Jedným z najúčinnejších preparátov proti prechladnutiu a chrípke je vitamín C, najlepšie s výťažkom echinacey - aktivuje imunitný systém, pôsobí protivírusovo, blokuje šírenie infekcií. Preventívne užívanie tohto dua v zimnom a chrípkovom období môže zabrániť prepuknutiu choroby. Vhodným preventívnym ochrancom nášho zdravia sú i vitamíny A a D a spolu s nimi minerály zinok, selén a železo. Zvyšujú odolnosť buniek proti tzv. voľným radikálom - deštruktívnym molekulám kyslíka, ktoré narúšajú bunkovú membránu. Antioxidanty súčasne spomaľujú proces starnutia. Pre organizmus, hlavne v strednom veku, je veľkou pomocou, ak jeho zápas s voľnými radikálmi podporíme ich prísunom.
    Vitamín A regeneruje sliznice zažívacích a dýchacích ciest, a chráni ich pred infekciami. Bez podpory vitamínu D imunitný systém poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Zinok a selén sú nepostrádateľné pri zvýšenej a psychickej záťaži, v starobe, zvyšujú obranyschopnosť organizmu pri infekcii a oslabujú účinky jedovatých látok, najmä kadmia, olova a ortuti, ktoré ohrozujú najmä fajčiarov a obyvateľov veľkých miest.
    Železo podporuje fagocytózu, pohlcovanie a zničenie choroboplodných zárodkov bielymi krvinkami – neurofilmi a makrofágmi. Odporúča sa preto ľuďom zvlášť náchylným na chrípku a prechladnutia. Veľmi dôležitým faktorom zvyšujúcim funkčnosť imunity je aj príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ich okamžité využitie umožňuje čistý krilový olej získaný z morských antarktických planktónových kôrovcov. Čistý olej z kôrovcov je tiež zdrojom silného antioxidantu astaxantín. Ten je v porovnaní s antioxidantmi v klasickom rybom oleji (napríklad z lososa, sardiniek, tresky) 50-krát účinnejší! Vďaka antibakteriálnym antimykotickým a antiviróznym účinkom v období chrípok a prechladnutí pomáha tiež cesnak – vo forme nerafinovaného cesnakového oleja v kapsliach poskytuje všetky výhody a účinky čerstvého cesnaku bez nežiaducej charakteristickej arómy.
    #chripka #vitamin_c