katjanka
4. sep 2017
1100 

Keď sa dieťatku nechce na svet

Netrpezlivo počítate dni do termínu pôrodu. Váš čas podľa tehotenskej knižky konečne nadíde, no dieťatko sa zatiaľ na svet akosi nepýta. Nebojte, zďaleka nie ste jediná budúca mamička, ktorá ‘prenáša’.

40 týždňov je akurát tak dosť! Celé telo vás bolí, celé okolie sa každý deň pýta, či už to máte za sebou. A vy si skutočne neprajete iné, ako už celý proces konečne absolvovať a najlepšie prirodzenou cestou. Tašku do pôrodnice už máte dlhé týždne zbalenú a každým dňom ste viac a viac pripravená v momente vyraziť do nemocnice. Vaše telo i bábätko to však vidí inak.

Kalendár vs. inštinkty

O prenašaní či potermínovej gravidite oficiálne hovoríme až v 42. týždni gravidity. Častokrát sa však medzi mamičkami používa termín „prenášam“ už po tom, ako ‘prešvihli’ svoj oficiálny termín pôrodu. Ten je vypočítavaný na základe vášho menštruačného cyklu, ovulácie a výsledkov ultrazvuku a nemusí ísť vždy o jednoznačne presný dátum. Takisto váš organizmus (a dieťatko v ňom) nepozná kalendár a riadi sa vlastnými inštinktami.

Maximálne 2 týždne

V jednotlivých nemocniciach sa k rôznym technikám ‘urýchľovania’ nástupu pôrodu stavajú individuálne. Niekedy sa ich techniky a štandardy líšia aj od doktora k doktorovi. Podobne sa rôzni aj prístup nastávajúcich mamičiek. Jedna to chce mať čím skôr za sebou a s tým, aby lekár nástup pôrodu urýchlil, nemá problém. Ďalšia zas zastáva filozofiu – radšej počkať, kým sa bábätko samo rozhodne.

Štandardne sa však v slovenských nemocniciach s umelým vyvolávaním pôrodu čaká od niekoľkých dní až po 2 týždne od vypočítaného termínu pôrodu. Žena aj bábätko sú však pravidelne kontrolované (od TP zvyčajne každé dva dni), pod dohľadom je najmä stav plodovej vody, krvný tlak matky a ozvy a prietoky dieťatka. Dôležité je odsledovať si, či nie je bábätko vo vašom brušku odrazu menej aktívne. Ak sa vyskytne akýkoľvek zdravotný problém, mamička je zvyčajne hospitalizovaná až do nástupu, prípadne vyvolania, pôrodu. Ak sa dieťatko ani po týždni, maximálne však dvoch, od termínu pôrodu na svet nevypýta prirodzene, pristupuje sa k umelému vyvolaniu pôrodu, keďže plod môže byť dlhším vyčkávaním ohrozený (prestarnutá placenta dostatočne dieťatko nevyživuje, zelená plodová voda..)

Babské rady na vyvolanie pôrodu

Ak vaša netrpezlivosť každým dňom rastie, vyskúšať môžete niekoľko babských rád na ‘vyvolanie pôrodu’. Žiadna z nich vám síce úspech nezaručuje, na druhej strane však nemáte čo stratiť.

  • Pohyb

Pravidelné, nenáročné prechádzky, jednoduché cviky na fitlopte, drepy či chôdza do schodov môžu pomôcť vašim pôrodným cestám pripraviť sa na pôrod. Robte len to, čo je vám príjemné a iba tak dlho, ako vám to je príjemné.

  • Pitný režim a jedálniček

Mnoho tehuliek v pokročilom štádiu tehotenstva do svojho pitného režimu zaraďuje čaj z ostružiny malinovníka. Dostanete ho kúpiť v ktorejkoľvek lekárni. O odvare z tejto bylinky sa hovorí, že takisto pripravuje pôrodné cesty na pôrod. Čo sa týka jedál, medzi nami dievčatami, kolujú povery o pozitívnych účinkoch štipľavých pokrmov.

  • Sex

Síce sa vám naňho možno nebude chcieť ani pomyslieť, sex skutočne môže dopomôcť k spusteniu pôrodu. V mužskom ejakuláte sa vraj totiž nachádzajú látky, ktoré pomáhajú zmäkčiť kŕčok maternice. Pocity pri orgazme takisto môžu napomôcť pôrodným cestám. Do ničoho sa však nenúťte a takisto neodporúčame praktizovať žiadne extrémne polohy.

  • Pohár vína a teplý kúpeľ

Jedno či dva deci červeného vína síce nemá zázračné účinky, budúcej mamičke však môže pomôcť príjemne zrelaxovať, čo môže takisto privodiť nástup pôrodu. Teplý kúpeľ pocit uvoľnenia ešte znásobi. Ak aj tento postup ihneď nepovedie k úspešnému cieľu, minimálne sa samej sebe postaráte o príjemný večer.

Zdroj foto: pixabay

#porod

#tehotenstvo

Začni písať komentár...

Odošli