Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    keena
    22. apr 2017    Čítané 223x

    Môj týždeň s dmBio testovacím balíčkom 👩🏻‍🍳

    Ahojte, Modrokoníkarky!

    Mala som tú česť byť jednou z 10 žienok, ktoré testovali výrobky dmBio. Vďaka tomu, že ma firma vybrala na testovanie, užili sme si s rodinkou cez ten týždeň samé mlsky. V tomto článku sa o ne s vami rada podelím. 🙂 Tak poďme na to...

    Ako to vôbec začalo? Stačil jeden komentár k výzve @konik_testuje asi takéhoto znenia: "Prosim si ku nam tieto bio zazraky. Osobne varim a peciem to a z toho co kupim v obycajnych potravinach ale rada by som vyskusala tieto biocka. Vsetko sa hodi a viem ako to pouzijem." a o pár dní výrobky cestovali k nám. 

    Čo som s rodinkou testovala?

    • dmBio trstinový cukor - na rozdiel od trstinového cukru, ktorý ja doma mám, má dmBio trstinový cukor naozaj veľmi jemnú chuť a svetlú farbu. Samozrejme prvá koštovka patrila mne, len tak na štipku noža. Trstinový cukor bol na chuť naozaj veľmi jemný. Skúsila a použila som ho v takmer každom recepte, ktoré popíšem nižšie.
    • dmBio Natur ryžový nápoj - po otvorení som ho hneď ochutnala a zistila som, že je mierne sladký. Chuť bola veľmi príjemná. Nepiješ kravské mlieko? Tak nápoj je ideálny aj pre teba. Obsah tuku je veľmi nízky. Vyskúšala som ho v krupicovej kaši - kde jej dodal fakt sladkú chuť a ja "grankoholička" som si kašu okrem dmBio Bourbon vanilkového cukru (a dmBio trstinového cukru v základe) už ničím nemusela osladiť. Ďalej som ho vyskúšala aj v ryži v "mlieku" a aj s obľúbenými müsli.
    • dmBio špaldová celozrnná múka - má príjemnú orieškovú vôňu. Je ideálna pri pečení či už slaného alebo sladkého pečiva. Ja som ju vyskúšala pri našich obľúbených domácich celozrnno - špaldových bochníčkoch, muffinoch a tiež na palacinky, ktoré u nás pečiem minimálne 1x do týždňa. Myslím, že palacinky robíš aj ty. Čo tak vyskúšať túto múku? 
    • dmBio orieškovo-nugátový krém - na túto mlsku som sa veľmi tešila. Nakoľko mám rada jej ne/populárnu nebio verziu, mal tento krém výbornú, jemne orieškovú skôr viac nugátovú chuť pomazánky. Ako inak, hneď som začala s testovaním. Voňavý krém som ochutnala veľkou lyžicou a zistila, že musím rýchlo začať piecť, lebo z neho nič neostane. Krémom, okrem vyjedania sem-tam, som plnila muffiny a ponatierala palacinky. Musím podotknúť, že sa naozaj veľmi ľahko rozotieral. 
    • dmBio malinový džem - po otvorení pohára, džem neskutočne zavoňal, vzala som lyžičku, tentokrát čajovú, a hneď som ho ochutnala. Chuť bola veľmi príjemná, ľahká a na jazyku sa len tak rozplynul. Dcérka má cez víkend momentálne obdobie "rožtek s maslom a džemom", takže sme ho natreli aj na jej obľúbené pečivo a nesťažovala si. Takže chutil. Ďalej sme si ho vychutnali v muffinoch a taktiež na palacinkách. V muffinoch som džem použila 1x, že skúsim, čo to urobí. A bola to veľmi dobrá voľba. Manžel si pochvaľoval a odporučil mi robiť takéto malinové muffiny častejšie. Čo dodať? S radosťou...
    • dmBio prírodný kokosový olej - kokosový olej používam často. Či už pri varení, pečení, alebo pri skrášľovaní, krémovaní. Je až neskutočné, aké možnosti využitia kokosového oleja sú. Vôňa bola, ako inak, okúzľujúca a chutil naozaj výborne. Nejaký diametrálny rozdiel medzi tým, čo používam a týmto, čo som testovala som však ale nezaznamenala. Keďže je však vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve, rozidel tam určite bol. Bol použitý opať takmer v každom mojom recepte.
    • dmBio jemná horká čokoláda - horké čokolády naozaj nemusím, maximálne čo doma mám je klasická horká na varenie. Ale ako by to bolo keby som ju neochutnala? Oóóó, bola fakt horká, ale kedže obsahuje 70% kakaa nič iné som ani nečakala, no pre mňa nič na mlsanie. Tak som sa vrátila k orieškovo-nugátovému krému a čokoládu som sa rozhodla použiť do šťavnatého čokoládového koláčika. 
    • dmBio prášok do pečiva - pre pekárky neodmysliteľný pomocník. Využitý pri čokoládových muffinoch a palacinkách.
    • dmBio Bourbon vanilkový cukor - rozdiel medzi obyčajným vanikovým cukrom a dmBio Bourbon vanikovým cukrom bol neuveriteľný. Aróma vanilkového lusku zavoňala pri pretrhnutí sáčika takmer okamžite. Rozdiel bol badateľný hneď aj na pohľad. V balení sa nachádzali drobné kryštáliky cukru a jeho farba bola jemne hnedá. 
    • dmBio sušené pekárske droždie - musím sa priznať, že sušené droždie nepoužívam, nakoľko doma využívam iba čerstvé, či už na pečenie alebo do našej obľúbenej drožďovej pomazánky a tak som nemohla porovnať s iným sušeným. Ale nemôžem povedať, že by toto dmBio sušené pekárske droždie sklamalo. Naopak, urobilo to, čo malo. Keďže 9 g balenie bolo určené na 500 g múky, použila som ho hneď v prvý testovací deň na domáce celozrnno-špaldové bochníčky. 

    A teraz, nech sa páči, tu sú moje spomínané recepty. Recepty sú písané v celých dávkach, ja som si ich upravovala podľa seba, keďže napr. múku som chcela využiť vo viacerých receptoch, spomínané sušené pekárske droždie bolo tiež určené len na 500 g múky a čokolády bolo tiež iba 100g. 

    Domáce celozrnno-špaldové bochníčky (cca 16 ks)

    - tu samozrejme závisí od teba aké veľkosti budeš robiť, môžeš si spraviť aj bagetky, žemličky... Čo len chceš. Ja som robila polovičnú dávku z 500 g múky a 1 ks sušeného droždia.

    • 1 kg dmBio špaldovej celozrnnej múky
    • 7-8 dcl vody (podľa potreby)
    • 2 ks dmBio sušeného pekárskeho droždia
    • 4 PL olivového oleja
    • 4 ČL soli
    • hrsť slnečnicových semienok
    • hrsť ľanových semienok
    • hrsť tekvicových semienok
    • olivový olej na vytretie plechu
    1. V mise si zmiešame špaldovú celozrnnú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka. Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali čo najviac vzduchu.
    2.  Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.
    3.  Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bochníčky, bagetky... Takto pripravené bochníčky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.
    4. Rúru predhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s bochníčkami a teplotu znížime na 210 °C. Pečieme cca 30 minút.

    Krupicová kaša

    - recept na krupicovú kašu snáď poznáš, ale ja ju robím takto:

    Do hrnčeka si nalejem 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja. Z hrnčeka odlejem asi polovicu nápoja do hrnca, v ktorom budem variť krupicovú kašu a v zvyšnom nápoji, ktorý ostal v hrnčeku si rozmiešam 2-3 PL krupice. Do nápoja, ktorý som naliala do hrnca, si pridám 1 PL dmBio trstinového cukru. Keď sa nápoj začne variť, vylejem zvyšný nápoj s krupicou, ktorý sa nachádza v hrnčeku a varím do zhustnutia. Následne vylejem na tanier, polejem roztopeným maslom, posypem dmBio Bourbon vanilkovým cukrom a jemne poprášim kakaom.

    Šťavnatý čokoládový koláčik

    - celá dávka je určená na okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm. Keďže som mala k dispozícii 100 g dmBio jemnej horkej čokolády, množstvo surovín som si upravila na dávku podľa nej. 

    • 300 g dmBio jemnej horkej čokolády
    • 250 g masla - prosím nie žiadne náhrady!
    • 6 vajec
    • 230 g dmBio trstinového cukru
    • 3 PL hladkej špaldovej múky

    Okrem toho 

    • trochu masla a trstinového cukru na formu
    • trochu kakaa
    1. Čokoládu nasekáme a maslo nakrájame na malé kúsky. Obe suroviny pomaly roztopíme nad horúcim vodným kúpeľom. Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s trstinovým cukrom vymiešame do penista. 
    2. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
    3. Čokoládovo-maslový krém necháme trochu vychladnúť. Primiešame žĺtkový krém, bielkový sneh a 3 PL múky. Cesto vylejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút. 
    4. Necháme vychladnúť na mriežke. Koláč vyberieme z formy a poprášime kakaom.

    Muffiny - plnené dmBio nugátovo-orieškovým krémom a dmBio malinovým džemom

    - veľmi jednoduchý hrnčekový recept. Ja som opäť urobila polovičnú dávku a z nej mi vyšlo 20 muffinov. 

    • 2 vajcia
    • 3 hrnčeky dmBio špaldovej celozrnnej múky
    • 1 hrnček dmBio trstinového cukru
    • 1 hrnček dmBio Natur ryžového nápoja
    • 1 hrnček dmBio prírodného kokosového oleja
    • 1 dmBio prášok do pečiva
    • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
    • dmBio jemná horká čokoláda, vlašské orechy a hrozienka - koľko uznáš za vhodné

    "Náplň"

    • dmBio orieškovo-nugátový krém
    • dmBio malinový džem
    1. V mise najprv vymiešame vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme kokosový olej, ryžový nápoj a znovu vymiešame.
    2. Potom primiešame špaldovú celozrnnú múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme opláchnuté hrozienka, posekané orechy a posekanú čokoládu, nie však priveľmi nadrobno, aby sa v ceste úplne nerozpustila.
    3. Cestom plníme priehlbinky muffinového plechu asi do 1/3, ak taký nemáme tak rovnako do dvojitých papierových košíčkov.
    4. Následne dáme "náplň" v podobe buď orieškovo-nugátového krému alebo malinového džemu. Množstvo tak ako máme radi. Doplníme zvyškom cesta do 2/3 plechu/košíčkov. Nakoľko muffiny ešte v rúre porastú, neplníme plech/košíčky až po okraj.
    5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. 

    "Mliečna" ryža s kokosom

    • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
    • 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja
    • 3 PL dmBio trstinového cukru
    • 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
    • 5 plátkov pomarančovej kôry
    • štipka soli
    • 1 plechovka kokosového mlieka
    • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
    • kokosový orech na servírovanie - samozrejme pôjde to aj bez neho 
    1. Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti).
    2. Ryžu varíme v ryžovom nápoji spolu s trstinovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia. Ak sa nápoj príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela.
    3. Keď už je ryža mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame.
    4. Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie).
    5. Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.
    6. Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.

    Kakaové palacinky s malinami

    - z tohto množstva urobíš asi 8 palaciniek, samozrejme závisí ale aké veľké a aké hrubé ich budeš robiť.

    •  1 hrnček dmBio špaldovej celozrnnej múky
    • pol hrnčeka vody
    • 2 vajcia
    • 1 PL kakaa
    • 1 PL dmBio prírodného kokosového oleja
    • 2 PL dmBio trstinového cukru
    • 1 ČL dmBio prášku do pečiva
    • na ozdobu použijeme maliny, med a pražené lieskovce

    "Náplň"

    • dmBio orieškovo-nugátový krém
    • dmBio malinový džem
    1. Múku, vodu, vajíčka, kakao, olej, cukor a prášok do pečiva vymiešame mixérom. Cesto necháme 30 minút postáť a na troške kokosového oleja upečieme palacinky z oboch strán.
    2. Palacinky si ponatierame krémom alebo džemom alebo oboma naraz a zrolujeme do rolky.
    3. Na servírovacom tanieri dozdobíme malinami, polejeme medom a posypeme praženými lieskovcami. 

    Na záver želám tebe aj tvojej rodine dobrú chuť! Verím, že ťa oslovili nielen recepty, ale aj dmBio výrobky. A preto ti určite odporúčam vyskúšať, keď nie všetky, aspoň niektoré zo spomínaných testovacích surovín. Ja tiež niektorým z nich ostávam verná.