katjanka
30. júl 2017
579 

Súrodenecká rivalita je bežná. Ako si s ňou poradili mamičky?

Mnohé deti sa na príchod nového súrodenca do rodiny tešia už keď je v brušku. Chystajú pre neho hračky, rozprávajú o tom, ako vám budú so všetkým pomáhať. No realita je častokrát iná. Keď príde do domácnosti nový súrodenec, začnú žiarliť a až vtedy si uvedomia, koľko sa s jeho príchodom zmenilo. Ako si s novou situáciou poradiť?

Scéna, ako sa medzi sebou večne priečia dvaja súrodenci, neznie ako zo scifi filmu. Žiarlivosť a rivalita môže trvať rok, pokojne aj dlhšie. Niekedy dokonca úplne nevymizne celý život. Najviac sa však prejavuje práve pri malých deťoch. Starší súrodenec nechce akceptovať mladšieho, robí mu zle, nechce mu požičiať hračky. Nevie sa zmieriť s tým, že už všetky reflektory vašej pozornosti nesvietia iba na neho. Nuž, z postu najmladšieho sa ťažko odchádza. Je tiež prirodzené, že rodičia venujú mladšiemu dieťaťu, aspoň zo začiatku, viac pozornosti. Dávajú na neho väčší pozor, dieťatko je na rodičov väčšmi naviazané. Starší súrodenec sa potom môže cítiť odstrčený.

„Vo vyhrotených prípadoch môže dokonca nová situácia v domácnosti spôsobiť reverz vo vývine staršieho súrodenca. Začne sa pocikávať, nechce spinkať, je zlý, trucuje, robí vám napriek. Všetko sú to spôsoby, ako na seba upozorniť,“ približuje na fóre jedna mamina.

Ako na hojdačke

V mnohých rodinách sa situácia mení v závislosti od momentálnej nálady detí. "Niekedy sú úžasní a majú sa hrozne radi. Pekne sa hrajú. No dosť často starší otĺka mladšieho a berie mu hračky,“ opisuje situáciu ďalšia mamička na fóre.

"U nás je situácia podobná. Niekedy sa bozkávajú a stískajú, inokedy po sebe kričia. Ale asi to tak má byť. Ja sama mám 2 sestry a tiež sme si neraz skočili do úsmevu a štekali po sebe,"dodáva ďalšia. Niekedy zostáva len veriť, že časom a vekom ich táto detská rivalita prejde. No robiť medzi súrodencami večne policajta, rozhodne ani vám na pohode a pozitívnej nálade nepridáva.

Aj mladší vedia byť čerti

Nemusí byť nevyhnutným pravidlom, že konflikty vždy začínajú iba starší súrodenci. Niekedy okolo druhého roka života môže začať vystrkovať rožky aj mladší drobec.  "U nás je to niekedy podobne, akurát, že tá mladšia si začína do staršej. Dnes jej hodila až dvakrát do hlavy autíčko," pridáva svoju skúsenosť na fóre Lenka.

Správna motivácia

Mamičky odporúčajú snažiť sa deti správne motivovať. Starší by sa mal snažiť ísť mladšiemu príkladom, on je predsa ten veľký brat/veľká sestra. Mal by pochopiť, že lakomosť nie je pekná vlastnosť a ubližovať mladšiemu súrodencovi sa jednoducho nepatrí. Jeden aj druhý tiež musia pochopiť, že brat či sestra nie je ich súper, ale kamoš a opora. Že spoločne môžu spriadať plány a "kuť pikle".

Čas pre každé dieťa

Mamičky odporúčajú venovať sa deťom aj oddelene. Spraviť si hodinku len s jedným, aby malo na chvíľu mamku či ocka len pre seba. „Je dobré vyhradiť si čas, ktorý strávite so starším dieťaťom osamote. Mladšie dieťa zverte do opatery inému príbuznému a aspoň pár hodín sa venujte výhradne staršiemu. Môžete ísť spolu na nákup, písať spoločne domáce úlohy, len tak sa porozprávať. Je tiež dobré zapájať ho do starostlivosti o súrodenca. Ukázať mu, že je dôležitý, že už je veľký a čo všetko dokáže,“ radí mamička na fóre.

Nie je dôvod na spory

Ak chcete eliminovať spory a prejavy žiarlivosti, skúste deťom (ak to vekový rozdiel dovoľuje), kupovať tie isté veci. „Hračky kupujeme rovnaké, takisto jogurty, nápoje, buchty, lízanky, cukríky. Všetko identické. Dosť to pomáha. Nemajú potom dôvod sa naťahovať,“ pridáva sa na fóre iná mamička.

#vychova_vzdelanie #materstvo

Zdroj foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli