katkadr
25. feb 2017
15589 

KVÁSOK

Viete čo to je? Prečo je lepší ako kvasnice? Kde ho použiť? A ako si ho pripraviť? Ako ho ozdraviť? Ak nie, tak čítajte, priatelia.... 

Pred istou dobou som bola rozhorčená kvalitou pečiva v našich obchodoch a mala som pár pokusov, kedy som si kúpila zmes do domácej pekárničky a jednoducho pripravila chlebík. Potom som si začala viac veriť a upiekla kvasnicový chlebík. Bol chutný, ale stále tam boli kvasnice, ktoré nám nerobili veľký osoh. Nakoniec som sa dostala ku kvásku, a v ten moment som vedela, že je to tá správna voľba a konečne som zistila čo je to chuť pravého CHLEBA s pozitívnym dopadom pre naše zdravie.  Avšak informácií bolo málo a skúseností ešte menej, tak som sa bezhlavo do toho vrhla a pár mojich postrehov vám spíšem 🙂  

Kvások - je zmiešaná voda s múkou, kde vzniknú kvasinky a baktérie. Vzniká tu prirodzený proces mliečneho kvasenia. Je to stará forma prípravy chlebíka, takže žiadny novodobý výmysel, ako by sa zdalo. Toto tradičné pečenie vám prináša neodolateľnú chuť tradičného chlebíka bez prídavných chemických látok, aditív, stabilizátorov a iných látok. Neverili by ste, ale kváskový chlebík vydrží čerstvý minimálne týždeň... Len múka a voda, zázrak, že?

Kvások vs kvasnice - rozdiel je veľký a to hlavne v tom, aký dopad na naše zdravie majú. Pokým kvasnice majú len efekt rýchleho nakvasenia. Kvások, na rozdiel od kvasníc, má pozitívum že: nenadúva, je pripravený tradične bez chémie, je ľahšie stráviteľný, vydrží dlhšie. Jedinou nevýhodou je, že kvások potrebuje na prípravu chlebíka viac času, ale na dobré veci si radi počkáme, že?

Kvások používame všade tam, kde aj kvasnice, čiže ich ním vieme úplne nahradiť.

Ako sa ku kvásku dostanem? Možností je viac, buď vám ho podaruje niekto z vašich priateľov, čo ho už má, alebo si nájdite cez vyhľadávač: KVASKOVA MAPA a tam po zadaní odkiaľ ste, vám jednoducho nájde niekoho z vášho okolia, kto vám kvások rád podaruje. Najlepší spôsob je však, ak si ho vypestujete sami - bude len VÁŠ. A tu vám ukážem, ako na to:

ZALOŽENIE KVÁSKU
Odporúčam vám založiť si ražný kvások, pretože najmenej podlieha kazivosti. Ak máte ražný kvások, bez problémov si z neho pripravíte špaldový, pšeničný alebo iný rozkvas kde ide len 1 PL ražného kvásku a ostatok múka podľa vášho želania. Mne už viac pokusov o iný ako ražný kvások nevyšlo a pokazili sa mi do mesiaca. Nie je problém založiť si aj bezlepkový kvások s použitím bezlepkových múk. Na založenie kvásku vám bude stačiť 10 dní a odporúčam vášmu novému členovi dať aj meno. Určite si ho zaslúži za tie dobrotky, ktoré vám potom bude vypekať 🙂 

Budeme potrebovať: váhu, lyžičku, 7 dcl zavaraninový pohár, celozrnnú ražnú múku, chlebovú ražnú múku, vodu, kúsok jablka (nemusí byť).

1. deň ráno - do pohára si odlejeme 30 g odstátej, čistej vody izbovej teploty a pridáme 15 g ražnej celozrnnej múky izbovej teploty, zamiešame a môžme na lepšie kvasenie pridať dva centimetrové kúsky jablka. Priložíme na pohár viečko (neprikrúcame) a necháme pohár na linke pri izbovej teplote.

1. deň večer - zopakujeme postup z rána. Do pohára prilejeme 30g vody a 15g ražnej celozrnnej múky (jablko už nedávame). Zamiešame.

2. deň ráno - zopakujeme ten istý postup

2. deň večer - zopakujeme ten istý postup

3. deň ráno - zopakujeme ten istý postup

3. deň večer - zopakujeme ten istý postup

4. deň ráno - ZMENA - z kvásku necháme v pohári len 60 g (vyberieme jablká, ak tam ešte sú) a k tomu primiešame 30 g vody a (!!!POZOR iná múka!!!) 30 g ražnej chlebovej múky. Zamiešame.

Odobratý kvások nemusíte vyhadzovať, môžte si skúsiť pripraviť svoje prvé kváskové lievance. (Recept nájdete nižšie)

4. deň večer - to isté ako ráno 

5. až 10. deň (alebo aj dlhšie pokiaľ kvások ešte bujne bublinkuje a je nestabilný) - kŕmime 30 g vody a 30 g ražnej chlebovej múky, už len raz denne.

Zo začiatku vám bude kvások rásť nepravidelne, možno až bujne a niekedy aj z pohára vytečie. To je v poriadku. Potom okolo 7 - 9 dňa sa začne ustalovať a začne rásť a klesať pravidelne. Môžete si fixkou pri prikŕmení označiť jeho výšku a uvidíte pravidelnosť rastu. Ak sa vám zdá, že kvások nebublinkuje alebo slabo, tak ho skúste dať na teplejšie miesto - teplo má rád 🙂. Ak sa na povrchu objaví voda, tak ju zamiešajte a pozorujte kvások. Kvások je pokazený, ak sa na povrchu vytvorí pleseň (vtedy bez milosti kvások vyhoďte). Vôňa kvásku má byť taká vínovo-ovocná. Ak náhodou začne voňať acetónovo, tak je to znak, že potrebuje prikŕmiť. Ale riaďte sa postupom.

Po desiatom dni, alebo ak bude kvások ustálený, môžete skúsiť prvý kváskový chlebík. Recept naň a aj postup, čo robiť s hotovým kváskom, nájdete v mojom druhom článku.

Ozdravenie kvásku - niekedy sa stane, že sa vám váš vysnívaný chlebík nedarí. Je hutný, ťažký, rozkvas nebublinkuje tak ako by mal... Vtedy je kvások dobré ozdraviť - dodať mu silu a kvalitu. A to nasledovne: Z chorého kvásku odoberte 1 PL a primiešajte k nemu 50 g vody a 50 g ražnej chlebovej múky (ostatok chorého kvásku vyhoďte). Nechajte na linke a na druhý deň z tohoto ozdravovaného kvásku odoberte 1 pl kvásku, pridajte 50 g vody a 50 g múky, zamiešajte a nechajte na linke. Toto isté zopakujte aj tretí deň a potom môžete kvások vyskúšať, alebo ho dajte do chladničky

Recept na bezpracné lievance: 2 hrnčeky múky (zmes špaldovej a pohánkovej - poprípade len špaldová alebo pšeničná), 2 hrnčeky mlieka a odobratý kvások zamiešame v miske a dáme do chladničky vykvasiť na 24 hodín. Na druhý deň pridáme 2 PL trstinového cukru (ak máte radi, tak si prislaďte), 2 PL oleja, 3 vajcia a dobre premiešame, aby sa všetko dopre prepojilo. A klasicky pečieme na panvici.

Záver:

Odporúčam vám pre inšpiráciu, rady a recepty pridať sa do skupiny na MK Pečieme s kváskom https://www.modrykonik.sk/group/9089/ , taktiež môžete nakuknúť na môj blog na FB https://www.facebook.com/receptyodkaty/ a keď už odporúčam, tak určite si kúpte skvelú knihu KVÁSKOVANIE, ktorá je plná informácií a skvelých receptov.

Vaša Katarína 🙂

#recepty#kvasok

Katka, dakujem. Takto pekne som to potrebovala, nech viem co robit. Dakujem 😘

25. feb 2017
katkadr
autor

@alfonzo som rada..🙂 dlho som sa odhodlávala a konečne som si dnes našla čas 🙂

25. feb 2017

@katkadr ahoj, krasny clanok. Pre mna osobne motivujuci, mam doma dve fakt velmi chore deticky a ja mam silnu alergiu na lepok a drozdie takze urcite sa na to dam. Momentalne sme sice v zlozitej rodinnej situacii takze musim adpon mesiac pockat ale dam sa na to. Inak pozerala som a kniha je vypredana, vraj sa chysta dotlac. Inak ma zaujima ako to pojde v zahranici so zahranicnou mukou...trvalo mi par rokov, kym som sa naucila aku muku na co pouzit...ale urcite skusim a este raz velka vdaka konecne spravna motivacia ( na knizku nasetrim 🙂 ) ale dovtedy ak budem mat otazky, mozem sa ozvat?

25. feb 2017
katkadr
autor

@lilly2711 kludne mi pis a urcite sa odhodlaj, nie je to nic tazke a stoji to za to.
Kniha dnes vysla z tlace, takze sa uz da objednat 🙂))

25. feb 2017

@katkadr dakujem si velmi zlata...ale este musim dosetrit peniazky a poslat mamke na Sk lebo ona by mi ju sla kupit a nechcem ju zatazovat, z jej dochodku sa ledva da vyzit, ale ona je taka, ze by nam modre z neba zniesla aj na ukor seba. Ale snad sa tak skoro nevypreda, v nasej situacii by to bolo ako dar z neba piect z kvasku.

25. feb 2017

Ďakujem

26. feb 2017

Katka ďakujem idem nato 🙂

26. feb 2017
26. feb 2017

Ďakujem za perfektný článok, konečne ma to nakoplo, začať piecť z kvásku. Doterza som používala len kvasnice. Už som našla aj mojej blízkosti človeka na kváskovej mape, uvidíme či sa ozve. Ak nie urobím svoj vlastný podľa super návodu. 😀 snáď sa zadarí.

26. feb 2017
katkadr
autor

@simsonkab parada, ak mas prax s chlebikom tak to bude pre teba hracka...drzim palce

26. feb 2017

@katkadr môžem používať hocijaku múku? Alebo najlepšie je tá ražnà? Ďakujem😉 idem na to prvý krát takže nechcem to hneď pokaziť😂

27. feb 2017
katkadr
autor

@ivett311 na kvasok urcite len raznu alebo bezlepkaci bezlepkovu. Ale potom kludne z razneho kvasku mozes robit cesto zo vseliakych muk

27. feb 2017

Napr táto?

27. feb 2017
katkadr
autor

@ivett311 velmi po nemecky neviem..ale zda sa ze ano. Na prve 4 dni celozrnnu a potom chlebovu raznu

27. feb 2017

Táto múka je ražnà celozrnna. Tak môžem ju používať prvé 4 dní??

27. feb 2017
katkadr
autor

@ivett311 urcite ano...

27. feb 2017

dlho som hľadala na nete ako sa taký kvások zakladá..ukladám si tento tvoj a raz určite vyskúšam 😉 ďakujem 😍

28. feb 2017

Dobry deň, ja pečiem už z kvasku 8 rokov. Robím z neho chlieb, knedle, buchty na pare, koláče-zaviny, šišky .... Da sa nozaj použiť všade. Božena

28. feb 2017
katkadr
autor

@bodka2014 vsade namiesto kvasnic a este by som povedala, ze aj viac..napr v spojitosti s ovsennymi vlockami je to super bonus napr pri fit tycinkach. Alebo skvele su aj muffinky. Ma siroke vyuzitie..

28. feb 2017

preco sa to musi aj odobrat? co by sa stalo , keby sa to neodoberie? a kolko potom vydrzi ten zvysok kvasku, co s tym dalej? pouzijem ho na pecenie a uz mi nezostane, .. ci? cize pomohol by postup co s tym dalej a kolko kvasku potrebujem vlastne na chleba , je to na gramy?

28. feb 2017
katkadr
autor

V clanku c 2 je o tom nieco popisane...vlastne cely postup ako z kvasku spravit chleba.
Odobera sa preto lebo celkovo sa neodporuca mat v pohari velke mnozstvo kvasku lebo potom ho 1 pl muky a vody nezasyti a niebol by taky silny. Cize aj hotoveho kvasku staci mat v chladnicke len 3-4 pl.
Kvasok ti v chladnicke vydrzi tolko kolko sa on budes starat, cize piect a dokrmovat. Ak sa nepecie, tak staci dokrmit 1pl muky a 1pl vody raz tyzdenne.

28. feb 2017

Vyborny navod pre tie ktore nevedia ako zacat. Ja peciem uz asi tristvrte roka. Moja mamina asi 3 roky. Za tu dobu vyladila svoj recept do dokonalosti a ked sa do toho clovek dostane ide to od ruky. Ak mozem este nejake tipy:
- pouzivam spaldovu muku chlebovu z lidla. Je naozaj vynikajuca. Bud ju miesam s hladkou T650 alebo ju davam len samotnu.
Dalej pridavam aj celu rascu, chlebik je taky nadychanejsi.

A este ak niekto ma chut studovat tak na FB je stranka "pecem pecen". Urcite doporucujem poprezerat nove napady a rady. 🙂

1. mar 2017
katkadr
autor

@knedlik544 dakujem, som rada ze tu mame aj skusene pekarocky. Ak by si chcela mozes sa pridat do nasej skupiny pecieme s kvaskom a podelit sa s nami o skusenosti 🙂
Tie lidlove rada pouzivam,su za skvelu cenu aj kvalitovo su fajn.
Mam v plane este napisat clanok pre skusenejsich...sko vylepsit kvalitu chlebika.

1. mar 2017

@katkadr od toho 4.dna môžem používať múku T650? Lebo bývam v malej dedine a tu zatiaľ som nenašla ražnu chlebovu 😏

1. mar 2017

@ivett311 na kvasok by sa mala pouzivat razna chlebova. Ja kupujem v bille chlebovu raznu od babicky a stoji len nejakych 0,79€.

1. mar 2017

@katkadr ano su za dobru cenu. Hladku T650 kupujem v metre. Tam vyjde cely karton na nejake 4€. Co je super. Dlho to vydrzi. A raznu na kvasok kupujem v bille.

1. mar 2017
katkadr
autor

@ivett311 ivet tak ako som v clanku pisala..odporucam raznu muku pouzivat na kvasok lebo ak das psenicnu, tak sa ti rychlo pokazi. Potom uz ked budes chciet piecť z psenicnej chlebik, tak si rozkvasis 1pl razneho kvasku s psenicnou mukou a vodou a ziskas psenicny rozkvas, ktory potom pouzijes do cesta.

1. mar 2017
katkadr
autor

@ivett311 a este som zabudla dopisat...ak nezozenies tu chlebovu raznu, tak radsej pokracuj s tou celozrnnou co si zacala.

1. mar 2017
katkadr
autor

@knedlik544 hej aj ja obcas kupim v metre ten pohronsky ruskov..je super. Ake vyskusaj odtial aj takiansku muku manitoba...je robena na dlho fermentovane cesta.

1. mar 2017

Diki. Urcite vyskusam.

1. mar 2017

chcem sa spýtať na dokrmovanie kvásku len ražnú chlebovú používať, alebo môžem aj tú celozrnnú? ďakujem. Idem dnes večer urobiť rozkvas. Včerajší chlebík sa nepodaril, ale to možno preto, že som nechala kysnúť chlebík 12 hodín, ako mi poradila baba od ktorej mám kvások. Dnes idem podľa receptu od Katky na špaldovo ražný chlebík. Som zvedavá.

1. mar 2017
katkadr
autor

@simsonkab urcite najlepsie raznou chlebovou, len v nudzi ak sa nezozenie ina tak jedine celozrnnu.
12 hodin jedine pri velmi mladom kvasku alebo chladnej kuchyni. Netreba sa casom riadit, ale tym ako je rozkvas vysoko v pohari. Ak uz klesne, je zle..

1. mar 2017

@katkadr ďakujem, mne sa vidí že mi už veru aj spadol. no nič zajtra to bude určite lepšie.

1. mar 2017

ahojte chcem sa spýtať ked mám kvások z obchodu ako ho ,,naštartovať,, :? čo s ním ? kedy môžem piecť? dakujem za každú radu, idem do toho a neviem ako 🙂 🙂

1. mar 2017
katkadr
autor

@kubinka82 nie je to nahodou ten z dm? Lebo to je len kvaskovy pridavok ku kvasniciam.
Ak mate z bioobchodu, tak by som ho nechala v troche vlaznej vode aktivovat a ak sa rozbublinkuje moze sa pouzit do chleba

1. mar 2017

@katkadr nie je to originál z pekarne objavila som ho v Krkonosiach

5. mar 2017
5. mar 2017
katkadr
autor

@kubinka82 jedine vyskusat...nemam s nim skusenost :(

5. mar 2017

@katkadr tak dám info čo sa mi podarilo 😉

7. mar 2017

A musi by celozrna razna muka na zalozenie kvasku? Nestaci len razna?

12. mar 2017
katkadr
autor

@vierka84 radsej by som neexperimentovala v tomto pripade..

12. mar 2017

@katkadr dakujem 🙂 cozrznu mam len spaldovu :/ tak to odlozime na zajtra a pojdem kúpiť taku ako treba

12. mar 2017
katkadr
autor

@vierka84 spaldu nie, ta sa kazi. Urcite sa oplati pouzit spravnu muku. Drzim palce 🙂

12. mar 2017

@katkadr dakujem 🙂

12. mar 2017

@katkadr kedy treba dat ten kvasok do chladnicky? Zakladala som svoj prvy kvasok tuto stredu....

17. mar 2017
katkadr
autor

@sima.p cca po 10 dnoch..ked bude taky ustaleny

17. mar 2017

@katkadr dakujem

17. mar 2017
katkadr
autor

@sima.p mozes si precitat aj moj druhy clanok, tam je potom pisane ako pokracovat ked chces piect

17. mar 2017

@katkadr ahoj založila som si kvasok podľa tvojho receptu dnes je 5.deň a otázočka: postupujem každý deň ako vo štvrtý deň? t.j. odoberiem 60g kvasku prikrmim 30g muky a 30g vody a zvyšok kvásku dam preč? či len prikrmujem a neodoberám? Zakladala som kedysi kvasok podľa iného receptu a tam sa po 7 dňoch každy deň polovica kvasku vyhadzovala (ale sa mi po čase pokazil) a teraz som sa rozhodla podľa tvojho, pretože sú všetky chlebiky krásne 🙂 Ďakujem!

21. mar 2017

Vdaka za podrobny navod, tak si a namaskrtila, ze idem skusit, nakolko moj manzel a jeho rocna kopia by sa tlacili len chlebom a tym kupovanym sa neda verit. Tesim sa, ze som nasla tvoje rady a snad sa podari.

22. mar 2017
katkadr
autor

@lenuska1983 som rada a drzim palce..

22. mar 2017

super dakujem chcem sa len opytat kolko kvasku na tie lievance ?

28. mar 2017
katkadr
autor

@karrelia mozes dat aj vsetko to odobrate mnozstvo

28. mar 2017

@katkadr zdravím, už aj mňa zlákalo kváskovanie..môj kvások má dnes 5 dní..včera som odoberala..idem podľa tvojho postupu, ale väčšinou sa mi na povrchu spraví asi 2mm vrstva vody..len zamiešam? či aj pridám mukú?

8. apr 2017
katkadr
autor

@ijaamajo robi to redsi kvasok vacsinou. Skus pridat viac muky a zamiesat

9. apr 2017

To uz aka procedura!!!!
Klobuk dole pred vsetkymi zienkami co sa tomuto venujete!
Ja sa raz tiez odhodlam!
Ste uzasne :-*
Dakujem za tento prispevok :-*

19. apr 2017

To musím vyskúšať 😃👍

20. apr 2017
katkadr
autor

@myshalka vyzera to na zaciatok trochu komplikovane, ale ked na to clovek pride tak to nezaberie vela casu a v podstate sa robi sam 🙂

20. apr 2017

@katkadr raz pride cas! 🤗

20. apr 2017

@katkadr Katka, aku konzistenciu ma mat kvasok pri dokrmeni? Moj ledva vymiesam s tou vodou.. nema byt redsi?

22. apr 2017
katkadr
autor

@zuzina1881 nema byt taky husty...tu je video: http://kvaskovanie.sk/hustotakvasku/

22. apr 2017

Jooooj... tak moj je proti tomu beton 😵😵😵 ale je vonavy, pekny, ymdravy. Myslis, ze mam tie chlebiky take tazke, kvoli tomu kvasku? Mozem ho teda pri vecernom dokrmeni viac rozriedit?? Hadam mu to neuskodi.

22. apr 2017
katkadr
autor

@zuzina1881 az taky vplyv to nema..v podstate sa odporuca spravit husty kvasok ked ides na dovcu a poto vydrzi lebo ma co jest.
Kludne pridaj viac vody

22. apr 2017

@katkadr a co by mohlo sposobovat tu tazobu, hutnost? Recepty aj casy dodrziavam.

22. apr 2017
katkadr
autor

@zuzina1881 vacsinou su hutne chlebiky vtedy ked nieje kvasok v dobrej kondicii a odporucila by som ho ozdravit. Tam sa ti aj ta hustota upravi. Popripade mi posli spravu s fotkou v reze nech to pozriem.

22. apr 2017

@katkadr skusim ozdravit teda.. a mozem hned po ozdraveni pouzit na rozkvas? Foto mi do ip nejde nacitat, tak dam sem..
Toto je sumava dnes pecena, nizucka, splasknuta, hutna.. moznn trocha prekysnuta

22. apr 2017

@katkadr a vcerajsi chlebik podla tvojho receptu, ale s 250g spaldy celozrnnej a 250g psenicnej. Ten bol ok, ale napriek bublinkam taky hutny akoby vlhky ci co.

22. apr 2017
katkadr
autor

@zuzina1881 to sa mi skor zda byt prekysnute. Ale ozdrav aj tak...pomoze to

22. apr 2017

@katkadr mam v dvoch poharoch. Jeden zriedim, druhy ozdravim, uvidime, co z toho bude. Nemas niekde foto, ako ma vyzerat kvasok, ked sa po dokrmeni a odpocinku v teple dava do chladnicky? Kedze ho mam len par dni darovany, neviem vlastne, aky ma byt.. dakujem 💖

22. apr 2017
katkadr
autor

@zuzina1881 ma byt uuuplne cely prebublinkovany az hore, ale nema byt klesnuty

22. apr 2017

@katkadr mam ho taky, aj pekne vonavy, ked potoz z neho odoberam, je ako vata.. neviem to opisat.. mozno zalozim uplne novy, toto mam darovany a nejako sa mu u mna asi nepaci 😄

22. apr 2017

Ahoj, môžem sa spýtať? Nerozumiem postupu počas 4. Dňa. Píšeš, že ponecháme len 60 g kvasku, zvyšok dáme preč a prikrmime. Takto isto to mam spraviť aj štvrtý deň večer? Odobrať, aby bolo len 60 g a prikrmit? A počas dní 5-10 tiež odoberieme, aby bolo vždy 60 g pred prikrmenim? Ďakujem 🙂

7. jún 2017
katkadr
autor

@andelok ahoj, odobera sa len 4 den raz (rano) a potom prikrmujes toto mnozstvo a neodoberas

7. jún 2017

Tie lievance su vyborne. Chcem sa opytat ci sa daju spravit aj z hotoveho kvasku, kolko vtedy odobrat, kedze je o dost hustejsi od toho co je len 4. den. 🙂

19. aug 2017
Komentár bol odstránený
katkadr
autor

@biolady z hotoveho kvasku bude stacit 1 pl

19. aug 2017

@katkadr Ahoj,Katka,mam 11dnovy kvasok,uz odpociva v chladnicke.Kamaratka ma poprosila,ci jej z neho darujem.Viem,ze kolko z toho mojho odoberiem,tolko tam vratim,ale ako ma s tym kvaskom postupovat potom kamoska? Dam jej dve PL a ona si ho ma potom doma hned dokrmit?Ak ano,akym mnozstvom?Dakujem.

22. aug 2017

Kedy kvasok začnem dávať do chladničky?

8. okt 2017
katkadr
autor

@kvietok173 kvasok sa dava do chladnicky cca po 10 dni od zalozenia, kedy uz rastie rovnomerne po zakrmeni.

8. okt 2017

Moze byt od toho stvrteho dna razna chlebova tmava?

12. okt 2017

@katkadr ahoj ja som steho nejako vedla kedy vlastne mozem zacat piect s teho kvasku chlebik na 4den sa uz moze???

27. okt 2017
katkadr
autor

@zuzana2302 odporucam az po desiatom dni...

27. okt 2017
katkadr
autor

@akitas prepac dako som si nevsimla prispevok...ano moze byt razna chlebova tmava

27. okt 2017

@katkadr aha a po 10 dnoch kvasok udrziavat v chladnicke ci na linke v teple?

27. okt 2017
katkadr
autor

@zuzana2302 10 dni ho pestujes na linke a potom z neho odoberies, nechas len 2-3 pl v pohariku a ten zavrety das do chladnicky.

27. okt 2017

@katkadr takze ten co odoberem uz dam do chladnicky a ten co ostane v pohary 2-3pl ostava na linke a sa dokrmuje ak som to pochopila spravne

27. okt 2017
katkadr
autor

@zuzana2302 jeden das do chladnicky a ostatok mozes dat do mrazu, ak by sa nieco s tym v chladnicke. To bude taka zaloha

27. okt 2017

@katkadr ahoj. Prosím ťa, vodu ktorú pridavas ku kvasku spolu s múkou, musí byť odstáta?

12. apr 2019
katkadr
autor

@aayka ahoj, nedávam extra dlho podstatu. Nechám ju len cca 5 min odstať

12. apr 2019

@katkadr aha ďakujem. Ja som teraz nabrala vodu asi pred hodinou, myslela som, že ju mám do rána nechať stať. Ráno som chcela skúsiť založiť kvások podľa tvojho postupu. Tak nemám čakať do rána, alebo mam? Prvú vodu nechavas odstáť dlhšie, alebo tiež iba 5 minút?

12. apr 2019
katkadr
autor

@aayka kľudne nechaj len 5 min

12. apr 2019

@katkadr ďakujem moc. Pekný víkend prajem 😊

12. apr 2019

@katkadr ahoj prosím ta, idem ti to tu zamorit fotkami, potom kľudne zmaž. Nikto mi nevie poradiť čo robím zle.

V sobotu som založila kvások. Išla som podľa tvojho receptu, akurát jablko som nedala. Vôbec nebublinkoval v prvý deň.
V nedeľu (2 deň) som ráno nakrmila, odišli sme na návštevu a večer keď sme prišli bol krásny, vid foto

17. apr 2019

Večer som nakrmila (nedeľa 2 deň) a do rána opäť nebublinkoval veľa, iba minimálne.
V pondelok (3 deň) som nakrmila opäť 2x za deň, stále bublinkoval malo. Ale stále vonal pekne, žiadny aceton.

V utorok je zmena, iná múka, iný pomer a z kvasku odobrať. Odobrala som, dala správny pomer a ten kvások stále nerastie 🙁 ale stále pekne vonia.

Večer som skúsila rozkvas na lievance a ten rozkvas sa asi nepodaril, vyzerá takto, hoci som ho rozmiesala (robila som ho večer a dala do chladničky. Vieš prosím poradiť, čo robím zle?

17. apr 2019

Teraz foteny kvások dnes má 5 dní takmer vôbec nebublinkuje

17. apr 2019
17. apr 2019
katkadr
autor

Ahoj, ten rozkvas bol riedky a preto sa ti to oddelilo. Predpokladám že aj kvasok máš redší takze skús pridať viac raznej muky aj tam

20. apr 2019

@katkadr ahoj. Ale išla som naozaj presne podľa receptu. Pokazdym som presne navazila. Asi iná múka, že?
Ako som už začala kŕmiť viac, 40g vody a druha múka 30g, tak krásne rastie aj bublinkuje. Aj napriek tomu mam nakŕmiť trosku viac?

20. apr 2019
katkadr
autor

@aayka ak sa ti už zdá ok, tak nemusíš pridávať viac muky. Ja intuitívne pridávam vždy viac a robím to hustejšie

20. apr 2019

@katkadr ďakujem 😊

21. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli