katarinka26
2. feb 2016
31 

Aj tvoje srdce je geniálne, tak sa staraj o neho.

Srdce je geniálny orgán. Dokáže to, čo nezvládne žiaden majster sveta. Vďaka nemu žijeme, ale mnohí sa k nemu správame ako k zlému susedovi. 

Vezmite si do silnejšej ruky gumenú hračku a stlačte ju 70 ráz za minútu. Len za minútu – vaše srdce to musí robiť stále. Potom si na ruku navlečte koženú rukavicu a pokus zopakujte: ide to ešte ťažšie, ruka vás bolí viac. Prečo si teda myslíte, že je v poriadku, keď vaše srdce STÁLE pracuje a vy ho napriek tomu zvonku obalíte hrubou vrstvou tuku?

Prejavte mu aspoň trochu priateľstva – napríklad tým, že nezdravé tuky nahradíte zdravšími, obmedzíte cukry a zvýšite príjem vlákniny.

Za deň urobí cez stotisíc úderov, teda viac ako 36 miliónov za rok. Dokázalo by vytlačiť krv do výšky deviatich metrov. To so svojou päťkilovou guľou nedokáže ani najlepší guliar na svete. V stave pokoja každú minútu prečerpá 5 litrov krvi. Za 70 rokov života je to toľko, že by naplnila kanál široký 1 meter, hlboký 2 metre a dlhý z Bratislavy do Trenčína. Navyše pri vašej maximálnej telesnej námahe prečerpá za minútu až 20 litrov krvi – a to je veľké iba ako vaša päsť.

Pozornosť si však zaslúžia aj cievy. Musia byť pružné, aby v nich krv nestála a netvorili sa zrazeniny. Ateroskleróza ich pružnosť oslabuje. Výživu buniek zabezpečuje 10 miliárd vlásočníc. Tie sú také tenké, že červená krvinka sa musí ohnúť, aby sa cez ne zmestila.

#srdce 

zdroj: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13562-paet-receptov-pre-zdrave-srdce/

Začni písať komentár...

Odošli