katkaastrapacik
8. sep 2021
112 

Hurá na pápeža !!!

V pastierskom liste Konferencie biskupov Slovenska zo dňa 18.7.2021 sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu konštatuje, že: „viac ako rok je naša spoločnosť poznačená pandémiou, ktorá priniesla strach do všetkých oblastí života“. Podľa Konferencie biskupov Slovenska sme preto všetci dlho čakali na nejakú povzbudivú správu.

A dočkali sme sa. Má ňou byť návšteva Svätého otca na Slovensku v termíne od 12. do 15. septembra. Pozvanie mu adresovali všetci naši biskupi, v mene celej Katolíckej cirkvi na Slovensku, prezidentka Slovenskej republiky, ako aj vláda Slovenskej republiky. V závere spomínaného apoštolského listu sa konštatuje: „Už teraz sa tešíme, že táto návšteva a povzbudenia Svätého Otca nás vytrhnú zo série ťaživých správ, z únavy, nedôvery, znechutenia“.

Na prvé počutie to znie skvelo. Nielen že všetci veriaci majú možnosť privítať na Slovensku po osemnástich rokoch hlavu katolíckej cirkvi, ale dostane sa im aj duchovnej podpory, povzbudenia, „...oživenia ich viery a odhodlania kráčať v stopách Ježiša Krista“.

Otázne však je, ako to počas a bezprostredne po návšteve pápeža bude ďalej s pandémiou,  a či sa v súvislosti s ňou ťaživé správy, nedôvera a znechutenie nebudú opäť šíriť ako huby po daždi. Skrátka, či aj táto návšteva paradoxne k zhoršeniu pandemickej situácie veľkou mierou neprispeje. Cirkev na jednej strane propaguje návštevu pápeža ako niečo, čo nás má duchovne povzniesť a povzbudiť po náročnom období, no zároveň organizovaním multi-podujatia, ktorým návšteva pápeža nesporne je, kráča pandémii v ústrety, rovno do jej otvorenej náruče. 

Iste, dalo by sa protiargumentovať pripravenými bezpečnostnými opatreniami: koridormi v režime plnezaočkovaných a najnovšie už aj v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covid-u); odporúčaním (alebo nariadením RUVZ) nosiť počas podujatia rúška, alebo respirátory. Nepochybujem, že pre návštevníkov budú „na každom rohu“ k dispozícii dezinfekčné prostriedky, určite bude naplnená zvýšená požiadavka na čistotu. A predsa mi na perách ostáva visieť jedno veľké ...ALE... a síce:

 „Je možné zabezpečiť ochranu návštevníkov pred covidom na masových podujatiach v súvislosti s návštevou pápeža na Slovensku?“ Deti do dvanásť rokov stále nie sú očkované, na podujatia však majú vstup povolený. Tu sa mi núka otázka: deti sa nemôžu nakaziť ? Nemôžu ochorenie bezpríznakovo šíriť ďalej ? Na podujatiach ich dokonca nie je potrebné ani samostatne registrovať!   Plne očkované osoby si môžu slobodne vybrať, či pôjdu do koridoru pre plne očkovaných, alebo OTP. Konferencia biskupov Slovenska teda vsádza na správny úsudok každého zaočkovaného návštevníka. Na podujatí sa okrem vody neponúka žiadne občerstvenie, ale v blízkom okolí budú služby občerstvenia dostupné. Je ťažké si predstaviť, že každý bude svoje jedlo konzumovať v bezpečnej vzdialenosti od ostatných, keďže s rúškom sa najesť nedá! Naopak, skôr si myslím, že ľudí bez rúšok,  čakanie v radoch a skupinkovanie pri stánkoch s občerstvením bude bežný výjav týchto dní.

Napriek tomu nepredpokladám, že podujatie je v súvislosti s pandémiou zle zorganizované. Popravde, možno sa už lepšie ani zorganizovať nedá. Ale práve preto, že má svoje objektívne limity, by sa podľa môjho názoru konať vôbec nemalo. V záujme zachovania zdravia nás všetkých. Nie len návštevníkov,  ale v konečnom dôsledku aj ostatnej verejnosti, ktorá síce „na pápeža“  nepôjde, ale príde do styku s tými, ktorí tam boli. 

Niektoré mestá a obce kvôli narastajúcom počte nakazených rušia verejné akcie:  jarmoky, koncerty, vystúpenia, športové exhibície a súťaže. Ministerstvo školstva neodporúča školám do konca roka 2021 organizovať školy v prírode, ani hromadné podujatia. Apropo, žiakom a študentom však chce umožniť návštevu pápeža, takže minister školstva uvažuje o udelení mimoriadneho voľna z vyučovania pre všetkých... Ani Vám to hlava neberie ? 

Na záver dodám len toľko, že posledný rok a pol sa ľudia natrápili viac než dosť. Niektorí koronu prekonali, no dodnes nie sú zdravotne v poriadku.  Iným zomrel niekto blízky. Korona ťažkosti spôsobila aj tým, ktorí majú školopovinné deti a museli svojpomocne „plátať“ týždne a mesiace,  keď boli deti namiesto v škole doma. Niektorí v dôsledku pandémie prišli o svoje zamestnania a dnes počítajú každé euro, aby prežili. A sú aj takí, ktorí  izoláciu, odlúčenie, neistotu niesli psychicky mimoriadne ťažko a dnes sú odkázaní na odbornú pomoc psychológov a psychiatrov. Myslím aj na marginalizované skupiny, ktoré sa po korone stali ešte viac spoločensky vylúčené.  Na dôchodcov, ktorí ostali zavretí doma a na obete domáce násilia, ktoré po korone udrelo nevídanou silou a v dôsledku pandémie vzrástlo na Slovensku o 30 – 40 % !!! S dôsledkami pandémie budeme bojovať ešte dlho na nejednom bojovom poli. Aj potom, keď už po samotnej korone nebude ani stopy. Lebo niektoré následky sú dlhodobé a odstraňovať ich bude náročné. 

Želala by som si preto, aby  posolstvo a povzbudenie pápeža prevážilo na množstvom nakazených na tomto podujatí a s tým súvisiacimi problémami. Lenže sú to dve úplne odlišné, vzájomne nemerateľné parametre. A preto stavať na nich akékoľvek očakávania je vlastne nemožné.  Preto viem len jedno – že pre mňa a moju rodinu bude  lepšie ostať počas návštevy pápeža radšej  doma!  

verim, ze navsteva papeza prinesie nasej krajine pozehnanie. a tiez pre nas tak velmi potrebnu doveru. ved kto iny nas moze dostat zo vsetkych tiesni ak nie Boh? kde sa len clovek pozrie, vsade len covid, covid. tak ako verime, ked sme stale taki deprimovani, vystraseni? a vari zivot nie je bohatsi? myslim, ze navsteva papeza, pritomnost Ducha a atmosfera mnohych ludi velmi povzbudi.
ved deti nastupili do skoly, obchody su preplnene, boli sme na pobyte a tam nikto rusko nenosil, clovek vedla cloveka v bazene ci v restauracii. ludia ziju tak, akoby covid nebol, vadia im opatrenia, denne sa stretavaju, premielaju. v autobusoch debatuju, rusko pod nosom, rovnako na obede druzny rozhovor, zabava. a ked pride papez, zrazu je pre nas blizkost ineho cloveka nebezpecna. pracujem s ludmi, chodim do potravin, cestujem autobusmi, vlakmi... vsade su ludia a nerobim si nadeje, ze si davaju ciste rusko a umyvaju ruky.
pre mna je papez velkym povzbudenim a ideme za nim s nasimi tuzbami. aj ked to bude z roznych dovodov komplikovane - doprava, zdravotne obmedzenia, unava, organizacia, aj tak je to nieco, co za to stoji.

8. sep 2021

Vsade su ludia na kope, to nevadi nikomu.
Žiaľ, použijú navstevu papeza ako dovod, preco sa korona na jesen zas rozbehne.

8. sep 2021

Začni písať komentár...

Odošli