OMEGA 3 - rybí olej versus olej z ľanových semienok z hľadiska účinnosti esenciálnych mastných kyselín:
    Esenciálne mastné kyseliny sú základné stavebné piliere tukov a olejov. Keďže mnohé si telo nevie vyrobiť samo, organizmu sa musia dodávať z vonkajších zdrojov. Jedným z takýchto druhov esenciálnych mastných kyselín sú omega-3 mastné kyseliny. Ponúkajú celý rad zdravotných výhod, ako zníženie „zlého“ cholesterolu, hladiny triglyceridov a krvného tlaku. Zabraňujú zrážaniu krvných doštičiek, tie sa potom nezachytia na cievnych stenách, čo prispieva k zlepšeniu prietoku krvi. Vďaka protizápalovému účinku môžu omega-3 mastné kyseliny poskytnúť úľavu pri mnohých ochoreniach, ako sú napríklad reumatoidná artritída, psoriáza a rôzne druhy ekzémov.
    Omega-3 mastné kyseliny z rybieho oleja sa získavajú vo forme EPA a DHA. Ľanové semienka sú zdrojom omega-3 mastných kyselín vo forme ALA. Výskumy potvrdili pozitívne vlastnosti oboch prípravkov pri spomínaných indikáciách. Vitalitu srdca a úľavu od bolesti kĺbov ale výraznejšie podporuje rybí olej, a to vďaka bohatému obsahu omega-3 mastnej kyseliny EPA. Blahodarne tiež ovplyvňuje duševné zdravie. Pri alergiách na ryby a morské živočíchy sa odporúčajú ľanový olej, avšak nie je vhodné užívať ho počas tehotenstva a dojčenia.
    #omega_3 #srdce #cholesterol