koloria
7. mar 2023
79 

MDŽ sa blíži...

Medzinárodný deň žien, ktorý sa oslavuje 8. marca, vznikol ako zásluha mnohých rokov práce, bojov a protestov žien za rovnoprávnosť a lepšie pracovné a životné podmienky.

V roku 1908 sa v New Yorku konala veľká demonštrácia organizovaná Ženským odborovým združením (National Women's Trade Union League), na ktorej sa stretlo okolo 15 000 žien, ktoré požadovali lepšie pracovné podmienky, rovnakú mzdu a právo voliť.

O tri roky neskôr, v roku 1911, na Medzinárodnej konferencii žien v Kodani bola navrhnutá myšlienka Medzinárodného dňa žien ako dňa, na ktorom by sa ženy z celého sveta mohli stretávať a diskutovať o svojich právach a bojovať za rovnoprávnosť.

Počas prvej svetovej vojny, Medzinárodný deň žien sa stal dôležitým dátumom pre mnohé ženské organizácie a hnutia za práva žien v Európe a USA. Dňa 8. marca 1917 sa v Petrohrade konala významná demonštrácia, ktorú organizovali ženy a ktorá mala veľký vplyv na udalosti v Rusku. Počas tejto demonštrácie sa ženy dožadovali mieru, slobody a rovnoprávnosti. Tento deň sa neskôr stal oficiálnym dátumom Medzinárodného dňa žien.

Od tej doby Medzinárodný deň žien slúži ako pripomienka úsilia a práce, ktorú vykonávali ženy v minulosti, ale aj ako príležitosť pre zjednotenie a podporu všetkých žien vo svete.

Začni písať komentár...

Odošli