katjanka
22. jún 2017
907 

Akú polohu zvoliť pri pôrode?

Každej z nás vyhovujú rozdielne veci a inak to nie je, ani čo sa týka polohy počas pôrodu. Až priamo v deň D zistíte, čo v danú chvíľu najviac uprednostňujete. No ako mnohé budúce mamičky, zrejme aj vy sa s blížiacim sa termínom pôrodu zamýšľate nad otázkou, akú pôrodnú polohu zvoliť a aké výhody i nevýhody vám to môže priniesť.

Zvážiť vopred je potrebné aj to, akú polohu preferujú v nemocnici, v ktorej ste sa rozhodli rodiť. Dodnes je v mnohých slovenských pôrodniciach bežným štandardom jediná zaužívaná poloha. Áno, hádate správne – tá poležiačky. Možnosť požiadať o alternatívnu polohu sa do praktík našich nemocníc dostáva postupne, no viacerné modernejšie pôrodnice sú už minimálne vybavené polohovateľným kreslom a prikláňajú sa k viacerým “menej tradičným” pôrodným polohám.

1.  doba pôrodná

Keď pôrod nepostupuje tak, ako by ste si želali, pomôcť mu môžete aj správnymi pohybmi a polohami. Už počas 1. doby pôrodnej väčšina žien hľadá vhodné polohy, ako "prežiť" kontrakcie a zabezpečiť prirodzený postup pôrodu a urýchliť “otváranie sa”. Pomáha chodenie po miestnosti, podrep, sed na fitlopte, pomalé pohyby pánvy či poloha “štvornožky” - na rukách a kolenách.

"Malo by ísť najmä o polohy s nohami od seba, napríklad v stoji s podsadenou pánvou sa kývať zo strany na stranu, robiť 'osmičky', jednoducho zahrať sa na brušnú tanečnicu. Dôležité je mať naozaj podsadenú pánvu a nevystrkovať zadok," radí jedna z mamičiek na fóre.

2.  doba pôrodná

Na chrbte/poležiačky

Naďalej najklasickejší a najviac zaužívaný spôsob v slovenských nemocniciach. Personál má v prípade potrebných lekárskych zásahov najjednoduchší prístup ku pacientke, umožňuje jednoduché monitorovanie plodu a podľa mnohých doktorov je táto poloha najbezpečnejšia. V minulosti išlo dokonca o jedinú akceptovateľnú polohu v našich pôrodniciach. Názory na ňu sú pritom kontroverzné a čoraz viac žien sa začína ozývať, že pre samotnú rodičku rozhodne nejde o bezvýhradne najjednoduchšiu polohu. Ide predsa o polohu neprirodzenú voči gravitácii, tlačenie v nej môže byť komplikovanejšie a môže tiež negatívne ovplyvniť, resp. zintenzívniť silu kontrakcií. Veď predsa už počas pokročilého štádia tehotenstva sa ženám neodporúča dlho ležať na chrbte, kvôli tlaku maternice na veľké cievy, čo môže spôsobiť nedostatočné okysličovanie bábätka.

V polosede

Poloha na pôrodnickej stoličke, resp. polohovacom kresle je pre ženu i dieťatko vhodnejšia vzhľadom na silu gravitácie. Zároveň priaznivo pôsobí na rozšírenie panvového dna.

Pôrodná stolička alebo pôrodné nastaviteľné kreslo je buď v prevedení bez operadla alebo s opierkou. Vpredu sa nachádza oblúkový výrez. Vďaka zvislej polohe v (polo)sede je tlačenie efektívnejšie, bábätko ľahšie prechádza pôrodnými cestami vďaka zväčšenému priestoru v panvovom otvore. Budúcej mamičke sa tiež ľahšie dýcha a dokáže lepšie využiť jednotlivé kontrakcie.

Pôrod do vody

Kedysi relatívne obľúbená forma alternatívneho a prirodzeného spôsobu pôrodu dnes už skôr ustupuje. V niektorých slovenských pôrodniciach je pôrod do vody možný za poplatok. Treba však do úvahy brať niekoľko faktorov. Lekár a personál má vo vode sťažený prístup k pacientke. Takisto voda, do ktorej sa dieťatko narodí, môže byť infikovaná – nachádza sa v nej krv, kúsky placenty, prípadne aj váš moč či výkaly.

Počas prvej doby pôrodnej však práve pobyt v teplej vani môže rodičke zmierniť bolesti a pôsobiť veľmi príjemne.

Na Slovensku umožňujú zvoliť si alternatívnu polohu počas 2. doby pôrodnej (polohovateľné lôžko, pôrodnícke kreslo, pôrodnícka stolička, pôrod v sede alebo polosede či vo vani) pôrodnice v Banskej Štiavnice, Bojniciach, Dunajskej Strede, Handlovej, Komárne, Žiline, Zvolene, Trebišove, Topoľčanoch, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Martine, Leviciach či v košickej Šaci. 

Prečítajte si o pôrode všetko, čo potrebujete vedieť >>

#porod #poloha 

Zdroj foto: pixabay 

porodnica v banskej stiavnici uz dlhsie nefunguje..je zrusena..bolo by fajn to opravit v clanku

22. jún 2017

Zena si ma na porod vybrat taku polohu aku chce, aka jej vyhovuje a v ktorej je jej pohodlne a je smiesne ze ti to musi povolit nemocnica. Toto by malo byt nieco uplne prirodzene a z tohto hladiska som rada ze zijem v zahranici kde to tak je brane, a nieje to iba o polohách pri druhej dobe pôrodnej. Nekydam absolútne na slovenske porodnictvo ale su urcite aspekty ktoré su neporovnavatelne.

22. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli