Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    katka_matej
    20. nov 2020    Čítané 231x

    Adventné aktivity pre deti

    Ticho adventu. Tento rok sa nám žiada akosi viac. Vyhnúť sa obchodným centrám, preplneným uliciam a nájsť úkryt doma, v kostole, v prírode. Počúvať praskajúce drevo v kozube, smiech našich detí (občas aj bojové pokriky🙉😂), koledy a vychutnávať si pomalý príchod Vianoc.

    Po svadbe sme si s manželom vytvorili adventný kalendár s aktivitami, zameranými na spoločne prežívaný čas adventu. Tento rok prišiel čas, aby sme do adventných aktivít zapojili aj naše deti. Katku už pomerne plnohodnotne a Jakubka aspoň tak spolovice.

    Adventné aktivity si môžete stiahnuť v pdf verzii na blogu (https://www.zvukyluky.sk/adventny-kalendar-pre-deti/). Nájdete tam aj pár tipov na DIY adventné kalendáre. Aktivity sú rôznorodé, cez tvorivé, aktivity vonku, čas strávený doma, až po duchovné prežívanie adventu. V kalendári som ponechala aj prázdne kartičky, do ktorých si môžete dopísať vlastné. Cieľom bolo, aby nás aktivity nevyčerpali, práve naopak. Teda sú to pomerne časovo aj materiálovo nenáročné záležitosti. K aktivitám si môžete pridať aj nejakú drobnosť do vrecúška, zdravú maškrtu, našla som inšpirácie s dielikmi lega, puzzle, napadli mi aj postavičky z betlehema, ktoré by sme si takto do Vianoc nazbierali do jasličiek.

    Nech je pre vás čas adventu časom ticha a radostného očakávania Vianoc 😇🙏🎄.

    katka_matej
    23. okt 2020    Čítané 611x

    Čo zbaliť do pôrodnice

    Kontrolujem, či máme všetko a zapínam zips na cestovnej taške. Zvuk štartujúceho auta nás s manželom preberie a naplno si uvedomíme, že snáď zakrátko nás bude opäť o jedného viac. V aute rozprávame veľa, aj sa smejeme, prvýkrát nám až tak do smiechu nebolo, teraz už zhruba vieme, čo nás čaká. Posledná odbočka k nemocnici, zvuk smerovky, stláčam gombík na výťahu, dlhá chodba a sme pred pôrodnou sálou.

    Prešiel rok od nášho druhého pôrodu. Pred pár týždňami som oprášila zoznam vecí do pôrodnice, nie pre seba, pre sestru  Keď si spomínam, tak balenie do pôrodnice bolo po druhýkrát už podstatne jednoduchšie. Zoznam som doplnila o to, čo som pri Katke potrebovala a nemala, vyškrtla z neho to, čo bolo zbytočné a pár vecí mi po prvom pôrode ostalo.

    Každá mamička má však iné potreby, niektoré pôrodnice mamičkám isté veci zabezpečia, teda ani tento môj „vylepšený“ zoznam nemusí vyhovovať každej mamičke a môže si doplniť, čo potrebuje a v tomto chýba 

    DOKLADY

    tehotenský preukaz (knižka)

    preukaz poistenca

    občiansky preukaz

    sobášny list

    pôrodný plán – nie je povinný, no niektoré mamičky si ho rady k pôrodu nosia (ja som nemala; lekár mal moju plnú dôveru a pôrodnicu som po prvom pôrode poznala, teda som vedela, čo očakávať)

    PRE MAMIČKU

    nočná košeľa – dobré je mať 2-3ks (na pôrod som nepotrebovala, naša pôrodnica poskytuje, treba si ale radšej zistiť, ako je to v nemocnici, kde plánujete rodiť)

    podprsenky na dojčenie – taktiež 2-3ks

    nohavičky – závisí od vás, čo vám vyhovuje, dostupné sú jednorazové popôrodné nohavičky; sieťované, ktoré možno oprať; dôležité je, aby boli vzdušné (mne sa veľmi osvedčili popôrodné elastické sieťované nohavičky Chicco Mammy, ktoré sú 4ks v balení, dajú sa vyprať a pekne držia vložku na mieste)

    župan

    ponožky – jeden pár je dobre vziať so sebou aj na pôrodnú sálu (mne bolo po pôrode veľmi zima)

    prezuvky – najlepšie gumené, aby sa v nich dalo ísť aj do sprchy (ja som mala gumené šľapky Coqui, majú rôzne krásne motívy, sú protišmykové a ergonomicky tvarované)

    oblečenie na cestu domov

    HYGIENICKÉ POTREBY

    popôrodné vložky – odporúča sa vzdušné, bez fólie zdola a lepiacich pásikov, do pôrodnice aj 3-4 balíky, treba naozaj často meniť, aby sa rana dobre hojila (výborné sú pôrodnícke vložky BATIST flower a na prvé dni a pri silnejšom krvácaní aj o čosi väčšie Bella Mama)

    Dettol antiseptický sprej – v našej pôrodnici odporúčali používať na dezinfekciu rany po pôrode (používať na noc; cez deň sprchovať vždy po použití toalety)

    toaletný papier

    hygienické vreckovky

    vlhčené obrúsky na intímnu hygienu (na šetrnejšie utretie po stolici)

    podložky do postele (u nás v pôrodnici to mali a vždy keď bolo treba, menili)

    vložky do podprsenky – aj 2 balíky (dobre si zaobstarať aj viac, aby ste mali potom aj doma, do pôrodnice stačí vziať jednu krabičku a ak bude treba manžel vám prinesie)

    masť na bradavky – preferovala som také, ktoré pred dojčením nie je nutné umývať (napr. z DM Babylove Mama)

    jednorazový holiaci strojček (nepotrebovala som, niekde treba)

    osuška

    uterák – 2ks

    sprchový gél (rada som si kupovala jemný detský, voňali sme potom s drobčekom rovnako a tá vôňa mi vždy pripomína naše prvé spoločné okamihy)

    šampón

    zubná kefka a pasta

    hrebeň a fén

    gumka do vlasov (prípadne aj sponky)

    kozmetiku, ktorú používate – vatové tampóny, pleťová voda, krém, krém na ruky, dezodorant, apod.

    balzam na pery – určite si zoberte so sebou aj na pôrodnú sálu

    sprej do nosa a pastilky na bolesť hrdla – sprej do nosa sa zíde aj na pôrodnej sále, kupujte však také, ktoré môžu aj dojčiace ženy (do nosa napr. spreje s morskou vodou, na hrdlo Septilen)

    Rosalgin granulát na vaginálny roztok – pripraviť si a oplachovať ranu zvonku môžete už aj v nemocnici (veľmi mi to uľahčilo hojenie), zaobstarať si k tomu stačí aj obyčajnú malú fľašu od minerálky s vysúvacím náustkom

    PRE BÁBÄTKO

    jednorazové plienky

    vlhčené utierky na  prebaľovanie (najradšej mám tie s vysokým obsahom vody)

    podložky na prebaľovanie (do nemocnice sú lepšie jednorazové, doma používam prateľné, šetrí to peniaze aj planétu)

    masť proti zapareninám

    čiapočka

    bavlnené plienky – nielen pod hlavičku ale využijete aj ako osušku po kúpaní. Veľmi rada používam aj maličké bambusové plienkové obrúsky od Kikko, majú rozmer 30×30 cm, sú po 9 kusov v balení, nezavadzajú pod hlavičkou v zavinovačke ako veľká plienka. Využívam aj ako uteráčik na tvár aj ruky, pri pití mliečka pod hlavičku a majú mnoho ďalších možností využitia.

    cumlík – tu sa názory rozchádzajú, z pohľadu dojčenia sa cumlík neodporúča, ja som začala používať cca 3týždne po pôrode, keď som vedela, že drobec sa vie pekne prisať

    oblečenie pre bábätko na cestu domov – dobré mať aj niečo v rezerve na prezlečenie v nemocnici, ak sa vám v noci drobec preciká alebo pogrcká, tak sa vám asi po čisté oblečenie na novorodenecké nebude chcieť ísť, naše detičky boli relatívne dlhé a veci z nemocnice im boli krátke  teda využívala som svoje

    tenká bavlnená deka – mám veľmi rada bambusové osušky od Kikko, majú veľa farieb a motívov, sú dostatočne veľké a využívam ich ako tenkú deku aj ako osušku

    jemný hrebienok na vlásky – nie je potrebný, ale ja som si to česanie po kúpaní užívala od začiatku

    náušničky – ak chcete dať dievčatku prepichnúť ušká v nemocnici

    ZÍDE SA

    nabíjačka na telefón

    hroznový cukor, sušienky

    čaj na podporu laktácie

    masť na hemoroidy

    kniha, časopis

    slamka alebo fľaša s náustkom – po pôrode treba vypiť dosť tekutín, veľmi pohodlne mi bolo len natiahnuť ruku so slamkou do pohára a nemusela som sa zakaždým dvíhať z postele

    vlastná šálka a príbor (prípadne aj miska)

    Príjemné finálne chvíľky očakávania a radosť z príprav na príchod drobčeka, praje Katka 

    Zoznam v PDF si môžete stiahnuť na blogu: 🙂

    Zoznam vecí do pôrodnice