi azda tie najťažšie. Pripravte sa na výber tej najlepšej opatrovateľky spolu s Modrým koníkom.

V dnešnej dobe to už nie je luxus. Nutný nástup do práce, preplnené jasle a do škôlky ďaleko. Alebo si chcete len tak vyjsť s mužom po niekoľkých rokoch do kina? A starí rodičia nie a nie prísť z východu. Možno potrebujete urgentne riešiť situáciu počas leta, kedy nemáte toľko pracovného voľna a byť s deťmi sa dá len na pár dní. Pre tie všetky prípady je tu babysitting. Len, aby to nedopadlo tak, ako v jednej časti zo série kreslených rozprávok Tom a Jerry: opatrovateľka, namiesto dohliadania na dieťa, neustále telefonovala a mačka s myšou museli zachraňovať po streche loziace batoľa... Starostlivo si zvážte, kde budete opatrovateľku hľadať a aká by mala byť.

Misia 1.: Kde hľadať

1. Agentúry

Na Slovensku je už dosť agentúr, ktoré poskytujú služby opatrovania detí. Zaručujú sa profesionálnou pomocou. Tie najlepšie vyžadujú aj pedagogické vzdelanie a pracovnú skúsenosť z predošlej rodiny. Babysitterku si vyberiete z ponuky presne podľa vašich  vlastných požiadaviek. Ponuku zostaví samotná agentúra.  Bude vám k dispozícii niekoľko desiatok profilov, ktoré sa najviac približujú vašim očakávaniam.

Dobrá agentúra disponuje so širokým výberom opatrovateliek. Takže, nebojte sa tých najpodrobnejších kritérií, ktoré by mala pestúnka spĺňať.  Typov opatrovateliek je skutočne veľa. Od mladých, študujúcich slečien bez detí, po skúsené panie učiteľky na dôchodku s dlhoročnou praxou, ktoré si takto privyrábajú. Verte, či nie, natrafíte aj na mužov –pestúnov.

Cena za hodinu stráženia dieťaťa  sa pohybuje od 4 -12 Eur. Konkrétna výška závisí od vzdelania pestúnky a služieb navyše: príprava stravy, ľahké domáce práce, ako napríklad, žehlenie. Na cene pridá i kreatívne vedenie detí, učenie spevu, vedenie k športu, alebo hre na hudobný nástroj. V takýchto prípadoch môže vášmu dieťaťu dať opatrovanie omnoho viac, než iba skrátenie času bez vás.

Agentúra neberie ohľad na vek dieťatka. V databáze pestúnok sa určite nájde aj taká, ktorá sa vie stopercentne postarať napríklad aj  o šesťmesačné bábätko. 

Širokú ponuku agentúr nájdete na internete.

2. Portály

Za minimálny poplatok sa dá zaregistrovať na niektorom z mnohých portálov. Väčšinou ponúkajú komplexné služby. Okrem opatrovania detí, si prostredníctvom nich nájdete aj upratovacie služby, hodinového manžela, či opatrovanie seniorov. Pre niekoho je výhodou, že v databáze profilov sa orientuje sám. Pomocou filtrov si nastavíte základné kritéria a lustrujete. 

Projektová manažérka portálu domelia.sk, Zuzana Dravecká Moussa, priblížila, ako to funguje:  "Profily opatrovateliek sú k dispozícii po zaplatení registračného poplatku. Uvádzajú, aké má osoba vzdelanie, koľko má rokov, koľko rokov sa opatrovaniu venuje. Pohovor si už však "režírujete" sami. Pri výbere vám budú nápomocné aj hodnotenia iných rodín, ktoré už danú osobu vyskúšali a majú s ňou osobné skúsenosti." 

Cenu za hodinu opatrovania si nastavuje každá opatrovateľka sama. Je v rozpätí od 5 - 13 Eur. Opäť závisí od pridanej hodnoty, ktorú s opatrovateľkou dostanete. 

Vek dieťaťa nehrá úlohu. Chce to trochu šťastia, ale zároveň dosť vášho času.

Za ostatné dva roky stúpol záujem o babysitting o 110 %. Podľa informácií od Z. Draveckej Moussa, treba tiež dodať, že spolu so záujmom zo strany rodín, sa zvyšuje aj záujem samotných opatrovateliek poskytovať túto službu. "Za minulý rok išlo o vyše 2750 nových profilov pestúnok, " dodala Moussa.

3. Materské centrá

Istotne nejaké vo svojom okolí máte. Je to zariadenie pre matky s deťmi do 6 rokov. Okrem cvičení, či iných aktivít s drobcami, nechýba ani služba opatrovania. Babysitterky sú prevažne tiež mamičky. 

Nevýhodou je obmedzený čas, dieťa sa dá “odložiť” len na pár hodín.  Pre malé bábätko tu opatrovanie ťažko nájdete, vek dieťaťa je limitovaný. Býva od 1,5 do 6 rokov.

Výhodou je cena. Vo väčšine centier si zaplatíte tzv. jednorazový vstup vo výške od  1  do  3 Eur.

Dieťa spozná nové prostredie s novými hračkami, ktoré bude pre neho podnetné. Je to plus oproti domácemu prostrediu s pestúnkou z agentúry, alebo portálu. Pre tieto deti je to dobrá predpríprava do škôlky.

Centrá pre deti sa nachádzajú už v každom väčšom meste na Slovensku.

4. Inzeráty

Môžete pátrať aj na vlastnú päsť. Mamy na materskej sa často starajú ešte aj o ďalšie deti. Kde sa o takej dozvedieť? Ťuknite do sociálnych sietí, vyhľadajte si skupiny mám opatrovateliek. Miestne noviny s inzerciou, ihrisko plné matiek s deťmi... Alebo vám pomôže kamarátka, ktorá už opatrovateľku má. To všetko sú ďalšie možnosti ako prísť práve k tej vašej najlepšej pestúnke.

Na cene sa ako mama s mamou môžete dohodnúť. Výhodou je menší kolektív detí, ktorý je vhodnejší aj pre tých mladších.

Misia 2.: Aké kritériá má správna opatrovateľka

Rodičia od opatrovateliek očakávajú rôzne vlastnosti. No v podstate asi hladajú podobného človeka, ako sú oni sami. Idú jej predsa zveriť vlastné dieťa. Tá najsprávnejšia a najlepšia babysitterka má nasledujúce vlastnosti a schopnosti:

  • starostlivá a láskavá k deťom
  • pozitívna, optimisticky naladená 
  • nefajčiarka
  • držiteľka vodičského preukazu, ktorá šoféruje bezpečne a aktívne
  • osoba s čistým registrom trestov
  • zodpovedná
  • diskrétna (Zverejňovanie fotografií rodiny a ich domácnosti je pre ňu tabu. Tiež je nevhodné, aby si vodila do domu priateľov.) 
  • plusom je pedagogické vzdelanie 

Misia 3.: Dať na prvý dojem?

Oplatí sa vedieť, či osoba, ktorá vo vás vzbudila záujem je skutočne tou, za ktorú sa vydáva. Určite sa zaujímajte o referencie od iných rodín, v ktorých sa už starala o dieťa. Aj podľa Draveckej Moussa, je dobré, ak rodina zorganizuje stretnutie potencionálnej opatrovateľky doma. Pripravte si na ňu aj otázky typu:

  • Ako by ste reagovali, keď dieťa začne plakať, pretože nedostalo niečo, čo chcelo?
  • Ako by ste zareagovali, keby sa dieťa zranilo?
  • Ako by ste sa zachovali, keby chcelo len a len svoju mamu?

Pri osobnom alebo už aj  telefonickom pohovore zistíte, či je kandidátka skôr tichý, utiahnutý typ, alebo je energická a extrovertná. Vyberajte podľa seba. Ak je vaša rodina spoločenská, či veľa cestujete, dieťa nebude zvyknuté na tiché typy. Ak je to naopak, nebude vám vyhovovať extrovertka.

Misia 4.: Dôveruj,  ale preveruj!

Snáď to netrvalo dlho a našli ste ju. Tak už sa len odhodlať a odísť s manželom do sľúbeného kina. Pamätajte, že správna babysitterka vám musí "sadnúť". V kine si neoddýchnete, ak budete stále hľadieť na telefón, či náhodou nezavolá. Získanie si dôvery trvá rôzne dlho. No preverovať z času na čas nezaškodí. Z kina sa poponáhľajte a vráťte sa o niečo skôr. Môžno bude prekvapená nielen opatrovateľka, ale aj vy...

Prečítajte si o osobných skúsenostiach koníkovských mamičiek s opatrovateľkami

Extra tip:

Pozrite si profil dotyčnej osoby na sociálnych sieťach. Sami sa rozhodnite, či sa vám páči jej prezentácia a životný štýl.

#materstvo #vychova #starostlivost_o_dieta

Zdroje:

http://www.tvnoviny.sk/ekonomika/1837364_rodicia-si-budu-musiet-pre-dieta-do-3-rokov-zaplatit-profesionalnu-opatrovatelku

www.happykids.sk

www.mamatata.sk

www.domelia.sk

Zdroj foto:

pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli