labutka
18. feb 2011

Mýty o látkových plienkach a porovnanie s jednorazovými

Je používanie látkových plienok naozaj také zložité a sú jednorázové plienky naozaj to najlepšie, čo svojmu dieťaťu viem poskytnúť? Poďme sa spolu pozrieť na najčastejšie mýty o látkových plienkach.

1. Bábätko je v látkovej plienke v mokrom

Máte dve možnosti. Väčšina plienok má možnosť voľby, či k zadočku dieťatka dáte stay-dry vrstvu (vyrobená z polyesteru), ktorá odvedie moč do savého jadra plienky a zadoček udrží v suchu; alebo ak ste fanúšik čisto prírodných materiálov, bábätku túto vrstvu nedávate. Vtedy treba prebaľovať častejšie.

2. Látkovanie ma stojí veľa peňazí

Prvotná investícia do zostavy látkových plienok mierne vyššieho štandardu vrátane prateľných prebaľovacích podložiek a kozmetiky na umývanie zadočka je cca 300 Eur. S touto výbavou vydržíte na skoro celé plienkové obdobie, neskoršie investície sa pohybujú okolo 50 Eur. Pre druhé dieťa použijete tie isté plienky, prípadná ďalšia investícia sa pohybuje do 20 Eur.

Samotné pranie (voda, elektrina a prášok) vychádza okolo 20 Eur ročne. Nemáte už žiadne ďalšie skryté investície, ako krémiky na zadoček, vlhčené obrúsky, sáčky na použité plienky, jednorazové prebaľovacie podložky, jednorazové plávacie plienky.

Oproti tomu len do jednorázových plienok investujete minimálne 300 Eur ročne. K tejto sume si prirátajte kozmetiku a krém na zadoček.

3. Na látkovanie treba veľa času

Z časového hľadiska Vám výber látkových plienok zaberie asi týždeň (dokopy cca 5-7 hodín) študovania a vyberania plienok; alebo využijete niektorú poradkyňu, ktorá Vám zostavu pomôže vybrať. Veľká pomoc je aj návšteva workshopu, kde si plienky môžete naživo ochytať a dostanete odpovede aj na Vaše otázky.

Starostlivosť o látkové plienky je nasledujúca: po prebalení plienku odložíte do vreca na použité plienky, raz za 3 dni tieto plienky prehodíte do práčky a po opratí vyvešiate. Suché plienky odložíte. Celé to zaberie asi 20 minút = hodina týždenne.

Jednorázovú plienku po prebalení zahodíte do koša, kôš chodíte každý deň vysypávať a cca raz za 2 týždne musíte kúpiť nové balenie plienok.

4. V látkových plienkach treba častejšie prebaľovať

Je na Vás, či toto vezmete ako pozitívum alebo negatívum látkovania.

Ak si to zoberiem z pohľadu dieťaťa - Chcelo by som byť v pocikanej plienke ešte ďalšie 2 hodiny preto, že mamička ma prebalila len pred pol hodinou a plienka ešte má kapacitu a je schopná nasať ďalší moč?

A z pohľadu mamičky - Záleží mi na tom, aby moje dieťa bolo v suchom, alebo ho chcem udržať v čistom?

5. Chodíme veľa von. Látková plienka to nevydrží

Ak si zvolíte správnu plienku, viete v nej nechať dieťatko aj dlhšie. Bambusová plienka je schopná nasať oveľa viac ako bavlnená, a vydrží na bábätku aj 4-5 hodín. Osobne ale dieťa vždy prebalím, ak je na to možnosť a je pocikané.

Napríklad aj vtedy, ak dieťatko prespí celú noc, látkujúce mamičky ho nemusia budiť na prebaľovanie.

6. Látková plienka dieťa obmedzuje v pohybe

Látkové plienky v prvých týždňoch života zabezpečia široké balenie na správny vývoj bedrových kĺbikov dieťatka. Ak na kontrole dopadnete dobre, môžete látkovanie rozbehnúť naplno a voliť aj úzke strihy plienok. Neskôr, keď sa dieťatko začne stavať na nohy a padať na zadoček, viete plienku viac vypchávať, aby padalo do mäkkého.

Takisto odpadá jarná a jesenná starosť o to, či dieťatko nesedí vonku na studenom.

7. A čo kakanie?

Na zachytenie stolice sa používajú separačné plienky, ktoré sa vložia priamo do plienky ak mamička čaká, že bábätko bude kakať. Ak to odhadnúť neviete, separačku dáte do každej plienky, a ak Vám ju bábätko len ociká, viete ju ešte 2-3 krát oprať.

Separačná plienka je niečo ako servítka, ktorá zachytí stolicu, a následne ju spláchnete do WC. Je plne biologicky odbúrateľná.

A čo dodať na záver?

Látkové plienky Vás prinútia rozmýšľať inak. Svoje dieťa prebalím aj po 10 minútach, ak je to potrebné. Plienky nemusím šetriť.

Syn cca od 2,5 mesiaca vždy kakával ráno popri dojčení. Naučila som sa dávať ho v ten čas nad nočník a on sa naučil najprv nadojčiť a potom kakať. Mal vtedy 4 mesiace. Odvtedy sa počet pokakaných plienok radikálne znižoval, a teraz sa mu to stane naozaj len výnimočne. Nemáme problém s nočníkovaním.

Nikdy nemal zaparený zadoček. Vzorku krému, ktorú som dostala pred dvoma rokmi v pôrodnici, mám ešte teraz v prebaľovacej taške. Asi už bude vyschnutý, vôbec ho nepoužívam.

Plienky, z ktorých syn vyrástol som si odložila, a keď raz budeme mať druhé bábätko, len mu ich vytiahnem.

Nezabúdajme ani na to, že v jednorázovej plienke je teplota cca o 1-2°C vyššia, ako v látkovej plienke. Hlavne chlapcom toto môže spôsobovať neskôr problémy. Napríklad Nemci majú štatisticky dokázaný výrazný rozdiel v plodnosti mužov z bývalej spolkovej krajiny a NDR. Je to generácia, ktorá spojenie rozdeleného národa prespala v kočíkoch a v plienkach. Jedni v látkových – ich plodnosť je v poriadku, druhí boli prví malí frajeri v jednorázovkách. Tí sú na tom dnes podstatne horšie. Na Slovensku sú v tomto čase jednorazovky k dispozícii práve 18 rokov, takže postupne aj my uvidíme, ako sú na tom naši muži.

A úplne nakoniec spomeniem ekologické hľadisko. Dieťatko behom dvoch rokov prebalíte vyše 4300 krát. Je na Vás, či takto vyprodukujete tonu odpadu z jednorazoviek, ktorá je ťažko rozložiteľná, prípadne poputuje do spaľovne; alebo si vyberiete inú cestu, a vašich cca 25 ks plienok z prírodných materiálov Vám ostane doma v šuflíku pre Vaše ďalšie dieťa, prípadne ich predáte inej mamičke.

Len pridam svoju skusenost. Pri starsej dcere som pouzivala jednorazovky lebo som sa bala ze mokro jej uskodi aj ked som ju teda prebalovala vzdy ked bola mokra. a bola to chyba, mohla som byt poucena z mojej alergie na vlozky. teraz ked ma pancuchace s primesou hned je na zadku vyhode. Mladsia ma podla inych priznakov este citlivejsi pokozku ale na zadku vyhadzana nikdy nebola. Pouzivala som kombinovane latkovky jednorazovky. Dnes uz by som ani to nerobila. Ak bude tretie dieta urcite bude len na latkovkach.

18. feb 2011

@dorotka na margo vloziek. aj aj to poznam: vyrazky na pokozke, zapareniny, bolest, svrbenie... kazdy mesiac... skoncilo sa to! mam bavlnene vlozky, dnes sa da kupit mnozstvo materialov, farieb, velkosti... je to parada! 🙂 povedala som si: ked doprajem dcere bavlnu, preco by som ju nedopriala sebe?!

21. feb 2011

Na margo kalkulácie: 8 prebaleni denne x 1 dieta x 30 dni / 60 kusov v baliku x 15€ balik x 12 mesiacov = 720€ rocne, a nie 200€, pri dvojkach raz tolko, za dva roky krat dva ... to mam dve nove pracky aj so susickou ...
Nasi chlapci mali vzhladom na "povinny" uvod v porodnici pampersky, tie sa lepili na zadok a mali opary, po nasadeni latkoviek netreba ani sudokrem a su cisti a spokojni.

... drzim palce 🙂

30. apr 2011
labutka
autor

@slavomir_slavik kalkulaciu som uz opravila, povodnu sumu som mala od kamaratky, ktora tam ale pocitala len svoje vlastne investicie do plienok, sumu za plienky ktore podostavali nezaratavala.
ja drzim palce, osobne zatial nepoznam nikoho, kto latkuje dvojicky.

1. máj 2011

@labutka , veľmi dobrý článok, len my by sme mohli mať aj 10 separačiek, to "rajbanie" pokakaných plienok ma ubíja, ale vydržali sme a látkujeme, teraz idú zúbky, ale hneď ako vylezú, začnem tiež skúšať nočník, to je dobrý nápad

13. máj 2011

@labutka ahoj labutka, ja latkujem dvojicky :D

7. aug 2012
labutka
autor

@deniseee robim si druhu ciarku do zoznamu mamin latkujucich dvojky 🙂

7. aug 2012

Babulka v texte mas stale za jednorazovky len 270 € 🙂 si chcela tam dat asi 720 €? Inak super clanok! Mne si radila so zostavou este davno a som max spokojna 🙂 dakujem😉

7. dec 2012
labutka
autor

@chichinka OK, opravujem druhy krat, povodne som mala 200 Eur za rok. Tych +-300 Eur za plienky za rok sa mi zda taky priemer (pocitam spotrebu 2 baliky za +-15 Eur za mesiac).

8. dec 2012

🙂 pri kojeni som sa hrala s kalkulackou a nech akokolvek ratam, tak mi vychadza ze my uz plienkujeme "zdarma" ... aj ked teda este vacsou motivaciou je zdravie drobca a ekologickost.

8. dec 2012
labutka
autor

@chichinka ja dufam, ze uz aj ja latkujem zadarmo 😀. Ale tak uz latkujem druhe dieta a dost som toho aj predala, tak uz snad aj hej. B-)
Btw ked som videla kamosku s polkilovym Sudocremom k jednorazovkam, tiez mi nebolo vsetko jedno 😖

9. dec 2012

@labutka ked budeme mat raz druhe a bude to dievcatko, tak skratka budem musiet dokupit par neznych plienociek 😀 ale pravda je taka, ze ich mame dost aj pre druhe a dovod dokupovat veru nebude, buhuhu 😀 tak tak, my ani raz zaparenina, nicovate nic... a u inych deticiek take hrozne ekzemy a ranky na zadockoch ☹

9. dec 2012

Pranie na rok nestoji urcite 20 Eur, minimalne 100. Ale aj tak su latkove plienky ekonomickejsie.

21. aug 2013

my pouzivame latkovky od 1. tyzdna a nemenila by som. Je pravda ze mi chvilu trvalo kym sme sa zabehli, parkrat nam plienky pretiekli, no nemenila by som. Ziadne zapareniny nic... A ani mi tak nepachnu ako jednorazovky.

8. mar 2014

Ja som zala latkovat az pri druhom synovi, nemenila by som. Tiez sme mali problem so zapareninami, ale az take, ze to mal az krvave, katastrofa, latkovky pomohli, nedam dopustit, dokonca som zacala popri materskej s nimi aj robit 🙂

3. máj 2015

Začni písať komentár...

Odošli