katjanka
16. aug 2017
1368 

Chceme otehotnieť: 6 rád, ako začať ‘snažilkovať’

V tomto prípade často nezáleží na tom, či patríte do skupiny žien, ktoré túžili po bábätku od nepamäti alebo vám tento nápad skrsol v hlave pred týždňom. Keď sa pevne rozhodnete, že nadišiel ten správny čas, dieťatko by ste chceli počať, čo možno.. ehm.. HNEĎ! Na čo teda pamätať, keď začnete „snažilkovať“ a ako sa môžete vy sami pokúsiť celý proces úspešne urýchliť?

1. Sledujte poctivo svoj cyklus

Dôležité je odsledovať si počet dní, medzi jednotlivými cyklami, ako aj koľko dní u vás menštruácia trvá. Priemerný cyklus trvá 28 dní a ovulácia nastáva približne 14 dní po tom, ako vám začala posledná menštruácia. No váš cyklus môže byť aj kratší alebo dlhší, alebo sa môže mesiac od mesiaca líšiť, a to môže ovplyvniť aj čas vašej ovulácie. Doktor vám dokáže poradiť, kedy je vo vašom prípade najideálnejší čas na aktívne snažilkovanie.

2. Cesta za zdravším životným štýlom začína

Vysoký príjem kofeínu každý deň môže skomplikovať snahu o otehotnenie. Nevravíme, že sa musíte obľúbeného nápoja úplne vzdať. Skúste však vymeniť silného čierneho ranného 'turka' za slabšiu 'nesku' s mliekom a poobede si doprajte kvôli chuti bezkofeínovú kávu alebo Caro. Cesta za zdravším životným štýlom sa tak pre vás môže začať už v tejto fáze a po samotnom otehotnení budete na menej kofeínu zvyknuté.

Ak sa aktívne snažíte splodiť potomka, na mieste je skresať aj príjem alkoholu.

Treticu uzatvára jeden z našich najväčších nepriateľov - nikotín. Áno, fajčenie môže vaše snahy negatívne ovplyvniť. Preto by ste sa tohto zlozvyku mali zbaviť, ideálne ešte v predstihu.

Zároveň nezaškodí upraviť jedálny lístok tak, aby strava v ňom bola plnohodnotná a vyvážená, ako aj dokola omieľaný pravidelný pohyb. Tieto rady sa samozrejme netýkajú iba vás, ale aj vášho partnera.

3. Hlavne bez stresu

Aj keď nebudete úspešní hneď prvý mesiac alebo prvých niekoľko mesiacov, nie je dôvod na paniku. 90% párov sa podarí otehotnieť do jedného roka. Hlavne z toho netreba spraviť povinnosť a búchať si hlavu o stenu zakaždým, keď sa objaví nečakaný červený poslíček a zruší vaše plány. Najlepšia rada, keď na vás doliehajú skeptické myšlienky – hoďte celé počítanie plodných a neplodných dní na chvíľu za hlavu a prestaňte na to celé myslieť! Možno sa budete čudovať a práve to vo vašom prípade zafunguje.

4. Aktivizujte spermie

Do celého procesu o snahu otehotnieť by mal byť v každom kroku ideálne zapojený aj váš partner. Ten ešte sám niekoľkými nenáročnými radami dokáže zvýšiť šancu zaktivizovať svojich vojakov. Okrem zdravého životného štýlu a pohybu by mal uprednostniť voľné boxerky a nohavice pred tými obtiahnutými, nevysedávať často a dlho na bicykli a dokonca netráviť večere s notebookom na nohách.

5. Plodné potraviny

Svojím vajíčkam a spermiám môžete pomôcť aj výberom vhodným potravín. Medzi tie, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička patrí napríklad losos, strukoviny, bobuľové ovocie, škorica, zelený čaj či jedlá bohaté na omega-3 mastné kyseliny a železo.

6. Rady od skúsených

Mamičky na MK odporúčajú množstvo babských rád. U niekoho zabrať môžu, u iného naopak. Za skúšku však nič nedáte a možno sa vám niektorý z tipov osvedčí. Na podporu plodnosti u muža i ženy existujú rôzne hormonálne tablety, vitamíny, špeciálne čaje, gély, akupunktúry či homeopatiká. Tých rád je skutočne neúrekom.

Zdroj: www.self.com, www.motherandbaby.co.uk, www.conceiveeasy.com, www.fertilityafter40.com

Zdroj foto: pixabay.com

#otehotnenie

#tehotenstvo

19. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli