Kvas z červenej repy – ruský liek na všetky choroby. Viete, prečo sa hovorí: "Zdravý ako repa"?

    Tradičná ruská medecína na červenú repu nedá dopustiť. Okrem toho je známe, že v starom Ríme sa skôr používala ako liek a až o mnoho rokov sa začala považovať za potravinu. Akútny nedostatok liekov v Rusku počas období biedy začiatkom sedemnásteho storočia počas vlády cára Fjodora II prinútil lekárov v okolí Moskvy hľadať ich lacnú náhradu. Svojim spôsobom k tomu prispel samotný cár, ktorý sa obával, že mu pomaly začnú vymierať poddaní vďaka rôznym nákazám a epidémiám. A tak vyslal svojich „zvedov“ aby zistili, prečo sa v niektorých väčších sedliackych usadlostiach tešia ľudia dobrému zdraviu. Tí údajne zistili, že veľké množstvo ruských roľníkov používa od čias hladomorov na zasýtenie červenú repu (cviklu) a to nielen v pevnom, ale aj v tekutom stave. Tak priniesli na cársky dvor recept na kvas z červenej repy. Kroniky nespomínajú, či ho pil samotný cár, no lekári tento nápoj začali doslova velebiť. Od tých čias sa používa slovné spojenie: zdravý ako repa.

    Rokmi sa stala červená repa predmetom bádania učencov z medicínskeho prostredia a prišlo sa k mnohým takmer neuveriteľným záverom. Pozitívne vlastnosti červenej repy nie je možné opísať pár slovami. Ani vetami. Spomenieme teda len tie hlavné:

    - znižuje krvný tlak
    - priaznivo pôsobí na celú kardiovaskulárnu sústavu
    - úžasne detoxikuje celé telo a prečisťuje krv, obličky, pečeň, žlčník, aj črevá
    - fantasticky posilňuje imunitu
    - zlepšuje celkové trávenie, odstraňuje zápchu
    - zlepšuje zrak
    - pomáha pri chorobách vyvolaných kliešťami (lymskáborelióza, kliešťová encefalitída)
    - pomáha pri rekonvalescencii, chemoterapii
    - vhodná pri ateroskleróze
    - zlepšuje stav pleti, nechtov, aj vlasov
    - vhodná pri chudokrvnosti
    - vhodná počas tehotenstva

    A ešte nesmieme zabudnúť na najdôležitejšiu vec a tou je prevencia rakoviny! Odporúčajú ju aj onkologickí lekári a veria jej účinkom až natoľko, že na niektorých oddeleniach ju prikázali servírovať ku každému jedlu. Pretože nepôsobí len ako prevencia, ale tiež proti bujneniu rakoviny už chorého človeka. Červená repa je jednoducho zázrak prírody.

    Pripravte si kvas

    „Zemitá“ chuť čerstvej červenej repy mnohých odrádza od jej konzumovania. Kvas je však iný a naozaj by sa dalo povedať že je to svojim spôsobom červené pivo. Tento nápoj však v sebe ukrýva obrovské množstvo pozitívnych stimulov pre náš organizmus. Opäť si spomenieme len tie najvýznamnejšie: jód, zinok a meď (na pevné nechty a vlasy), vitamín E (spomaľuje starnutie), kremík (dôležitý pre tvorbu kolagénu), horčík a draslík (zabraňujú prekysleniu tela a pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej v tele, čo je podstatné pri liečbe dny), vláknina (pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní, upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche a hnačke), vitamín C (výborný prostriedok na podporu imunitného systému), vitamín B a kyselina listová (podporujú rast tkaniva a napríklad počas tehotenstva pomáhajú dieťatku správne sa vyvíjať).

    Poďme si teda pripraviť kvas z červenej repy. Budeme potrebovať:

    - veľký zavárací pohár alebo džbán s objemom 3 litre
    - viečko s dierkami alebo gázu na uzavretie
    - 700 gramov červenej repy
    - pár kúskov staršieho ražného či tmavého chleba (možno nahradiť 2 PL múky)
    - 200 gramov cukru (biely alebo hnedý, nie však med, lebo ten kvasenie brzdí)
    - 100 gramov hrozienok (na chuť - nemusia byť)

    Postup:

    1. Umytú a olúpanú červenú repu nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte na hrubom kovovom strúhadle a vložte ju do veľkého pohára na zaváranie.
    2. Pridajte hrozienka, na kocky nakrájaný chlieb či múku a cukor.
    3. Zalejte prevarenou a vychladenou vodou.
    4. Uzavrite nádobu a nechajte stáť na teplom mieste po dobu 6 až 7 dní.
    5. Nezabudnite každý deň obsah 2 krát premiešať a sňať penu.
    6. Po týždni nálev preceďte cez čistú gázu a kvas z červenej repy máte hotový.

    Aké sú účinku kvasu z červenej repy?

    - zmierňuje infekcie dýchacích ciest
    - predchádza zápche
    - pomáha pri ochoreniach pečene a ateroskleróze
    - obsahuje látky s protirakovinými účinkami
    - odporúča sa pri odtučňovacích kúrach,má vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií
    - pozitívne pôsobí pri ochorení pečene a obličiek
    - zbavuje telo toxických látok
    - kvas z červenej repy je prospešný pri menštruačných problémoch
    - urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy
    - pomáha pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby
    - napomáha pri liečbe rakoviny, je tomu tak vďaka vysokému obsahu antioxidantu „Betany“
    - spevňuje väzivové tkanivo
    - spevňuje pokožku, cievy a kosti
    - neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu
    - podporuje rast buniek a regeneruje jadrá buniek
    - zaisťuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme
    - aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek
    - podporuje optimistickú náladu
    - dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť
    - má odvodňujúce účinky
    - detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu
    - spevňuje pokožku
    - napomáha pri alergiách
    - má kladný vplyv na reumatické ochorenia

    Kvas uskladnite v chlade a užívajte po poháriku 2x denne (pohárik = pol deci).
    Približne po mesiaci sa trojlitrový pohár minie. Dajte si mesiac pauzu a potom si opäť pripravte rovnakú kúru. Počas užívania kvasu je možné, že budete mať chvíľami miernu hnačku. Ide o to, že vaše telo sa čistí od toxínov, čo vedie k výskytu týchto dočasných prejavov. Po roku striedavého užívania kvasu bude vaša pečeň, obličky, črevá a v podstate celé telo kompletne vyčistené a zregenerované.

    Zdroj: fbÚčinky však pocítite omnoho skôr.