katkamario
3. nov 2016
67 

"Došiel na psa mráz" alebo Ako sme testovali s Biomila 🙂

Sú to už asi dva týždne, čo som si všimla príspevok od #konik_testuje, že hľadajú mamičky na testovanie zdravých Biomila produktov. Aj napriek vete - hľadáme mamičky, ktoré sa najlepšie cítia v kuchyni, rozhodla som sa aj ja požiadať o možnosť vyskúšať si zdravé varenie. Aby sme sa nechápali zle, niežeby som sa cítila v kuchyni mizerne a vyhýbala sa jej (mám predsa manžela a dve deti)... proste varím v pohode, ale zbytočne navyše kuchynské priestory nevyhľadávam. 
Som typ kuchárky, ktorá sa veľmi rýchlo nadchne z kulinarskeho umenia iných, rada ochutnávam, častokrát sa už vidím, ako aj ja pripravujem tieto chutné a zdravé skvosty, ako si pochutnáva celá rodina, dokonca si opíšem recept, ale priznám sa - k samotnej realizácii málokedy dôjde. Prečo? Nemám čas? Peniaze na niektoré suroviny? Zdá sa mi to ťažké? Prešla ma už chuť? Asi z každého rožku trošku. 
Viem, že základom zdravej a vyváženej stravy sú zdravé, plnohodnotné potraviny!
Už dlhšiu dobu som sa odhodlávala kúpiť si zopár základných špaldových ingrediencíí, s ktorými prinesiem viac zdravia do našej kuchyne.
A tak som sa prihlásila do testovania a dostala som možnosť. A priošiel na psa mráz, konečne som sa "musela" rozhýbať - za čo veeeeeeľmi ďakujem, pretože teraz už viem, že zapojenie zdravých potravín do varenia nie je nič náročné a dokonca je to aj veľmi chutné.

1. deň som si povedala, že začnem zľahka, aby som nič nepokazila  

Biomila čajík s echinaceou má krásnu vôňu aj farbu, výborné liečivé zloženie - šípky, ibištek, fenikel, echinacea, repík, skorocel - a je naozaj lahodný...dokonca ani deti si ho nedochucovali!
Chvílu som nevedela dôjsť na chuť špaldovým celozrnným minigrissinkám, ale vo štvrtok kuse som ich zase nevedela prestať vyjedať  Malá Katka dokonca našla skvelú kombináciu v spojení s polievkou.

2. deň som dostala chuť na špaldové celozrnné cetoviny - tarhoňu, alebo ako manžel hovorí - broky .
Pripravila som kuracie prsia na šampiňónoch. Pri varení špaldovej tarhone som postupovala ako je písané na obale (uvariť v osolenej vode, nechať dôjsť a scediť), ale tak ako aj pri bielej variante, chutila mi viac, keď som ju dodatočne opiekla.

3. deň som sa (po predchádzajúcom tarhoňovom úspechu u mojich detí) rozhodla pripraviť im obľúbenú krupicovú kašu s masielkom a grankom - samozrejme zo špaldovej celozrnnej krupice. Zaujala ma jej farba a veĺmi zaujímavá - akoby jemne oriešková chuť. Deťom veľmi chutila. Spokojný nebol iba ocko....Pretože mu prvýkrát nezostalo nič na dojedenie.

4. deň som si už verila natoľko, že som dostala chuť upiecť slaný koláč!
Je to vlastne sezónny koláčik (cuketový, tekvicový), v ktorom som, okrem iného, použila ražnú celozrnnú múku. Najprv som sa obávala, pretože do receptu mala ísť múka hrubá, ale zistila som, že celozrnná múka hladká je hrubšia už sama o sebe. Koláčik sa vydaril a chutil skvelo. 🙂

5. deň som venovala cestovinám. Priznám sa, to je asi jediné jedlo, ktoré ma naozaj baví aj pripravovať aj jesť. Poznáme a jedávame špaldové cetoviny, takže aj tieto splnili moje očakávania. Na testovanie som dostala špaldové celozrnné vrtuľky. Predvarené som ich zapiekla so smotanou, syrom, sušenými rajčinami, brokolicou a bylinkami. Sú zdravé, ľahko stráviteľné a chutné.

6. deň som si dala voľno! Teda, pozrela som do balíčka a vykúkala na mňa už len posledná - špaldová chlebová múka graham - moja najväčšia výzva. A tak som svoj rešpekt z tohto produktu poslúchla a celú sobotu len premýšľala.

Zatiaľ sa jej venovali deti:
- zistili, že má úžasne pevný obal, ktorý sa nepoddá ani karatistickým úderom
- a že keď má mamička z niečoho strach, treba jej to vyzdobiť.

-6. deň D, vymyslela som si nasledovné: keďže múka má v názve prívlastok chlebová, pečie sa z nej chlieb (to, že sa z nej dá upiecť aj veľa iného - dokonca ľahšieho - som sa dozvedela až neskôr). Samozrejme som sa riadila receptom na zadnej strane obalu, vypracovala som si kvások, zamiesila aj "vypufkala" som cesto, nechala ho odpočívať na teplom mieste a dal piecť na vymastený pekáč.

Aj napriek úplnému dodržaniu všetkých pokynov sa mi chlebík pekne nenadvihol, ale akoby vylial do pekáča, samozrejme zospodu sa aj dosť prilepil.  Viem, moja vina - vlastne nie - len môj prvý pokus!!
Určite existuje mnoho grifov ako a čím pečenie chlebíka vylepšiť a budem rada ak sa so mnou o nejaké podelíte. 🙂

V každom prípade som na seba pyšná - aj keď to nevyšlo úplne na 100 %.
Som rada, že som sa konečne odhodlala - začala zdravšie variť, vyskúšala si tieto výborné produkty a rozhodne v tom budem aj pokračovať!
Lúčim sa s vami chlebíkom, síce bez kôrky (čo ocenil syn, že sa nemusí toľko prehrýzavať do striedky), ale konečne prvýkrát mojim!

Katka s rodinou...
...a samozrejme ďakujem #konik_testuje sa skvelú príležitosť #test_biomila 

Začni písať komentár...

Odošli