katlin7
13. okt 2019
264 

Bezlepkové menu, prosím!

Vedeli ste, že strava celiatika vôbec nemusí byť taká zdravá ako sa na prvý pohľad môže zdať? Prináša so sebou viac negatív než pozitív, ak sa budete pozerať len na bezlepkovosť jedla na úkor celkového zloženia. Dnes sú však v obchodoch už aj také produkty, ktoré stoja za zmienku. Vyskúšať ich, či už s lepkom máte problém alebo nie, môže byť príjemnou zmenou, ale aj veľkým prínosom pre váš celkový zdravotný stav. Medzi také patria aj výrobky z rady dmBio, ktoré som mala možnosť testovať. Teraz vám o nich rada poviem niečo viac.

V prvom rade ďakujem pekne za túto príležitosť. Veľmi si ju vážim, pretože to bola pre mňa milá skúsenosť a oddych zároveň. Testovanie mi dalo možnosť ochutnať bezlepkové produkty zo skutočne dobrých a zdravších surovín, ktoré sú navyše v bio kvalite.

Celiatičkou som už takmer 5 rokov a zo začiatku bolo ťažké zvyknúť si na prísnu diétu. Buď mi jedlo nechutilo alebo ma na prvý pohľad odradilo svojim zložením či vzhľadom. Pri viacerých dmBio výrobkoch ma zloženie potešilo a tiež prekvapil fakt, že napriek jednoduchej skladbe surovín, bola samotná príprava naozaj rýchla a vyžadovala minimum námahy a ďalších ingrediencií. Výsledok pošteklil chuťové poháriky a ja som sa úprimne tešila z toho, že dm ponúka plnohodnotné jedlo, ktoré je vhodné aj pre mňa. Veď občas sú chvíle, keď asi každý z nás siahne po niečom RÝCHLOM.

Prevediem vás mojím týždňom testovania a priblížim, čo mi na produktoch chutilo, ale aj to, ktoré z nich mi k srdcu z nejakého dôvodu neprirástli. 

Nevedela som, do čoho sa pustiť skôr. No keďže som zoznámenie s balíčkom dm nechala na ráno, bolo rozhodnuté 👍🏻

Prvé som testovala dmBio Ovsené vločky s prídavkom semien (müsli základ). Na toto jedlo som vlastne zvyknutá, ovsené vločky na raňajky milujem a zvládla by som ich jesť každé ráno, pretože ponúkajú nespočetné možnosti na prípravu. Vďaka tomu sa nikdy neokukajú, môžu kráčať ruka v ruke so sezónou a tiež našimi chuťami. Ak k nim však niečo určite patrí vždy, tak sú to dobré tuky v podobe semienok. Tieto vločky ich majú ako bonus, čo mi vyhovovalo a za seba hodnotím tento produkt na výbornú. 

Napriek tomu, že u mňa bodujú vločky na raňajky, občas, keď mám chuť mlsať, dám si ich trochu aj počas dňa. Pri tejto príležitosti som ochutnala dmBio Čokoládové müsli, ktoré poteší všetky mlsné jazýčky. Nebolo však presladené, ani umelo dochutené. Bolo chrumkavé vďaka kukuričným lupienkom a guličkám s horkou čokoládou. Mňam 😊

Pri raňajkách ešte chvíľu zostaneme a z testovacieho balíčku mi padla do oka aj zelená dmBio Oriantálna nátierka hrášok a masala. Keď som ju testovala, bola u nás na návšteve moja mamina. A tak boli zrazu testovačky dve. Chlebík po chlebíku sme riešili, akú má chuť a hádali sme konkrétne suroviny. Až kým som nezistila, že na fotenie pre vás ostala možno tak jedna lyžička 😄 Nátierka mi prišla trošku redšia, než som možno zvyknutá, pripomínala mi hráškové pyré a nepatrila by asi medzi potraviny, ktoré by som, ako občas poviem, chcela jesť “stále”, ale chuť korením, strukovín a zeleninky si nájde pri mojich raňajkách občasné miesto. Už len kvôli tej príjemnej zmene, keď človek nevie, čo dobré by zjedol 🙂

Tip - vyskúšajte k nátierke pridať sušené paradajky. Balada 🥰

Chuť nátierky bola tak akurát slaná, naozaj príjemne korenistá a nemám jej čo vytknúť. Snáď len malé balenie, o ktoré sme sa doma skoro pobili. Nejde síce o ultračerstvú nátierku urobenú zo zeleniny z našej záhradky, ale ako zdravá alternatíva domácich nátierok padne vhod. 

S chlebíkom som ochutnala aj dmBio Jahodovú nátierku so 75 % podielom ovocia prisladenú javorovým sirupom. Chuťovo bola vyborná, nebola umelá a príjemne chutila po jahodách. Skúsila som ju pridať k pšenu s makom miesto môjho domáceho slivkového lekváru. “Zahasila” moju chuť na sladké a to s o niečo lepším pocitom než nejaký keksík 👌🏻

Keď je reč o chlebíku, tak ten z dmBio Zmes na pečenie semienkového chleba dal kúsok zabrať. Napriek tomu, že som ho piekla podľa návodu, jemne sa mi pripálil a bol dosť hutný. Ale jasné, venovala som sa popri aj rade grimás pre môjho syna 🤪 a rúre ubrala nejaké to % pozornosti. To ma ale naštartovalo a do dm som bežala po druhý balíček. Skúsila som do chlebíka pridať podľa návodu okrem minerálky a jablčného octu ešte vlákninu - psylium, ktoré som vopred nechala napučať v troche vody. Taktiež som po 20 minútach znížila teplotu pečenia na 200 stupňov a piekla bez teplovzduchu. Chlebík bol krajší, nadýchanejsí. Poviem vám, že jeho chuť je návyková. Výrazne chutil po tekvicových semienkach. A pre bezlepkáčov, ktorí s pečením chlebíka ešte len začínajú, padne určite veľmi vhod. 

Raňajkové menu bolo teda pestro pokryté na celý týždeň 🙂 

K jedlu som plánovala zaradiť aj dmBio Ryžový nápoj Calcium, ale takmer sa minul skôr, než som ho stihla využiť všade, kde by to šlo 😄 Bol výborný. Sladký vďaka fermentovanej ryži a navyše doplnený o červenú morskú riasu bohatú na vápnik. Ten teraz potrebujem, keďže synčeka dojčím a s mliekom mu zakaždým odovzdávam časť mojich zásob. 

Na desiatu som zvolila dmBio Kešu dezert, ktorý som vyskúšala chladený podľa odporúčaní na obale. Kremový, jemne kyslý jogurt na báze prípravku z fermentovaných kešu orechov bol príjemný s ovocím. Ale poteší asi skôr tých z vás, ktorí siahajú vyslovene po vegánskych produktoch. 

Jedlo, ktoré ma prekvapilo asi najviac, bolo dmBio Pšeno na orientálny spôsob (Prosná minutka). Na prípravu postačil navyše olej a voda. Vôňa sa šírila bytom od samého začiatku a každá lyžička ma zahriala vďaka orientálnemu koreniu. Na domácej kuchyni si vyslovene zakladám, ale toto bude moj zdravý rýchly obed vždy, keď budem mať chuť na niečo ultra špeci megarýchle 😄 S prípravou vrátane vyloženia panvice a zohriatia oleja zaberie nanajvýš 12 minút. Ja som k nemu pridala syr a čerstvý zeleninový šalát. A bolo to TOP! 😋

Nejeden obed či večera u nás vznikli aj s pomocou dmBio Ovsenej celozrnnej múky. Dobre sa s ňou pracovalo a jedlo získalo výživné benefity, ktoré ponúka ovos. Ochutnali sme ovsené palacinky, pizzu, šťavnatú bábovku s banánmi, ale aj kváskový chlebík. Jedlo nielenže výborne chutilo, no aj vyzeralo lepšie, nemalo taký ten tradičný “biely” vzhľad z bežnej bezlekovej múky. U nás doma je táto ovsená múka už obľúbenou stálicou vďaka jej všestrannému využitiu 😊

Recept na banánovú bábovku z ovsenej múky:

250g ovsenej múky

150g masla izbovej teploty

120g trstinového cukru

4 vajcia

3 zrelé banány 

165ml kokosového mlieka

1 bezfosfátový prášok do pečiva

50g nasekaných orechov vlašských alebo mandlí

100g nasekaného horkej čokolády 

Postup: maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme popučené banány, mlieko, a žĺtky. Vymiešame. Následne postupne pridávame múku s PDP a nakoniec jemne primiešame sneh, orechy a čokoládu.

Pečieme asi 60 minút bez teplovzduchu pri 180 stupňoch.

Na olovrant som upiekla dmBio Čokoládový koláč, zmes na pečenie a priznám sa, že bol ako malý čokoládový kúsok neba. Krehučký, s kúskami čokolády, vhodný na pečenie brownie, muffinov, no aj ako základ torty a iných maškŕt. Pre tých z vás, ktorí máte radi čokoládové dezerty tak ako ja, bude isto rýchlou a dobrou záchranou, ak sa vo dverách znenazdajky objaví návšteva alebo chuť na hriešne dobrú čokoládu prepadne vás či vaše deti. Balíček tohto koláčika vrelo odporúčam mať v zásobe!🥰

Najmenšiemu členovi našej rodiny sa tlačia prvé zúbky, a tak sa okrem iného často hladkáme a nosíme. Na zložité varenie aktuálne neostáva veľa času.

Na konci dňa ale padne vhod zjesť niečo dobré, pri čom zabudneme na všedné starosti. A s jedlom ako z talianskej reštaurácie sme to dali jedna radosť. dmBio Ryžovo-kukuričné fusilli a k nim Omáčka s grilovanou paprikou sa k sebe jednoducho pýtali. Samotné cestoviny boli výborné, kvôli kukurici sa varili dlhšie, ale vďaka ryži mali jemnejšiu konzistenciu. Do omáčky som pridala počas ohrievania nakrájané olivy, ale zvládla by aj nejaké to mäsko alebo iné druhy zeleniny. Nabudúce 😊 Omáčku som využila aj ako základ na už spomínanú pizzu. Rozdiel medzi ňou a pasírovanými paradajkami doma nikto nespoznal👌🏻🤫

Posledným testovaným produktom boli dmBio Chrumky z ryžovej múky. A aj keď som sa na ne tešila, ako jediné ma sklamali úplne. Boli dosť tvrdé a chuťovo mi vôbec nesadli. Takže ryža v podobe slaného snacku pre mňa nebude. 

Môj týždeň bol napriek chrumkám a nejakým tým drobnostiam skutočne veľmi chutný a teší ma, že som si rozšírila obzor v sortimente bezlepkových výrobkov dm a zároveň vyskúšala pár nových receptov a chutí. Ja viem, poväčšine len chválim, ale... dm “varí” skutočne dobre a ak máte nejakú poruke, pri nákupe plienok a mejkapu šupnite do košíka aj niečo dobré z dmBio glutenfrei. Či ste celiatik alebo nie, dávam ruku na srdce - máte sa na čo tešiť 👌🏻🥰

Katka

#test_dm24

#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli