Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
avatar
katkadr
8. okt 2017    Čítané 5627x

Ozdravenie kvásku

Áno, stáva sa to aj nám skúsenejším v kváskovaní... Môj miláčik kvások "FERO" ochorel :((((

Dôvodov môže byť viac od nekvalitnej múky, nečistej vody, lyžičky, nádoby..ale v mojom prípade mám pocit, že bolo doma v ovzduší viac baktérií ako inokedy keďže s nástupom do škôlok máme doma chorého malkáča.

Ako zistíme, že kvások nie je v dobrej kondičke? Pri tom mojom kvásku som najprv spozorovala, žer už samotný rozkvas (štartér) trval dlhšie ako inokedy. Cesto sa mi síce vypracovávalo dobre, ale už aj prvé a druhé kvasenie bolo pomalšie. A výsledok? Chlebík bol mokrý, lepkavý a vyzeral ako nedopečený. Zlú kondíciu kvásku vám prezradí aj jeho vôňa ktorá bude časom nepríjemná, štiplavá. Dobrý kvások by mal mať vínovo ovocnú vôňu. Acetónový zápach neznamená zlú kondíciu, ale treba ho len prikŕmiť múkou a vodou.

Ako postupovať pri ozdravení?

Z chorého kvásku si odoberieme malé množstvo do čistého sterilizovaného pohárika - stači 1 čl. Zakŕmime ho s 50 g ražnej chlebovej múky a 50 g vlažnej vody (alebo s takou múkou ako ste mali kvások založený) a zamiešame. Takto necháme kvások na linke s jemne položeným viečkom. Starý pokazený kvások môžeme vyhodiť.

Po 24 hodinách proces zopakujeme. Zoberieme si znovu čistý pohár, odoberieme z ozdravovaného kvásku 1 čl a vmiešame k nemu 50 g ražnej chlebovej múky a 50 g vlažnej vody. A opäť necháme nabublať na linke na 24 hodín.

Par mojich receptov z knihy Kvaskovanie 2

avatar
katkadr
25. feb 2017    Čítané 15589x

KVÁSOK

Viete čo to je? Prečo je lepší ako kvasnice? Kde ho použiť? A ako si ho pripraviť? Ako ho ozdraviť? Ak nie, tak čítajte, priatelia.... 

Pred istou dobou som bola rozhorčená kvalitou pečiva v našich obchodoch a mala som pár pokusov, kedy som si kúpila zmes do domácej pekárničky a jednoducho pripravila chlebík. Potom som si začala viac veriť a upiekla kvasnicový chlebík. Bol chutný, ale stále tam boli kvasnice, ktoré nám nerobili veľký osoh. Nakoniec som sa dostala ku kvásku, a v ten moment som vedela, že je to tá správna voľba a konečne som zistila čo je to chuť pravého CHLEBA s pozitívnym dopadom pre naše zdravie.  Avšak informácií bolo málo a skúseností ešte menej, tak som sa bezhlavo do toho vrhla a pár mojich postrehov vám spíšem 🙂  

Kvások - je zmiešaná voda s múkou, kde vzniknú kvasinky a baktérie. Vzniká tu prirodzený proces mliečneho kvasenia. Je to stará forma prípravy chlebíka, takže žiadny novodobý výmysel, ako by sa zdalo. Toto tradičné pečenie vám prináša neodolateľnú chuť tradičného chlebíka bez prídavných chemických látok, aditív, stabilizátorov a iných látok. Neverili by ste, ale kváskový chlebík vydrží čerstvý minimálne týždeň... Len múka a voda, zázrak, že?

Kvások vs kvasnice - rozdiel je veľký a to hlavne v tom, aký dopad na naše zdravie majú. Pokým kvasnice majú len efekt rýchleho nakvasenia. Kvások, na rozdiel od kvasníc, má pozitívum že: nenadúva, je pripravený tradične bez chémie, je ľahšie stráviteľný, vydrží dlhšie. Jedinou nevýhodou je, že kvások potrebuje na prípravu chlebíka viac času, ale na dobré veci si radi počkáme, že?

Kvások používame všade tam, kde aj kvasnice, čiže ich ním vieme úplne nahradiť.

Ako sa ku kvásku dostanem? Možností je viac, buď vám ho podaruje niekto z vašich priateľov, čo ho už má, alebo si nájdite cez vyhľadávač: KVASKOVA MAPA a tam po zadaní odkiaľ ste, vám jednoducho nájde niekoho z vášho okolia, kto vám kvások rád podaruje. Najlepší spôsob je však, ak si ho vypestujete sami - bude len VÁŠ. A tu vám ukážem, ako na to:

Pečte zdravo... v skupine Pečieme s kváskom https://www.modrykonik.sk/group/9089/

avatar
katkadr
10. nov 2016    Čítané 18581x

Pečenie kváskového chleba

Tento článok som sa rozhodla napísať hlavne ako pomôcku pre tých, čo sa v našej skupine Pečieme s kváskom rozhodli založiť kvások a teraz sa prvý krát odhodlali piecť kváskový chlebík a aj pre váhajúcich nadšencov doma upečeného zdravého voňavého chlebíka.

1. KROK- Základom na kváskový chlebík je KVÁSOK. Ten si môžete zohnať už hotový od niekoho kto kvások už má alebo cez net (kvásková mapa). Alebo jednoducho si ho pripravte doma len z vody a múky za cca 10 dní. Receptov je veľa, ja osobne odporúčam ražný kvások lebo ten najmenej podlieha pokazeniu. V našej kváskujúcej skupine jeden osvedčený recept nájdete. Ak teda idete cestou zakladania kvásku a úspešne ste ho zalozili ...Môžte sa vrhnúť na prvý chlebík.

Presvedčte sa, že váš novo založený kvások je pripravený a to tak, že podľa nášho receptu na založeie kvásku má už 10-14 dní a už rastie pravidelne, čiže nebublinkuje tak bujne ako na začiatku.

2. KROK- zamyslite sa kedy bude pre vás najlepšie piecť. Kedy budete doma..doobeda? poobede? Napíšem vám dve varianty (existuje ich určite aj viac spolu s chladničkovým kysnutím).

- Mám čas doobeda, tak si rozkvas pripravím tesne pred spaním a po 8-10 hodinách začnem hneď ráno zarábať cesto a na obed piecť chlebík.

- Mám čas poobede (po práci), tak si skoro ráno pred odchodom do práce zarobím rozkvas a cesto z neho zarobím keď prídem po 8-10 hodinách a pečiem večer.